2012. október 20., szombat

Paleolit napi menü 364. nap


Elérkeztem a táplálkozási szokásaim alakulásához. Tegnap kaptam egy megjegyzést, amire szeretnék reagálni, amúgy is ez következett volna. Kedves Judit, már az előző megjegyzésednél jeleztem, hogy benne lesz a válaszom az összegzésben. Most jött el az ideje.

Judit írta, idézem:

" A zab semmilyen formája nem paleo! Szendi Gábor első könyvében kompromisszumként megengedte, de azóta visszavonta, és teljes egészében a tiltólistára rakta.

A sajt pedig tejtermék, tehát szintén nem paleo! Az érett sajtokat még elfogadhatónak mondják a paleós szakemberek (pl. parmezán), de a paleós orvos szerint még azokat se fogyaszthatja, aki betegsége megszüntetése miatt paleózik, nem csak hobby-ból!

Továbbra is csodálkozok, hogy az éttermi kajákat paleónak minősíted! A képen látható párolt lila káposzta tuti cukorral készült, és az étel elkészítésénél étolajat is használtak, az egészen biztos. Hogy a mártás miből van, azt meg csak a szakács tudja, de ezekbe ált. raknak egy kevéske tejszínt, hogy krémesebb legyen:(

Csodálom, hogy Neked így is használ a paleózás, én sajnos nem vagyok ilyen szerencsés, pedig sokkal szigorúbban véve betartom:( "

Az étkeim  a saját utamon szerzett megtapasztalásokból és a működés tudatos megfigyeléséből alakult. Amikor belevágtam ebbe a kalandba, akkor alaposan áttanulmányoztam a tegnap már említett szakirodalmakat és akkor még a zab valóban kompromisszumként szerepelt. Az elején az átállást megkönnyítette, de akik rendszeresen olvasnak, azok láthatják, hogy jó ideje elhagytam már. Ennek oka nem az volt, hogy időközben betiltották, inkább az, hogy találtam helyette jobbat. Valaha én is mindent elhittem, amit mond a táplálkozás tudomány. Például áttérítettem a családom az imádott vajról, a margarinra, aztán vissza a vajra. Ugyanaz a tudomány magyarázta meg mindkettőt. Azóta fenntartásaim vannak az új hírek hallatán, használom a józan eszem és a tapasztalati tudásom.
A sajt viszont megmaradt, de kizárólag, amit én készítek mindenféle kemikáliát nélkülözve.
Szó sincs arról, hogy bármit is minősítenék! Az éttermi étkezésekkel valóban bekerül elenyészően kevés „tiltott” anyag, de én ezt megengedem magamnak, mert a saját jól működő utam járom, ami a paleo-ra alapoz, de semmiképp szentírásként alkalmazza azt. Teszek viszont olyan dolgokat, amiket nem hangsúlyoz a szakirodalom, például az intenzív testedzés a szabadban (ha esik, ha fúj), az ellenőrzött, vegyszermentes alapanyagok beszerzése és saját kezű előállítása (kert, sajtkészítés, a tojás, a húsárú), a heti rendszeres koplalós nap, a citromlével indított és gyümölcs reggelik, a lelki harmonizálás napi szinten (jóga, meditáció). Szerencsés vagyok? Úgy fogalmaznék inkább, hogy tudatos. A betegségeim (cukor, magas vérnyomás) -laborvizsgálatokkal alátámasztva- elmúltak, lefogytam 21 kg-ot. Gyógyszermentes lett az életem. 

Judit! Szeretnék feltenni Neked egy kérdést: - miért követsz szigorúan betartva egy olyan irányzatot, ami nem oldja meg az egészségi problémáidat?

Pénteki menü

reggeli: - limonádé, szőlő, kávé
ebéd: - zöldségleves, sült hekk
vacsora: - angolszalonna, paprika


Ebéd



2012. október 19., péntek

Paleolit napi menü 363. nap


25 éve folyamatosan fogyókúráztam és visszahíztam többnyire többet, mint amit leadtam. Az utóbbi évek hozadéka nálam is a magas vércukor, magas vérnyomás, magas koleszterin szint...
Döntenem kellet, hogy maradok a "kényelmes", megszokott életvitel és a gyógyszerek mellett, vagy váltok.
Keresgéltem a hosszútávon is betartható diéták között és így találtam rá a PALEOLIT táplálkozásra. Dr. Szendi Gábor Paleolit táplálkozás és Loran Cordain  Paleolit étrend – Fogyjunk, éljünk a természet rendje szerint című könyveik  alapján elkezdtem a kúrát. Tartottam pár próba napot, beszereztem egy-két alapanyagot.
Olyan volt, mit egy időutazás, vissza a kőkorszakba!

Régi fogyós tapasztalatom, hogy akkor volt sikeres, ha leírtam  és pontosan megterveztem a következő napot. Régebben egy füzetben, most blogot írok.  Ebből a naplóból sokak biztatására készült ez az írás. A paleolit életmód gyakorlati alkalmazását szeretném közzétenni.
A fent említett 2 könyv bőségesen tárgyalja a paleolit étrend tudományos hátterét, én a gyakorlati oldalát szeretném bemutatni őszintén, kendőzetlenül.

Az életmód és fogyókúra iparban  sok a hazugság és a csak kevesek számára teljesíthető receptúra. Elárasztanak bennünket a sokat ígérő termékekkel, az igazi változásra nem ösztönző programokkal. Óriási üzlet ez, aminek nem az ember van a középpontjában, hanem a pénz.

Kutatások bizonyítják, hogy az elmúlt évezredek során az emésztőrendszerünk nem változott. Ebből kiindulva és leegyszerűsítve keressük azokat az élelmiszereket, amit a paleolit korban fogyaszthattak. Kutatások irányultak arra is, hogy a civilizációs betegségeink jórészt az „emészthetetlen” táplálkozás következménye.

Alapok leegyszerűsítve:

A kerülendők  listája:
-          
- gabonafélék (kis mennyiségben zabliszt, zabpehely)
- cukrok
- tej és tejtermékek (sajt néha megengedett)
- hüvelyesek (bab, borsó)
- keményítők (krumpli, rizs, kukorica)
- ipar által feldolgozott, tartósítószerrel és egyéb kemikáliákkal kezelt és dúsított késztermékek

Amit fogyaszthatunk:
-          húsok
-          zöldségek
-          gyümölcsök

A konyha átállítása:
Átszerveztem a polcokat, kipakoltam és külön polcra raktam a cukrot, a liszteket, a tésztákat, zsemlemorzsát, a búzadarát és az ételízesítőket. Ezeket már az első hét után el is ajándékoztam, szükségtelenné váltak.

A helyükre bekerültek a nyírfacukor, zabpehely, zabpehelyliszt, kókuszreszelék, darált mandula, méz. Ez volt az kezdet, aztán folyamatosan bővültek az alapanyagok. Egy egyszerű, könnyű átmenetet terveztem.
Folytatás holnap..

Csütörtöki menü

reggeli: - limonádé, szőlő, kávé
ebéd: - mustáros raguleves, karfiolos csirkemell
vacsora: - mézes kacsa, párolt káposztával

Mézes kacsa párolt káposztával



2012. október 18., csütörtök

Paleolit napi menü 362. nap



Óh, ezek a reggeli fények...

Ma a szintén részemmé vált meditációról ejtenék pár szót. Nagyon rég kezdtem, ahogy visszaemlékszem, a nagy fiam (29 éves) csecsemőkorában, a hajnali szoptatási időben fedeztem fel a "csendet", amiben semmire sem kellett figyelnem. Nyár volt, a nappali nyitott ablakán beszűrődtek a természet hangjai, fényei és illatai, a családom békésen szendergett, én pedig többre becsültem ezt az állapotot annál, minthogy visszafeküdjek és aludjak. Ma már tudom, hogy ez a meditáció. Miután elmaradtak a hajnali etetések, reggel fél órával korábbra időzítettem az ébredést, mint ahogy a többiek ébredtek. Ez a reggeli fél óra azóta is kísér. Pihen a lélek. Továbbá azt hiszem, hogy meditáció minden tevékenység, amit szívből-lélekből végzünk, ami bele tudunk "feledkezni". Jó szerencsém, hogy nekem sok ilyen dolgom van, a munkámban is és a szabadidőmben is. Ilyen például az a keratívitás, ahogy a hagyományos konyhámat paleo-sítottam és ilyen a nordic walking a természetben. Van egy kedvelt mondásom: - amíg szenved a test, pihen a lélek. Időközben megismertem több klasszikusan meditációnak nevezett technikát, ismerkedtem a kelet harmonizáló módszereivel, mélyebbre merültem a tibeti tradicionális kultúrában. A lényeg, hogy megtanultam kikapcsolni az elmét, pihentetni a lelket. Kifinomodott az intuitív érzékem, a döntéseim határozottá váltak. Tudatosság jellemzi a mostani létem.

Szerdai menü

reggeli: - limonádé, szőlő, kávé
ebéd: - tökfőzelék sült kolbásszal
vacsora: - tökfőzelék

2012. október 17., szerda

Paleolit napi menü 361. nap


Varázslatos őszi fények az egész napos eső után.

Jelentem, meggyógyultam. Gyorsan átvonult rajtam, bár tegnap még émelyegtem kicsit, de az erőm visszatért. Olyannyira, hogy fogtam a botjaimat és gyalóglóba indultam. A nordic walking is a részemmé vált. Méltánytalanul kevés szó esik a paleolit oldalakon a mozgásról. Az utam elején sokat írtam róla, mostanában csak teszem...
Ígértem az egy éves tapasztalataim összegzését. Lassan megkezdem a visszaemlékezést. A paleolit életmód nem korlátozódik a táplálkozásra. Az eleje óta három részre figyeltem: -táplálkozás, -mozgás a szabadban, -a lélek edzése.
Heti 2-3-néha 4 alkalommal edzettem, edzek. Sok módszert kipróbáltam, a nordic walking, a pilátesz, az úszás és a tibeti ötös jóga gyakorlatok (az örök fiatalság forrása), amik rendszeressé váltak. Ez utóbbi már a mentális síkot is érinti, minden reggel 15 perc, a nap indítása...A mozgás 50 felett menü pontban olvashatók a részletek.

Tegnap még koplaltam, gyorsan akartam elűzni a bajságot. A hétfői tapasztalat alapján szőlővel folytattam kedden is. 

2012. október 16., kedd

Paleolit napi menü 360. nap


Ebből a tál szőlőből csipegettem tegnap. Gyengélkedtem, valami hiba csúszott a rendszerbe. Talán egy vírus okozhatta a zavart. Vonzott az ágy, hányingerem és hőemelkedésem volt. Bevallom rosszul viseltem ezt a szokatlan állapotot. Rég voltam beteg. A szőlő csillapította a hányingert, kiváló gyógyszernek bizonyult.

2012. október 15., hétfő

Paleolit napi menü 359. nap

Ahogy azt tegnap jeleztem: betakarítás a szőlőben



A szombati vendégség ihlette a vasárnapi ebédet. A gyerekeknek pogácsát sütöttem hozzá.


Vasárnapi menü

reggeli: - limonádé, szőlő, kávé
ebéd és vacsora: - gulyásleves

Gulyásleves


Hozzávalók:
1/2 kg felkockázott sertéscomb
1 szál sárgarépa
1 szál paszternák
1 szál petrezselyem gyökér
1 fej hagyma
1 ek zsír
só, őrölt paprika
Elkészítése:
A hagymát felkockázom és a zsíron megdinsztelem. Megszórom a paprikával, beleforgatom a húst, sózom és  kevés vízzel fedő alatt párolom. Amikor a hús puhulni kezd belekeverem a felkarikázott zöldségeket, felöntöm vízzel és készre főzöm.

2012. október 14., vasárnap

Paleolit napi menü 358. nap


A múlt hétvégén voltam egy terménykiállításon: "Ízek, színek, illatok" 

Ma én is tervezek a szőlőbe menni, ha az idő engedi. Megcsinálom a saját kiállításom. Büszkén posztolom az első kertelésem produktumait.

Szombati menü

reggeli: - limonádé, szőlő, kávé
ebéd: - gulyásleves / vendégségben
vacsora: - lángolt kolbász vöröshagymával

Vacsora