2011. december 10., szombat

Paleolit napi menü...49. nap

A tegnapi nap a tervezetlensége miatt félresikeredett. Váratlanul, ebédidőben kellett elmennem. Így megint csak legegyszerűbben a mindenütt kapható paradicsomléhez nyúltam. Kompromisszumos megoldásként választottam, egyrészt, mert nagyon szeretem, másrészt mert nagyon jól csillapítja az éhségem. Ez rendben is lett volna, ha nem jön közbe újabb váratlan feladat. Magyarul kapkodtam egész délután és csak az járt a fejemben, hogy hazajönnek a gyerekeim éhesen, nekik kell készítenem. Elmúlt 5 óra, mire hazaértem. Így nekem az maradt, amihez "nyúlni" tudtam. Nevesítve a házi májas, amit kiéhezve, gyorsan behabzsoltam. A paleóban fogyasztható, de nyilván nem egy hosszított böjtös nap után. Úgy állt össze a gyomromban, mint egy kő, amolyan kőkorszaki. :-)
Rosszul voltam, első esetben 48 nap után. Minden azért történik velünk, hogy tanuljunk belőle. Levontam én is a tanulságokat. Az önmagamra figyelésben nem engedhetek meg ilyen "lazulásokat". Vihettem volna magammal mézeskalácsot, mákos kenyeret (ezek vannak a nasi dobozomban). Ehettem volna míg a vacsora elkészül gyümölcsöt, sajtot...Az esztelen kapkolódás sehova sem vezet, vagy ahogy példa is mutatja -rosszulléthez.
Őszinteséget fogadtam, amikor úgy döntöttem, hogy megosztom az életmód váltásom napjait. Ezért írom le a kellemetlenségeit és hibáit. Van a mondás: "okos ember más kárán tanul".

Pénteki menü

reggeli: - kivi, mézeskalács
ebéd: - 2 dl paradicsomlé
vacsora: - házi májas hurka uborkával



2011. december 9., péntek

Paleolit napi menü...48. nap

Bár nem terveztem, úgy alakult a tegnap, hogy ismét böjtös nap sikeredett. Egész nap úton voltam, kézenfekvő volt és a legegyszerűbb volt meginni valahol 2 dl paradicsom levet. A tudatalattimban elkezdett működni valami...

Csütörtöki menü

1 liter paradicsom lé, 2 l víz


A böjtök rendjét többnyire az egyház szabta meg, de kialakultak népszokások is. A gyomor tehermentesítésnek, a méregtelenítésnek, a salakanyagok kiürítésének, ezzel az egyensúly visszaállításának volt az ideje. A népszokások megfigyelések alapján alakultak. A XX. század elejéig ismerték és tartották az évi és heti  böjtös időszakokat.
Két nagyböjtöt, a húsvéthoz és az adventi időszakhoz kapcsolódóan és a hét egy napjához, ez közismerten a péntek volt.
Visszatértem a saját megfigyeléseim alapján és ösztönösen követem ezt a szokást. Ha valami évezredek alatt jól működött, akkor az ma is valószínűleg működik. Érzem és élvezem áldásos hatását.

Ákos-A fénybe nézz


2011. december 8., csütörtök

Paleolit napi menü...47. nap

A rossz példa is lehet tanító. Anyám az utolsó éveiben 13 féle gyógyszert szedett. Ezek fele az alapgyógyszerek káros hatásaira íródott. Mindig rosszul érezte magát.
Pár éve elindultam én is ezen az úton. Túlsúly, mozgás hiány, helytelen táplálkozás és ezek következményei, a civilizációs betegségek. Úgy döntöttem, hogy én gyógyszer mentesen akarok élni. Kicsinység, amit ezért tennem kell. Az elindulás nehéz csak, aztán minden természetessé válik. Minden viszonyítás kérdése. A rendszeres mozgás, az ételek elkészítése - még, ha nem is mindig könnyű izzadás közben- sokkal élvezetesebb, mint  mondjuk a várakozás az orvosi rendelőben, gyógyszertárban.
Sokan tartják ma is, -amikor azért már széles körben tudott, hogy lehetne ez másképp is- egyszerűbb, kényelmesebb egy-egy tabletta beszedése, mint a természetes úton megőrzött egészség.


Szerdai menü

reggeli: - körte, mézeskalács
ebéd: - sült hal paszternákkal, gombával és káposztasaláta
vacsora: ebéd maradék

Sült hal


Hozzávalók:
3 szelet ponty
1 ek zsír
Elkészítése:
Besózom a halat és pár órát pihentetem Egy serpenyőben felforrósítom az olajat, réteszem a hal szeleteket, aláöntök egy kis vizet (30 ml) fedőt teszek rá és pár percig párolom. Aztán levesz róla a fedőt és mindkét oldalát megpirítom.

Pirított gomba

Hozzávalók:
3 dkg szárított erdei gomba
só, bors
Elkészítése:
A gombát vízbe áztatom kb. 1 órát, leszűröm és beleteszem abba a zsírba, amiben a hal sült. Kicsit sózom és megszórom a borssal. Kevergetve pirítom pár percet.

Sült paszternák

Hozzávalók:
2 szál paszternák
3 gerezd fokhagyma
1 diónnyi zsír
Elkészítése:
A paszternákot hasábokra vágom és megpárolom, aztán leszűröm, konyharuhára szedem és leszárítom. A fokhagymát felszeletelem, egy serpenyőben felforrósítom a zsírt és egyszerre teszem bele a paszternákot és a fokhagymát. Pirosra sütöm.

Káposzta saláta


Hozzávalók:
1/2 fej saláta
1 dl balzsamecet
só, kömény
Elkészítése:
A káposztát felszeletelem, besózom és állni hagyom 1 órát. Közben elkészítem a salátalevet. A balzsamecetet felforralom 1 1/2 dl vízzel, a köménnyel és forrón a káposztára öntöm. Jól összekeverem, kihűlés után a hűtőbe teszem.

2011. december 7., szerda

Paleolit napi menü...46. nap

Háromszor találkoztam tegnap a Mikulással. Néztem a köré gyűlt gyerekeket, szülőket és tipikus példáját láttam annak, amiről tegnap beszéltem. Ezek a gyerekek korán megismerik a feltételekhez szabott létet. Megszeppenve énekeltek, szavaltak a Mikulás bácsinak azért az egy szem szaloncukorért. Mivé lett a világ...már az ajándékért is küzdeni kell.

Úton voltam, ezer teendőm közepette az autóm műszaki vizsgáját intéztem. Azt kértem a Mikulástól, hogy gyorsan és plusz költségek nélkül megússzam. Sikerült! ( A büntetés elkerülését a Jézuskától kérem:-)

Aztán jött az este és a meglepetés. Megérkezett hozzám is az ajándék, egy 2 kg körüli ponty alakját magára öltve. Végre hal kerül az asztalra!
Nálunk nem volt szokás a karácsonyi hal vacsora, azt amolyan városi urizálásnak tartották. Nem is bántam, mert gyerekkoromban nem szerettem a halat.

Hétfői menü

reggeli: - narancs, mézeskalács
ebéd: - káposztaleves, mákos kenyér
vacsora: - ebéd maradék

Káposzta leves


Hozzávalók:
1/2 káposzta (nekem most vörös volt itthon)
1 szál sárgarépa
1 kis fej zeller
1 hagyma
só, kömény
Elkészítése:
Megtisztítom és felaprítom a zöldségeket, gyorsfőzőbe teszem és felöntöm annyi vízzel, ami ellepi (én sűrűn szeretem a leveseket). Sózom és 1 kk köménnyel megszóróm. Ráteszem a fedőt és fél órát főzöm.

Mákos kenyér


Hozzávalók:
20 dkg darált mák
2 ek zabpehely liszt
2 tojás
1 dl kókusztej
1 kk só
1 sütőpor
1-2 dkg mandula reszelék a tetejére
Elkészítése:
Minden alapanyagot egy keverőtálba teszek és jól kikeverem. Szilikonos kenyér formába teszem, a tetejét megszórom a mandulával és 170 fokon sütöm.



2011. december 6., kedd

Paleolit napi menü...45. nap

45 nap, ami felforgatta az életemet. Közelebb vitt a jó formámhoz, rengeteg energiát, frissességet és erőt adott...
Sokszorosan megtérül, ha az ember foglalkozik magával. Nem is értem, hogy miért vagyunk hajlamosak elhanyagolni ezt a kérdést. Fontos és nem fontos dolgaink rangsorolásában miért kerül az utolsó helyek egyikére?
Az igazi változásokat mi indíthatjuk el. Bármit szeretnénk megváltoztatni, az első lépést nekünk kell megtenni. Miért nem tesszük?
A változtatásaink halogatása mögött -neveltetésünkből , társadalmi elvárásokból adódóan- félelmek rejtőznek. A félelem egy olyan illúzió, amit az elménk gyárt, hozzákapcsolva különböző hiedelmeket.
Ha a valóságot nézem, mindenkinek akkor jó, ha nekem is jó, ha én "rendben" vagyok. Ezért az első helyre kerültem. Hogy valójában ezt éljem, segített az életmód váltás.

Hétfői menü

reggeli: - naspolya
ebéd: - sajtos tojás főtt céklával
vacsora: - halászlé ( étteremben )

Sajtos tojás


Hozzávalók:
3 db tojás
2 dkg sajt
Elkészítése:
Lereszelem a sajtot és felforrósított serpenyőben kicsit megolvasztom. Ráütöm a tojásokat, megszórom a sóval és összekeverem. 

2011. december 5., hétfő

Paleolit napi menü...44. nap

Illat idéző a szegfűszegelt narancs...


...és a sütőtökös narancslekvár.


Hozzávalók:
3 kg narancs (tiszta súly)
2 kg sütőtök (tiszta súly)
1 kg nyírfacukor
2-2 tk fahéj, szegfűszeg, gyömbér
Elkészítése:
A tököt feldarabolom, eltávolítom a magját és lehéjazom. Lereszelem, beleteszem a fazékba és annyi vizet öntök, hogy ellepje. Elkezdem a főzést. Közben megtisztítom a narancsokat. 2 db-ot nagyon vékonyan lehéjazok, hogy fehér részből lehetőleg ne maradjon semmi és apróra szelek. A többi narancsot lehéjazom és felkockázom, közben folyamatosan kiszedegetem a fehérjét. Hozzáadom a közben már megfőtt tökhöz. Gyakori kevergetéssel addig főzöm, míg a víz kifő belőle. Amikor besűrűsödik teszem bele a cukrot és a fűszereket. Forrón üvegekbe töltöm és fejre fordítom 1/2 órára. Visszaforgatom és hagyom kihűlni, aztán mehet a polcra. Igen időigényes és munkás ez a lekvárt, csak akkor állj neki, ha van 3-4 órád. Olcsónak sem mondható, viszont kiváló karácsonyi ajándék A munka, az alapanyagok és az a plusz, ami a szívből hozzáadódik...emelik értékké.
Itt a végeredmény, ebből az adagból:


Újra itt a hétfő reggel. Újabb 1 kg, ez már összesen 8 kg. Nagy az öröm!
Hitkérdést nem csinálok a paelóból, megtettem benne a magam változtatásait. Nálam így működik lazán, így vagyok képes arra, hogy hosszútávon folytassam. Ez a 8 kg kettő ruhaméretet jelent. Most az hiszem, hogy ideje lesz a lassításnak, mert a bőröm nem tud követni. :-)

Vasárnapi menü

reggeli: - narancs, mézeskalács
ebéd: - rakott kelbimbó ananász csatnival
vacsora: narancs és a lekvár illata és kóstolgatása

Rakott kelbimbó


Hozzávalók:
20 dkg kelbimbó
5 dkg házi kolbász
4 db tojás
Elkészítése:
A kelbimbót sós vízben megpárolom, 2 tojást keményre főzök. Kis jénai tál alját bekenem kókuszolajjal és ráteszem a kelbimbót, a felkarikázott főtt tojásokat és a kolbászt. 2 tojást egy csipet sóval és köménnyel habosra keverek, és a rakottasra öntöm. Pár percre forró sütőbe teszem.

2011. december 4., vasárnap

Paleolit napi menü...43. nap



"Keresd a szépséget! Járj - kelj úgy, hogy nyitva van a szemed, és vegyél észre minden szépséget, ami örömet okoz neked.
Keress minden szeretnivaló tulajdonságot, látványt, illatot, érzést az utcán, a kirakatokban, az emberekben, ételekben-italokban.
Önmagadról se feledkezz meg! Benned is rengeteg szépség rejlik. Fedezd fel önmagadat most egy kicsit más szemmel!"

Főoldalra került a mai Lélekcsemegénk.  Tegyünk ma így, melegítsük fel a szívünket és másokét. Uralja öröm ezt a napot! 
Melegedjünk fel az emlékezésben, idézzük fel a felhőtlenül boldog időket. Vegyük elő az illatokat, a dalokat, a szavakat, a fényeket, mindent, ami előhozza belőlünk ezt az érzetet, a csodát, amiről megfeledkezünk gyakran a hétköznapok darálójában. 


Gondoskodok az illatokról. Tegnap a mézeskalács, ma a szegfűszeggel beszúrkodott narancs és a sütőtökös narancslekvár....

Szombati menü

reggeli: - naspolya
ebéd: - narancs, alma, kivi, mézeskalács
vacsora: naspolya

Paleo mézeskalács (laza paleó)


Hozzávalók:
20 dkg darált mandula
20 dkg zabpehely liszt
2 tojás
15 dkg kókusz zsír
5 ek olvasztott méz
1 tk szódabikarbóna
1/2 csomag mézeskalács fűszerkeverék
a tetejére: mandula, mák szezámmag, mazsola, csokireszelék
Elkészítése:
A mandulát és a lisztet keverőtálba teszem és belemorzsolom a zsírt. Aztán hozzáadom sorjában a többi alapanyagot és összegyúrom. Csak annyi ideig, míg a tészta összeáll. 1 éjszakára a hűtőbe teszem. Kinyújtom, kiszúrkodom karácsonyi figurákkal.(csillag, fenyő, üstökös, stb) Papírral bélelt tepsibe teszem, a tetejét megkenem tojással és megszórom mandulával, mákkal, szezámmaggal, mazsolával, csokireszelékkel. 180 fokon 12 percig sütöm.
Ez a mézeskalács azonnal is fogyasztható, puha omlós.

Beírom az eredetit is, mert ez a legnépszerűbb a receptjeim közül, ez az, amit mindenki elkért, aki valaha kóstolt belőle.

Mézeskalács (paleósítás előtt)

Hozzávalók:
40 dkg liszt
2 tojás
15 dkg zsír
15 dkg porcukor
3 ek olvasztott méz
1 tk szódabikarbóna
1/2 csomag mézeskalács fűszerkeverék
a tetejére: mandula, mák szezámmag, mazsola, csokireszelék
Elkészítése:
Ugyanaz, mint a fentié.