2013. november 30., szombat

Kocsonya, ahogy a nagymamám is csinálta


Az első komolyabb lehűlések egyetlen előnye számomra, hogy végre kocsonyát főzhetek. Ez egy rituális tevékenység, amit az egész családom imád. Benne van a múlt, a jelen és a jövő. Az emlékezés a régi tűzhelyre, gyerekkorom illataira, ízeire, képeire, szerető ölelésére. A jeleben, a hideg idő ellenére itt most varázslatos meleg van. Őrzöm ezt a tüzet és adom tovább a lángját.

Kocsonya

Hozzávalók:
2 kg hús, ebből 1 kg a köröm, bőrke, csülök és 1 kg színhús
20 dkg füstölt hús
2 fej fokhagyma
1/2 zöld erős paprika
só, egész bors, babérlevél


Elkészítése:
A húsokat a főzés előtt 2-3 nappal lesózom. Langyos vízzel átmosom és hideg vízben kezdem el a főzést, annyi víz kell, hogy éppen ellepje a húst. Amikor felforrt, leszedem a habját és beleteszem a fűszereket. Lassan, gyöngyözve főzöm legalább 3 órát. Amikor a hús leválik a köröm csontról, akkor jó. Leszűröm a levét és kiteszem a hidegre. A húsokat kicsontozva tálakba osztom. A léről lekanalazom a zsírt és a húsra merem. Alvadásig kiteszem a teraszra, aztán mehet a hűtőbe, aztán az asztalra.



Nincsenek megjegyzések: