2012. február 25., szombat

Paleolit napi menü..126. nap

Ebédre voltam hivatalos. A barátnőm begyújtott a kemencébe. Előző nap disznót vágtak, friss húsból készültek a finomságok. Rég elfelejtett ízek jöttek elő.

Pénteki menü

reggeli: - csoki golyó
ebéd: - kemencében sült oldalas, sárgarépa
vacsora: - bosnyák fazék maradék

Kemencében sült oldalas, sárgarépa


2012. február 24., péntek

Paleolit napi menü...125. nap

Micsoda csütörtök volt, kívánni sem tudnék jobb napot! Délben a barátaimmal "torkoskodtunk", este paleo party volt nálam, 9-en ültünk asztalhoz.

Csütörtöki menü

reggeli: - alma
ebéd: - kacsasült pároltkáposztával
vacsora: - sajttal grillezett körte, bosnyák fazék, csokiszalámi, rumos-mákos csokigolyó

Kacsasült pároltkáposztával


 Sajttal grillezett körte cékla-alma csatnival


Bosnyák fazék




Hozzávalók:
1,5  dkg felkockázott vegyes hús
3  fej hagyma
1/2 kg sárgarépa 
1/2 kg fehérrépa
1/2 kg paszternák
1  zeller
1  fej káposzta
3 db paradicsom
3 ek zsír
só, babérlevél, kömény, őrölt paprika
Elkészítése:
A hagymát felkockázom és a zsíron megdinsztelem. Rászórom a pirospaprikát, a húst és jól összekeverem. Felöntöm annyi vízzel, hogy ellepje, befűszerezem és fedő alatt párolom.  Kb. fél óra után belevágom cikkekre a káposztát. A sárgarépát, fehérrépát, zellert, paszternákot karikákra, a paradicsomokat negyedelem és hozzáadom. Vízzel feleresztem és lassú tűzön készre főzőm.  9 l-es fazékban főtt, kb. 12 adag.

Csokiszalámi


Rumos-mákos csokigolyó


Hozzávalók:
a tésztához:
1 tojás
1 bögre darált mák
1/2 bögre nyírfacukor
1 bögre kókuszliszt
1 bögre kókusztej
1 citrom reszelt héja
1 maroknyi aszalt egres
2 ek kókuszzsír
1/2 sütőpor
a krémhez:
10 dkg étcsokoládé
1 dl kókusztej
2 ek nyírfacukor
1 dl rum
1 dl víz
5 dkg kókuszzsír
5 dkg kókuszreszelék
Elkészítése:
A tésztához valókat alaposan összekeverem és előmelegített sütőben kisütöm. Közben elkészítem a krémet, a hozzávalókat a kókuszreszelék kivételével felfőzöm. A tésztát beletördelem egy tálba, ráöntöm a krémet és összegyúrom. Hidegre teszem kb. 1 órára. Vizes kézzel golyókat formázok és megforgatom a kókuszreszelékbe.

2012. február 23., csütörtök

Paleolit napi menü...124. nap

Hamvazószerdára időzítettem a heti böjtös napomat. Hiányzott már. A böjt utáni reggelek hihetetlen frissességgel telnek. Ezenkívül a heti heti fogyásra is kedvező hatással van.

Szerdai menü

5x 2 dl céklalé és sok víz.

Szülinapi paleo partyra készülök. Tegnap elkészítettem a csokiszalámi újabb változatát. Felhasználtam a nemrég beszerzett aszalt meggyet.

Meggyes csokiszalámi


Hozzávalók:
7 dkg kókuszolaj
10 dkg étcsoki
2 ek nyírfacukor
10 dkg durvára vágott dió
5 dkg aszalt meggy
1 tojás
1 narancs reszelt héja
5 dkg kókuszreszelék / kívülre
Elkészítése::
Felolvasztom a kókuszolajat, benne a csokoládét és lassú tűzön sorban hozzákeverem a többi alapanyagot. Fél órát hűtöm, aztán kiterítek egy fóliadarabot, a közepére vékony csíkban megszórom a kókuszreszelékkel és erre kanállal halmozom a csokimasszát sorban egymás után. Jól beszórom kókuszreszelékkel és a fólia segítségével szalámi formára igazgatom. 1 éjszakára a hűtőbe teszem és felszeletelem. Ha marad, akkor folpack-ba csomagolom és beteszem a mélyhűtőbe. 

2012. február 22., szerda

Paleolit napi menü...123. nap

...és vannak napok, amik úgy kezdődnek, hogy rám süt a nap. Nem csak azért, mert tiszta az égbolt és ragyogóan süt, hanem mert elaludtam. :-)
Többnyire jól működik a biológiai órám. Fél 7 körül ébredek, nincs szükségem vekkerre. Így készülök kényelmesen. Ma jó egy órával tovább húztam. Ma is szükségem van egy rövidke meditációra, hogy ne kapkolódással hozzam be a kését.


Keddi menü

reggeli: - alma
ebéd: - tojásrántotta
vacsora: - sült tök, szalonna, paprika

Tojásrántotta


Sült tök, szalonna, paprika


2012. február 21., kedd

Paleolit napi menü...122. nap

Nagyon ritkán, de előfordulnak velem is olyan reggelek, amikor benne van a levegőben az érzet, hogy talán jobb lett volna nem felkelni. A tudatalattimban biztosan benne volt, hogy hivatali ügyintézések sora vár rám. Sok-sok kellemetlen tapasztalat. Nem szeretem ezt az állapotot és tudom, hogy ez a hatás is megváltoztatható. A reggeli jóga után, leültem egy rövidke meditációra és elképzeltem a mosolygós és segítőkész ügyintézőket. Mosolyogva indultam én is. Ez a mosoly kísérte a napom és mindent viszonylag gyorsan elintéztem. Egyre világosabb számomra, hogy " minden tőlem függ ", hogy képes vagyok-e arra, hogy félretegyem a régi tapasztalások emlékeit, hogy tudom-e a dolgokat a most valóságában szemlélni, hogy el tudom-e képzelni azt, hogy lehet másképp is. Tegnap tudtam és más lett. Tegnap biztosan nem egy zavaró tényező voltam az ügyintézők munkarendjében.
Csak pár perc meditáció és minden megváltoztatható.

Hétfői menü

reggeli: - alma
ebéd: - vasárnapról maradt párolt zöldségek szalonnával
vacsora: - kocsonya

Kocsonya


2012. február 20., hétfő

Paleolit napi menü...121. nap

Vannak ételek, amik nagy kedvencek. Ilyenek a pataki tálban sültek különböző variációi. Az ebben készült zöldségeknek nincs a régi diétákra jellemző ízetlenségük. Ugyan hosszan sülnek, az összeállításuk percek alatt készül. Míg sül elvégezhető a napi edzés is. Régebben sokkal több időt töltöttem a konyhában. Kifogás keresőknek üzenem, hogy a paleolit étrend elkészítése nem időt, pusztán odafigyelést igényel.


Vasárnapi menü

reggeli: - kókuszgolyó
ebéd: - zöldséges apró hús pataki tálban
vacsora: - kocsonya

Zöldséges apró hús



Hozzávalók:
1/2 kg apró hús
1 kg sárgarépa
1/2 kg paszternák
4 gerezd fokhagyma
5 dkg szalonna
6 szelet sajt
só, durvára őrölt színes bors
Elkészítése:
A pataki tálat 1 órát beáztatom. Beleteszem a felkarikázott zöldségeket, sózom, borsozom. A tetejére kerül a hús, a kelkockázott szalonna, ezt is befűszerezem. Ráteszem a tál fedelét és előmelegített sütőben 2 órát sütöm. Leveszem róla a fedőt, rárakom a sajtokat. A sütőt felső grillre állítom és 15 percet pirítom.

2012. február 19., vasárnap

Paleolit napi menü...120. nap

Közel a farsang vége. Kezdődik a 40 napos böjt. Sosem tartottam a teljes húsmentességet, csak bizonyos napokon. Ilyen például a hamvazószerda és a nagypéntek. A tisztulásra, a gyomor és az emésztőrendszer "tehermentesítésére" viszont odafigyeltem. Könnyű ételeket választottam és csökkentettem az ételek mennyiségét, napjában egyszer laktam jól. Most úgy érzem, hogy erre sincs szükség. Tervezem viszont csökkenteni a süteményeket és visszaállítani a heti egyszeri böjtös napokat. 11 kg van még vissza, ideje újra beindítani a fogyást.


Szombati menü

reggeli: - alma
ebéd: - gyümölcsleves, sült sajt csatnival
vacsora: - kocsonya

Gyümölcsleves


Hozzávalók:
1 maroknyi aszalt gyümölcs
1 db körte
1 db alma
1 db lime
2 ek nyírfacukor
1 dl kókusztej
1 ek lenmagliszt
fahéj, szegfűbors
Elkészítése:
A körtét és az almát felkockázom és az aszalt gyümölccsel felteszem főni, annyi vízzel, hogy bőségesen ellepje. A lime-t felkarikázva hozzáadom, cukrozom és fűszerezem. A kókusztejbe belekeverem a lenmaglisztet és amikor a gyümölcsök megpuhultak behabarom.

Sült sajt cékla-alma csatnival


Almás kókuszgolyó


Hozzávalók:
3 db alma
4 ek zabpehely
5 ek kókuszreszelék
2 ek holland kakaó
2 ek rum
1 tk fahéj
Elkészítése:
Az almákat lehéjazom és apróra reszelem. Sorban hozzákeverem a többi alapanyagot, a kókuszreszelékből 3 evőkanállal. 2-3 órát hidegen pihentetem és golyókká formázom. Beleforgatom a maradék kókuszreszelékbe.