2012. július 21., szombat

Paleolit napi menü 273. nap

Még az eperszezonban beszereztem egy aszalógépet. A benne készült eper már a múlté...Vadászom a gyümölcsöket, amik az idén sajnos csillagászati árban vannak. Találtam viszont sárgadinnyét jó árban és azonnal lecsaptam rá. Lehéjaztam, kikapartam a magját, felszeleteltem vékony szeletekre, szépen elhelyeztem a tálcákon és beindítottam az aszalót.


Volt itthon pár szem körtém, az a felső tálcára került.


Pénteki menü

reggeli: - mentás limonádé, dinnye, kávé
ebéd: - zöldségleves, harcsapörkölt / éttermi menü
vacsora: - oldalas, kovászolt cukkini

Harcsapörkölt




2012. július 20., péntek

Paleolit napi menü 272. nap

A családom kérésére főzök néha nem paleo-t is. Bolognai penne volt szerdán a vacsora, a raguból mentettem magamnak másnapra. Így tegnap 10 perc alatt elkészült az ebédem, a húsos palacsinta...
Törekszem a hétköznapokon a gyorsan készíthető ételek elkészítésére, szeretném, ha "másolható" lenne a példám.
Gyakran szembesülök azzal a kifogással, hogy: - én erre nem érek rá. Ugyanakkor azt látom, hogy orvoshoz és patikába járni ráérnek. Megtapasztaltam az utamon, amit már több, mint 53 éve járok, hogy igaz az a mondás, hogy mindenre van időnk, amire szakítunk és azt is, hogy az egészségünknél nincs fontosabb a jó élethez.
Baráti társaságban telt az estém, csak csendben mosolyogtam a barátnőim panaszán, miszerint csak jönnek, jönnek a kilók és a velejáró nyavalyák. Makacsul kitartanak amellett, hogy nincs mit tenni...nekik nem elég meggyőző a példám. Hál'Istennek vannak sokan, akik elhitték és hasonló változásokat és örömöket élnek át, mint én.

Csütörtöki menü

reggeli: - limonádé, dinnye, kávé
ebéd: - húsos palacsinta
vacsora: - ropogós, friss sárgarépa, uborka, tepsiben sült karaj, káposzta saláta (a tepsis krumpliból kiválasztva a baráti vacsorán)

Húsos palacsinta


Hozzávalók:
3 ek bolognai szósz
1 db tojás
1 púpozott ek gesztenyeliszt - itt beszerezhető
szódavíz
1 ek olajessimo - itt beszerezhető
1 ek zabtejszín
petrezselyem 
csipet só
Elkészítése:
A tojást kikeverem a gesztenyeliszttel, a sóval és annyi szódával, hogy a hagyományos palacsintához hasonló sűrűségű tésztát kapjak. Kiolajozom a palacsinta sütőt, felforrósítom és kisütöm a palacsintákat. Ebből a mennyiségből 3 db lesz. Megtöltöm a szósszal, meglocsolom a zabtejszínnel és petrezselyemmel díszítem.

Vacsora a vendégségben



...és vacsora utáni ejtőzés a kertben. Ritkán mutogatom magam, de mert jól látható, hogy messze vagyok már az induló 101 kilótól, ezért néha megteszem...


2012. július 19., csütörtök

Paleolit napi menü 271. nap

Szeretem a kis ügyes konyhai eszközöket.



 Előkerült a nemrég beszerzett és most először használt vájó kanálka ( nem találok rá jobb szót) , amivel a dinnyéből kis golyókat vagdostam. Amúgy is fel szoktam darabolni és dobozolni a hűtőbe, mert a gyerekeim dinnye fogyasztása után úszott a ház a lében. Ez így most nemcsak praktikus, de igen guszta is.


Szerdai menü

reggeli: - mentás limonádé, dinnye, kávé
ebéd: - mustáros raguleves, cigánypecsenye
vacsora: - dinnye sajttal

Ebéd


Amikor úton ér a dél, akkor betérek valamelyik étterembe és a napi menükből választok. Azt tapasztalom, hogy a köretekkel van csak a gond, de azt legfeljebb nem eszem meg, vagy választok valami mást. Ilyenkor nem írok recepteket, tartom magam továbbra is ahhoz, hogy csak a kipróbált általam elkészített és fotózott ételeket posztolom. 

2012. július 18., szerda

Paleolit napi menü 270. nap

Talán 2 hónapja is van, hogy nem álltam mérlegre, ennek oka, hogy már nem aggódom a súlyom miatt. Biztosan tudom, hogy a paleolit életmód mellett nem jönnek vissza a ledolgozott kilók. Sőt, ahogy azt a mérleg ma reggel mutatja, újabb 2 kg felesleg távozott, lassan, észrevétlenül. Nem számoltam a kalóriákat, nem éheztem. Tudatosult bennem, hogy ez nem fogyókúra, a fogyás az életmódom " mellékterméke ". Láttam egyszer egy TV reklámban, 1kg-os zsíros dobozokból építettek egy gúlát. Elképzelem az én 20 db dobozomat itt előttem az asztalon. Rémes egy kép, de hatalmas öröm!

Keddi menü

reggeli: - limonádé, dinnye, kávé
ebéd: - zöldséges csirkemell pataki tálban
vacsora: - ugyanaz

Zöldséges csirkemell pataki tálban



Hozzávalók:
1/2 kg csirkemell
10 dkg szalonna
10 dkg sajt
1 kg sárgarépa
2 db kicsi cukkini
2 gerezd fokhagyma
3 db karalábé
3 db csili
só, durvára őrölt bors
Elkészítése:
A pataki tálat beáztatom 1 órára. Közben megtisztítom a zöldségeket, felkarikázom, a szalonnát felszeletelem és bevagdosom. A csirkemellet kockákra vágom. Az egészet összekeverve a tálba rakom, a tetejére a szalonnát és a sajtszeleteket. Megszórom sóval és borssal, ráteszem a fedőt és sütőbe teszem. 

2012. július 17., kedd

Paleolit napi menü 269. nap

Ebben a teljesen megváltozott világomban rengeteg apró öröm ér. Sosem érzett izgalommal megyek a szőlőbe, ahol most napról napra valami csoda vár. A teremtés öröme...

A csili


A virágzó és termő padlizsán


A padlizsán virága


A petrezselyem, aminek más az aromája



Egy döntéssel kezdődött, egy borús, depressziós őszi reggelen, pontosan 269 nappal ezelőtt, kimondtam, hogy elég volt! 

Hétfői menü

reggeli: - limonádé, őszibarack, kávé
ebéd: - maradék cukkini
vacsora: házi kolbász, zöldhagyma, csili, sajt


2012. július 16., hétfő

Paleolit napi menü 268. nap

Grillezést terveztünk vasárnapra, de a gyerekeim nem tudtak hazajönni, így ez az akció halasztva. A húsok a pácban maradtak. :)
Mardékevés lett a vasárnapi menü. Főzési időben biciklire pattantam és egy jó kis felfedező túrára indultam itt az új környezetemben.

Vasárnapi menü

reggeli: - limonádé, őszibarack, kávé
ebéd: - csőben sült cukkini
vacsora: - sült oldalas, kovászolt zöldségekkel




2012. július 15., vasárnap

Paleolit napi menü 267. nap

Tegnap este sokáig kémleltem az eget. Prognosztizálták, hogy az erős napkitörések miatt Magyarországon is látható lesz a sarki fény. Sajnos itt nem volt érzékelhető. Láttam viszont nemrégiben derűs égen szivárványt. Le is fotóztam, bár a gépemen nincs fényszűrő, mégis sikerült.




Szombati menü

reggeli: - mentás limonádé, őszibarack, kávé
ebéd: - csőben sült cukkini
vacsora: - sült oldalas

Csőben sült cukkini



Hozzávalók:
1 db nagy cukkini
10 dkg sajt
4 szelet húsos szalonna
4 db tojás
1 doboz zabtejszín - itt beszerezhető
2 ek gesztenyeliszt - itt beszerezhető
1 csokor petrezselyem
1 ek olajessimo - itt beszerezhető
4 gerezd fokhagyma
4 db friss csili
só, bors
Elkészítése:
A cukkinit lehéjazom és vékony, apró karikákra vágom. Egy jénai tálat kikenek az olajjal és belerakom a cukkini felét, sózom, borsozom, rászelem a fokhagymát, a csilit és megszórom a lereszelt sajttal. Erre jön a cukkini másik fele szintén fűszerezve és sajttal szórva. A tojásokat kikeverem a zabtejszínnel, a gesztenyeliszttel, a petrezselyemmel és sóval. Ráöntöm a tetejére, aztán ráhelyezem a bevagdosott szalonnát és pár sajtszeletet. Forró sütőben pirosra sütöm.