2012. április 21., szombat

Paleolit napi menü 182. nap

Szüleimtől örököltem egy szőlős kertet. A bátyám gondozza, én eddig nem vettem részt a munkában. Most, hogy szeretnék egyre jobban ellenőrzött, tiszta élelemhez jutni úgy döntöttem, hogy megtermelem. Kellemes izgalommal láttam neki. Segítségem is akadt az igencsak hozzáértő barátnőm személyében. Igyekeztünk úgy csinálni, ahogy azt az öregjeink. A nagyszüleimtől és a szüleimtől szerzett tudás - még ha eddig nem is nagyon csináltam - előjött bennem. Előkészítettük a földet és gondosan megterveztük a sorokat, figyelve az ökológiai kapcsolatokra és a föld védelmére.


A paleolit táplálkozási elveknek megfelelően vetettünk, sütőtököt, hagymát, paszternákot, zöldséget, sárgarépát, cukkinit, uborkát, főzőtököt, fokhagymát, spenótot, céklát, karalábét, kelbimbót, salátát, padlizsánt és egy csomó fűszernövényt is. Mostantól én is várom az esőt! :-)

Pénteki menü

reggeli: - körte
ebéd: - zacskós káposzta
vacsora: - sajt körtével

Zacskós káposzta


Hozzávalók:
1/2 kg savanyú káposzta
5 dkg felkockázott szalonna
20 dkg füstölt oldalas
2 szál sárgarépa
1 karalábé
3 db pepperoni
5 dkg mazsola
1 csokor kapor
Elkészítése:
A káposztát kicsit kiáztatom a zöldségeket felkarikázom és egy tálban összekeverem az összes hozzávalót. Sütőzacskóba töltöm és másfél órát sütöm.


2012. április 20., péntek

Paleolit napi menü 181. nap

Szokatlanul alakult a héten a munkarendem. A paleolit életmód újabb, meglepő tapasztalata. Majd mindennap késő este, belenyúlva az éjszakába dolgoztam. Régen, ha valami nem készült el estig, akkor  az elmaradt. Sem szellemileg, sem fizikailag nem bírtam a "gyűrődést". A sok egyéb programom (a  pilátesz, a nordic walking, az uszoda, a szauna és egyéb lelki foglalatosságok) miatt, néha rákényszerülök az idő meghosszabbítására. Sok plusz energiát kapok az által, hogy jóban vagyok magammal. Persze nem akarok rendszert csinálni az éjszakás műszakból, mert bármennyire vagyok hatékony, mégis sokkal jobban szeretem a kora reggelek alkotó csendjét.

Csütörtöki menü

BÖJT a kedvenc gyümölcsömmel. 1 kg körte, forrásvíz



Felmerült tegnap egy baráti beszélgetésben, hogy mi az, ami böjtnek számít. Egyes vélemények szerint az a böjt, amikor csak folyadékot veszünk magunkhoz. Az én meglátásom szerint, a gyümölcsnap és a húsmentes napok is beletartoznak ebbe a fogalomba. A bevezetett csütörtöki napjaimon felváltva, -amihez éppen kedvem van- variálom a csak lé, vagy a csak gyümölcs tisztító erejét. Amire odafigyelek mindkét esetben, hogy egy fajta gyümölcsöt, vagy levet választok aznapra.

2012. április 19., csütörtök

Paleolit napi menü 180. nap

A lelki táplálék mindig fontos része volt az életemnek. Ebben, a talán egyetlen dologban nem történt változás. Amúgy a paleolit életmód hatására minden megváltozott, átváltozott bennem és körülöttem.
Az élő zene élménye különleges erővel hat rám. Tegnap este egy frenetikus koncertre vitt a jó szerencsém, Pécsett a Kodály Központban játszott a Nemzeti Filharmonikus Zenekar. A program itt olvasható.



Szerdai menü

reggeli: - körte
ebéd: - gulyásleves
vacsora: - gulyásleves

Paleo gulyásleves

undefined

Hozzávalók:
25 dkg sertéshús
1 fej hagyma
1 ek zsír
1 szál sárgarépa
1 szál petrezselyem gyökér
1/4 zeller
1/4 karalábé
1 vastag szál paszternák (krumpli helyett)
só, őrölt paprika, babérlevél
Elkészítése:
A hagymát felkockázom és a zsíron megdinsztelem. Megszórom a pirospaprikával és hozzáadom a felkockázott húst. Sózom, felengedem egy kevés vízzel és lassú tűzön párolom. Közben megtisztítom a zöldségeket, durvára felaprítom és hozzáadom. Felöntöm annyi vízzel, hogy bőségesen ellepje. Fedő alatt, lassú tűzön készre főzöm.(Mivel én főételként fogyasztom nem teszek annyi vizet, mint azt a levesekhez szokás. Így jó sűrű lesz.)

2012. április 18., szerda

Paleolit napi menü 179. nap

A paleolit életmód szerves része a természetben töltött idő. Most, hogy a fiam a horgászversenyen szorgoskodik, én is többet megyek le a tóra. Készítettem egy képes beszámolót a szerencsémről. Örülök, hogy éppen ott lehettem akkor, amikor akció volt.




Természetesen a halacska a fotózás és a mérlegelés után visszakerült a tóba.

Keddi menü

reggeli:- körte
ebéd: - sült sajt (medvehagymás) kovászos uborkával
vacsora: - csokis kevert

Sült sajt (medvehagymás) kovászos uborkával



Kaptam egy szívecskés szilikonos sütőformát, amit azonnal be is vetettem. A  próba sikerült. 

Csokis kevert


Hozzávalók:
2 db tojás
1,5 dl zabtejszín
1 ek cukoressimo
4 ek darált dió
2 ek lenmagliszt
2 ek kakaó
5 dkg mazsola
1 kk sütőpor
Elkészítése:
A tojásokat a zabtejszínnel és a cukorral habosra keverem. Hozzáadom a többi alapanyagot és a szilikonos formába kanalazom. Előmelegített sütőben 180 fokon megsütöm.

2012. április 17., kedd

Paleolit napi menü 178. nap

Micsoda diéta! Erről árulkodnak az alábbi képek. Itt azért meg kell említenem újra az önszabályozást. Délben jóízűen falatoztam a csülökből a saját készítésű paleo mustárral, este viszont nem előírásokat követve döntöttem a gyümölcs mellett, hanem azt kívántam.

Hétfői menü

reggeli: - alma
ebéd: - főtt csülök
vacsora: - körte

Főtt csülök




A csülköt ugyanúgy főzöm, mint a húsvéti sonkát. Ízesítem babérlevéllel, egész borssal, paprikával és egy kevés ecetet is öntök a főzővízbe. A különbség csak annyi, hogy a csülök belefér a gyorsfőző edényembe, így sokkal gyorsabban elkészül.

Megkezdődött a horgászverseny a Bontován. A nagy fiam is kint ül 5 napig, éjjel-nappal ebben a cudar időben. A csülök neki készült, mint engedélyezett doppingszer. :-)

Tegnap este a Bontován







2012. április 16., hétfő

Paleolit napi menü 177. nap

Miután a szombati szauna szeánszon jól kiméregtelenítettem magam, bátran hozzányúltam a fagyasztó mélyén lapuló disznótoros csomaghoz. A hozzáillő köretre vágytam, a párolt káposztára. A savanyú árusnál most kaptam a káposztához erős paprikát is. Tovább színesítettem, a mazsola mellé aszalt sárgabarack is került. Erős, édes, savanyú...

Vasárnapi menü

reggeli: - narancs
ebéd: - disznótoros, párolt káposzta
Vacsora: - körte

Disznótoros párolt káposztával


A párolt káposzta hozzávalói:
1/2 kg savanyú káposzta
1 db a káposztában savanyított erős paprika
2 dkg aszalt sárgabarack
2  dkg mazsola
1 ek zsír
1 ek méz
kömény, egész tarkabors
Elkészítése:
Átmosom a káposztát és a felforrósított zsírra teszem. Megszórom köménnyel, borssal és gyakran kevergetve puhára párolom. Ha kell, akkor apránként adok hozzá egy kevés vizet. Belekeverem a felkockázott aszalt sárgabarackot, a mazsolát, a mézet és még 10 percig tovább párolom. Főételként és köretként is kiváló.

Ez nem volt egy "munkás" vasárnapi ebéd, így maradt időm a sajtkészítésre is.

Csilis, medvehagymás, köményes


2012. április 15., vasárnap

Paleolit napi menü 176. nap

Mindig különleges élmény a szauna rituálé. Az intenzív méregtelenítésnek talán az egyik legélvezetesebb eszköze. A hely, ahova rendre visszajárunk folyamatosan újít és finomít a kínálaton. Most például az "orosz felöntés" volt a már megszokott tengersós- és a mézesre feltett korona. Hallottam már arról az érzetről, amikor a 90 fokos szaunában végigfut az emberen a hideg. Ezt most megtapasztalhattam. Vannak dolgok, amik elképzelhetetlenek, csak a tapasztalás alapján ismerhetjük meg. Azt hiszem, hogy ez pontosan ilyen. Létezik egy érzet, amiben az ember nem tudja eldönteni, hogy az forró, vagy hideg...

Paleos barátaimmal voltam és jó szokás szerint én voltam az ellátmányozó. Készültem édességgel, vacsorával, forrásvízzel.

Szombati menü

reggeli: - narancs
ebéd: - sült sajt grillezett körtével
vacsora: - az útra készített csomag: csoki keksz, sült sajt, grillezett körte

Sült sajt grillezett körte


Csoki keksz



Hozzávalók:
10 dkg étcsokoládé
10 dkg kókuszolaj - itt beszerezhető
2 ek méz
1 kk  bourbon vanilia - itt beszerezhető
1 narancs reszelt héja
2 db tojás
5 dkg mazsola
10 dkg darált dió
10 dkg kókuszreszelék
Elkészítése:
A csokit a kókuszolajjal felolvasztom és sorban hozzákeverem a többi alapanyagot.  Sütőpapírral bélelt sütőlapra kanállal kis halmokat szaggatok és előmelegített sütőben, 180 fokon megsütöm.