2012. április 28., szombat

Paleolit napi menü 189. nap

Beköszöntött a nyár, hirtelen, de immár visszavonhatatlanul. Sorra jönnek a szabadföldön termett zöldségek, gyümölcsök. Töltekezhetünk vitaminokkal és ásványokkal. A D-vitamin begyűjtésének is itt a természetes ideje. Mértékletes napozással és a szabadban töltött órákkal fedezzük a szükségleteinket.

Mióta hatásos népegészségügyi kampányok keretében óvják a lakosságot a túlzott napozástól, háromszorosára nőtt a napfénynek tulajdonított bőrrák -elsősorban a melanóma- eredetű halálozás, indítja 2006 szeptemberében a Medical Hypothesis-ben megjelenő tanulmányát Anthony J. Yun, majd így folytatja: A napfény-kerülést ajánló kampányok meglehet, alábecsülték a napfény-függő biológiai folyamatokat, melyek láthatólag védelmet nyújtanak a rák ellen.
A meghökkentőnek ható gondolat nem légből kapott: az utóbbi 15 év intenzív kutatásai azt jelzik, hogy a D vitaminhiánynak meghatározó szerepe van a különféle rákok kialakulásában, s megfordítva: a D vitamin véd a rákkal szemben, s rákbetegeknél lassítja a daganatok fejlődését. A cikk folytatása...



Pénteki menü


reggeli: - olasz almás lepény
ebéd: - frittata fokhagymás salátával
vacsora: - frittata hidegen


Klasszikus étele a mostani időszaknak a tojásos nokedli és a fejes saláta. Gyakran készítettem. Most a nokedlit felváltja a frittata, ami ismét egy olasz ötlet. Hasonló az omletthez, serpenyőben kezdik a sütést ezerképpen alapozzák és miután ráöntik a felvert tojást és annak az alja már megszilárdult, akkor a sütőbe tolják.


Frittata


Hozzávalók:
6 db tojás
5 dkg felkockázott házi sonka
1 csomag zöldhagyma felkarikázva
1 ek olajessimo - itt kapható
csipet só
Elkészítése:
A sonkát és a zöldhagymát az olajon megpirítom. Felverem a tojásokat a sóval. Most jönne az, hogy ráöntöm a megpirított alapra, de nekem nincs olyan serpenyőm, ami a sütőbe tehető (még nincs). Ezért az alapot egy kis tepsibe teszem, erre öntöm a felvert tojást és a sütőben aranybarnára sütöm. 

Fokhagymás saláta ahogy a nagyanyám is csinálta


Hozzávalók:
1 fej saláta
2 szál friss  fokhagyma a szárával együtt felkarikázva
2 dl víz
1 dl fehérbor ecet
1 ek méz
1 tk tökmagolaj
Elkészítése:
A salátát megmosom és egy tálba tépkedem. A vizet a balzsamecettel, a mézzel, a sóval, a fokhagymával felforralom és félreteszem kicsit hűlni. A salátát meglocsolom az olajjal és ráöntöm a még meleg levet. Jól összekeverem és hagyom kihűlni. A saláta kicsit megfonnyad, én így szeretem. ( Ha a gyerekeim itthon vannak, akkor teljesen kihűtöm a levet, így ropogós marad a saláta. )

2012. április 27., péntek

Paleolit napi menü 188. nap

Tegnap megint böjtöltem, ilyenkor pihen  a konyha is. Annyira izgatott az új recept, amit az olasz barátaimtól kaptam, hogy már reggel feloldottam a zárat és bekapcsoltam a sütőt. Jól jártak a barátok, mert a nagy részét elosztogattam. Osztatlan sikert aratott!

Csütörtöki menü

BÖJT - 1 l céklalé és a sok forrásvíz

Olasz almás lepény


Hozzávalók:
1 doboz (200ml)  kókuszkrém - itt beszerezhető
3 pohár (1 pohár = 200ml) gesztenyeliszt - itt beszerezhető
1 ek cukoressimo - itt beszerezhető
1 ek méz
3/4 pohár olajessimo - itt beszerezhető
3 db tojás
1 kk bourbon vanilia - itt beszerezhető
1 kk fahéj
1 ek rum
3 db alma vékonyra szeletelve
5 dkg mazsola
1/2 sütőpor
Elkészítése:
Az összes alapanyagot az alma és a mazsola kivételével egy keverőtálba teszem és a robotgéppel kikeverem.Végül beleforgatom az almát, a mazsolát és sütőpapírral bélelt tepsibe öntöm. Előmelegített sütőben, 180 fokon 40 percet sütöm. Hidegen felszeletelem.

2012. április 26., csütörtök

Paleolit napi menü 187. nap

Szeretem az eső utáni erdő illatát. A gyaloglás ebben a környezetben igazi felfrissülés.


Találtam közben még egy kevéske zsenge medvehagymát. Testedzés és gyűjtögetés...mint a paradicsomban.

Szerdai menü

reggeli: - lekváros piskóta
ebéd: - csirkemell kertész saláta
vacsora: - sajt balzsamecettel

Lekváros piskóta


A muffin formában megsütött gesztenyés piskótát 3 fele vágtam, megkentem csipkelekvárral (itt kapható) és a szokásos gyümölcs reggeli helyett fogyasztottam. A képen is látható, hogy milyen jó állagú ez a tészta, szépen szeletelhető.

Csirkemell, kertész saláta/étteremben


Itthon vannak az olasz barátaim, velük töltöttem az estét. Modena mellett élnek, a balzsamecet készítés hazájában. Nálunk is az Ő vidékükről származó balzsamecetek vannak forgalomban, de amit ők hoztak, olyan nem kapható. Sűrű érett ecet volt, abba mártogattuk a sajtot. Igazi kulináris élvezet.
Tavaly nyáron találkoztunk utoljára. A rajtam történt változás számukra döbbenetes volt, így a beszélgetést természetesen a paleolit életmód töltötte ki. Elég gyorsan eljutottunk a gesztenyelisztig, ami a kedvencemmé vált. A barátom elmesélte, hogy gyerekkorában az iskolába menet a péknél castagniaccio-t (gesztenye lepény) reggeliztek. Kaptam Tőlük egy új receptet, amit frissiben ki is próbálok.
Beszélgettünk még arról, hogy az olasz konyha -leszámítva a tészta imádatot- sok mindenben megfelel a paleolit alapelveknek. (Nem véletlen, hogy én is gyakran böngészek olasz oldalakat.)

2012. április 25., szerda

Paleolit napi menü 186.nap

Tegnap beszámoltam a konyhám eszköz gyarapodásáról, ma ismét efféle hírrel szolgálhatok. Megérkezett az alapanyag rendelésem a Paleoshop-ból. Újra tele a kamra.


Gyakran vásárolok itt, mert az árú nagyon jó minőségű, gyorsan, pontosan szállítanak és az árak is kedvezőek. (A "Hangoskodó01" kuponkód 5% kedvezményre jogosít.)

Szaladgálós napom volt, ebédre csak a vasárnapi maradékot ettem és nagyon vártam az estét, hogy a gesztenyeliszttel újabb kísérleteket tegyek. Olaszországban nagy hagyományai vannak a gesztenyének, utazásaim szép emlékei. Most utazás híján olasz weblapokat, blogokat látogatok, ötletelgetek, aztán paleosítok. Készítettem már castagnaccio-t, palacsintát, kifőtt tésztát. Most egy piskótát. Ez annyira jól sikerül, hogy alkalom adtán el fogom készíteni a sós változatát is kenyér gyanánt.

Hétfői menü

reggeli: - 1/2 citrom leve, alma, kávé
ebéd: - hagymaleves
vacsora: - rozmaringos gesztenye piskóta

Hagymaleves


Rozmaringos gesztenye piskóta



Hozzávalók:
5 db tojás
10 dkg gesztenyeliszt- itt beszerezhető
1 ek méz
1 ek cukoressimo - itt beszerezhető
1 kk bourbon vanilia - itt beszerezhető
2 ek víz
1 szál rozmaring
késhegynyi só
Elkészítése:
A tojásokat szétválasztom. A fehérjét a csipet sóval kemény habbá-, a sárgáját a cukorral, a mézzel, a vaniliával és a vízzel habosra verem. Hozzáadom a gesztenyelisztet és apránként óvatosan belekeverem a fehérje habot. Szilikonos muffin formába kanalazom, a tetejét megszórom rozmaring levéllel és előmelegített sütőben 170 fokon kb. 20 perc alatt készre sütöm.

2012. április 24., kedd

Paleolit napi menü 185. nap

Aprócska kiegészítőkkel ajándékoztam meg a konyhám. Néha kell a frissítés, vagy ha nem is annyira kell, mindenképpen jól esik. -:)
Kések, díszítéshez használandó eszközök és végre egy jó konyhai mérleg...

...a játékaim


Hétfői menü

reggeli: - 1/2 citromlé, alma, kávé
ebéd: - lazac zöldségekkel, medvehagyma pesztóval
vacsora: - csabai kolbász kóstoló


2012. április 23., hétfő

Paleolit napi menü 184. nap

Ha itthon vannak a gyerekeim az ünnep a konyhában. Hogy mi számít ünnepi ételnek, az Tőlük függ. Többnyire hagyom, hogy irányítsanak. Így néha fura összeállítások kerülnek az asztalra. Így volt ez vasárnap is...hagyma...hagyma...hagyma.
 Jól tolerálják a paleo változatokat, ezért hosszú idő után először engedtem egy édes kérésnek, 5 tepsi lekváros piskótát sütöttem. Kettőt megettek melegében, hármat elvitelre.

Vasárnapi menü

reggeli: - alma
ebéd: - hagymaleves, bundázott sajt lioni hagymával
vacsora: - alma, csabai szalámi

Hagymaleves


Hozzávalók:
5 fej hagyma
1 ek zsír
1 ek szezámliszt - itt beszerezhető
1 csokor petrezselyem
só,bors
Elkészítése:
A hagymát felkarikázom és a zsíron megdinsztelem. Megszórom a szezámliszttel, felengedem vízzel, fűszerezem és készre főzöm. Tálaláskor megszórom petrezselyemmel és sajtot reszelek bele. (A fiúknak + 1 szelet pirítós)

Bundázott sajt lioni hagymával



Hozzávalók:
30 dkg sajt (saját készítés) felszeletelve
2 db tojás
1 ek szezámliszt - itt beszerezhető
2 fej hagyma
2 ek paleo olaj - itt beszerezhető
Elkészítése:
Felverem a tojásokat és jól összekeverem a szezámliszttel. Beleforgatom a sajtszeleteket és az olajon mindkét oldalán pirosra sütöm. Közben a hagymát felkarikázom, besózom és a bundázásból megmaradt tojáskeveréket ráöntöm, jól összekeverem és megsütöm.

2012. április 22., vasárnap

Paleolit napi menü 183. nap

"Ha már minden vadat megöltünk, ha már minden vizet beszennyeztünk, ha már minden fát kiírtottunk,
akkor jövünk rá, hogy a pénzt nem lehet megenni!"



1970. április 22-én Denis Hayes amerikai egyetemi hallgató mozgalmat indított el a Föld védelmében. Azóta a diákból az alternatív energiaforrások világhírű szakértője lett. Már mozgalmának megindításakor több mint 25 millió amerikai állt mögé, ma pedig szinte az egész Földre kiterjed az általa kezdeményezett mozgalom. Ezernél több szervezet vesz részt benne. A FÖLD NAPJA célja, hogy tiltakozó akciókkal hívják fel a figyelmet a környezetvédelem fontosságára. Magyarországon 1990 óta rendezik meg.


A FÖLD NAPJA cselekvésre buzdít. Ma a kollektív akarat nagy energiákat generál. Sok fele és sokan ültetnek ma fát, szerveznek szemészgyűjtési akciókat az erdeinkben és a lakókörnyezetünkben.




Szombati menü

reggeli: - alma
ebéd: - kolbásszal feljavított zacskós káposzta
vacsora: - házikolbász lilahagymával

Kolbászos zacskós káposzta