2012. január 28., szombat

Paleolit napi menü...98. nap

Többnyire itthon dolgozom, ritkán fordul elő, hogy több egymás utáni nap mennem kell. Tegnap is váratlanul így történt. Az ebéd ismét a Cser Vendéglőben ért.
Bármi történik, jól vizsgázik a paleo. Semmi pánik, ha nem készül el az ebéd otthon...

Pénteki menü

reggeli: - alma
ebéd: - erdélyi lucskos káposzta
vacsora: - zöldségek párizsiasan alma-cékla csatnival

Előkerülnek régi receptek. Amikor a gyerekeim kicsik voltak gyakran sütöttem köretnek, vagy vacsorára zöldségeket párizsiasan. Valahol az utazásaim során egy japán étteremben ettem és " lekoppintottam ". Régen is kedveltem a gyorsan készülő ételeket. :-)

Zöldségek párizsiasan


Hozzávalók:
1 szál sárgarépa
1 szál paszternák
1 kis fej hagyma
1 egész tojás
2 ek zsír
só, mustár, szegfűbors
Elkészítése:
A zöldségeket megtisztítom és vékony hasábokra vágom, a hagymát félbe és vékony karikákra. Keverőtálba teszem, sózom, borsozom és 10 percre félreteszem. Ráütök 1 tojást és hozzáadom a mustárt. Kanállal jól összekeverem. Egy serpenyőben felforrósítom a zsírt és kanállal beleadagolom. Mindkét oldalát aranybarnára sütöm.

Erdélyi lucskos káposzta


Elkértem a receptjét, fel fogom tenni, ha elkészítem.


2012. január 27., péntek

Paleolit napi menü...97. nap

Tagnap is úton ért az ebéd. Csatlakoztam a barátaimhoz, akikkel évekig együtt jártunk menüzni a Cser Vendéglőbe.

Csütörtöki menü

reggeli: - alma
ebéd: - húsleves, tökfőzelék pörkölttel
vacsora: - gesztenyelepény

Ebéd Cseréknél



Evés közben jön meg az étvágy! - tartja a mondás.
Beígértem a barátaimnak, hogy délután sütök egy gesztenye lepényt és paleo zsúrt tartunk. Terveztem elkészíteni a héten már megsütött eredeti receptet kicsit olcsóbb változatban. Gondoltam jó ez az alkalom erre. 

Gesztenye lepény spórolósan


Hozzávalók:
25 dkg gesztenye massza
0,75 ml kókusztej
0.75 ml víz
5 dkg mazsola
5 dkg dió
2 dkg vágott mandula
3 ek sárgabarackmagolaj
1 szál rozmaring
csipet só
Elkészítése:
A mazsolát vízbe áztatom. A rozmaringról leszedem a tűleveleket, egy kávés pohárba teszem és ráöntöm a fele olajat. Keverőtálba öntöm a gesztenyelisztet és folytonos keverés közben belekeverem a vizet és egy csipet sót. Kinyomkodom a mazsolát és hozzákeverem a felét, a fele diót és a fele olajat. Szilikonos sütőformába öntöm a tetejét megszórom a maradék mazsolával és a dióval. Végül a rozmaringot teszem rá, levelenként elosztva. Meglocsolom az olajjal, amiben a rozmaring ázott. 200 fokra előmelegített sütőben aranybarnára sütöm.

Őszintén bevallom ezt a kreációt nem teszem a kirakatba. Látszólag rendben van és az ízével sem volt gond,  de az állaga...a legjobb szó talán a széteső. :-)
Ha újra készíteném - nem tervezem - , akkor kevernék hozzá pár kanál kókusz- vagy lenmaglisztet és egy kis szódabikarbónát.  Maradok az eredeti verziónál!
Azért elfogyott, a zsúrt vidáman telt.



2012. január 26., csütörtök

Paleolit napi menü...96. nap

Közeledvén a 100. naphoz egy kis játékra hívlak Benneteket. Az ötlet a kíváncsiságomból ered. Szépen megnőtt az olvasóim száma. Tudni szeretném, hogy kik olvasnak. Vajon azok, akik velem együtt paleóznak, vagy akik bizonyosságokat keresnek a döntésük előtt, vagy akik most tanulnak főzni és tetszik a konyhám egyszerűsége és gyorsasága ( ilyen pl. a barátnőm lánya ) , vagy ...?
Kíváncsi vagyok arra is, hogy hányan mozognak aktívan. Mennyire tudatos, hogy itt nem pusztán a táplálkozásról van szó? Vallom, hogy a jó eredmények - akár az egészségről, akár a fogyásról legyen szó - a mozgás és a táplálkozás együttes következménye.
Aztán az is foglakoztat, hogy milyen korosztály az érdeklődő. Vajon hány fiatalban ébred az időben gondolkodás?
Kérlek Bennetek szánjatok fél percet a jobb oldalon feltett kérdéseim megválaszolására. Köszönöm!

Őrült napom volt tegnap. Belekezdtem valamibe és folytonosan közbejött valami. Egész nap " újratervezésben " voltam. :-)
A dél sem kellett volna, hogy úton érjen, de elég messzire keveredtem a konyhámtól. Így esett, hogy a már szokásos csütörtöki böjtöm szerdára szerveződött. Ezt az egyszerű megoldást már máskor is alkalmaztam, ha váratlanul felborult a rend. Persze nem ez az egyetlen megoldás zűrzavar esetén, nehogy valakit megrémisszen! Vehettem volna a boltban egy darabka kolbászt, ehettem volna étteremben mást is...stb. Megszerettem a böjt tisztító erejét, ezért nekem ilyenkor ez a legkézenfekvőbb.

Szerdai menü

reggeli - narancs (itt még nem sejtettem a fordulatokat)
ebéd: - zöldségleves leve / étkezdében
Aztán 2-3 óránként 2 dl narancslé, sok-sok víz


Csodás, ha így indul a reggel!


Friss sajtjaim a sózóban. Nem lennék én, ha nem változtatnék a recepteken...ezekben már a saját kis titkaim is benne vannak.


2012. január 25., szerda

Paleolit napi menü...95. nap

Gyakran turistáskodtam Itáliában. Leginkább ősszel szerettem, az őszi hőmérséklet kedvezett a barangolásnak. Toszkána  és a gesztenye összekapcsolódnak az emlékeimben. Több helyen is voltam gesztenye fesztiválon. Sokféle gesztenyés finomságot ettem, így a jellegzetes gesztenye lepényt. Hoztam is magammal gesztenye lisztet és elkészítettem ezt a mennyei eledelt. Most, hogy bővítettem a paleo alapanyagaimat, -a már nálunk is kapható gesztenyeliszttel- elővettem a receptet.
Toszkanában a szegények eledele volt, itt most a drága csemegék közé tartozik. Hozatok Olaszországból gesztenyelisztet, ott lényegesen olcsóbb és ki fogom próbálni gesztenye masszával is. Jó lenne gyakrabban az asztalon látni.

Keddi menü

reggeli: - narancs
ebéd: - gesztenye lepény
vacsora: - gesztenye lepény

Toszkán gesztenye lepény / Castagnaccio




Hozzávalók:
25 dkg gesztenyeliszt
4 dl víz
5 dkg durvára vágott dió
5 dkg fenyőmag
5 dkg mazsola
1 szál rozmaring
3 ek sárgabarackmagolaj / eredetileg olívaolaj
csipet só
Elkészítése:
A mazsolát vízbe áztatom. A rozmaringról leszedem a tűleveleket, egy kávés pohárba teszem és ráöntöm a fele olajat. Keverőtálba öntöm a gesztenyelisztet és folytonos keverés közben belekeverem a vizet és egy csipet sót. Kinyomkodom a mazsolát és hozzákeverem a felét, a fele diót, a fele fenyőmagot és a fele olajat. Szilikonos sütőformába öntöm a tetejét megszórom a maradék mazsolával, fenyőmaggal és a dióval. Végül a rozmaringot teszem rá, levelenként elosztva. Meglocsolom az olajjal, amiben a rozmaring ázott. 200 fokra előmelegített sütőben aranybarnára sütöm.

Készült tegnap csatni is. Anélkül már nem élet az élet. Nagyon megkedveltük, a családom és a barátaim is.

Cékla-alma csatni



Hozzávalók:
3 db cékla
5 db alma
1 nagy fej hagyma
1 ek zsír
1/2 dl balzsamecet
2 ek méz
3 db csili paprika
só, kömény, mustármag, fahéj
Elkészítése:
A felforrósított zsíron megpattogtatom a fűszereket és megdinsztelem rajta a felkockázott hagymát. A céklát belereszelem. Kevés vizet öntök alá, sózom és puhára párolom. Végül belekerül a felkockázott alma, a méz és a balzsamecet. Sűrűre főzöm. 

2012. január 24., kedd

Paleolit napi menü...94. nap

Az elmúlt héten újabb fél kilótól szabadultam meg. Most, hogy túl vagyok a kitűzött cél felén, megnyugodtam. A módszer működik, ha lassul az ütem az nem érdekel. Nincs bennem az a türelmetlenség, hogy mikor lesz már vége...nem akarom, hogy vége legyen, mert jó ez így.
Már mindent rutinból végzek, lényegesen kevesebb időt fordítok az " odafigyelésre ". A tervezést továbbra is fontosnak tartom. Bár már az sem okoz gondot, ha kifelejtek valamit...akkor mindig kéznél pl. a tojásrántotta.

Hétfői menü

reggeli: - alma
ebéd: - csirkemáj sütőtök pürével ( vasárnapi maradék )
vacsora: - sajt ( házi )


2012. január 23., hétfő

Paleolit napi menü...93. nap

Szombaton sütöttem egy tököt, aminek az íze valóban tök volt, nem hasonlított a megszokott finom, édes sütőtökéhez. Ezért kivágtam a húsát és krumplinyomóval beletörtem a máj sütőzsírjába. Ízesítettem kis sóval és borssal. Kiváló köret lett belőle.

Vasárnapi menü

reggeli: - alma
ebéd: - húsleves, hagymás máj sütőtök pürével
vacsora: leveshús, zöldségek

Hagymás máj sütőtök pürével


Hozzávalók:
50 dkg csirkemáj
5 dkg szalonna felkockázva
1 fej hagyma karikákra vágva
só, bors
Elkészítése:
Elősütöm a szalonnát, egy időben ráteszem a májat és a hagymát. Fedő alatt kezdem el sütni, amikor megfordítom már fedő nélkül. Néha a hagyma miatt meg kell kevergetni. Csak tálalás előtt sózom és borsozom.


Húsleves



Hozzávalók:
1 kg leves hús
2 sárgarépa
1 petrezselyem gyökér
1 zeller
1 karalábé
1 hagyma
só,  bors
Elkészítése:
Az összes hozzávalót beleteszem a gyorsfőzőbe (kukta), felengedem 3 l vízzel, ráteszem a fedőt és a forrástól számítva fél órát főzöm. Kb. még fél óra, amíg a fedőt levehetem. Átszűröm. ( a gyerekeimnek tésztát főzök bele)


2012. január 22., vasárnap

Paleolit napi menü...92. nap

A gyerekeim nem jöttek haza, így a szombat lazán telt. Egyszerűen oldottam meg az étkezéseket. A pénteki salátalébe rukkolát és lila hagymát kevertem és azt ettem mangalica szalonnával.  Az esti éhség a nagyfiaméknál ért. Sonka almával. Jót nevettek rajtam.
A barátnőm küldött át egy ősrégi receptet, a vaniliás kiflit. Átalakítottam és átneveztem, mert ebbe nem került vanília. Lett belőle mogyorós kifli.

Szombati menü

reggeli: - naspolya
ebéd: - mangalica szalonna, rukkola saláta
vacsora: - sonka almával

Mangalica szalonna


Rukkola saláta


Mogyorós kifli


Hozzávalók:
10 dkg kókusz liszt
20 dkg zabpehely liszt
10 dkg nyírfacukor
10 dkg darált mogyoró
25 dkg zsír
Elkészítése:
Összeállítom a tésztát és pár órára hidegre teszem. Kis diónnyi darabokat a tenyeremben sodrom és papírral bélelt sütőlapra teszem. Közepes hőfokon aranybarnára sütöm. A sütőlapon hagyom kihűlni.