2011. október 29., szombat

Paleolit napi menü...7. nap

A zöld fűszerekről jut eszembe, hogy utána nézzek az egyéb szárított kedvenceimnek. Ezek a babérlevél, gyömbér, bors, szerecsendió, kömény, majoranna...ezt majd folytatom.

babérlevél:
A levelek jellemző fűszeres szagúak és kesernyés ízűek.
Illóolajat, csersavat és keserű anyagot tartalmaznak.A legrégebben ismert és igen elterjedt fűszerek közé tartozik. Kis-Ázsiában és a Földközi-tenger vidékén vadon is előforduló cserje vagy fa levele ez az értékes fűszer /Lauri folium/, régen a dicsőség, a hírnév és a győzelem jelképe volt.



gyömbér:
Csak a népi gyógyászatban használják betegségek kezelésére, elsősorban fűszernövény.

A gyömbér hányáscsillapító tulajdonságának farmakológiai háttere nem teljesen tisztázott, de a görcsoldó, szélhajtó tulajdonságainak köszönhetően valószínűleg közvetlen hatással rendelkezik a gyomor-bélrendszerre. A növény hatása gyökerének illóolajában rejlik, mely csökkenti a nyálkahártyák irritációját. Gyulladáscsökkentő hatású, melyet ki lehet használni megfázás és hörghurut esetén. Köztudottan jó emésztési zavarok enyhítésére (enyhe gyomorrontás, puffadás), de émelygésnél, hányingernél is segítségünkre lehet a gyömbér. Jó emésztésserkentő és étvágyjavító hatású.


Egyes hagyományok szerint a gyömbér javítja a memóriát - a kínai tengerészek évezredek óta gyömbért rágcsálnak tengeribetegség ellen -, de nem hat a központi idegrendszerre, ezért nem okoz mellékhatásként fáradtságot, álmosságot. Így azok is alkalmazhatják, akik nagy odafigyelést és jó koncentrációs képességet igénylő tevékenységet végeznek (gépkocsivezetés).

Utazási betegségeket, rossz emésztéssel kapcsolatos tüneteket is gyógyítanak vele. Növeli az immunrendszer fertőzésekkel szembeni ellenálló-képességét.



Bors:
Az ételekben játszott szerepe mellett a borsot az orvostudomány is előszeretettel alkalmazta. Emésztést serkentő, torokgyulladást, köhögést elmulasztó és köptető hatással bír. Krémbe keverve jó a csalánkiütésre. Ezen kívül az elmúlt évszázadokban kezeltek vele szifiliszt, kolerát, sőt a gyulladt szem kikezelésére is alkalmazták. A borsnak nagyon magas a mangán, a K-vitamin és a vas tartalma.


Szerecsendió:
Míg nyugaton ma szerecsendióval húst, befőttet, süteményt és űdítőt ízesítenek, a parfümipar pedig a férfiillatok alapanyagaként használja, addig Bandán továbbra is használják gyógyszerként. A helyiek szerint a szemekre helyezett szerecsendió megszünteti az álmatlanságot, rágcsálása segíti az emésztést, tinktúra formájában pedig reumát, maláriát, de még kezdeti fázisában lévő leprát is lehet vele gyógyítani. Nagy mennyiségben még hallucinogén is, bár a kellő hatás eléréséhez valószínűleg annyit kell megenni belőle, amennyihez nekünk nem lenne türelmünk.


Kömény:
A karvon illóolaj (az illóolaj különböző terpén-származékokat tartalmaz, ezek közül az egyik a karvon) a gyomor-béltraktus működésére hat, serkenti a gyomornedv-termelést, nyugtató és görcsoldó. Jótékony hatással van a bélflórára is, valamint fontos alkotórésze a szélhajtó és emésztést javító teakeverékeknek.

A kömény megszünteti a puffadást, és a tudományos álláspont szerint segíti az idegi eredetű szív- és gyomorpanaszok gyógyulását.

A népi gyógyászatban a szoptatós kismamák számára az anyatej mennyiségének növelésére ajánlják.



Majoranna:
A gyomor-, bél- és epebántalmak enyhítésére kiválóan alkalmas.

Az illóolajok görcsoldó, szélhajtó, étvágygerjesztő, köhögéscsillapító és nyákoldó hatása jól ismert. Meghűlés idején az orrdugulást megszünteti, hogy ha a majoránnafüves kenőcsöt az orr belsejébe és környékére kenjük.

A majoránna kivonatát és illóolaját kenőcs és bedörzsölőszer formájában reumás fájdalmak enyhítésére alkalmazzák.



Pénteken csodálatos idő volt. Délután szaladtam a botjaimmal ( nordic walking) és a barátnőmmel a természetbe. Pihenő a tó partján volt, szívtuk a D vitamint :-)....ezen a napon nem a konyháé volt a főszerep.


Pénteki menü


reggeli:  - alma
ebéd:     - előző napi tökfőzelék, tükörtojással
vacsora: - házikolbász paprikával és paradicsommal
















2011. október 28., péntek

Paleolit napi menü...6. nap

Ma soron kívüli méretkezést tartottam. Ennek oka a tegnap reggelire  és ebédre fogyasztott szalonna volt. (sajnálom, hogy nem fotóztam le) Nos az eredmény hétfő óta mínusz 1 kg. Jó úton járok! :)
Valóban elmondhatom, hogy napról napra könnyebb vagyok. Jókat eszem és szeretem ezt a kreatív konyhát.

Kedvelem a zöld fűszereket.Mindig van a hűtőben petrezselyem, kapor, bazsalikom és tárkony.

Petrezselyem:
A növény vizelethajtó és étvágyjavító hatású. Fokozza a gyomor-béltraktus működését, és teáját fogyasztják hólyaghurut esetén is. A petrezselyem a vesekő és a vesehomok kialakulásának megelőzésére ajánlható.

Kapor:
A kapor illóolaja enyhíti a puffadást, a gyomorfájást, szélhajtó, és csillapítja a bélgörcsöket. A nők régóta kihasználják a kapor jótékony hatását az altesti fájdalmak, a menstruációt kísérő tünetek enyhítésére, a szoptatós anyukák pedig tejképződés serkentésére fogyasztják, a kismama-teák jellegzetes ízt adó, kedvelt összetevője.


Bazsalikom:
A növény cseranyagai és illóolajai a felfúvódást csökkentik, valamint gyomorrontás esetén segítenek. A bazsalikomnak ismeretes étvágyjavító, szélhajtó, köhögés csillapító hatása. Ismert vizelethajtó hatása is, bár ritkán alkalmazzák erre a célra. Jó idegerősítő. A gyógynövény csökkenti a magas vérnyomást, és megvéd a stresszes állapot kialakulásától. A gyógyszerészek bebizonyították, hogy szoptató anyukáknál serkenti a tejelválasztást (ld. figyelmeztetést). A növény leveléből kinyert lé bőrgyulladások és rovarcsípések gyógyítására alkalmazható. Antibakteriális hatása miatt torokgyulladásoknál öblögetőszerként, kenőcsökben nehezen gyógyuló sebekre alkalmazzák.


Tárkony:
A tárkony jó vesetisztító és epehajtó fűszernövény, de ismert étvágygerjesztő hatása.

A népi gyógyászatban emésztést serkentőként használják.



Csütörtöki menü


reggeli:   - sült tök, szalonna, pritamin paprika
ebéd:      - tökfőzelék, sült tarja, sült szalonna
Vacsora: - ugyanaz, mint az ebéd


Tökfőzelék


Hozzávalók:
1 csomag mirelit tök
1 fej hagyma
3tojás
1 ek zabliszt
kacszsír
só, őrölt paprika, kapor
Elkészítése:
A hagymát kockára vágom és a kacszsíron megdintsztelem, megszórom pirospaprikával , hozzáadom a tököt
 és kb. 1 dl vizet. Sózom és beleteszem a kaprot. Fedő alatt puhára párolom. A tojásokat simára keverem a zab liszttel. Amikor megfőtt a tök belehabarom.


Sült tarja

Hozzávalók:
4 szelet tarja,
 2 vékony szelet szalonna
csipet só
Elkészítése:
A szalonna szeletek bevagdosom és kisütöm a zsírját. Közben a húsokat kikloffolom és kicsit besózom. A szalonna zsíron mindkét oldalát pirosra sütöm. Kis vizet öntök rá és fedő alatt puhára párolom.

2011. október 27., csütörtök

Paleolit napi menü...5. nap

Gyűjtögetem a recepteket és nagyon nagy örömöm lelem a a paleolittá alakításban.
 Barátaimmal is kóstoltatom a paleo süteményeket, gyakran észre sem veszik, hogy nincs bennük liszt és cukor. 
Tegnap többen kérdezték tőlem, hogy mennyit fogytam. Hude örültem!!!
Jólesett a szabadban töltött idő is, még a nap is rám sütött egy kicsit. Olyan ez, mintha valami hangulat javítót szednék. Persze ez mindig így van, ha olyat teszek, amit nagyon szeretek. 


Vettem egy sütőtököt. 
Talán nem is gondolnánk, hogy a sütőtök fogyasztása egészségünk megőrzése szempontjából is igen fontos. Ugyanis magas cukortartalma mellett többféle vitamint, fehérjét és emészthető rostot tartalmaz. Szénhidrát tartalma körülbelül a burgonyáéval megegyező. 
A sütőtökben lévő karotinoidok és C-vitamin, a tökmagban lévő E-vitamin, mint antioxidánsok, védelmet nyújtanak a szervezet számára.
Hatékonyan alkalmazhatjuk a sütőtök levét a megfázásos betegségekre, gyulladással járó elváltozások gyógyítására. Elsősorban a nyálkahártyák gyulladásaira van gyógyító hatása. 
A sütőtökben lévő kálium elősegíti a vér tisztítását.
A vitamin tartalma miatt, ajánlott a fogyasztása a pattanásos bőrre.
Töklé fogyasztásával csökkenthetőek az asztmás rohamok valamint az allergikus tüsszögés és köhögés.
Sütőtök fogyasztásával csökkenthetjük az érelmeszesedés és a daganatos betegségek kialakulásának kockázatát. 
A tökmagolajat remekül alkalmazhatjuk hólyagmegbetegedések esetén.



Szerdai menü 
reggeli:   - gyümülcs
ebéd:      - borscs
vacsora: - sült tök

Készítettem még tökös-mákos muffint a "dobozomba". Azért egyet megkóstoltam! :-)
Nagyon jó sütőm van, a muffinok együtt sültek a tökkel.

Borscs


Hozzávalók:
40 dkg felkockázott marhahús
1 kis fej hagyma
1 szál sárgarépa 
1 szál fehérrépa
1 kis zeller
2 db cékla
1 kis fej káposzta
3 db paradicsom
olíva olaj
só, babérlevél, kömény
 petrezselyem
Elkészítése:
A hagymát felkockázom, a sárgarépát, fehérrépát karikákra, a céklát csíkokra, a paradicsomokat negyedelem és felforrósított olajon megdinsztelem. Megszórom és felöntöm annyi vízzel, hogy ellepje. Hozzáadom a fűszereket és kb. 20 percig fedő alatt párolom. Közben felvágom a káposztát. (nem kell nagyon apróra) és belekeverem. Vízzel feleresztem és lassú tűzön készre főzőm. Amikor elkészült megszórom a petrezselyemmel. Napokig eláll !

Sült tök



Tökös-mákos muffin


Hozzávalók:
4 db tojás
20 dkg sütőtök
10 dkg kókuszreszelék
2 ek. mák
2 ek. olíva olaj
1 ek. méz
1 sütőpor
Elkészítése:
A tojásokat habosra keverem, lereszelem a tököt és a többi hozzávalóval a felvert tojásokhoz keverem.






2011. október 26., szerda

Paleolit napi menü...4. nap

Kortyolgatom a kedvenc méregtelenítő teámat. Erről jut eszembe, hogy figyelnem kell a bőséges folyadék bevitelre...forrásvizet iszom, amit reggelente kitöltök egy 2 l-es üvegbe. Biztos ami biztos alapon....

Ma beszerző körútra megyek. Igyekszem házi termékeket vásárolni, a tojást, a csirkét, a zsírt. Megvannak  a jól bevált, ellenőrzött helyeim.

Tegnap lecsót főztem, ebédnél kicsit fura volt kenyér nélkül. Vacsorára szeltem hozzá friss paradicsomot és nem volt semmi hiány.

Keddi menü


reggeli: - 1 alma 1 csokis muffin
ebéd:   - tojásos lecsó
vacsora:-tojásos lecsó

Tojásos lecsó

...és a paradicsommal

Hozzávalók:
2 fej hagyma
1 kg paprika
2 db paradicsom
kacsazsír
só, őrölt paprika
4 db tojás
Elkészítése:
Felforrósított zsiradékon megdinsztelem a hagymát és a paprikát, sózom és megszórom az őrölt paprikával. Hozzáadom a felaprított paradicsomot és fedő alatt pár percet párolom. Amikor elfőtte a levét, akkor ütöm rá a tojásokat.

Október elején leszedtem a kertben a paprikákat  a paradicsomot és a káposztát. Ezeket felhasználom most, mert nem tudom sokáig tárolni. 

Paleolit napi menü...3. nap

Hét közben sajnos kevesebb időm jut a konyhára és biztosan lesz olyan is, amikor kedvem sincs hozzá. Ezért vannak ételek, amik felmelegítve is kiválóak, akár több napig is szívesen eszem. Egy dobozban mindig van muffin, és gyümölcs. Lassan átáll a kamrám is paleóra. A lényeg, hogy legyen alapanyag, akkor nincs " bűnözés ":-)
Tegnap reggel először éreztem a kenyér utáni vágyat. Tudtam, hogy napközben úton leszek és az időm kevés. Ezért újra egy muffint kevertem, de most sósat. (azért is szeretem a muffint, mert sütéssel, mindennel együtt 20 perc alatt elkészül). Elővettem a céklaként vásárolt fekete retket is. :-)

Hétfői menü:


reggeli: - sajtos muffin, fekete retek saláta
ebéd:   - sajtos muffin zöld paprikával
vacsora:- házi kolbász, paprika, paradicsom

Sajtos muffin


Hozzávalók:
20 dkg reszelt sajt
3 db tojás
3 ek zabpehely
apróra vágott kapor
1 sütőpor
Elkészítése:
A tojásokat habosra keverem és hozzákeverem a többi anyagot.

Fekete retek saláta


Hozzávalók:
1 db fekete retek
1/2 citrom
csipet só

Elkészítése:
Apróra reszelem a retket , sózom és citromlével meglocsolom.


Amikor én a kozmetikát tanultam (több mint 30 éve) nem voltak késztermékek, magunk készítettük a krémeket és a pakolásokat. 
Pl. a fekete retek levét szeplők és májfoltok halványítására használtuk.


2011. október 24., hétfő

Paleolit napi menü...2.nap

Nehezen indultak a napjaim, pláne hétfőn, amikor még a nap sem sütött. Ma reggel kinézek az ablakon és nem a borús eget kémlelem, hanem gyönyörködöm a sárguló falevelekben. Hiába a nyirkos hideg, már látom, hogy ma is remek napom lesz.
A hétfőt jelöltem ki a méretkezés napjává. Exel táblázatba vésem az adatokat, mérem a kg-okat, a csipő-, derék- és mellbőségemet.
1 kg fogytam az elmúlt héten, életemben először úgy, hogy nem éheztem és nem volt tele a fejem azzal, hogy miket tudnék még enni. Szándékosan nem írtam le, hogy a paleolit diétában mit nem szabad. Nem akartam hiánygondolkodásra állítani az elmém. Így minden energiám a miket szabad kérdésire fordíthattam.
Ma megosztom a kerülendők listáját, csakis a tudatosság kedvéért:
-gabonafélék (kis mennyiségben zabliszt, zabpehely)
-cukrok
-tej és tejtermékek (sajt néha megengedett)
-hüvelyesek (bab, borsó)
-keményítók (krumpli, rizs)

Most jöjjön a vasárnapi menü!


Ember tervez, Isten végez! Ebédre borscsot terveztem. Pakoltam a lábasba szép sorjában  a hozzávalókat, amikor elérkeztem a céklához....kezdtem a hámozást és tágra nyílt a szemem.....fehér a cékla!? Nos, cékla gyanánt fekete retket vásároltam. :-)
Így lett az ebédre bosnyák fazék.


Reggeli: csokis muffin, alma
Ebéd:     bosnyák fazék
Vacsora: déli maradék

Receptek

Csokis muffin

Hozzávalók:
3 db tojás
10 dkg kókuszreszelék
2 ek. kakaó
2 ek. zabpehely
2 ek. méz
5 dkg apróra vágott dió
1 sütőpor
Elkészítése:
A tojásokat habosra keverem és hozzáadom a többi anyagot. Papírral bélelt muffin sütőben kb. 15 perig sütöm. 

Bosnyák fazék



Hozzávalók:
40 dkg felkockázott marhahús
1 kis fej hagyma
1 szál sárgarépa 
1 szál fehérrépa
1 kis zeller
1 kis fej káposzta
3 db paradicsom
olíva olaj
só, babérlevél, kömény, őrölt paprika
Elkészítése:
A hagymát felkockázom, a sárgarépát, fehérrépát karikákra, a paradicsomokat negyedelem és felforrósított olajon megdinsztelem. Megszórom az őrölt paprikával és felöntöm annyi vízzel, hogy ellepje. Hozzáadom a fűszereket és kb. 20 percig fedő alatt párolom. Közben felvágom a káposztát. (nem kell nagyon apróra) és belekeverem. Vízzel feleresztem és lassú tűzön készre főzőm. Napokig eláll !

A főétkezéseken kívül, amikor megéheztem ettem a muffint és almát. A muffinok kiválóan alkalmasak arra is, hogy magunkkal vigyük akár a munkahelyre, akár utazáshoz.




2011. október 23., vasárnap

Most kezdődik.: Paleolit napi menü...1. nap

Most kezdődik.: Paleolit napi menü...1. nap: Életmód váltás, ez zakatol fejemben...1 hete, amikor elkezdtem a paleolit étkezést erre fókuszáltam és megterveztem az egyéb teendőket is. ...

Paleolit napi menü...1. nap

Életmód váltás, ez zakatol fejemben...1 hete, amikor elkezdtem a paleolit étkezést erre fókuszáltam és megterveztem az egyéb teendőket is.
Itt gondolok a rendszeres mozgásra és testápolásra ( méregtelenítés segítése a bőrőn keresztül).
Régi fogyós tapasztalatom, hogy leírtam és pontosan megterveztem a következő napot. Régebben egy füzetben, most itt írok. Így akár csatlakozhatnak mások is hozzám, egymást segítve, tapasztalatainkat megosztva a siker érdekében.
Az előző napom történetét osztom meg, receptekkel, fotókkal és tapasztalatokkal.....

Minden reggel jógázom. Ez az egyetlen rendszeres mozgás, amit képes vagyok itthon egyedül is megcsinálni. Az öt tibeti gyakorlatsor, amit úgy hívnak: Az örök fiatalság forrása.
Ennek részletei és bemutatása a honlapomon!

Heti 2 alakalommal tengersós peeling!
Recept: 2 kanál tengersó fürdőolajjal pépesre keverve (akinek túl zsíros a bőre, az keverje tusfürdővel).
A bevizezett testet átdörzsölöm és lemosom. Mehet az arcbőrre is! Fantasztikus érzés!

És most jöjjön az étrend:

Reggeli:  - Diós muffin
Ebéd:     - Padlizsán bundában, káposztasalátával
Vacsora: -Maradék padlizsán, paradicsommal

Receptek:

                                                                   Diós muffin


Hozzávalók:
4 db tojás
20 dkg kókuszreszelék
1 ek méz
5dkg apróra vágott dió
1 db sütőpor
Elkészítése:
A tojásokat habosra keverem és hozzákeverem a többi összetevőt. Papírral bélelt muffin sütőben, 200 fokon, kb. 10-15 perc alatt sütöm. Ez az adag 12 db muffin.

Természetesen nem ettem meg mind a 12-őt, kihűlés után egy zárható dobozban félretettem. Túl a reggelin, kiválóan alkalmas utazáshoz, vagy az étkezések közötti éhség csillapítására. Tegnap pl. uzsonnára is ettem egyet almával.

Padlizsán bundában


Hozzávalók:

1 db padlizsán (kb. 10 szelet)
3 db tojás
1 ek zabliszt
1 ek olivaolaj

Elkészítése:

A padlizsánt héjastul karikákra szelem és enyhén sózom. A tojásokat habosra keverem a zabliszttel, kevés sót és borsot teszek bele. Felforrósított olajon hirtelen kisütöm. 

Káposzta saláta

1 kis fej káposzta
balzsamecet
csipet só
csipet kömény

Elkészítése

A káposztát vékonyra metélem, sózom és 1 órát állni hagyom. Szórok rá kis őrölt kömény és leöntöm egy kevés balzsam ecettel.

Paradicsom saláta

2 db paradicsom, 
1 kis fej hagyma
olívaolaj
friss bazsalikom

Elkészítése

A hagymát apróra vágom, kicsit sózom és 1 órát állni hagyom. Felkarikázom a paradicsomot és a hagymához adom. Pár csepp oliva olajat öntök rá és megszórom apróra szelt bazsalikommal.


Nos ez volt a tegnapi menüm, nem éheztem és kifejezetten élveztem a konyhában és az evéssel töltött időt!

Ma borscsot főzök paleolit módra, beszámoló holnap! :-)