2012. május 5., szombat

Paleolit napi menü 196. nap

Találkoztam egy kedves ismerősömmel, aki mesélt nekem Dr Tóth Csaba  Paleolit orvoslás címmel tartott előadásáról. Mostanra elég sok anyagot és tanulmányt összegyűjtöttem, a magam féléves tapasztalataiból is tudom, hogy a paleolit életmód GYÓGYÍT, mégis megdöbbenek és borzongok, amikor szembesülök a mai magyar egészségügy anomáliáival. Újra és újra átélem ezt a rossz érzést, mert nem akarom elhinni, hogy tudatosan betegítenek bennünket. A gyógyszerlobbik és az orvosok anyagi érdekeltsége nálunk fordítottan működik, akkor járnak jól, ha sok a beteg. A humánus és logikus díjazást prezentálja a keleti orvoslás, ahol a " kevés beteg" a sok fizetség. De nem kell ilyen messzire menni, tudok arról, hogy ez pl. Németországban is így van.
Jó fél évvel ezelőtt, amikor életmódot váltottam és írni kezdtem a blogom, valójában csak naplónak szántam. Most gyakorlati útmutatónak és ébresztőnek. Szeretném a példámon keresztül sokaknak megmutatni, hogy amit a szakirodalom leír az szóról-szóra igaz és nagyon egyszerűen működtethető.

Pénteki menü

reggeli: - limonádé, körte, kávé
ebéd: - egyben sült karaj, saláta
vacsora: - töltött tojás, sült hús

A hidegtálak tálalásakor kicsit "félresikerült" paleos darabokat ( nem minden volt paleos, ezért ezek receptjeit nem közlöm) fogyasztottam.



Egyben sült karaj

Hozzávalók:
1 kg karaj
1 fej fokhagyma
10 dkg szalonna
Elkészítése:
A karajt sózom és bevagdalom a hús közepéig kb. 1cm-es távolságra. A fokhagyma gerezdeket kettévágom és a szeletek közé teszem, minden vágatba legalább 4 darabot. A tepsit kikenem hideg zsírral és ráfektetem az előkészített karajt. Befedem a vékonyra szelt szalonnával. Öntök alá 1/2 dl fehérbort és ugyanannyi vizet. Befedem fóliával és előmelegített sütőben, lassan sütöm. A végén leveszem a fóliát és gyakran locsolgatva megpirítom. 

A kép jobboldalán látható kolbászhússal töltött szűzpecsenyét már előkészítve kaptam, én csak megsütöttem ugyanúgy, mint a karajt.

Töltött tojás

Hozzávalók:
10 db tojás
1 dl majonéz
1 fej hagyma
mustár
só, fehérbors
Elkészítése:e
A tojásokat keményre főzöm. A hagymát felkockázom és besózom. A megfőtt tojásokat félbevágom és a sárgáját a hagymához adom, beleöntöm a majonézt, borsozom és a kézi mixerrel összemixelem. Ezt a masszát töltöm vissza a fehérjébe. 



2012. május 4., péntek

Paleolit napi menü 195.nap

A barátnőm fia ballag. Bevállaltam a hidegtálak elkészítését 17 személyre. Kitöltötte az egész napomat, a sütő reggel 7 órától délután 3-ig üzemelt. Készült kolbászhússal töltött szűzpecsenye, húsgolyók, fokhagymás karaj, kőrözött paprikába töltve, töltött tojás, francia saláta, görög saláta, sajttál. Ez az elfoglaltság kedvez a böjtnek, merthogy mindez a böjtös napomon történedett. Jóllaktam az illatokkal. :-)

Csütörtöki menü

BÖJT, 1 kg kivi 5 étkezésre osztva és a sok-sok víz.

Húsgolyók


Kaszinótojás


Hústál1


Hústál2


Sajttál


Görög saláta



Mielőtt elvitték


2012. május 3., csütörtök

Paleolit napi menü 194. nap

Most egy kis időre megint befejezem a sütögetést, mert még 8 kilót szeretnék fogyni. Azt tapasztaltam, hogy a fogyás a paleolit táplálkozás mellett az elején gyorsan beindult és egy ideig egyenletesen haladt. Aztán stagnált és újraindult. Volt olyan is, hogy szándékosan lassítottam, hogy a bőröm követni tudja a változást.
Mit tudok tenni, hogy újraindítsam a fogyást?
- a süteményeket mellőzöm
- nem eszem este 5 óra után
- növelem a folyadékbevitelt
- folytatom a testedzést


Szerdai menü

reggeli: - 1/2 citromlé, körte, kávé
ebéd: - brokkolikrém pirított hagymával
vacsora: - saláta

Brokkolikrém pirított hagymával

undefined

Hozzávalók:
1/2  kg brokkoli
2 gerezd fokhagyma
só, bors
1 fej hagyma
1 tk zsír
Elkészítése:
Enyhén sós, borsos vízben megpárolom a brokkolit és a fokhagymát. Leszűröm, a főzővizet bögrébe teszem és levesként elfogyasztom. A brokkolit botmixerrel összeturmixolom. Az apróra felkockázott hagymát a zsíron barnára pirítom. 

Saláta

undefined

Hozzávalók:
1 jégsaláta
1 fej lila hagyma
1 tojás sárgája
2 ek olajessimo - itt beszerezhető
1 dl zabtejszín - itt beszerezhető
1/2 citrom leve
1 kk cukoressimo - itt beszerezhető
só, bors, mustár
Elkészítése:
A hagymát felkockázom és besózom. Rászeletelem a salátát.A tojássárgáját kikeverem az olajjal, hozzáadom a cukrot a fűszereket és végül a zabtejszínt. A salátára öntöm.

2012. május 2., szerda

Paleolit napi menü 193. nap

Gyorsan eltelt ez a pihenésre szánt  hosszú hétvége. A hirtelen jött nyár kedvezett a kinti programoknak és a szieszta időben a szunyókálásnak. Tegnap estére időzítettünk a nordic walking-ot, amolyan naplemente túra volt.


Kezdődhet a munka, ami erre a pár napra sűrűsödött. 

Keddi menü

reggeli: - 1/2 citromlé, alma, kávé
ebéd: - sült harcsa párolt zöldségek
vacsora: alma, párolt zöldségek

Sült harcsa párolt zöldségekkel, vegyes csatnival


Hozzávalók:
2 szelet harcsa
1 ek zsír
1 szál sárgarépa
1 szál petrezselyem
1 ek kókuszolaj - itt beszerezhető
1/2 citrom
1 csokor petrezselyem zöldje

Elkészítése:
A zöldségeket megtisztítom, felkarikázom és a felforrósított kókuszolajon kevés víz hozzáadásával, fedő alatt puhára párolom. Amikor elkészült enyhén sózom és megszórom az apróra vágott petrezselyem zölddel. A halat besózom, grillezős serpenyőben felforrósítom a zsírt és magas hőfokon mindkét oldalán pirosra sütöm. Tálaláskor megcsepegtetem a citromlével. 


2012. május 1., kedd

Paleolit napi menü 192. nap

Elmondhatom, hogy igen aktívan telnek a szabadnapok. Nordic walking, biciklizés, minden program a természetben. Nagyon gyors ételek a konyhában...

Hétfői menü

reggeli: - 1/2 citromlé, alma, kávé
ebéd: - sült sajt, körte, dió
vacsora: - lekváros palacsinta

Sült sajt, körte, dió


Lekváros palacsinta


Hozzávalók:
1 db tojás
3 ek gesztenyeliszt -itt beszerezhető
1 tk cukoressimo - itt beszerezhető
1 ek olajessimo - itt beszerezhető
csipkelekvár- itt beszerezhető
csipet só
szódavíz
Elkészítése:
A tojást kikeverem a cukorral és a gesztenyeliszttel. Hozzáadok egy csipet sót és annyi szódát, hogy közepes sűrűségű palacsintatésztát kapjak. Teflon serpenyőben, felhevített olajon sütöm ki. Megkenem a  lekvárral és felcsavarom.

Séta a Kneipp ösvényen


A mezítlábas sétaútvonalak ötlete Németországból, és Ausztriából származik. Egy ilyen sétaösvényt alakítottak ki nálunk is a Konda-völgyben és egyet Gunarasban.Kavicságyon, homokon, faháncson, tobozokon, és köveken sétálhatunk, valamint különböző fából készült akadályokat kell legyőznünk mezítlábasan. A séta végén jó hideg csapvizes öblítés. 



2012. április 30., hétfő

Paleolit napi menü 191. nap

Az olasz napok után itt egy kínai. Gyakran merítek idegen konyhákból. Ez minden bizonnyal a kíváncsi és kísérletező természetemből fakad. Sokat jártam és ízlelgettem a világot, most emlékezem...

Vasárnapi menü

reggeli: 1/2 citromlé, körte, kávé
ebéd: - kínai csirkemell, saláta
vacsora: házi szalámi, kovászos uborka

Kínai csirkemell 

undefined

Hozzávalók:
1/2 kg csirkemell felkockázva
4 gerezd fokhagyma felkockázva
1 szál sárgarépa vékony hasábokra vágva
1 ek szárított illatos gomba
10 dkg bambuszrügy
1 ek zsír
só, bors
Elkészítése:
A zsírt felforrósítom egy serpenyőben, beleteszem a húst és a fokhagymát. Néhány percig pirítom. Sózom, borsozom és hozzákeverem a zöldségeket. Kevés vizet öntök alá és fedő alatt puhára párolom.

Házi szalámi, kovászos uborka

undefined

A gyerekeinek ígértem desszertet, de nem akartam túl sokat időzni a konyhában. Ezért készült ismét az egyik legsikeresebb és leggyorsabban készíthető paleo kreálmányom, a csoki szalámi.

Csoki szalámi

undefined

Hozzávalók:
7 dkg kókuszolaj - itt beszerezhető
10 dkg étcsoki
2 ek méz
10 dkg durvára vágott dió
5 dkg mazsola
1 tojás
1 narancs reszelt héja
5 dkg kókuszreszelék / kívülre
Elkészítése::
Felolvasztom a kókuszolajat, benne a csokoládét és lassú tűzön sorban hozzákeverem a többi alapanyagot. Fél órát hűtöm, aztán kiterítek egy fóliadarabot, a közepére vékony csíkban megszórom a kókuszreszelékkel és erre kanállal halmozom a csokimasszát sorban egymás után. Jól beszórom kókuszreszelékkel és a fólia segítségével szalámi formára igazgatom. 1-2 órára a mélyhűtőbe teszem és felszeletelem. 

2012. április 29., vasárnap

Paleolit napi menü 190. nap

Folytattam az itáliai kalandozást, aminek az apropóját a barátaim látogatása és a gesztenyeliszt beszerzése adta. A héten több ételem ihlette a napfényes Itália. Előkerült egy régi recept, a szicíliai caponata. Alapja a padlizsán, paradicsom és a zellerszár, a többi pedig ahány vidék-, ahány ház, annyi szokás. Ezerképpen készítik és fogyasztják. Előétel, hidegen saláta, egytálétel, húsok mellé köret...

Szombati menü

reggeli: - 1/2 citromlé, alma, kávé
ebéd: - caponata
vacsora caponata hidegen

Szicíliai caponata


Hozzávalók:
2 db padlizsán
3 db paradicsom
3 zellerszár
1 db pritamin paprika
1 nagy fej hagyma
5 dkg mandula (vagy fenyőmag)
5 dkg datolya (vagy mazsola)
2 ek olajessimo - itt beszerezhető
1/2 dl fehérbor
1/2 dl balzsamecet
só, méz, morzsolt bazsalikom, keserű csoki - ízlés szerint
Elkészítése:
Előkészítem a zöldségeket. Először a padlizsánt kockázom fel, besózom és fél órára félreteszem. A hagymát karikára, a többi zöldséget kockákra vágom (kb. 2cm). Egy nagy serpenyőben felforrósítom az olajat, beleteszem a hagymát és egy kicsit dinsztelem, aztán sorban a zellerszárat, a paradicsomot ugyanígy. Lemosom a padlizsánt, szűrőn lecsepegtetem, hozzáadom és tovább folytatom a pirítást. Belekeverem a mandulát, a datolyát, a sót, a mézet, a bazsalikomot és felöntöm a borral. Lassú tűzön párolom. Amikor a bor elfőtt, akkor ízesítem a balzsamecettel és összeforralom. Tálaláskor keserű csokit reszelek rá.