2011. december 17., szombat

Paleolit napi menü...56. nap

Vannak a jó napjaim között jók és még jobbak. A tegnapi a különlegesen jól sikerültek közé tartozik. Reggeltől estig minden a legjobb rendben haladt. Napközben a munkám, este a program, amit szerveztem. Ez utóbbiról ejtek pár szót. A testemmel való fizikális törődés, a testem átalakítása  mellett újra többet foglalkozom az "éhező" lelkemmel. Csodás este Etelkával és a  hét éneklő kristály hangtállal. Magam is hangterápiával foglalkozom, a tibeti hangtálak az egyéni terápiák segítője, a kristálytálak pedig inkább a csoportos együttléteké, spirituális fejlődésé. A tálak hangja emeli a rezgés színtünket, a tudatosságunkat, oldja a fizikai és lelki blokkokat. Élmény a javából! Részletek a programok menüpontban.


Pénteki menü

reggeli: - kivi, alma
ebéd: - maradék fasírt ananász csatnival
vacsora: - harcsa halászlé (étterem )

Reggeli


Ebéd (recept a gyűjteményben)


Harcsa halászlé




Kókuszos muffin


Hozzávalók:
20 dkg kókuszreszelék
2 db tojás
2 ek kókuszolaj
2 ek méz
1/2 dl víz
1 sütőpor
dió a tetejére
Elkészítése:
Az összes hozzávalót keverőtálban jól összekeverem. Papírral bélelt muffinsütőbe teszem, a tetejét megszórom dióval és a sütőben pirosra sütöm.

2011. december 16., péntek

Paleolit napi menü...55. nap

Ha csütörtök, akkor böjt! Új szokások vannak kialakulóban. Nem erőltetem, jön magától.

Úrrá lett rajtam a karácsonyi láz. Amikor a gyerekeim még mind itthon voltak, az adventi időszak minden napján csináltunk valamit a felkészülés jegyében. Megvolt az ideje a takarításnak, szekrények szanálásának, mézeskalács sütésnek, a lakás ünnepi díszbe öltöztetésének, az ajándék csomagolásnak...Most a mézeskalácson kívül még szinte semmi sincs kész. Jut eszembe, a mézeskalács elfogyott, azt is újra sütnöm kell. Most ebben a pár napban mindent meg kell tennem, amit régen 1 hónap alatt. Ilyenkor hajlamos vagyok a kapkodásra. No de nem, nem hagyom uralkodni a káoszt!
Megállok, a lassítás mindig kifizetődő. Lecsendesítem az elmém és sorba rendezem a dolgaim. Erre jó eszközeim vannak. A zene, a meditáció és a jóga. Máris alakul a kép, lassan felkel a nap és tudom már, hogy mit és hogyan kell tennem.


Csütörtöki menü

1 l frissen facsart narancslé 5 fele osztva és 2 l víz




2011. december 15., csütörtök

Paleolit napi menü...54. nap

Írtam már régebben a természetes önszabályozásról. Miközben figyelem magam( elsősorban a bőröm változásait ), újra felvetődik bennem a kérdés: - paleo, vagy laza paleo?
Mára teljességgel megbízhatóvá vált az ösztönös, vagy inkább pontosabb megfogalmazás az önszabályozó cselekvés. Vannak napok, amikor 100 % paleo kerül az asztalra és van, amikor a laza paleo. Újra hangsúlyozom, hogy számomra a működés a lényeg. Végtelen örömmel tölt el, hogy napról napra változom, szépülök, tisztulok, fitt vagyok, állandósult a jó közérzetem és egyenletesen vékonyodik rajtam a zsírtakaró.

Szerdai menü

reggeli: - narancs
ebéd: - paleo tökfőzelék, fasírt
yacsora: - ebéd maradék

Paleo tökfőzelék


Hozzávalók:
1 csomag mirelit tök
1 fej hagyma
1 tk zsír
1 csokor kapor
1 kk pirospaprika
Elkészítése:
A hagymát felkockázom és a felforrósított zsíron megdinsztelem. Megszórom a pirospaprikával és hozzáadom   az felolvasztott tököt és a kaprot. Sózom és kevés víz hozzáadásával puhára párolom. Botmixerrel a felét pépesre mixelem, ez adja a sűrítését.

Paleo fasírt

Hozzávalók:
25 dkg darálthús
1 fej hagyma felkockázva
2 db tojás
só, bors, pirospaprika
Elkészítése:
Keverőtálba teszem az összes hozzávalót és jól összekeverem. Egy tepsit kibélelek sütőpapírral és egy kanállal kis halmokat rakok a keverékből. Előmelegített sütőben pirosra sütöm.

2011. december 14., szerda

Paleolit napi menü...53. nap

Rég látott barátom látogatott meg, akivel megosztottam a vacsorám. Nagy sikere volt. A cukkini rösztinek sincs diétás kinézete,   bárkit megkínálhatunk vele. Fogyaszthatjuk főételként salátákkal és köretnek is kiváló lehet.

Luca napja volt. Lassan elfelejtődnek a néphagyományainkhoz kötődő jeles napok, szokások.
A lányok és az asszonyok napja volt, amikor nem volt szabad dolgozniuk. Luca bűntette azokat, akik ezt megszegték. Vidám játékokkal töltötték az időt. Ilyen volt például a szerelmi jóslás. Kimentek a disznóólhoz, megkopogtatták a tetejét, ha a disznó nem ijedt meg és csendben maradt, az jelezte a közelgő házasságot. Ha megijedt és röfögött, ahány röfögés, annyi év múlva volt lehetséges a férjhez menés.
Ezen a napon kezdték el készíteni a széket is, amire karácsonykor az éjféli misén felállva megláthatták a jövendőbelit. Lassan készült ez a szék. Karácsonyig mindennap kellett csinálni rajta valamit. Megmaradt a mondás: "Lassan készül, mint a Luca széke.".
Szokás volt egy cserépbe búzát vetni. Ha minden szem kikelt karácsonyra, az jelzett bőséget a következő évre.

Keddi menü

reggeli: - kivi
ebéd: - cukkini röszti céklával
vacsora: - maradék (hidegen is nagyon finom)

Cukkini röszti


Hozzávalók:
2 db cukkini
1 fej hagyma
2 gerezd fokhagyma
2 db tojás
2 ek őrölt mandula
1 ek kókuszolaj
só, bors
Elkészítése:
A cukkinit, a hagymát és a fokhagymát lereszelem és besózom. Fél órát hagyom, hogy és kinyomkodom a levét. Hozzákeverem a tojásokat, a borsot és a mandulát. A kókuszolajat felforrósítom és kanállal beleadagolom a masszát, kis lepénykéket sütök. Mindkét oldalát megpirítom. Óvatosan forgassuk, mert elég lágy ez a tészta. Itatós papírra szedem.

2011. december 13., kedd

Paleolit napi menü...52. nap

Gondoltam én, amikor elkezdtem átállítani magam a paleóra, hogy nem lesz mindig kedvem a konyhában tölteni az időm. Itt a tegnapi példa és ma is így lesz. A pár perces ételek vannak terítéken.
Már rutinosan cselekszem, természetessé váltak az lehetséges étkezések. Olyannyira, hogy tegnap például elfelejtettem, hogy fogyókúrázom és nem mértem meg magam. Nade ilyet, köszönöm Paleó!
Jókat mosolygok magamon. A környezetem hitetlenül szemléli az átalakulásomat, ami most már nagyon szembetűnő. Ők láttak sokat kínlódni az elmúlt években. Egyszerűen nem hiszik el, hogy az indulás nehézségeit leszámítva, ebben semmi kín nincs. Jönnek a megjegyzések is:....persze neked könnyű, mert megteheted, van rá időd, szeretsz főzicskézni, stb. Ez az ebéd az elfogyasztásával együtt 20 percbe telt. Így aztán én rajtuk is csak mosolyogni tudok.
Az életmód és fogyókúra iparban valóban sok a hazugság és a csak kevesek számára teljesíthető receptúra. Elárasztanak bennünket a sokat ígérő termékekkel, az igaz változásra nem ösztönző programokkal. Óriási üzlet ez, aminek nem az ember van a középpontjában, hanem a pénz.


Hétfői menü

reggeli: - körte
ebéd - szilvacsatnis, sajtos rántotta
vacsora: - maradék hidegen

Szilvacsatnis, sajtos rántotta


Hozzávalók:
2 ek maradék szilva csatni
3 db tojás
2 dkg reszelt sajt
Elkészítése:
A csatnit egy serpenyőben felforrósítom, ráütöm a tojásokat és megszórom a reszelt sajttal. Kevergetve megsütöm.


2011. december 12., hétfő

Paleolit napi menü...51. nap

Hosszú volt az út és igen élménydús. Valóban átszeltük az országot. A tánccsoportunk lépett fel a tiszaújvárosi adventi kultúrprogramon. Az égiek is támogattak bennünket ragyogó napsütéssel és lelkes közönséggel.

Ízelítő a tiszaújvárosi adventből:


Próba



Vasárnapi menü

reggeli: - körte mézeskaláccsal
ebéd: - cigánypecsenye grillezett zöldségekkel
vacsora: - körte

Az utazáshoz készített csomag:


Ebből a dobozból semmi sem fogyott. ( a lényege, hogy ott volt )


Az étteremben fogyasztott cigánypecsenye


2011. december 11., vasárnap

Paleolit napi menü...50. nap

Átszelem ma kis országunkat. Tiszaújvárosba utazom. Kb. 350 km, ilyenkor nem is tűnik kicsinek Magyarország. Elkészítettem az uticsomagomat ( majd holnap megmutatom ). Az autópálya melletti étkezdék még nem paleók. Jajj, mennyi felpuffasztott benzinkutas pogácsát megettem!

Ugyan pár perc múlva indulok, azért annyi időm van, hogy megnyújtsam a 3. adventi gyertyát. Ebben a reggeli csendben és sötétben jólesik, szeretem ezt a hangulatot. Meleg szívvel indulok.





Szombati menü

reggeli: - mákos kenyér, kivi
ebéd: - halászlé, sült sajt szilva csatnival
vacsora: -  halászlé
Halászlé


Hozzávalók:
1/2 kg hal
1 közepes fej hagyma
1 ek őrölt paprika (vegyesen erős és édes)
6 dl víz
Elkészítése:
A hal szeleteket besózom és pár órát állni hagyom. A hagymát apró kockára vágom és kevés vízzel megpárolom és átturmixolom. Beleteszem a halat, felöntöm vízzel, sózom és felforralom. Megszórom a pirospaprikával és kb. fél órát főzöm. Ma 2 kg halból készítettem és volt ikra is. Az ikrát a végén teszem bele, a befejezés előtt 10 perccel. Amióta ezeket az arányokat tartom, azóta mindig sikerül a halászlém. Fontos hozzá a jó minőségű pirospaprika! Ezt a receptet Baján tanultam.

Sült sajt szilva csatnival


Hozzávalók:
2 szelet  sült sajt (saját készítés, a receptekben megtalálható)
25 dkg mirelit szilva
1 kis fej hagyma
diónnyi kókusz zsír
1 ek méz
1/2 dl balzsam ecet
fahéj, szegfűszeg. kardamom, só
Elkészítése:
Felforrósítom a zsírt és megpattogtatom benne a fűszereket. Hozzáadom a hagymát, kicsit pirítom. Aztán a szilvát. Kis vizet, a balzsamecetet és a mézet. Sűrűre főzöm.