2012. július 7., szombat

Paleolit napi menü 259. nap

Pár napos lazításba kezdtem, mert megérdemlem. :-) Élvezem az új környezetem létét és a meleg ellenére felhúzom a gyaloglócipőm. Az elmúlt pár hétben elhanyagoltam a mozgást és már nagyon hiányzik. A paleolit életmód szervez része a szabadban történő mozgás. Rend van már körülöttem, visszatérek a megszokott életvitelemhez. Nordic walking, úszás, pilátesz....

Pénteki menü

reggeli: - limonádé, sárgabarack, kávé
ebéd::- házi kolbász, kovászos cukkini
vacsora: - tojásrántotta, kovászos karalábé

Beérett a hét elején készített kovászos cukkini és karalábé, ahogy azt akkor írtam is, csak a nevében kovászolt, mert mert semmiféle segédanyagot (se kenyeret, se krumplit nem tettem bele). Az íze kiválló, az állaga friss és ropogós.



2012. július 6., péntek

Paleolit napi menü 258. nap

Néha nehéz a kerttel kapcsolatban. Ott mindennek megvan a maga ideje, amit meg kell tenni. Ha például beérik a gyümölcs, akkor le kell szedni és be kell főzni, akkor is, ha történetesen 40 fok van. Bevallom, emiatt kicsit sajnáltam magam tegnap.

Barack csatni készült




Hozzávalók:
5 kg sárgabarack
5 fej hagyma
2 ek kókuszolaj - itt beszerezhető
5 db csilipaprika
fahéj, szegfűbors
1/2 kg nyírfacukor
2 dl borecet
Elkészítése:
A felforrósított kókuszolajon megpattogtatom az apróra felvágott csilit és a fűszereket, megfuttatom rajta a felkarikázott hagymát és beleteszem a kimagvalt barackot. Gyakran kevergetve puhára főzöm, aztán belekeverem a borecetet és a nyírfacukrot és sűrűre főzöm.

Csütörtöki menü

reggeli: - mentás limonádé, kávé
ebéd: - limonádé
vacsora: - dinnye


2012. július 5., csütörtök

Paleolit napi menü 257. nap

A jóhoz hamar hozzászokik az ember. Természetessé vált, hogy -a paleolit életmódomnak köszönhetően- a testem ebben a kánikulában is jól működik. Figyeltem tegnap az embereket, sokan panaszkodnak a hőség miatt, dagadnak a végtagjaik, gyengék...Lehet ez a másképp is, lelkesen mutogatom a vékony bokámat. :-)
Irigykedő tekinteteket látok és sok-sok kifogást hallok. Ezért, azért, amazért nem tudnak váltani...
Végtelen öröm, hogy én tudtam! 3/4 év telt el azóta, én már nem szaporítom a jajgatók táborát.

Szerdai menü

reggeli: - limonádé, sárgabarack, kávé
ebéd: - sült sajtos rántotta, kovászos tök
vacsora: -  szalonna, kovászos cukkini


Sült sajtos rántotta



Hozzávalók:
1 ek kókuszolaj - itt beszerezhető
10 dkg füstölt sajt (saját készítésű)
10 db tojás
Elkészítése:
A sajtot felkockázom és a felhevített kókuszolajon pirosra sütöm. Ráütöm a tojásokat, sózom és kevergetve készre sütöm. 


2012. július 4., szerda

Paleolit napi menü 256. nap

Most már bátrabban kísérletezek a kovászolással, ebben a melegben számomra főételként is elmegy. A múltkor krumplival erjesztettem, most egyik paleos barátnőm javaslatára a melegre bízom.


Az új készítményemnek már csak a neve kovászolt zöldségek. A kertemből származó uborka, cukkini, karalábé, fokhagyma, kapor került az üvegbe. 3 ek só, felöntve forró vízzel.

Keddi menü

reggeli: - limonádé, sárgabarack, kávé
ebéd: - karlábé leves, sült oldalas kovászolt zöldségekkel
vacsora: - sajt kovászolt tök

2012. július 3., kedd

Paleolit napi menü 255. nap

Sorban jönnek a kis paleo kertem ajándékai. Öröm ezek feldolgozása és fogyasztása. Ez valóban tiszta táplálék. Saját termés a tök, saját készítés a sajt.

Hétfői menü

reggeli: - uborkás, gyombéres, mentás, citromos koktél, sárgabarack, kávé
ebéd: - rakott tök, koktél
vacsora: - ebéd maradék, koktél

Rakott tök


Hozzávalók:
1 db zsenge tök
25 dkg darált hús
1 ek kókuszolaj - itt beszerezhető
20 dkg sajt 
1 fej hagyma
1 doboz zabtejszín - itt beszerezhető
1 csokor kapor
só, durvára őrölt bors
Elkészítése:
A tököt lereszelem, besózom és fél órát állni hagyom. Közben a hagymát felkockázom és a kókuszolajon megdinsztelem, hozzákeverem a húst, sózom, borsozom, puhára párolom és lesütöm a zsírjára. A sajtot lereszelem. Kinyomkodom a tökből a vizet és egy jénai tálba helyezem a felét, megszórom a sajt felével, aztán jön a húsos ragu, majd a sajt és a tök. A zabtejszínt kikeverem sóval és az apróra vágott kaporral és a tetejére öntöm. Előmelegített sütőben fél órát sütöm.




2012. július 2., hétfő

Paleolit napi menü 254. nap

Ebben a rekkenő hőségben inkább foglalkoztat az ital készítés, mint az ételek. Előkerült egy régi recept, amivel a fogyókúráimat segítendő gyakran készítettem, most a hűsítő hatása miatt. Bár nincs ellenemre a fogyasztó hatása sem, hisz már jó ideje helyben állok.

Frissítő, zsírégető koktél


Hozzávalók:
2 l víz
1 citrom
1 uborka
1 kis darab gyömbér
12 db mentalevél
Elkészítése:
A citromot, az uborkát és a gyömbért vékonyra felszeletelem és a kancsóba teszem. Hozzáadom a mentát, felöntöm vízzel és egy éjszakát pihentetem. Étkezések után iszom egy pohárral.

Vasárnapi menü

reggeli: - limonádé, banán, kávé
ebéd: - lecsós szelet
vacsora: - gyümölcs, sült hús

Lecsós szelet 


Hozzávalók:
6 szelet karaj
1 ek kókuszolaj
1 fej hagyma
2 db paprika, 1 paradicsom.
Elkészítése:
A hús szeleteket a felforrósított kókuszolajon mindkét oldalán pirosra sütöm. A visszamaradt zsiradékon megdinsztelem a hagymát, rászelem a paprikát, a paradicsomot, sózom és lassú tűzön, fedő alatt puhára párolom.

2012. július 1., vasárnap

Paleolit napi menü 253. nap

Szombat a grillezés napja volt. Beneveztünk egy főzőversenyre, erre készítettem elő a húsokat és a kovászolt zöldségeket. (lásd a tegnapi leírásban)

Készülődés



Sütés



Az előre bepácolt húsokat a szalonnával felfűztük, a hagymát és a cukkinit a grilltálcában sütöttük. Kb. 20-an fogyasztottuk. A szokatlan pácolású hús osztatlan sikert aratott. A sütő kategóriában az első helyet kaptuk.
Ez a főzőverseny évről évre megrendezett Pál Napi Vígságok keretein belül kerül megrendezésre. Amolyan nyári fesztivál,  szórakoztató programokkal.

Szombati menü

reggeli: - limonádé, kávé
ebéd: - kovászos uborka
vacsora:- saslik, kovászolt és sült zöldségek