2012. április 7., szombat

Húsvéti köszöntő

Áldott Húsvétot, Egészséget, Bőséget és Boldogságot kívánok!



Az ünnepi készülődés része a tojásfestés. A zöldséges ismerősömet kértem, hogy gyűjtsön nekem hagymahéjat.
Menete a következő:
A hagymahéjat egy lábasba teszem, ráöntöm a kihűlt sonka főző levet, közé helyezem a tojásokat és egy órát főzöm. Ebben a lében hagyom kihűlni. Tojástartóba szedem és amikor leszáradt, szalonna bőrkével fényesítem.
A gyerekeim míg kicsik voltak viasszal is mintáztuk, most az egyszerűbb változat készül.


Paleolit napi menü 168. nap Nagypéntek a konyhában

A keresztény egyházak Krisztus kereszthalálára emlékeznek. A nagypénteki böjt nemcsak húsmentességet jelent, ezen a napon háromszor szabad étkezni és csak egyszer jóllakni.
Mi a családommal tartjuk ezt a hagyományt.

Nagypénteki menü

reggeli: - alma
ebéd: - gyümölcsleves
Vacsora: - medvehagymás pogácsa, maradék gyümölcsleves

Gyümölcsleves böjtösen ( + a délelőtti beszerzéseim)


Hozzávalók:
10 dkg aszalt sárgabarack (házi)
pár szem dió
Elkészítése:
Minden fűszer és cukor hozzáadása nélkül, annyi vízzel, hogy éppen ellepje megfőzöm az aszalmányt. Tálaláskor megszórom dióval.

Újabb medvehagymás pogácsa (ez a ronda, de nagyon finom kategória)


Hozzávalók:
1 csokor medvehagyma
2 db tojás
1 dl zabtejszín - itt beszerezhető
8 ek darált dió
3 ek tökmagliszt - itt beszerezhető
3 ek lenmagliszt
1 ek zsír
1 kk só
Elkészítése:
Az összes alapanyagot egy tálban jól kikeverem, a végén adom hozzá az apróra metélt medvehagymát. Vizes evőkanállal papírral bélelt tepsibe szaggatom. A tetejét megkenem tojással és előmelegített sütőben sütöm.

Főzni szabad, csak enni nem! :-) Így gyöngyözve főtt nálam a sonka:


A sonkát reggel hideg vízbe áztattam. Késő délután vettem ki az áztatóból, lemostam meleg vízzel és beletettem a főzőedénybe, felöntöttem hideg vízzel és megkezdtem a főzést. Fűszereztem babérlevéllel, fokhagymával, szárított- és zöldpaprikával, egész borssal és ecettel (a 9 l-es főzőedénybe 1/2 dl ).

...és készült a Mandi-féle paleosított kávé torta







Hozzávalók:
a tésztához:
9 tojás fehérje
1 ek cukoressimo - itt beszerezhető
25 dkg darált dió
1 tk őrölt kávé
a krémhez:
9 tojás sárgája
1 ek cukoressimo - itt beszerezhető
1 ek méz
1/2 kk  bourbon vanilia - itt beszerezhető
1,5 dl főzött kávé (hidegen)
2 tk kókuszliszt - itt beszerezhető
15 dkg kókuszolaj - itt beszerezhető
Elkészítése:
A tojások fehérjét a cukorral kemény habbá verem, hozzákeverem a diót és sütőpapírral bélelt gáztepsiben 200 fokon megsütöm.
A tojások sárgáját kikeverem a cukorral, a mézzel, a kávéval, vaniliával és a liszttel. Gőz fölött, folytonosan keverve sűrűre főzöm. Miután kihűlt kikeverem a kókuszolajjal.
A tésztát 3 fele vágom, laponként megkenem a krémmel. A tetejére és az oldalára is ez a krém kerül. Díszítem és fogyasztásig a hűtőbe teszem.

...és az ecetes torma, ahogy a nagyanyám is csinálta


Hozzávalók:
torma, só, fehérbor ecet, méz
Mennyiségeket nem írok, mert minden a torma mennyiségétől és ízléstől függ.
Elkészítése:
A tormát lereszelem és egy hőálló tálban a sütőben enyhén megpirítom. Felöntöm vízzel (vagy sonkalével, vagy húslevessel), és hozzákeverem a sót, az ecetet és a mézet. A nagyanyám cukorral és szintetikus ecettel készítette, ezen változtattam.
Az idén a tormareszelés kínját levették a vállamról. Zentáról, üvegben érkezett a tormám, kérésemre csak vízzel leöntve. Innét is hálás köszönet érte!



2012. április 6., péntek

Paleolit napi menü 167. nap Húsvéti készülődés

Szakítok a sonkafőzés hagyományával. Nálunk is, ahogy sok-sok házban a sonka szombaton főtt, a tojásokat pedig pénteken festettük. Megfordítottam a sorrendet. Ma délután főzöm meg, így egész éjszaka a levében hűl. Reggel szedem ki egy nagy tálba és a hűtőben pihen estig. Így szépen szeletelhető. A leöntött sonka levében főzöm meg a tojásokat. Ma reggel az első dolgom volt a beáztatás. Délelőtt még van dolgom, úton leszek, de délutántól beállok a konyhába. Készül a kávétorta, medvehagymás pogácsa, mustár, ecetes torma...

Ebben a konyhában imádok főzni



Csütörtöki menü

Saját magam teremtette hagyomány, a böjtös csütörtök. Narancsot és mandarint ettem, nem is számoltam, hogy hányat. :-)



2012. április 5., csütörtök

Paleolit napi menü 166. nap

Úrrá lett rajtam a húsvéti láz. A látszólagos csendben azért benne van a szervezettség. Megérkezett tegnap a sonka és a kolbász. A bevásárlólistám is elkészült. Készülök az első paleo Húsvétra.


A családomban a legtöbb étkezéssel kapcsolatos hagyomány ilyenkor van. A régi tavaszi fogyókúráimban itt szokott borulni a mutatvány, előre rettegtem a visszaszedett kilók miatt. 
Most nyugalom van, minden beilleszthető a rendbe.

Tegnap villámlátogatást tettem a medvehagymásba, így minden ételben ez a csodálatos zöld köszönt vissza.

Szerdai menü

reggeli: - narancs
ebéd: - medvehagymás rántott leves, sonka kóstoló
vacsora: - leves maradék

Medvehagymás rántott leves




Hozzávalók:
1 csokor medvehagyma
1 ek kacsazsír
1 ek szezámliszt - itt beszerezhető
4 db tojás
1 tk őrölt paprika
só, babérlevél, kömény
Elkészítése:
Felforrósítom a zsírt és belekeverem a lisztet, hagyományos rántást készítek. Megszórom a paprikával és felengedem hideg vízzel ( 1/2 l ). Amikor felforr fűszerezem és beleütöm a tojásokat. Lassú tűzön főzöm 5 percig és a tetejére szórom a felaprított medvehagymát. Még 5 percet pihentetem a tálalásig.

...a sajtjaimban is a medvehagyma


2012. április 4., szerda

Paleolit napi menü 165. nap

Egy hete sütöttem szőlőmagliszttel kenyeret. Jelzi, hogy mennyire nem hiányzik már, még maradt 3 szeletnyi. Meglepő, hogy bár 1 hetes, semmit sem veszített a minőségéből. Ezt használtam fel ebédre.
Az igazán gyors ebédemmel nyertem annyi időt, hogy kiszaladjak az erdőbe medvehagymáért. Minden évszakban szeretem ezt az erdőt, de ilyenkor különösen. Ez a tavaszi újjászületés, a szinte óráról órára változó kép lenyűgöz. A medvehagymából csak annyit szedtem, hogy ma is kimehessek.

Keddi menü

reggeli: - narancs
ebéd: - bundás kenyér
vacsora: - medvehagymás pogácsa

Bundás kenyér


Hozzávalók:
3 szelet szőlőmagos kenyér
1 db tojás
csipet só
1 ek kókuszolaj - itt beszerezhető
Elkészítése:
A tojást egy mélytányérban, villával felverem. Beleforgatom a kenyeret és felforrósított olajban kisütöm.

Medvehagymás pogácsa


Hozzávalók:
1 nagy csokor medvehagyma felaprítva
20 dkg füstölt sajt ( a saját sajtom, nem olvadó )
3 db tojás + 1 a kenéshez
6 ek darált dió
2 ek tökmagliszt - itt beszerezhető
1 ek zsír
1 kk só
1 késhegynyi szódabikarbóna
Elkészítése:
Az összes alapanyagot egy keverőtálba teszem és fakanállal kikeverem. Vizes kézzel golyókat formázok a tésztából, kicsit kilapítom és papírral bélelt tepsibe teszem. Előmelegített sütőben, 200 fokon aranybarnára sütöm.

A füstölt sajtjaim, amik valódi füstöt kaptak ( nem valami folyékony füst aromát )




2012. április 3., kedd

Paleolit napi menü 164. nap

Nem mérem már a súlyom minden héten. Elmúlt a súlyvesztés miatti izgalom. Mára bizonyossá vált, hogy szép lassan, de biztosan fogyok. Most 17 kg-nál tartok, már csak 8 kg van vissza a kitűzött célig! Jobban hangzik, mint a kezdeti 25! :-)
Lassan minden sejtem kicserélődik, minden visszaáll a normál működésre. Száműztem a házból az összes kemikáliát. Hihetetlen örömmel tölt el egy-egy újabb kísérlet, amivel mellőzöm az élelmiszeripar szennyeit. Olyan ez, mint egy szakrális tevékenység...érzem, hogy közben jobbá és tisztábbá válok. Most már nem a hitetlenkedő tekintetek vesznek körül, sokkal inkább az őszinte érdeklődők és az egyre szaporodó követőm.

...és a sajtkészítés! Szívvel lélekkel fűszerezem, ez az aromája. Valószínűleg sosem álltam volna neki, ha nem váltok, ha nem gyakorolom a paleolit életmódot. Amióta a kirepültek a gyerekeim eléggé "lebutított" konyhán éltem.

Mindenféle adalék, ízfokozó, állományjavító, tartósítószer mentesen



Hétfői menü

reggeli: - narancs
ebéd: - paszternák saláta, sajt (vasárnapi maradék)
Vacsora: - paszternák saláta, sonka


2012. április 2., hétfő

Paleolit napi menü 163. nap

Vacsoravendégeim voltak. Sült sajtra hívtam őket. Mellé az anyukám krumplisalátája ihlette paszternák saláta készült. Apperitívnek - a pálinka mellé- pedig csoki & csili. A jól bevált csokiszalámi receptjét alakítottam egy kicsinykét. Emésztés beindítónak szántam.
Nagyon ritkán iszom alkoholt, de az ilyen alkalmakkor szívesen. Étkezés előtt a tiszta, válogatott gyümölcsökből készített házi pálinka, az ételekhez a minőségi vörösborból egy pohárral.

Vasárnapi menü

reggeli: - narancs
ebéd: - sonka zöldpaprikával
vacsora: - csoki & csili, sült sajt, paszternák saláta, szilva és vegyes csatni

Csoki & csili


Hozzávalók:
7 dkg kókuszolaj - itt beszerezhető
1/2 dl rum
10 dkg étcsoki
2 ek méz
5 dkg durvára vágott dió
10 dkg mazsola
3 csilipaprika apróra vágva
1 tojás
1 narancs reszelt héja
5 dkg kókuszreszelék / kívülre
Elkészítése::
Felolvasztom a kókuszolajat, benne a csokoládét és lassú tűzön sorban hozzákeverem a többi alapanyagot. Fél órát hűtöm, aztán kiterítek egy fóliadarabot, a közepére vékony csíkban megszórom a kókuszreszelékkel és erre kanállal halmozom a csokimasszát sorban egymás után. Jól beszórom kókuszreszelékkel és a fólia segítségével szalámi formára igazgatom. 1 éjszakára a hűtőbe teszem és felszeletelem. Ha marad, akkor folpack-ba csomagolom és beteszem a mélyhűtőbe. 

Sült sajt


Paszternák saláta


Hozzávalók:
1/2 kg paszternák
1 kb. alma nagyságú zeller
1 fej lilahagyma
2 dl víz
1/2 dl borecet
1 tk méz
1 tk paleo olaj - itt beszerezhető
1 tk őrölt paprika
Elkészítése:
A paszternákot felkockázom és sós vízben puhára főzöm. A hagymát felkarikázom, a zellert lereszelem és  besózom. Míg fő a paszternák, elkészítem a salátalevet. A pirospaprikát összekeverem az olajjal és a mézzel, felöntöm a vízzel és a borecettel. Ráöntöm a besózott zelleres hagymára. A paszternákot leszűröm és forrón hozzákeverem az alaphoz. Kihűtőm és a fogyasztásig a hűtőbe teszem.

Asztalon a vacsora


2012. április 1., vasárnap

Paleolit napi menü 162. nap

A gyümölcsleves mindig nyerő, 10 perc és a meleg étel az asztalon. Este fogadáson voltam, a hidegtálas bőségből megtaláltam a paleósnak valót. Innét sem éhesen jöttem haza. :-) Ezt a megjegyzést üzenetnek szánom, azoknak, akik halogatják döntést, akik, ahogy azt én is régebben tettem, a különböző programok miatt halasztottam a fogyókúra kezdetét. A paleolit táplálkozás nem diéta!


Szombati menü

reggeli: - alma
ebéd: - gyümölcsleves májkrémes kenyér
vacsora: - kolbásszal töltött karaj, saláta

Gyümölcsleves

undefined

Hozzávalók:
10 dkg aszalt gyümölcs/napon érlelt, vegyszermentes
1 l víz
1 ek paleo-gyümölcs - itt beszerezhető
1 ek kókusztejpor
fahéj, szegfűbors
Elkészítése:
Az aszalt gyümölcsöt a vízzel és a fűszerekkel puhára főzöm. A végén belekeverem a paleo-gyümölcsöt és a kókusztejport. Melegen fogyasztom, nyáron majd hűtve.

A fogadás kínálata