2012. szeptember 22., szombat

Paleolit napi menü 336. nap

Találtam egy cikket a szódabikarbónáról. A paleolit életmódom természettudatos oldalához kaptam adalékot, ezért megosztom.

Nem akarok lázítónak hangzani itt, de van egy lázadó tervem a sok vegyi tisztítószereket forgalmazó cég ellen. Az emberiség egyik fő dobása a környezeti szennyezőanyagok, a tisztító-és testápoló termékek csatornákba mosása és vízrendszereink vegyi anyagokkal való elárasztása. Nem csoda hát, ha a halakban nehézfémek, a delfinekben pedig triclosan van (rovarirtószer). Folytatás itt...

Pénteki menü

reggeli: - limonádé, őszibarack, kávé
ebéd: - hagymás sült sajt és barack
vacsora: - házikolbász, hagyma

Hagymás sült sajt és barack


Hozzávalók:
15 dkg sajt felszeletelve
1 szem őszibarack felkarikázva
1 kis fej hagyma felkarikázva
1 ek zsír
Elkészítése:
Elősütöm a hagymát a felforrósított zsíron, majd hozzáteszem a sajtot és a barackot. Mindkét oldalukat megpirítom.

2012. szeptember 21., péntek

Paleolit napi menü 335.nap

Csípős reggelre ébredtem. Beszorultam a teraszról a házba. Az egész nyarat kint töltöttem. Most látom a hiányosságokat, most kell ide is berendezkednem. Meg kell csinálnom itt belül is a kényelmet, hogy itt is legalább annyira legyen öröm, mint a terasz volt.

A kertem újabb ajándékai


Csütörtöki menü

Gyümölcsnap. Nem számoltam, hogy hányat ettem ebből az isteni barackból, de csak azt ettem egész nap.

2012. szeptember 20., csütörtök

Paleolit napi menü 334. nap

Minden alkalomnak örülök, amikor a rohanóvá vált életemben a konyhában tölthetek. Tegnap itthon voltam délidőben, volt hozzávaló is...

Szerdai menü

reggeli: - limonádé, körte, őszibarack
ebéd: - szalonnás, hagymás máj
vacsora: - ua. hidegen (hidegen még finomabb)

Szalonnás, hagymás máj


Hozzávalók:
1/2 kg csirkemáj
20 dkg császárhús
1 fej hagyma
1 ek mangalicazsír
só, bors
Elkészítése:
A felforrósított zsíron először a császárhúst megpirítom, aztán teszem rá a májat és a felkarikázott hagymát. Fűszerezem és fedő alatt párolom, végül fedő nélkül lesütöm. A máj sózásáról úgy tudtam, hogy csak sütés után szabad. Új információ, hogy sütés előtt fél órával sózzuk. Így tettem most és valóban jobb, nem keményedik be.


2012. szeptember 19., szerda

Paleolit napi menü 333. nap

Hétfői menü

reggeli: - limonádé, körte, kávé
ebéd: - kelkáposzta főzelék
vacsora: - sajt, paradicsom

Kelkáposzta főzelék


Hozzávalók:
1 kis fej kelképoszta
3 gerezd fokhagyma
1 ek olajessimo 
1 ek gesztenyeliszt
1 tk pirospaprika
só, kömény
Elkészítése:
A kelkáposztát csíkokra vágom,  és kevés vízzel felöntöm, fűszerezem és puhára főzöm. A felforrósított olajba belekockázom a fokhagymát, megfuttatom a gesztenyeliszttel, a pirospaprikával és kevés hideg vízzel felöntöm. Hozzákeverem a kelkáposztához és összeforralom.

Vacsora


Időről időre bemutatom a kertem büszkeségeit, egyben emlékezem a paleo kezdetekre.A sütőtök aktív részese volt az átállásnak. Amikor még helyettesíteni akartam pl. a kenyeret, akkor sülttököt ettem. Készült belőle köret, főétel, desszert...


2012. szeptember 18., kedd

Paleolit napi menü 332. nap

Nagyon bőséges lett a sütőtök termésem. A kísérleti kertem egyik büszkesége. Akad köztük olyan is, amiről nem tudom, hogy mi. Dísztöknek talán nagy, sütőtöknek talán kicsi...


Kiderül majd, ha felvágom. Egyenlőre csak gyönyörködöm benne.

A kánikula után hirtelen hűvössé és nyirkossá vált éjszakák következtében a családomból és a baráti körömből is többen megfáztak. Nátha, torokfájás jól bevált ellenszere az ezüst kolloid. Kiváló és igen gyors hatású baktérium, vírus és gomba ölő. Nálunk a leggyakrabban használt "gyógyszer". Külsőleg, belsőleg, sőt néha a mosógépbe is kerül.

Hétfői menü

reggeli: - limonádé, szőlő, kávé
ebéd: - zsiványpecsenye salátával / éttermi menü
vacsora: - kolbász paradicsommal, paprikával

Ebéd


Vacsora


2012. szeptember 17., hétfő

Paleolit napi menü 331. nap

Szeretem az egytálas ételeket, ha nem akarom a konyhában tölteni a délelőttöt. Kiváló vasárnapi ebéd, a köret együtt a hússal. Már nem készítek mellé kiegészítőt a családnak sem, elfogadják így, ahogy van.

Vasárnapi menü

reggeli: - limonádé, szőlő, kávé
ebéd: - pataki tálas sertéscomb
vacsora: - sült csirke

Ebéd


Hozzávalók:
1 kg szeletelt sertéscomb
1 kg sárgarépa
2 csomag zöldhagyma
6 szelet húsos szalonna
só, durvára őrölt színes bors
Elkészítése:
A pataki tálat 1 órára beáztatom. Felkarikázom a zöldségeket és 1 réteget terítek a tál aljára, megszórom borssal és egy réteg húst teszek, sózom és újabb zöldségréteg, majd hús következik. A húst sózom, a zöldségeket borsozom. A tetejére kerül a bevagdosott szalonna. Ráteszem a fedőt és közepes lángon megsütöm.

2012. szeptember 16., vasárnap

Paleolit napi menü 330. nap

Mostanában gyakran csak akkor jut eszembe, hogy összeüssek valamit a konyhába, amikor már nagyon éhes vagyok. Más köti le a figyelmemet és az időmet. Gyakrabban menüzök útközben és gyors ételeket készítek, ha itthon vagyok, bevásárlás nélkül, abból ami éppen van. Így készülnek olyan ételek, mint például a tegnapi, ami valószínűleg eszembe sem jutna, ha tervezném. A lisztes tojás gyerekkori emlék nagyanyám konyhájából. Ez a variáció azt hiszem, hogy neki is ízlene...

Szombati menü

reggeli - limonádé, szőlő, kávé
ebéd: - serpenyős cukkini
vacsora: - cigánypecsenye káposzta salátával

Serpenyős cukkini



Hozzávalók:
20 dkg cukkini
1 fej hagyma
10 dkg kolbász
2 db tojás
1 dl kókusztej
1 ek gesztenyeliszt
1 ek mangalicazsír
Elkészítése:
Vékony szeletekre vágom a cukkinit, a hagymát, a kolbászt és a felforrósított zsíron megsütöm. A tojásokat kikeverem a kókusztejjel, a gesztenyeliszttel, a sóval ráöntöm a sült zöldségekre. Kevergetve készre sütöm..

Cigánypecsenye káposzta salátával