2012. március 3., szombat

Paleolit napi menü...133. nap

Egyre láthatóbbá válik a változás. A mindent eltakaró nagykabátot felváltja a kiskabát. Az a kiskabát, ami évekig hevert a szekrény alján, amit véletlenül nem ajándékoztam el a többi normál méretű ruhámmal. Kapom a megjegyzéseket:
- "de jól nézel ki, hogy csináltad?"
- " nekem is kéne, de erre nincs időm"
- "nem mertem kérdezni, hogy mi történt veled, mert azt hittem, hogy beteg vagy"
- " jajj, most már abba kéne hagynod, mert valami bajod lesz, megcsúnyul az arcod"
Vannak, akik őszinte érdeklődéssel figyelnek, vannak, akikre a példám ösztönzőleg hat és vannak, akik "óvnának" és a saját tétlenségüket vetítik rám.
Természetesen folytatom, még 10 kilót szeretnék lefaragni magamról. Semmi oka nincs annak, hogy abbahagyjam. Kirobbanóan jó formában vagyok, tele energiával és életkedvvel. Figyelem a változásokat, lassítok, ha úgy látom, mint ahogy azt már meg is tettem.

Pénteki menü

reggeli: - narancs
ebéd: - rántott padlizsán salátával, bundás kenyérrel
vacsora: - ebéd maradéka

Ebéd


Rántott padlizsán

Hozzávalók:
1 padlizsán
2 db tojás
2 ek szezámliszt - itt beszerezhető
3 ek kókuszolaj - itt beszerezhető
Elkészítése:
A padlizsánt félbe vágom és felszeletelem 1 cm-es vastagságra. Besózom és pihentetem fél órát. Leöblítem vízzel és lecsepegtetem. Kis tálkában felverem a tojásokat, a szezámlisztet egy tányérra öntöm. Először a lisztbe forgatom a padlizsánt, aztán a tojásba és újra a lisztbe. A kókuszolajat egy serpenyőben felforrósítom, beleteszem a bepanírozott padlizsánokat és aranybarnára sütöm.

Saláta kapros öntettel


Hozzávalók:
1 fej saláta
1 kis fej hagyma
1 tojás sárgája
2 ek paleoolaj - itt beszerezhető
1 dl zabtejszín - itt beszerezhető
1 tk mustár
1/2 citrom leve
1 kk cukoresszimo - itt beszerezhető
1 csokor kapor
só, durvára őrölt színes bors
Elkészítése:
A hagymát felkockázom és besózom. A salátát megmosom, csíkokra vágom és hozzákeverem a hagymához. A tojássárgáját  csepegtetve az olajjal kikeverem, hozzáadom a zabtejszínt, a mustárt, a citromlevet, a cukrot és az apróra vágott kaprot. Sózom, borsozom és összekeverem. Ráöntöm a salátára. 

Bundás kenyér

A padlizsán panírozásából megmaradt tojásba keverem a maradék szezámlisztet és a szerdán sütött kenyérlepényből  beleforgatok egy szeletet. Mindkét oldalát aranybarnára sütöm.

2012. március 2., péntek

Paleolit napi menü...132. nap

A paleo nem írja elő a böjtöt. Saját tapasztalatom alapján döntöttem mellette. Nagyban hozzájárul a heti rendszeres súlycsökkenéshez. Többször írtam már a böjt egyéb áldásos hatásairól is.

Csütörtöki menü

A böjtös napra aszalt gyümölcsöket választottam. Bio gyümölcsből, természetes úton, napon szárított csemegéket. Hozzá forrásvizet iszom. A városom környékén több, fogyasztható forrás van.

Aszalt alma, szilva, meggy, egres


Ezek a gyümölcsök nem hasonlíthatók a boltban kapható, vegyszerekkel tartósított aszalmányokra. Az első kóstolásig bizalmatlanul fogadják, akiket megkínálok. 

2012. március 1., csütörtök

Paleolit napi menü...131. nap

Amikor szalonnát vacsoráztam, jó ideig izgatottan álltam másnap a mérlegre. Működtek a régi beidegződések, miszerint az egy súlygyarapító vétek. Nagyon szeretem a szalonnát, ezért néha "beremegtem" érte a régi mintájú diétáimban is. Akkor a mérlegen állva bűntudat gyötört. Mára ez is a múlté, tudom, hogy ebben a formában nem vétek.

Szerdai menü

reggeli: - alma
ebéd: - gyümölcsleves, fűszeres kenyérlepény
vacsora: - mangalica szalonna, hagyma

Gyümölcsleves


Hozzávalók: 
10 dkg aszalt gyümölcs
1 l víz
1 tk cukoressimo - itt beszerezhető
fahéj, szegfűbors
a habaráshoz:
2 ek zabtejszín - itt beszerezhető
2 tk paleo-gyümölcs - itt beszerezhető
1 dl víz
Elkészítése:
A gyümölcsöket a cukorral és a vízzel felteszem főni. A zabtejszínt kikeverem a gyümölcsmix-el, felhigítom a vízzel és a levesbe habarom.

Fűszeres kenyérlepény



Hozzávalók:
4 db tojás
1 dl víz
2 ek paleoolaj - itt beszerezhető
1 kk só
1 kk bazsalikom
1 kk oregánó
1/2 tk sütőpor
15 dkg paleo-mix - itt beszerezhető
Elkészítése:
Egy keverőtálban kikeverem az alapanyagokat, a paleo-mixet a végén keverem hozzá, gyorsan, mert besűrűsödik. Szilikonos lepényformába öntöm, a tetejét meglocsolom olajjal és előmelegített sütőben, 180 fokon készre sütöm.

Mangalica szalonna hagymával


2012. február 29., szerda

Paleolit napi menü...130. nap

Bővült a szülinapi ajándékok sora. Megérkezett a Paleo Shop- ból a csomagom. Az új alapanyagokkal jöhetnek a kísérletek, az újabb paleosítások.


Azt sem tudom, hogy mihez nyúljak ebben a nagy bőségben! :)
Mennyi mindent adott nekem a paleo életmód! Fogytam, az egészségem helyre állt és imádok minden percet, amit a főzési kísérleteimmel töltök. 

Keddi menü

reggeli: - alma
ebéd: - csirkemell csíkok salátágyon/étteremben
vacsora: - sült oldalas csatnival

Csirkemell csíkok salátaágyon


Sült oldalas


Ez az oldalas a múlt heti disznóvágáson, kemencében sült. Bő zsírban tartósítva.

Friss sajtok a sózóban


2012. február 28., kedd

Paleolit napi menü...129. nap

Itt vannak az első, igazi tavaszi napok. Gondoltam tegnap a "D-vitamin gyűjtögető túrán". A ma reggel pedig egy hóval búcsúzó februárt mutat.


Az idei télen, leszámítva azt a felhős, havas és hideg 2-3 hetet, sikerült természetes úton beszereznem ezt a létfontosságú vitamint. 
Többen kérdezték tőlem, hogy a paleolit táplálkozás mellett szedek-e táplálékkiegészítőket. Csak C-vitamint szedek, ahogy azt régebben is szoktam a téli napokban. Figyelem magam, a szervezetem nem jelez hiányt. Rég volt ilyen egészséges a bőröm, a körmöm, a hajam. Az ilyentájt előforduló "tavaszi fáradtságnak" sincs nyoma. 

Sok volt a húsból az elmúlt napokban. Most másra vágyom. Ennek jegyében készült a

Hétfői menü

reggeli: - alma
ebéd: - grillezett körte, csatni, gesztenyés-csokis süti
vacsora: - ugyanaz, mint délben

Ebéd


Gesztenyés-csokis süti

Hozzávalók:
2 db tojás
2 ek. cukor
2 ek. étolaj
12 dkg gesztenyeliszt
1 ek. kakaó
5 dkg mazsola
1/2 dl rum
1 dl víz
1/2 sütőpor
Elkészítése:
A mazsolát rumba áztatom. A tojásokat kikeverem a cukorral és az étolajjal. Hozzáadom a többi alapanyagot  a mazsolát a rummal együtt és összekeverem. Szilikonos kenyérformába öntöm és előmelegített sütőben, 180 fokon sütöm. 

Alma-ananász-barack csatni

Hozzávalók:
2 doboz darabolt ananász konzerv
1 üveg barack kompót
3 db alma
1 fej hagyma felkockázva
2 ek. méz
1 ek kacsazsír
1/2 dl balzsamecet
3 db chili paprika
só, szegfűbors, mustármag, fahéj, kardamom
Elkészítése:
Felforrósítom a zsírt, beleszórom a fűszereket, megpattogtatom és beleteszem a hagymát. Kevergetve megdinsztelem. Aztán hozzáadom a gyümölcsöket. Kis vizet öntök alá és puhára párolom. A végén ráöntöm a mézet és a balzsamecetet és botmixerrel átmixelem. Kis üvegekbe töltöm, mint a lekvárokat.

2012. február 27., hétfő

Paleolit napi menü...128. nap

Születésnapom volt szombaton, amit gyakorlatilag már csütörtöktől ünnepeltünk. Élveztem a családom és a barátaim figyelmét. Meglepetések sora ért. Leginkább annak örültem, hogy tudták milyen ajándékokat vegyenek. Kitanulták mellettem a paleo alapanyagokat. :-)

Az ajándékaim


Izgatottan álltam ma reggel a mérlegre. Beindítottam újra a fogyást. Újabb fél kg, az össz eredmény 14,5 kg. Doppingol a siker, jól érzem magam.

Vasárnapi menü

reggeli: - alma
ebéd: - harcsa halászlé/ étteremben
vacsora: - palacsinta

Halászlé


Palacsinta


Hozzávalók:
1 db tojás
3 ek gesztenyeliszt
1 tk nyírfacukor
csipet só
szódavíz
1 tk kókuszzsír
Elkészítése:
A tojást kikeverem a cukorral és a gesztenyeliszttel. Hozzáadok egy csipet sót és annyi szódát, hogy közepes sűrűségű palacsintatésztát kapjak. Teflon serpenyőben, felhevített kókuszzsíron sütöm ki.
Ez a tészta annyira finom, hogy magában ettem, de lehet tölteni is.

2012. február 26., vasárnap

Paleolit napi menü...127. nap

Kora reggeltől másnap hajnalig tartó disznóvágáson voltam. Harmincan segédkeztünk 1 disznó feldolgozásában. Az esti toron 180-an voltunk. Szokatlan feladat volt ennyi embernek főzni. Voltak hozzáértő irányítók, így minden rendben ment. Fűszerek a jókedv, kacagás, gondtalan együttlét. Bőven lesz mit felidézni a következő napokban.

Szombati menü

reggeli: - alma
ebéd: - fokhagymás máj párolt káposztával
vacsora: - orjaleves, sült tarja

Konyhaszolgálaton - az összes sárgarépát én pucoltam