2011. november 26., szombat

Paleolit napi menü...35. nap

A nordic walking-ban partnerem a barátnőm. Sokkal könnyebb társaságban, mint egyedül róni a kilométereket. Részben ösztönző, részben szórakoztató. Igen jókat beszélgetünk közben. Tegnap például felvetődött, hogy milyen mértékben követünk bizonyos irányzatokat. Hogyan formáljuk azokat saját képünkre. Fő téma a paleo volt. Nos, én megengedem magamnak az úgynevezett paleoban " megtűrt" alapanyagok közül a zabpelyhet, zabpehelylisztet, kemény sajtokat és mézet. Bár kozmetikusként tanultam biokémiát és ez nyilván a tudatalattimban működik, nem bonyolódom tudományos magyarázatokba, számomra a működés a lényeg és egyben a vezérlőelv. (Megfigyeltem, ha pár napig nem eszem zabpellyel, vagy zabliszttel készített ételeket, akkor kiszárad a bőröm. Ez az én felfogásomban azt jelenti, hogy szükségem van rá.) Ha százalékban kéne kifejeznem, akkor kb. 95%-ban alkalmazom a paleolit életmódot. (Táplálkozás, mozgás, alapanyagok tisztasága.)

Gyaloglás után anyagbeszerző úton voltam. Mint arról már többször írtam is, kerülöm a nagy áruházakat. Kukoricával etetett csirkéket és tojást vásároltam háznál. Szeretem a "mindenki jól jár" elven működtetni a dolgaimat. Ez esetben őket segítem, én pedig tiszta táplálékhoz jutok.


Pénteki menü

reggeli: - kivi, narancs
ebéd: - cukkini tepsiben mangó csatnival
vacsora: ebéd maradékra ütött 2 tojás

Cukkini tepsiben


Hozzávalók:
2 db cukkini
1 csomag zöldhagyma
5 dkg szalonna
1 diónnyi zsír
Elkészítése:
A tepsit kikenem a zsírral, beleszeletelem a cukkinit kb. 1 cm-es vastagságban, aztán a zöldhagymát. Kicsit besózom. A tetejére vékonyra szelt szalonnát  teszek. Mielőtt a sütőbe teszem egy fél órát pihentetem.

Délben a maradék mangó csatnival ettem, este  ráütöttem 2 tojást. 

2011. november 25., péntek

Paleolit napi menü...34. nap

Gyönyörű, egészséges gyümölcsöket és zöldségeket vásároltam. Engedtem a csábításnak és a fantáziám is beindult...íme kis ízelítő:


Tegnap minden gyümölcsből készült, a főételek, a nasik és az arcpakolás is. 
A barátnőm beiratkozott egy laktovega főzőtanfolyamra, ő ihlette a csatnit. Ezt is paleósítottam, így került be az étrendembe. A csatni Indiából származik, zöldségekből, gyümölcsökből készül. Édes-savanyú-erős. 

Csütörtöki menü

reggeli: - alma, naspolya
ebéd: - sajttal grillezett körte
vacsora: - ebédből maradt 1 db körte, mangó csatnival

Sajttal grillezett körte


Hozzávalók:
2 db körte
2 dkg sajt (nem olvadós)
Elkészítése:
A körtéket félbevágom, kiveszem a magházat és a ráteszem az apró kockákra vágott sajtot. Berakom a sütőbe és meggrillezem. (Nagyon finom és laktató. A képen látható adagból maradt 1 db vacsorára.)

Mangó csatni


Hozzávalók:
1 db érett mangó
1 fej hagyma felkockázva
1 ek zsír
1/2 dl balzsamecet
1 tk méz
2 kk őrölt pirospaprika
só, fahéj, rozmaring, szerecsendió, kardamom
Elkészítése:
A mangót félbevágom és kiveszem a magját. Meghámozom és felkockázom. Egy serpenyőben felforrósítom a zsírt és hozzáadom a fűszereket, kicsit "megpattogtatom". Ráteszem a hagymát és megdinsztelem. Megszórom az erős paprikával, hozzáadom a mangót, jól összekeverem. Felöntöm 1 dl vízzel és 1/2 dl fehér balzsamecettel. Eztán sózom és hozzáadom a mézet. Lassú tűzön, kevergetve főzöm, míg az állaga darabos lekvárszerű lesz. Kb. fél óra. A maradékot kis üvegben a hűtőbe teszem. 

A mangóból elcsíptem 3 kis kockát. Míg a csatni készült, a bőröm is megkapta frissítő táplálékát.

Ránctalanító, bőrpuhító pakolás:
A mangót villával szétnyomkodom, hozzákeverek egy kis tejszínt és felkenem a megtisztított arcbőrre és a dekoltázsra. A mangóban található vitaminok, ásványok, gyümölcssavak felpezsdítik a bőrt, leoldják az elhalt hámréteget és kisimítják a fáradt területeket. A tejszín puhít és táplál. 20 perc után lemosom.

2011. november 24., csütörtök

Paleolit napi menü...33. nap

Kifogytak a zöldségek, a gyümölcsök a konyhából. Ma beszerző kőrútra indulok. Rég szokásommá vált, hogy azokat a termékeket vásárolom, ami a mi földünkben megterem. Kivételt képeznek a gyümölcsök. Eleinte csak a citrommal kivételeztem. Most néha becsempészek egy kis ananászt, narancsot, khakit, mangót...egész egyszerűen, mert jólesik. Egyre bátrabban hagyom magam "vezérelni", mert azt tapasztalom, hogy jó irányt vett az önszabályozás.

A cékla az ecetes, cukros saláta változatban közismert. Ebben a téli időszakban áldásos gyógyhatásai miatt kísérletezek vele több formában. Készítettem már nyersen lereszelve, tormával, almával. A tegnapi céklafőzés úgy indult, hogy próbálom összehozni a hagyományos salátát paleo módra. Szeletelés közben kóstolgattam és elnyerte a tetszésem,  melegen fogyasztva kiváló főétel lett belőle. Az utóbbi napok hús bősége után igazi megkönnyebbülés a gyomromnak.


Szerdai menü


reggeli: - naspolya
ebéd: - főtt cékla almával
vacsora: sült tök

Főtt cékla almával


Hozzávalók:
3 db cékla
1 db alma
1 ek piros balzsamecet
Elkészítése:
A céklákat alaposan megmosom és sós vízben héjastul megfőzöm. Amikor megfőtt lehéjazom felszeletelem, hozzáadom a felkockázott almát és leöntöm a balzsamecettel.

Sült tök


2011. november 23., szerda

Paleolit napi menü...32. nap

Méltatlanul elfelejtett gyümölcsünk, - bár nem őshonos, nálunk vadon is terem - a naspolya. A késő ősz gyümölcse. Október végén, november elején, az első fagyok után szedjük és hűvös helyen érleljük Mostanra beérnek az első darabok. Igazi csemege és vitamin bomba! Tipikusan paleo, meg kell küzdenünk érte:-)
Erdőszéleken, cserjésekben gyűjtögethető. Gyerekkoromban fontos esemény volt a naspolya gyűjtés. Nagyanyám nagyon ismerte az erdőt, tudta a "helyeket". Jut eszembe, sok mindent gyűjtögettünk! Gombát, szamócát, csipkebogyót, hárs virágot, kamillát, bodzát, sóskát... emlékszem az illatokra és az ízekre. Kivesztek ezek a szokások, a késztermékekkel elárasztottak bennünket. Talán itt az ideje visszatérni, ez is hozzátartozik az életmód váltáshoz.


Keddi menü

reggeli: - naspolya
ebéd: - tojáspörkölt párolt brokkolival, céklával
vacsora: - ebéd maradék

Naspolya


Tojáspörkölt párolt brokkolival, céklával


Hozzávalók:
a pörkölthöz:
8 db tojás
1 fej hagyma
10 dkg füstölt kolbász
1 ek zsír
a párolt brokkolihoz:
1/2 kg brokkoli
pár kocka zeller
2 gerezd fokhagyma
só, őrölt paprika
Elkészítése:
A tojásokat keményre főzöm. Közben a zöldséget felteszem a pároló edénybe főni. A hagymát felkockázom és a zsíron megdinsztelem, megszórom a pirospaprikával, sózom és felöntöm vízzel. Hozzáadom a karikákra szelt kolbászt és lassú tűzön sűrűre főzöm. A főtt tojásokról leszedem a héjat és karikákra szelve hozzáadom a pörkölthöz és összeforralom. 

Almás muffin


Hozzávalók:
4 tojás
3 alma
10 dkg kókuszreszelék
dió ízlés szerint
2 ek méz
1 sütőpor
Elkészítése:
A felvert tojásokhoz reszelem az almát és sorban a többi hozzávalót. Papírral bélelt muffin formába töltöm és a tetejét megszórom dióval.

Ránctalanító, regeneráló  naspolya pakolás minden bőrtípusra
Kinyomkodom a naspolya pépes belsejét, kikeverem pár csepp citromlével és egy kevéske zabkorpával. Felviszem a megtisztított bőrre és 15-20 perc után lemosom.
Fellazítja és eltávolítja a bőr felszínén elhalt hámsejteket, segíti a bőr megújulását, ráncsimító és felszíni keratinoldó hatása van, javítja a bőr vízmegkötő képességét.
A benne lévő vitaminok, ásványok és gyümölcssavak azonnali, látványos eredményt mutatnak

2011. november 22., kedd

Paleolit napi menü...31. nap

Tegnap vendégségben voltam, Erzsébetet ünnepeltük. Ezek a próbatételek nem hiányoznak az életemből, de egyre könnyebben megy. Az édességek nagyon csábítanak. Ma fogok is sütni egy édes muffint.

A tegnapi vacsora: Tatár beefsteak



A retekre és az uborkára kentem és sok zöldséggel ettem. Aztán jött a kocsonya (nem beszéltünk össze:-), véletlen egybeesés)
Bár készültem az estére, napközben keveset ettem, most mégis terheltnek érzem a gyomrom. Ehhez persze hozzájárul a hétvégi "bőség" is. Megint az önszabályozás lép életbe, mára könnyed étkeket tervezek és sok mozgást!

Hétfői menü

reggeli: - gyümölcs mix
ebéd: - húsos mufffin
vacsora: - tatár beefsteak, zöldségek, kocsonya

Gyümölcs mix


Hozzávalók:
1 alma
1 kivi
1 khaki
1/2 citrom leve
Elkészítése:
A gyümölcsöket meghámozom és kis kockákra darabolom, meglocsolom citromlével.

Az alma a mi gyümölcsünk, ízében, zamatában páratlan a világban. 
Rengeteg népi mondás, dal, versike fűződik hozzá.

"Mielőtt ágyba bújsz, egy alma, s az orvos koldulni megy ma." 

A népgyógyászatban igazi gyógynövényként tartották számon. Ma is él és közismert a reszelt alma gyógyító hatása  a hasmenésre.

Elővettem a receptúrámat, biztos voltam benne, hogy több alkalmazást is találok. Az almában található gyümölcs savak (AHA), vitaminok és ásványi anyagok bőrszépítő hatásúak.

Fiatalító, bőrmegújító pakolás arcbőrre és dekoltázsra:
1 almát lereszelek és összekeverem zabkorpával. Egyenletesen felviszem a megtisztított arcra és a dekoltázsra. Hatóidő 15-20 perc.

Fáradt, irritál bőrre nyugtató pakolás:
1 almát lereszelek és hozzákeverek pár kocka főtt krumplit. Ez a pakolás kiváló a fáradt karikás szemekre is. Alkalmazása az előbbivel megegyező.

Tág pórusú bőrre összehúzó pakolás:
1 reszelt alma, fél citrom leve, 1 tojásfehérje. A reszelt almához keverem a citromlevet, a tojásfehérjét felverem habbá és az almához keverem. Felviszem az alaposan megtisztított arcbőrre. 15-20 perc után körkörös mozdulatokkal átdörzsölöm a bőrt és lemosom.




2011. november 21., hétfő

Paleolit napi menü...30. nap

Újra itt a hétfő reggel. Rohannak a napok, a hetek, a hónapok. Ma ismét örömmel írtam be 1 kg súlyvesztést. Ez az összesítésben 6 kg. Nem számítottam rá, mert a hétvégén többet ettem a kelleténél. Azon gondolkodtam, hogy át kellene tenni a mérlegelés napját hét közepére...De jól van ez így, nem akarom becsapni magam!


Vasárnapi menü

reggeli: - húsos muffin
ebéd: - húsleves, szalonnába göngyölt csirkemáj, hagyma, sütőtök, almás céklasaláta
vacsora: - leveszöldségek

Szalonnába göngyölt csirkemáj, hagyma, sütőtök


Hozzávalók:
1/2 kg csirkemáj
2 db hagyma
12 hasáb sütőtök
bacon szalonna
bors
Elkészítése:
A csirkemájat beborsozom, a hagymákat negyedelem, a sütőtököt meghámozom és hasábokra vágom, aztán bacon-be göngyölöm és egy tepsibe rakom. Előmelegített sütőben pirosra sütöm.

vacsorám:


2011. november 20., vasárnap

Paleolit napi menü...29. nap

Mindig szerettem a főztömmel kényeztetni a családomat. Gyakran előfordult az is, hogy egy vasárnapon 4-5 féle étel került az asztalra. Sokan voltunk, sokféle kívánság. Az akkori körülményeim megengedték, hogy háziasszony legyek. Aztán én is "rohanóvá" váltam és konyhai tevékenységem átszerveződött. Azokat az ételeket készítettem, amit mindenki szeret. Ezzel szűkült a paletta, de az elégedettségi szint megmaradt.
A mai ebédet is így tervezem. Olyan ételeket választok, ami paleo és némi kiegészítéssel a gyerekeimnek is elfogadható. Holnap beszámolok róla.
Most nézzük a tegnapot. Kocsonyát főztem, ahogy a nagyanyámtól tanultam. Akkoriban Karácsony előtt vágtak disznót, hogy bőség legyen az ünnepi asztalon. A kocsonyának szánt húsokat lesózták a többi füstölni valóval. Nálunk 24-én készítették és az éjféli mise után ettük. Csodálatos emlékeim vannak! A Karácsony izgalmai közé hozzátartozott a kocsonya várás is:-)

Szombati menü

reggeli: - húsos muffin
ebéd: - alma, kivi
vacsora: - kocsonya


Kocsonya, ahogy a nagyanyám készítette



Hozzávalók:
1 1/2 kg kocsonyahús
2 db nyelv
1/2 kg tarja
1/2 kg comb
2 fej fokhagyma
2 szárított pirospaprika
3 ek egész bors
3 babérlevél
Elkészítése:
A húsokat 3-4 nappal a főzés előtt lesózom. A besózott húsokat meleg vízzel átmosom. 9 l-es fazékba teszem, 4-5 l vizet adok hozzá és felforralom. Leszedem a habját és beleteszem a fűszereket. Ha kell sózom. Vigyázok a sóval, mert a hús sózott! Nagyon lassú tűzön, épphogy gyöngyözzön, készre főzöm, kb. 4 óra. Leszűröm a levét egy tálba és kiteszem a hidegre. Közben kicsontozom a csülköt és a körmöt, megtisztítom a nyelvet, a húsokat felvagdosom és üvegtálakba rakom . Behozom a levet és alaposan lemeregetem a zsírt a tetejéről. (azért teszem ki a hidegre, mert így könnyebb leszedni a zsírt) Aztán merőkanállal a húsokra öntöm, annyit, hogy ellepje. A maradékot egy külön tálkába töltöm. (A nagy fiam kedvence, csak lé)
Kiteszem a hidegre, 2-3 óra alatt bekocsonyásodik.