2012. augusztus 25., szombat

Paleolit napi menü 308. nap

Kutatgatom a télire elálló vegyszermentes savanyúság eltevés módjait. Egy kedves olvasóm Szerbiából küldte a "vizes" uborka receptjét, talán kapok még uborkát és kipróbálom.
A családom kedvéért és bő terméseim eltevése miatt készítettem tegnap a hagyományos, vödrös-bedobálós savanyút. Került bele zöld paradicsom, pepperoni, paprika, szilva, tök, zöld füge. A receptje nem ideillő, kérésre e-mail-ban elküldöm.

Vödrös-bedobálós


Pénteki menü

reggeli: - limonádé, körte, kávé
ebéd: - frankfurti leves, fűszeres tarja grillezett zöldségekkel / éttermi menü
vacsora: - sonka paprikával

Ebéd2012. augusztus 24., péntek

Paleolit napi menü 307. nap

Úgy indult a reggel, hogy, hogy a csütörtökönként szokásos böjtös napot tartok. Kikészítettem egy tál körtét,  megcsináltam a limonádét.


Pörgős nap volt a tegnapi, a munkám, az elkészült sajtok és a nyár ízeinek a tartósítószer mentes becsomagolása osztotta az időm. Üdítő volt a körtét falatozni, amikor éheztem és fogyott a limonádé is rendesen. Aztán jött egy telefon, bejelentkezett egy vacsoravendég és borult a terv. Ez is másképp hatott régen, a fogyókúra sikertelenségét jelentette egy ilyen "borulás". Emlékszem, hogy sokat bosszankodtam ilyenkor és bevallom, hogy nem örültem a váratlan vendégeknek. 
Most nem probléma és az sem az, hogy a gyorsan készülő ételekből választok, a tegnapi vacsora elkészítése sem tartott fél óránál tovább.

Csütörtöki menü

reggeli: - limonádé, körte, kávé
ebéd: - limonádé, körte kávé
vacsora: - rántott cukkini

Rántott cukkini


A cukkini bundáját most szezámliszttel ( itt beszerezhető ) készítettem.

A sajtokba, a múltkori sikeres próba után már bátran adagoltam az aszalt paradicsomot.


2012. augusztus 23., csütörtök

Paleolit napi menü 306. nap

Körte, őszibarack, szilva érik a kertemben, garantáltan vegyszermentesen. Bátran nyúlok hozzájuk, főként reggelire. Ezt a réges régi szokásom megtartottam a paleolit életmódomban is. Bevallom, most, hogy gyakran kijárok a hegyre, más időpontokban is engedek a csábításnak. Olyan szépen, mosolyogva kínálják magukat a gyümölcseim. Vitatott kérdés ez a paleoban, részint a fruktóz miatt, részint a gyümölcstermelés vegyszerezettsége miatt. Szerencsés adottság nekem a kertem, így a második szempont nálam nem játszik. Az első elgondolkodtat és visszanyúlok e kérdésben is az önszabályozáshoz, figyelem a működést. Biztosan nem véletlen, hogy ebben a rekkenő hőségben a gyümölcsöt kívánom. A vércukrom rendben van (cukorbeteg voltam), a súlyom sem emelkedett a megnövekedett gyümölcsfogyasztás mellett sem. Megfigyeltem még, hogy akkor érzem igazán jól magam, ha egyszerre csak egyféle gyümölcsöt eszem.
Minden viták és tudományos magyarázatok mellett lassan, de biztosan alakul a saját utam.

Szerdai menü

reggeli: - limonádé, körte, kávé
ebéd: - töltött káposzta / éttermi menü
vacsora: - körte, sajt

Töltött káposzta


2012. augusztus 22., szerda

Paleolit napi menü 305. nap

Nálam most kezdődik a lecsószezon, mert a kertemben a paprika mostanáig váratott magára. A szárazság ellenére bő a termés. Kezd túlnőni rajtam a feladat, hirtelen annyi minden lett. Fő a fejem a hasznosításukról. Az aszaló folyamatosan dolgozik, most éppen sárgarépa, cukkini és édeskömény a tálcákon. Várakozik a paradicsom, a körte és a szőlő.
Szeretném a tartósítást vegyszermentesen megoldani. A lekvárfőzésre vannak ötleteim, egyenlőre a savanyítás gondot okoz. Örülnék pár szintetikus ecet és tartósítószer nélküli ötletnek.


Keddi menü

reggeli: - limonádé, körte, kávé
ebéd: - húsos lecsó
vacsora: - ua., mint az ebéd

Húsos lecsóHozzávalók:
1/2 kg felkockázott sertéscomb
1 kg paprika
1/2 kg paradicsom
3 fej hagyma
0,5 dl olajessimo - itt beszerezhető
2 tk őrölt paprika
1 ek méz
Elkészítése:
A húst a felforrósított olajon pár percig dinsztelem, aztán sózom, mézezem és egy kevés víz hozzáadásával fedő alatt puhára párolom. Közben vékonyra szeletelem a zöldségeket és amikor hús megpuhult hozzákeverem. Megszórom a paprikával és összefőzöm.

2012. augusztus 21., kedd

Paleolit napi menü 304. nap

Feltöltődve, munkára készen állok. Csodás pihenő napjaim voltak. Minden érzékszervem "edzésben" volt, minden arra szolgált, hogy feledjem a hétköznapok gondjait. 4 nap mosoly, csevegés, frissítő hullámok, élvezetes ízek és hangok, testet-lelket gyönyörködtető élmények.

Hétfői menü

reggeli: - körte, kávé
ebéd: - lecsós csirkemell
vacsora: - rántott sajtA délelőtti csemegék2012. augusztus 20., hétfő

paleolit napi menü 303. nap

Igazi kincs minden pillanat, amit gondtalanul élhetek meg. Ez a hétvége teli "kikapcsoló" programokkal. Hálás vagyok mindenkinek, aki hozzájárult ehhez a lelki könnyedséghez. A zene, a barátokkal töltött idő...önfelett játék, csúzda a strandon...és még nincs vége, ma is átlátogatok Kaposvárra egy délelőtti koncertre.Vasárnapi menü

reggeli: - őszibarack, kávé
ebéd: - bográcsolás maradéka
vacsora: sajt, paprika

2012. augusztus 19., vasárnap

Paleolit napi menü 302. nap

Ünnep a lelkemnek, ha élőzenét hallgathatok. A szomszéd városban immáron 3. alkalommal rendezik a KAPOSFEST-et, a Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztivált. Világhírű művészeink és fiatal tehetségek örömzenélése meghitt, családias hangulatban. Volt részem a szombat délelőtti koncerten fülnek, szemnek, léleknek gyönyörködtető élményekben. Láthattam, hallhattam Kocsis Zoltánt együtt zenélni egy gyermek tehetséggel. Láthattam, ahogy a művészek egymást figyelik és segítik, a nézőtérre beülve élvezik egymás zenélését. A zene, a hangulat megható és magával ragadó. Egy különös, még nem tapasztalt szimbiózis hatja át a fesztivált a művészek és a hallgatók között is.


...és jött a délután, újabb hatás az érzékszervekre. Bográcsolás baráti körben. 

Készül a bosnyák fazék


(A recept a régebbi bejegyzéseimben megtalálható.)

Épp forrásnak indult, amikor megérkeztek a vendégek. 11 -en örömködtünk, kóstolgattuk a készülő ételt és szokás szerint egymást. Jó ízű beszélgetések, eszmecserék, világmegváltó gondolatok közepette fődögélt a bosnyák fazék. A kinti főzés sajátossága ez a páratlan hangulat. A kulináris élvezetek egyik csúcsa a közös főzés és evészet a szabadban. Mellé természetesen ital is társul, a barátaim igényességének megfelelően kizárólag jófajta szekszárdi borok, erdélyi házi pálinkák formájában.