2012. szeptember 1., szombat

Paleolit napi menü 315. nap

A naptár szerint vége van a nyárnak. A valóságban is mutatja arcát az ősz, kissé borús, hűvöskés ez a reggel, lustálkodásra hajlamosít. Eszembe juttatja, hogy meg kell állni néha, ideje van a pihenésnek. Jó, hogy szombat van!

Pénteki menü

reggeli: - limonádé, szőlő, kávé
ebéd: - rántott sajt grillezett zöldségekkel / éttermi menü
vacsora: - házi kolbász paprikával

Ebéd


Újra készült a gyermekkényeztető madártej.



Hozzávalók:
2 db kókuszkrém - itt beszerezhető
1 l víz
6 db tojás
1 ek cukoressimo a krémbe - itt beszerezhető
1 tk cukoressimo a fehérje habba
1 ek gesztenyeliszt - itt beszerezhető
1 tk bourbon vanília - itt beszerezhető
Elkészítése:
A kókuszkrémhez keverem a vizet és felteszem főni. Közben ketté választom a tojásokat a fehérjét kemény habbá verem a cukoressimo-val, a sárgáját pedig a vaníliával, a gesztenyeliszttel és a cukoressimóval. A felfortt kókusztejbe szaggatom a fehérjehabot és mindkét oldalán megfőzöm. Szűrőkanállal kiszedem és a felhasználásig lefedem, így nem esik össze. A kikevert sárgájához kanalazok a tejből, vékony sugárban a tejhez öntöm és összeforralom. Kiöntöm egy dekoratív tálba és rászedem a habgaluskákat.

2012. augusztus 31., péntek

Paleolit napi menü 314. nap

Többször ecseteltem már, hogy a fogyáson és az egészségem helyreállításán túl, mi mindent adott a paleolit életmód. Azt azért nem gondoltam volna, hogy hozzásegít a gyermekkorom ízeinek a visszavarázslásában is. Akkoriban a boltok még nem voltak tele késztermékekkel, anyám mindent otthon készített. Volt BIO kert, háziállatok és a feldolgozás adalékmentesen történt. A töltött káposzta, a saját savanyítású káposztából indította el bennem ezt a gondolatmenetet, de sorolhatnám a nemrég készített prószát, a saját termesztésű zöldségek és gyümölcsök ízeit. Csupa-csupa melengető, lélekemelő érzés! Azt azért bevallom, a teljesség kedvéért, hogy néha strapás és gyakran időzavaros ez a sok foglalatosság (megtermelés, betakarítás, feldolgozás), egyszerűbb volt beszaladni a boltba, de a hozadéka nekem és a környezetemnek is hatalmas érték.
Hálával gondolok a napra, amikor a váltás mellett döntöttem.

Csütörtöki menü

reggeli: - szőlő, kávé
ebéd: - töltött káposzta
vacsora: - töltött káposzta

Töltött káposzta


Hozzávalók:
1 kg darált hús
20 dkg füstölt oldalas
1 kg savanyított káposzta
2 fej hagyma
2 ek zsír
4 db tojás
6 ek zabpehely - itt beszerezhető
1 l a káposzta levéből
5 tk őrölt paprika + 2 tk a gombócba
só, bors, babérlevél, kömény, csili (ezek a fűszerek benne voltak a káposztában )
Elkészítése:
A hagymát felkockázom és a zsiradékon megdinsztelem. Közben a darált húst bekeverem a tojással, a zabpehellyel, sóval és az őrölt paprikával. A hagymára egy réteg káposztát terítek, arra formázom a gombócokat, arra megint káposzta és gombóc kerül, aztán a füstölt hús és a tetejére káposzta. Felöntöm a káposztalével és annyi vízzel, hogy ellepje. Felforralom és rászórom az őrölt paprikát. Takarék lángon, fedő alatt kb. 2 órát főzöm.


2012. augusztus 30., csütörtök

Paleolit napi menü 313. nap

A hűvös, mondhatnám hideg reggelek után gyorsan melegszik az idő. Kedvez minden kinti tevékenységnek. Üdítő a tikkasztó nyár után. Lehet végre sütkérezni a fényben, töltekezni D-vitaminnal, lehet végre gyalogolni, biciklizni megerőltetés nélkül.

Sikerült a káposzta savanyítás, szaladok is a konyhába, fölteszem a töltött káposztát.


Szerdai menü

reggeli: - szőlő, kávé
ebéd: - karfiol leves, vegyes pörkölt / éttermi menü
vacsora: - spenótkrém

Ebéd



2012. augusztus 29., szerda

Paleolit napi menü 312. nap

Ritkán fordul elő velem, hogy már kora reggel mérgelődjek. Számomra a legszebb napszak a reggel. Szoktam volt mondani, hogy ilyenkor még minden olyan szép, üde-friss, békés és ígéretes. A költözködéssel internet szolgáltatót is váltottam és nagyon elégedetlen vagyok. Ha meleg van azért nem működik, úgy látszik, ha hideg van, akkor sem. A technika ördöge játszik velem.

Kaptam egy nagy szatyor spenótot, újabb verziót készítettem. Rendszeres olvasóimnak bizonyára feltűnt, hogy előszeretettel használom a gesztenyelisztet. Nagyon megkedveltem és most is a sűrítésnél  ezt használtam.

Keddi menü

reggeli: - limonádé, szőlő, kávé
ebéd: - spenót tükörtojással
vacsora: - spenót hidegen

Spenót


Hozzávalók:
1 kg spenót
2 gerezd fokhagyma
1 ek zsír
3 ek gesztenyeliszt
2 doboz zabtejszín
só, bors
Elkészítése:
A spenótot és a fokhagymát a zsíron 1 dl víz hozzáadásával megdinsztelem. Botmixerrel összemixelem, fűszerezem, hozzákeverem a gesztenyelisztet, a zabtejszínnel felöntöm és összeforralom. Nagyon finom, krémes állagú lett, hidegen is isteni.

2012. augusztus 28., kedd

Paleolit napi menü 311. nap

Csütörtökön elmaradt a böjtös nap. Érezem, hogy heti egy alkalommal nagyon jó nekem. Ezért úgy döntöttem, hogy most hétfőre teszem. Főzés helyett a konyhám rendbetételével és az aszalmányaim csomagolásával foglalkoztam.

Hétfői menü

Körte, körte, körte...és sok citromos víz...


Sokszor vagyok úgy, hogy kellenek az új konyhai eszközök és masinák, aztán menet közben bekerülnek a szekrény hátsó polcaira. Nos, az aszaló nem ilyen, folyamatosan üzemel és árasztja nekem a sok-sok finomságot. Most szőlő, körte és paradicsom készült. Van saját mazsolám! :-)


2012. augusztus 27., hétfő

paleolit napi menü 310. nap

Vasárnapi menü

reggeli: - szőlő, kávé
ebéd: - kelkáposzta leves, szilvás prósza
vacsora: - leves maradék

Kelkáposzta leves




Hozzávalók:
1 fej kelkáposzta
1 fej hagyma
1 szál sárgarépa
10 dkg kolbász
3 db tojás
1 ek őrölt paprika
só, kömény,zellerlevél, petrezselyem
Elkészítése:
A kelkáposztát ujjnyi csíkokra vágom, a kolbászt, a hagymát és a sárgarépát karikákra. Fűszerezem és bő vízben puhára főzöm. Beleütöm a tojásokat és kevergetés nélkül, egészben hagyom megfőni. Megszórom petrezselyemmel.

Tegnap a régi ízeké volt a főszerep, anyám ízei idéződtek, most a nagyanyám prószái jutottak eszembe. Készültek sós és édes változatok, az alapjuk aludttej, tojás és liszt volt. Kis átalakítással elkészült az én paleo prószám. Minden túlzás nélkül mondhatom, hogy mennyi!

Szilvás prósza


Hozzávalók:
1/2 kg szilva
3 db tojás
1 kis doboz kókuszkrém - itt beszerezhető
5 ek gesztenyeliszt - itt beszerezhető
1 ek cukoressimo - itt beszerezhető
1 ek zsír
csipet só, fahéj, bourbon vanília - itt beszerezhető
Elkészítése:
Kizsírozom a tepsit (közepes méret), és belerakom a kimagozott szilvát. Megszórom fahéjjal. Kikeverem a többi hozzávalót és a szilvára öntöm. Előmelegített sütőben, közepes lángon sütöm. Bármilyen gyümölccsel elkészíthető.




2012. augusztus 26., vasárnap

Paleolit napi menü 309. nap

Emlékszem, anyám, amikor nyáron töltött káposztát, vagy székelykáposztát főzött, akkor előtte pár nappal káposztát kovászolt. Télen a saját készítésű, hordóban érlelt savanyú káposzta volt az alapja, ami nyárra elfogyott.
Mivel napok óta a savanyítás körül jár az agyam, bevillant ez az íz. Elkészítettem hát az első "kovászolt" káposztámat. Az idézőjel azért, mert hasonlóan a többi zöldséghez, ehhez sem tettem kovászt, a napra bízom az érlelését.

Nyári savanyú káposzta ( ez a név jobban illik hozzá )


Az üveg aljára egy csokor kapor került, rászeltem vékonyan a káposztát, egész borsot, csilit, babérlevelet tettem bele, a tetejére egy csokor kaprot. A vizet felforraltam a sóval, -literenként 1 evőkanállal- még forrón a káposztára öntöttem, a tetejére tányért tettem. Az érlelést a napra bíztam.

A gyerekeim tudják, hogy hozzám váratlanul is be lehet toppani ebédre, mert mindig elő tudok varázsolni valamit. Tegnap is előkerült a gyors kedvenc, a sajtos rántotta. 

Szombati menü

reggeli: - limonádé, körte, kávé
ebéd: - sajtos rántotta, paradicsom, póréhagyma
vacsora: - házi sonka, paprika

Sajtos rántotta


A receptjét leírtam már többször, de azt talán nem, hogy a sikerének titka a házi tojás és a saját készítésű sajtom, ilyet nem lehet műanyagból csinálni. :-)