2012. március 10., szombat

Paleolit napi menü...140. nap

Rendezvényem volt tegnap, az ezzel járó tengernyi teendőmmel. Vendégeim is jöttek, igyekeztem nagyon jót, nagyon gyorsan készülőt tenni az asztalra.

Pénteki menü

reggeli: - alma
ebéd: - sajt, saláta
vacsora: - sült sajt, saláta

Sajt, saláta


Sült sajt, saláta


Saláta


Hozzávalók:
1 jégsaláta
1 fej lila hagyma
1 tojás sárgája
2 ek paleo olaj - itt beszerezhető
1 dl zabtejszín - itt beszerezhető
1/2 citrom leve
1 kk cukoressimo - itt beszerezhető
só, bors, mustár
Elkészítése:
A hagymát felkockázom és besózom. Rászeletelem a salátát.A tojássárgáját kikeverem az olajjal, belekeverem a cukrot a fűszereket és végül a zabtejszínt. A salátára öntöm.

Ajándékba kapott  torta


Ezt a tortát az én meggyes lepényem receptjéből készítették.


2012. március 9., péntek

Paleolit napi menü...139. nap

Tegnap a barátaimmal ebédeltem és szóba került a víz fogyasztás fontossága. Régebben már írtam róla, de nem árt az ismétlés. Találtam egy jó kis írást, amit megosztok.

A tiszta ivóvíz az egyetlen élelmiszer, amely semmi mással nem pótolható, az emberi élet nélkülözhetetlen feltétele. A víz jelentős mennyiségével tűnik ki az emberi szervezetet felépítő vegyületek közül. Az újszülöttek testének körülbelül 70%-a víz, mely később az élet előrehaladtával folyamatosan csökken - a felnőtt ember szervezete átlagosan 60%, míg az idős emberé csupán 50% vizet tartalmaz.

A vérnyomástól a salaktalanításig
A víz élettani szerepe a szervezetben rendkívül sokrétű. Nem csupán fő alkotórésze a testet felépítő sejteknek, hanem számtalan biokémiai folyamat kiindulási és végterméke. Lehetővé teszi a vérkeringést és befolyásolja a vér összetételét. Biztosítja a megfelelő vérnyomást, részt vesz az emésztési és felszívódási folyamatokban, a salakanyagok kiválasztásában. Segíti a testhőmérséklet szabályozását és az egészséges sav-bázis egyensúly megtartását. Annak ellenére, hogy a szervezet víztartalma viszonylag állandó, folyamatos cserélődésben van. A napi átlagos vízveszteség körülbelül 2,3-2,5 liter, de mivel egészséges szervezetben a folyadékfelvétel és -leadás egyensúlyban van, ugyanennyi vizet vesz fel az ember folyadékok és egyéb táplálékok formájában.

A cikk folytatása...

Csütörtöki menü

reggeli:- narancs
ebéd: - húsleves, sült kolbász párolt káposztával
vacsora: - gyömölcs mix, rumos keksz


2012. március 8., csütörtök

Paleolit napi menü...138. nap

A paleo party 3 fogásos vacsorával...

Szerdai menü

reggeli: - narancs
ebéd: - házi kolbász
vacsora: - halkrém, citromos karaj hagymás brokkolipürével, rumos és csoki keksz

Asztalon az előétel, a halkrém


Hozzávalók:
1 tonhal konzerv
1 kis fej hagyma
1 dl zabtejszín- itt beszerezhető
1 tk mustár
bors
Elkészítése:
Az összes hozzávalót a turmixgépbe teszem és összemixelem.

Citromos karaj hagymás brokkolipürével


Hozzávalók:
8 szelet karaj
5 dkg szezámliszt - itt beszerezhető
1 ek zsír
1/2 citrom leve
1/2 kg brokkoli
2 szál paszternák
1 fej hagyma
1 ek zsír
Elkészítése:
A karaj szeleteket kikloffolom, sózom és a szezámlisztbe forgatom. A zsírt felforrósítom beleteszem a húst és minkét oldalát pirosra sütöm. Kiszedem egy tányérra és a zsírra szórom a megmaradt szezámlisztet és felöntöm 1 dl vízzel. Kicsit besózom és ráöntöm a citromlevet. Összeforralom és visszateszem a húsokat és, ha felforrt elzárom a tüzet és a tálalásig fedő alatt tartom. A püréhez puhára párolom a brokkolit és a paszternákot. Közben a zsíron megpirítom a hagymát, szűrőkanállal rászedem a megpárolt zöldségeket és krumplinyomóval beletördelem. Kevés sóval fűszerezem.

Rumos keksz


Hozzávalók:
3 ek kókuszreszelék
6 ek mandulaliszt - itt beszerezhető
2 tk cukoressimo- itt beszerezhető
2 tojás
1 ek kókuszolaj - itt beszerezhető
1/2 dl rum
2 kocka étcsokoládé
Hozzávalók:
Az alapanyagokat a csoki kivételével összegyúrom. Kis golyókra formázom és egy sütőpapírral bélelt tesibe teszem. Egy pohárral lelapítom és a közepébe egy kis darab csokoládét teszek. Előmelegített sütőben, 180 fokon készre sütöm.

Csoki keksz


Hozzávalók:
10 dkg étcsokoládé
10 dkg kókuszolaj - itt beszerezhető
2 ek méz
1 kk vanilia - itt beszerezhető
1 narancs reszelt héja
2 db tojás
5 dkg mazsola
12,5 dkg mandulaliszt - itt beszerezhető
12,5 zabkorpa
Elkészítése:
A csokit a kókuszolajjal felolvasztom és sorban hozzákeverem a többi alapanyagot. 20 percre hidegre teszem . Sütőpapírral bélelt sütőlapra kanállal kis halmokat szaggatok és előmelegített sütőben, 180 fokon megsütöm.



2012. március 7., szerda

Paleolit napi menü...137. nap

A harmadik emeleten lakom. A lépcsőzéshez hozzá szoktam, de a cipekedés egy nagy bevásárlás után megerőltető. Tegnap egy 15 kilós csomaggal ballagtam, erőlködtem felfelé és megdöbbentett a gondolat, hogy ezt eddig folyamatosan magamon hordtam. Néha jó szembenézni ezzel az elrettentő példával.

Keddi menü

reggeli: - narancs
ebéd: - paksi halászlé
vacsora: - szalonna hagymával

Paksi halászlé


Az én halászlé receptem:

Hozzávalók:
1/2 kg hal
1 közepes fej hagyma
1 ek őrölt paprika (vegyesen erős és édes)
6 dl víz
Elkészítése:
A hal szeleteket besózom és pár órát állni hagyom. A hagymát apró kockára vágom és kevés vízzel megpárolom és átturmixolom. Beleteszem a halat, felöntöm vízzel, sózom és felforralom. Megszórom a pirospaprikával és kb. fél órát főzöm. Ma 2 kg halból készítettem és volt ikra is. Az ikrát a végén teszem bele, a befejezés előtt 10 perccel. Amióta ezeket az arányokat tartom, azóta mindig sikerül a halászlém. Fontos hozzá a jó minőségű pirospaprika! Ezt a receptet Baján tanultam.


Szalonna vacsora


2012. március 6., kedd

Paleolit napi menü...136. nap


A márciusi szél, mondogatta anyám, rossz szél. De hiába: akkor is szívderítő; a fák nedve kering benne, ózontól és a távoli tenger sós párájától illatos. Jó hónap a március; február már kiviharzik a hátsó ajtón, a tavasz az ajtók előtt várakozik. A március kedvez a változásoknak.
(Joanne Harris: Csokoládé)

Éled a természet, tenyerén hordoz a föld. Szinte óráról órára tapintható, érzékelhető a változás, a megújulás. A nordic walking túrák egyre színesebbek, bújnak az első virágok, a medvehagyma...
A mérleg is változást mutat, újabb fél kg, ez most az összesítésben 15 kg FOGYÁS !
Elmondom újra és újra, hogy leírhatatlan az örömöm és a lelkesedésem. Bár a fogyás volt az elsődleges oka annak, hogy életmódot váltottam, mostanra ez kezd háttérbe szorulni, eltörpül a rengeteg áldásos hatás mellett. 

Hétfői menü

reggeli: - alma
ebéd: - gyümölcsleves, zöld kenyér
vacsora: - maradék

Gyümölcsleves


Hozzávalók:
10 dkg aszalt gyümölcs/napon érlelt, vegyszermentes
1 l víz
1 ek paleo-gyümölcs - itt beszerezhető
1 ek kókusztejpor
fahéj, szegfűbors
Elkészítése:
Az aszalt gyümölcsöt a vízzel és a fűszerekkel puhára főzöm. A végén belekeverem a paleo-gyümölcsöt és a kókusztejport. Melegen fogyasztom, nyáron majd hűtve.

Zöld kenyér


Hozzávalók:
3 db tojás
3 ek tökmagliszt - itt beszerezhető
3 ek mogyoróliszt - itt beszerezhető
1 ek paleo-petrezselyem - itt beszerezhető
1 ek paleo-olaj - itt beszerezhető
1/2 dl víz
1 tk durvára őrölt kömény
1 tk sütőpor
1 kk só
Elkészítése:
A tojásokat kikeverem az olajjal, a vízzel, a köménnyel és a sóval. Hozzákeverem a tökmaglisztet, a mogyorólisztet, a paleo-petrezselymet és a sütőport. Szilikonos kenyérformába öntöm és előmelegített sütőben, 170 fokon fél órát sütöm.

2012. március 5., hétfő

Paleolit napi menü...135. nap

Mozgalmas hétvége volt. Örülök, hogy kimozdultam itthonról. Igazi tavaszias élményekben volt részem. Kirándultunk a Mecsekben, ragyogó napsütésben, 20 C fokban. Meglepetés volt a friss medvehagyma, kezdődik a szezonja. Teca Mama Vendéglőjében már ott díszelgett a tányéron. Lehet gyűjtögetni. A paleolit életmód egyik példája. Eddig is közel állt hozzám, most szélesítem majd a kört. Felkutatom, hogy miket lehet még gyűjtögetni az erdeinkben, mezőszéleken.

Vasárnapi menü

reggeli: - alma
ebéd: - fokhagymás sertésszelet párolt zöldségekkel
vacsora: - natúrszelet salátával

Fokhagymás sertésszelet párolt zöldségekkel





2012. március 4., vasárnap

Paleolit napi menü...134. nap

Egy csodás pécsi reggel.



Szombati menü

reggeli: - alma
ebéd: - rozmaringos zacskós csirke
vacsora: - maradék

A paleos barátnőmnél vendégeskedek. A sok-sok program közepette megfeledkeztem az ételek fényképezésről, majd készítek, ha én is megcsinálom.

A főszerep megint a szauna szeánszé volt. Megkerestünk egy nemrég nyitott új fürdőt Magyarhertelenden. Szerencsés vagyok, mert a környékünkön 4 termáfürdő van 30 km-es körzetben. Ez fürdő volt a kedvencem, sajnos marad a volt kifejezés....
Viszont a pálinkás felöntésben először volt részem, a törülközőmből még mindig árad a pálinka illata.
Éjszakai fürdőzésen voltunk, ritkán fordul elő, hogy este 9 - től wellnesselünk.