2013. október 24., csütörtök

Őszi betakarítás

Az idén a Szőlőt is hanyagoltam, mégis csodás ajándékokkal halmozott el...Az életmódom fontos része a tiszta garantáltan vegyszermentes élelem.




2013. október 21., hétfő

Fügelekvár készül



Megtöröm a csendet, visszavágytam! Míg gyöngyözve, lassan fő a lekvár írogatok kicsit. Rengeteg munka és elfoglaltság mellett (nem panaszképpen mondom, imádom a munkám) történt egy csodálatos dolog velem: megszületett az első kis unokám. Már-már azt hittem, hogy a régi kedvenc dolgaimra nincs időm - Sárának köszönhetően - újra vissza tudok kanyarodok magamhoz (is). Felébresztett a kislányka, valahogy csak-csak lett időm.  Azt nem ígérem, hogy naponta jelentkezem, de biztosan többször, mint az elmúlt évben.

A mézédessé érett a szőlőben. Ma szüreteltük, tisztítva lett 10 kg.

Fügelekvár

A fügét megmosom, levagdosom a szárát és négybe vágom. A nagy lekvárfőző lábas aljára öntök egy deci vizet, beleteszem a fügét, 2 db citromot felkarikázva és 2 teáskanál fahéjat. Fedő alatt kezdem párolni (kb. fél óra), majd fedő nélkül sűrűre főzöm. Ez amolyan hagyományos főzéssel készül, ennél a mennyiségnél 4 óra. Végül belekeverek 1 dl jófajta pálinkát, ezzel már csak pár percig forralom. A fahéj és a pálinka remekül tartósítja, még sosem romlott meg. Végül üvegekbe töltöm, amiket felfordítok 5-10 percre, aztán vissza. Ha kihűlt, mehet a helyére.