2012. szeptember 15., szombat

Paleolit napi menü 329. nap

Tegnap is köszöntőben voltam. A Máriák kihozták a maximumot a vendéglátásból. Kemencében sült a kacsa és alig fért a teríték a zsúfolásig telerakott finomságoktól az asztalra.

Pénteki menü

reggeli: - limonádé, szőlő, kávé
ebéd-vacsora: - kacsasült, párolt káposzta, paradicsomsaláta



2012. szeptember 14., péntek

Paleolit napi menü 328. nap

Szép szokás a baráti körömben a névnapok megünneplése. Többször megfogadtuk már, hogy nem tarunk lakomákat, de ez valahogy sosem sikerül. A kulináris élvezet bizony fontos része az életnek és hozzátartozik az ünnephez. Emlékszem, hogy sokszor, épp az ilyen programok miatt hetekig halogattam a fogyókúrát, ami kizárta annak a sikerét. Már nem stresszelek emiatt, mindig van válogatni való.

Csütörtöki menü

reggeli: - limonádé, őszibarack, kávé
ebéd: - húsleves, székelykáposzta / éttermi menü
vacsora: - vadas, sült oldalas és karaj káposztaágyon

Ebéd


Mária-napi vacsora



Ez eddig teljesen rendben is volt! ...és aminek nem tudtam ellenállni, jajj, az a kifli:-)


2012. szeptember 13., csütörtök

Paleolit napi menü 327. nap

Jönnek az ősz képei, elkészültek a csili füzéreim. Ez a látvány kárpótol minden fáradtságért.


Tegnap késő délután, szikrázó napsütésben készült a fotó. Sajnos reggelre megérkezett a beígért hidegfront, 10 fok van és esik. A betervezett kinti munkák elmaradnak. Ezt a felszabadult időt magamra fordítom, a paradicsom az aszalón kívül ma az arcomra is kerül. :-)

Szerdai menü

reggeli: - limonádé, őszibarack, kávé
ebéd: - karfiol leves, töltött csirke grillezett zöldségekkel
vacsora: - cukkini röszti

Ebéd



Cukkini röszti


Hozzávalók:
1 nagy cukkini
2 fej hagyma
4 db tojás
4 ek gesztenyeliszt
2 ek mangalica zsír
só, bors
Elkészítése:
A cukkinit és a hagymát lereszelem, fűszerezem, bekeverem a tojással és a gesztenyeliszttel. A felforrósított zsírban, kanállal adagolva mindkét oldalán pirosra sütöm.

2012. szeptember 12., szerda

Paleolit napi menü 326. nap

Mostanság nagyon leköt a munkám. Most jöhet az a fejezet, amikor megmutathatom, hogy még emellett a tempó mellett sem gond a paleolit életmód kivitelezése. Csoda kreálmányok nincsenek, csak a mára rutinná vált válogatás és az "egy perces" receptek.

Keddi menü

reggeli: - limonádé, körte, kávé
ebéd: - paradicsomos sajt, paprika, körte
vacsora: - spenót

Ebéd



Spenót


Hozzávalók:
1 kg spenót
2 gerezd fokhagyma
1 ek zsír
3 ek gesztenyeliszt
2 doboz zabtejszín
só, bors
Elkészítése:
A spenótot és a fokhagymát a zsíron 1 dl víz hozzáadásával megdinsztelem. Botmixerrel összemixelem, fűszerezem, hozzákeverem a gesztenyelisztet, a zabtejszínnel felöntöm és összeforralom.

2012. szeptember 11., kedd

Paleolit napi menü 325. nap

A csavargós hétvégém után, most aztán kapkodhatok! Az őszi betakarítás sokkal nagyobb feladat, mint amire számítottam. A rövidülő nappalok fokozzák az idő hiányt, rám esteledett a szőlőben. Életidegen tőlem ez a kapkodás. Most, itt a reggeli csendben azért gyönyörködöm pár percet a garantáltan BIO terményeimben.




Tudtam, hogy zavaros lesz a hétfő ezért iktattam a koplalós napot.

Hétfői menü

Őszibarack, víz

2012. szeptember 10., hétfő

Paleolit napi menü 324. nap

Hosszú útra keltem. Elkísértem a Reménysugár zenekart zsirai koncenrtjére. Ez a kis település a nyugati határnál fekszik, Bükkfürdő közelében. A Rimóczy kastélyban fogyatékkal élők otthona működik. Idén első ízben csatlakoztak a Magyar Dal Napja rendezvény sorozathoz. Európa egyik legszebb barokk kastélya szolgált helyszínéül Presser Gábor hajdani álmának, hogy szeptember második vasárnapján országszerte magyar dalok szóljanak.

" Azt gondoltam, hogy a mindent elárasztó importzene árnyékából legalább évente egy napra egy kis fényt koldulhatunk a saját értékeink megvilágításához. Hogy áldozzunk egy kis figyelmet a hagyományainknak - mert sokféle van - és a sok megszületett, de a közönség előtt szinte ismeretlen, hiába megírt új műnek és az ezeket megalkotó új tehetségeknek. Egy napos ünnepre gondoltam, ami nekünk és rólunk szól, mi szervezzük, ahogy mondják "alulról". "
                                                                                                                  Presszer Gábor




Így alakult a vasárnapi menü - zenei csemegékből. Készületlenül indultam el, egy szelet rántott húsra futotta, ez nem érdemel külön fejezetet. :-)

2012. szeptember 9., vasárnap

Paleolit napi menü 323. nap

Programokkal tűzdeltem teli a szombatot. Ebben a gyönyörű időben egy percet sem szerettem volna a lakásban tölteni. Meglepően bő kínálat volt. Például falunap és szüreti felvonulás a szülőfalumban. Még őrzik a hagyományokat, visszahozták gyermekkorom szép élményeit és meghívtak egy kakaspörköltre.:-)

Szombati menü

reggeli: - körte, kávé
ebéd: - halászlé
vacsora: - kakaspörkölt

Fől a kakas a bográcsban


Benéztem egy kiállításra is, ahol helyi alkotók művei sorakoztak