Szép csendesen esik az eső. Kevés részünk volt az idén benne. Hallgatom a gazdálkodó barátaim kétségbeesett panaszait és elszomorít az aszály következtében kialakult kép. Családi tragédiák, emelkedő élelmiszerárak...nehéz időket élünk. Alkalmazkodni, váltani, változtatni kell.
Eljött az ideje a közös gondolkodásnak és az egymást segítő közösségek létrehozásának.
Szerdai menü
reggeli: - limonádé, körte, kávé
ebéd: - fűszeres tarja uborka salátával / éttermi menü
vacsora: - sült hal paradicsomos mártásban
Eljött az ideje a közös gondolkodásnak és az egymást segítő közösségek létrehozásának.
Nem túl
régi történelem, - jó páran emlékszünk még rá- az emberek
egymást segítő közösségekben éltek. Az ilyen közösségek
alapja az egymásra utaltság volt. A nagycsalád, a szomszédság
összefogásával nagy dolgok születtek. Felépült a ház,
elkészültek a kampány munkák…Megbeszélték örömüket, bánatukat, küzdelmes
életüket. Tudtak egymásról és figyeltek egymásra. Cserélgették
a termékeiket. Az iparos elfogadta fizetségül az élelmet, a
gazdálkodó az iparcikkeket.
Aztán
bezárkóztak, kerítéseket építettek, az ablakokat függönyökkel
zárták el, nagy falakat építettek maguk köré. Jött az
úgynevezett jóléti társadalom, leértékelődött az
önfenntartás. Fejlett kereskedelem, pénz, multik, árú dömping... Elértéktelenedtek a termékeik, a termelőből vásárló vált.
Napjaink
nehéz gazdasági körülményei közepette- utópia arra gondolni,
hogy megoldás lehetne egy kis visszarendeződés? Lehetne könnyebb,
ha segítenénk egymást?
Szerdai menü
reggeli: - limonádé, körte, kávé
ebéd: - fűszeres tarja uborka salátával / éttermi menü
vacsora: - sült hal paradicsomos mártásban
Ebéd
Sült hal paradicsomos mártásban
Hozzávalók:
30 dkg hekk
3 szem paradicsom
1 ek kókuszolaj - itt beszerezhető
1 ek gesztenyeliszt - itt beszerezhető
1 tk méz
só, egész bors, őrölt paprika
Elkészítése:
A halszeleteket a felforrósított kókuszolajon mindkét oldalán kisütöm. A visszamaradt olajban megpattogtatom a borsot, rárakom a felszelt paradicsomot és megpárolom. Amikor elfőtte a levét megszórom a gesztenyeliszttel és az őrölt paprikával. Kevés vizet öntök alá, sóval és mézzel ízesítem, összeforralom és botmixerrel átmixelem. Visszateszem a kisült halszeleteket és újraforralom.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése