2015. április 4., szombat

Mustár és az ecetes torma


Régebben már posztoltam, de nem árt az ismétlés... Vannak dolgok, amiket nem érdemes a boltok polcairól leemelni a bennük lévő adalékok miatt. Főleg akkor, amikor ezek pillanatok alatt elkészíthetők. Tipikusan ilyenek a most aktuális mustár és az ecetes torma.

Mustár



Hozzávalók: 
10 dkg mustármag 1 dl víz 1 dl fehérborecet 1 dl olívaolaj 2 gerezd fokhagyma 2 tk provanszi fűszerkeverék 2 tk méz 1 mk só
Elkészítése: 
A mustármagot kávédarálóval megőrlöm (3-4 perc). Egy mérőedényben kimérem a vizet, a borecetet és az olívaolajat. Belevagdosom a fokhagymát és hozzáadom a fűszerkeveréket, a mézet, a sót és végül az őrölt mustármagot. Botmixerrel jól összedolgozom (1-2 perc). Rögtön kis üvegekbe öntöm. Később már csak kanállal lehet adagolni, mert jól beduzzad a folyadéktól a mustármag.

Ecetes torma



Hozzávalók: 
torma, só, fehérbor ecet, méz Mennyiségeket nem írok, mert minden a torma mennyiségétől és ízléstől függ.
Elkészítése: 
A tormát lereszelem és egy hőálló tálban a sütőben enyhén megpirítom. Felöntöm vízzel (vagy sonkalével, vagy húslevessel), és hozzákeverem a sót, az ecetet és a mézet. A nagyanyám cukorral és szintetikus ecettel készítette, ezen változtattam.

2015. április 3., péntek

Áldott Húsvétot Kívánok!


A húsvét a keresztény világ egyik legfontosabb és legnagyobb ünnepe, ugyanakkor a tavasz eljövetelének köszöntése is. Egyházi és családi ünnep egyaránt, amelyhez világszerte számos népszokás és hagyomány kötődik. Ezek közül sok keresztény vallás szertartásainak része, mások azonban ősibb gyökerekhez nyúlnak vissza. De valójában honnan is ered ez az ünnep? Folytatás itt

2015. március 31., kedd

Ízek, imák, szerelmek - filmajánló

Tudom-tudom régi mese, mégis akárhányszor megnézem, ad valami újat: egy gondolatot, egy képet egy mondatot, egy szót, egy érzést. Igazi spirituális utazás.

 Nézd meg Te is!



Elizabeth harmincas, sikeres nő – volt. Gazdag férj, álomház, fényes karrier. Egyik pillanatról a másikra az élete mégis romokban hevert, látszólag ok nélkül. Egy szörnyű válás és az azt követő depresszió után, megmérgezett kapcsolatokkal a háta mögött nekivágott a nagyvilágnak, hogy végre rájöjjön, ki is ő, és mit akar az élettől. Zarándoklata Itáliába, Indiába és Indonéziába vezet, ahol olasz dzsigolók, indiai guruk, indonéz gyógyítók között bizonyítja, hogy mind a boldog pillanatokat keressük, akármelyik szegletében élünk is e világnak. Őszinte, humoros és mély érzelmű könyve mindannyiunknak szól, akik ébredtünk már úgy, hogy „ettől a naptól kezdve változtatok az életemen”. Egy nő, aki nem akart többé megfelelni. Egy nő, aki elengedte a jelenét, és megtalálta a boldogságát. Egy nő, akiben magunkra ismerhetünk.




Pár idézet a filmből:




Van egy jópofa olasz vicc egy szegény emberről, aki minden nap elmegy a templomba, hogy imádkozzon a szent előtt azt kérve: "Kedves szent! Kérlek, kérlek, kérlek, hadd nyerjem meg a lottót!" Végül a szobor életre kel, lenéz az előtte térdeplő férfira és azt mondja: "Fiam! Kérlek, kérlek, kérlek, tölts ki egy szelvényt!"




Mi van, ha rájövünk, nem működik a dolog közöttünk? Mégis kitartunk egymás mellett és elfogadjuk, hogy veszekszünk, hogy egyre kevesebbet szeretkezünk, de nem tudunk egymás nélkül élni. S így éljük le az életünket, boldogtalanul. Mégis boldogan, mert együtt vagyunk.




Talán az életem mégsem olyan kaotikus, csupán arra kell ügyelnem, hogy ne ragaszkodjak semmihez.




Nagy ügy. Beleszerettél valakibe. (...) Hiányozzon! Küldj neki erőt minden alkalommal, amikor eszedbe jut, majd felejtsd el!




Mind azt akarjuk, hogy semmi se változzon. (...) Inkább élünk boldogtalanul, mert félünk a változástól, attól, hogy leromboljunk valamit.


2015. március 30., hétfő

Felelősséggel önmagunkért

"Az önfejlesztés útjára lépett ember feladata: kiszabadulni a külső körülmények fogságából, vagyis az információ irányítatlan befogadásából. Azt kell elérni, hogy a belső, a szellemi irányítsa a külső eseményeket - hogy az események függjenek tőlünk, ne pedig mi magunk az eseményektől" Petrov Arkagyij Vannak, akik vitatják és vannak, akik folyamatosan tanulva alkalmazzák a fent említett tudást. Beismerem, nem egyszerű foglalatosság felelősséget vállalni önmagunkért, lényegesen egyszerűbb a körülményekre hárítani a tehetetlenséget. Hisz minden csatornán azt táplálják, hogy félelemben, mások elképzeléseit követve éld az életed. Foglalkoztatott már a gondolat, hogy a saját utadon jár? El tudod képzelni, hogy milyen az, amikor azt csinálod, amit igazán szeretsz és ezzel nem másokat, hanem magadat gazdagítod? Minden változás magunkból kell, hogy kiinduljon. „Aki nem tud hinni, az vár. Aki hisz az elindul.”/Tatiosz Kiben is hihetnél, ha nem önmagadban? Fedezd fel lépésről lépére ezt a csodát. Nincsenek korlátok és befolyásoltság, csak TE vagy, akit a Teremtő a saját képére formált. Lelkedben őrzöd az Ő mindentudását, teremtő erejét és fényét. Ki, vagy mi zárta el az odavezető utad? Rágódás a sok problémán és a mindenhonnan érkező és beengedett negatív hatások és a félelmek. A saját tudatunk zárja el a lelkünk tiszta tudásához az utat. Ez a tény megadja a megoldáshoz vezető utat. Tisztítás, tisztítás, tisztítás – ez a feladat!