2012. június 30., szombat

Paleolit napi menü 252nap

Beértek a kovászolt zöldségeim. Ígértem, ha sikerül a próba, akkor közzéteszem. Nos, itt az eredmény, kiváló a szemnek és a szájnak.

Kovászolt uborka, tök és cukkini




Hozzávalók:
1 kg uborka
1 kg tök
1 kg cukkini
1 nagy csokor kapor
5 gerezd fokhagyma 
3 ek só
1 db krumpli
Elkészítése:
A krumplit lehéjazom,vékony szeletekre vágom és a felét egy 5 l-es befőttes üveg aljára helyezem, rárakom a kapor felét. A tököt szeletekre vágom, kikaparom a magját és függőlegesen az üvegbe rakom. A cukkinit is felszeletelem és szépen szorosan beleteszem az üvegbe. Az uborkát a szokásos módon, a végeit levágva és bevagdosva szintén sorba rakom. Megszórom a sóval, aztán rárakom a fokhagymát, arra a kaprot, a tetejére a krumpli másik felét. Felforralom a vizet és felöntöm úgy, hogy a krumplit is ellepje.

Pénteki menü

reggeli- mentás limonádé, banán, kávé
ebéd: - házi kolbász, kovászolt zöldségek
vacsora: - füstölt sajt, kovászolt zöldségek

Grillezünk ma, a sasliknak egy különleges pácot készítettem. 




Hozzávalók:
3 kg sertéscomb felkockázva
2 ek só
3 ek őrölt paprika
5 fej hagyma
2 dl konyak
2 citrom leve
1 ek durvára őrölt bors
1 maroknyi menta levél
2 ek olajessimo - itt beszerezhető
Elkészítése:
Besózom a húst, megszórom a paprikával és jól összekeverem. Hozzákeverem a felkarikázott hagymát és sorban a többi alapanyagot.

2012. június 29., péntek

Paleolit napi menü 251. nap

Megszáradtak a felkötözött fűszernövényeim. Leszedem a levelit és papírdobozokban tárolom, egyenlőre a szekrény tetején, aztán majd megtalálom a helyét. Ilyet sem csináltam még, mint ahogy sok mindent nem a paleolit életmód váltás előtt. Ilyen például a kert is, ami biztosítja a tiszta, vegyszermentes táplálékom. Aztán ilyen a sajtkészítés is, ami ha már megengedett, legyen tiszta. Sok-sok örömöt adó változás jellemzi a mostani életem. Elfogytak a környezetemben a kételkedők, érdeklődővé váltak.
 A költözködés 2 hete kissé megviselt, bevallom, hogy elfáradtam. Vissza van még a lezárással kapcsolatos pár hivatali kötelezettség, aztán jöhet a pihenés...

Csütörtöki menü

reggeli: - mentás limonádé, banán, kávé
ebéd: - húsleves, sült csirke, saláta
vacsora: - sajtos rántotta

Sajtos rántotta



Hozzávalók:
1 ek kókuszolaj - itt beszerezhető
10 dkg füstölt sajt (saját készítésű)
10 db tojás
Elkészítése:
A sajtot felkockázom és a felhevített kókuszolajon pirosra sütöm. Ráütöm a tojásokat, sózom és kevergetve készre sütöm. 
Hármunk vacsorája volt. A helyben élő gyerekeim gyakrabban látogatnak a teraszomon, mint a 3. emeleti lakásomban. 

2012. június 28., csütörtök

Paleolit napi menü 250. nap

Spirituális életem jeles napja volt a tegnapi. Találkozhattam a 17. Karmapával és Lama Ole Nydahl-al a Tibeti buddhizmus nagy tanítóival Becskén. Ott lehettem a nyári meditációs kurzusuk 1 napján.Az élmény leírhatatlan, beszéljen pár kép, amiket ott készítettem.







...és a nap végén a harcsa halászlé


2012. június 27., szerda

Paleolit napi menü 249. nap

Az utolsó nehéz, szaladgálós nap volt a költözködésemben. Pakolás, pakolás, pakolás...Tegnap reggel korábban és frissen ébredtem (ez nem volt jellemző az utóbbi pár napban) , örömmel vettem elő a befőttes üvegeket és most először nemcsak uborkát, hanem cukkinit és tököt is tettem a kovászolóba.


A menetét megosztom, ha a kísérlet sikerült. 

Keddi menü

Böjtös nap, 4 db banán és víz


2012. június 26., kedd

Paleolit napi menü 248. nap

A reggeli teámat friss mentalevelekből készítettem. Olvastam a menta fogyást elősegítő hatásairól, több fogyasztó csodaszer alapeleme. Salaktalanít, szélhajtó, serkenti az epeműködést, erősíti az idegrendszert és kiváló frissítő. Miközben vastag pléddel becsavarva ülök most a teraszon, gondolok a tegnapi kánikulára és a menta hűsítő varázsára.

Menta tea


Hozzávalók:
10 db mentalevél
2 citromkarika
2,5 dl víz
Elkészítése:
Leforrázom a mentalevelet és 10 percet lefedve hagyom. Beleteszem a citromot és máris fogyasztható. (túlzott fogyasztása nem ajánlott)

Hétfői menü

reggeli: - menta tea, banán, kávé
ebéd: - tökfőzelék pörkölttel
vacsora: - májas hurka, paprika

Tökfőzelék pörkölttel




2012. június 25., hétfő

Paleolit napi menü 247. nap

Tegnap lazítás kapcsán a szőlőben jártam. A kísérleti kis paleo kertem szemlélgettem. Kezdi megmutatni a föld, hogy mit nevelget ott szívesen. Tudom már, hogy jövőre mit és melyik részre ültessek.
Termőre fordult az uborka, a tök és a fűszernövények egy része. Mostantól a kosárral kell kijárni, mert mindig lesz valami begyűjteni való.
A fűszernövényeket használom a főzéshez zölden és -kihasználva az új teraszom adottságait- szárítva is. Az első begyűjtések, a menta, a citromfű, a bazsalikom és a kakukkfű már a gerendára  felkötözve száradnak.



Vázában a kapor


Vasárnapi menü

reggeli: - limonádé, banán, kávé
ebéd: - bablevesben főtt zöldségek, főtt csülök
vacsora: - sajt, uborka



2012. június 24., vasárnap

Paleolit napi menü 246. nap

A változás egy döntéssel kezdődött. Tavaly ősszel cukor betegen, magas vérnyomással, tetemes túlsúllyal és a gazdasági válság miatti kilátástalannak tűnő depresszióhoz közeli állapotban döntöttem, hogy kézbe veszem az irányítást. Született egy terv, amiben a fizikai síkon kezdődött a rend csinálás. Ennek az eszköze volt a paleolit életmód. Ahogy a testem megtisztult, megkezdődött a szellemi tisztulás is. Az, hogy most itt a természetben ülhetek a teraszon és a város zaja helyett a madár csicsergést hallgatom, szintén a terv része volt. Egészség, környezet- és szemléletváltás meghozták az eredményt.

Szombati menü

reggeli: - körte, kávé
ebéd: - bosnyák fazék
vacsora: - főtt csülök mustárral

A bosnyák fazekat a mélyhűtő kipakolásakor találtam egy dobozban , jól jött most:-)

Főtt csülök