2012. május 26., szombat

Paleolit napi menü 217. nap

A tegnapi témához kapcsolódva megmutatom az éppen aktuális légfrissítő illatosítót.

Kapor a vázában


A paleolit életmód rengeteg pozitív változást hozott az életembe. Íme néhány fontos momentum:
- kigyógyultam a civilizációs nyavalyáimból
- visszatértem a természetközeli életbe
- természetes részemmé vált a szabadban végzett mozgás
- a kreatívvá vált konyhám örömét
- a tiszta élelmiszerek felkutatása közben megtalált emberi kapcsolatokat
- 18 kg súlyvesztést

Pénteki menü

reggeli: - bodza limonádé, kávé
ebéd: - fokhagymás csirkecomb
vacsora: - csülökpörkölt kovászos uborkával

Ebéd


Csülökpörkölt


Hozzávalók:
1 kg kicsontozott csülök
1 kg köröm
3 fej hagyma felkockázva
1 ek zsír
4 tk őrölt paprika
2 db csilipaprika
Elkészítése:
A hagymát a zsíron megdinsztelem, megszórom az őrölt paprikával és beleforgatom a húst. Megsózom és felengedem vízzel. Hozzáadom a csilit és fedő alatt puhára párolom.


2012. május 25., péntek

Paleolit napi menü 216. nap

Arra törekszem, hogy mindenben elkerüljem a kemikáliákat. Az élelmiszerek mellett a  tisztálkodásban és a tisztításban is. Évek óta mosódióval mosok és magam készítem az öblítőt. Az öblítőt a következőképpen keverem: 1/2 l víz, 1 dl almaecet, 15-20 csepp illóolaj.
Aktuális nálam az ablakpucolás, azt ecetes vízzel csinálom. A paleolit életmódhoz ez is hozzátartozik. Úgy látszik, hogy én már régóta készültem erre a váltásra, csak nem tudtam róla:-)

Csütörtöki menü

reggeli: - limonádé
ebéd: - húsleves, töltött paprika
vacsora: - bárány sült, cukkinis ragu, káposzta saláta

Ebéd


Vacsora vendégségben


Citromszüret a barátaimnál ez tuttira biocitrom


2012. május 24., csütörtök

Paleolit napi menü 215. nap

Egyre több friss zöldség jelenik meg a piacon. A tegnapi körutamon rám mosolygott egy kelkáposzta az üde zöld leveleivel. Ami aztán este a fazékban landolt. Lassan a kiskertemben is lesz gyűjtögetni való. Hétvégén a spenót már onnan lesz!

Szerdai menü

reggeli: - bodza limonádé, alma, kávé
ebéd: - fűszeres tarja grillezett zöldségekkel
vacsora: - kelkáposzta főzelék, sült sonka

Kelkáposzta főzelék


Hozzávalók:
1 fej kelkáposzta
1 fej hagyma
2 gerezd fokhagyma
1 ek zsír
1 ek lenmagliszt
2 kk őrölt paprika
só, kömény
Elkészítése:
A kelkáposztát, a hagymát felszeletelem, felöntöm vízzel, fűszerezem és puhára főzöm. A felolvasztott zsíron a fokhagymát megfonnyasztom, megszórom a lenmagliszttel, a paprikával és hideg vízzel felengedem. Hozzákeverem a kelkáposztához és összeforralom.

Ebéd


2012. május 23., szerda

paleolit napi menü 214. nap

Az egyetlen dolog az életben, ami állandó - az maga a változás. Minden sejtünk és minden történés egy adott pillanatot tükröz, azt a megtapasztalást, amiről az előző pillanatainkban döntöttünk.
Minden egyes gondolatunkkal kapcsolódunk az éteri mezőhöz és megteremtődnek azok. Sokan vitatják e háló létezését, holott ez ma már tudományosan is bizonyított. Miért nem hallunk róla, miért nem szerepel a hírportálok fő oldalán? Talán mert komoly egzisztenciák épültek fel arra az állításra, hogy az éteri mező nem létezik.

" Vizsgáljam meg elmém minden cselekvésem közben,
s amint zavaros gondolataim s érzelmeim támadnak,
szembenézve velük szilárdan, hárítsam el azokat,
mert rám és másokra is bajt hozhatnak!"
                                                                 Gese Langri Tangpa: Nyolc vers a szellem képzésére

Keddi menü

reggeli: - limonádé, körte
ebéd: - sertés sült párolt zöldségekkel
vacsora: - sonka, kovászos uborka

Beérett a krumplival érlelt uborka, a próba sikerült!


Ebéd étteremben




2012. május 22., kedd

Paleolit napi menü 213. nap

Tegnap elfelejtettem megjelölni a lapot, amire hivatkoztam. Most pótlom, mert érdemesnek találom a megosztásra. Jó mazsolázást itt!

A kiskertemben az első használható fűszernövény a kapor. Sokoldalúan felhasználható a konyhában és a szépségápolásban is.
Készítettem egy pakolást a fáradt bőrömre:

1 ek mézet összekevertem 1 ek joghurttal és beledolgoztam az apróra szeletelt, kissé megtört kaprot. Felvittem az arcbőrre, 20 percig hagytam és lemostam.
Ez a pakolás üdévé, élettelivé varázsolja bőrt, érdemes rászánni az időt.

Hátfői menü

reggeli: - limonádé, baunty szelet, kávé
ebéd: - rakott pasztenák
vacsora: házi szalámi, sonka, zöldhagyma

Rakott paszternák

undefined

Hozzávalók:
1 kg paszternák
6 db tojás
1 dl kókusztej
15 dkg  kolbász
1 kk zsír
Elkészítése:
A paszternákot karikákra vágom és sós vízben megpárolom. 4 tojást keményre főzök, felkarikázom. Egy jénai tálat kikenem a zsírral és belerakom a paszternák felét, arra a felkarikázott kolbászt, a főtt tojásokat, a maradék paszternákot. A kókusztejet kikeverem 2 tojással, sóval és a tetejére öntöm. Forró sütőbe teszem fél órára.

2012. május 21., hétfő

Paleolit napi menü 212. nap

Pihenős vasárnapot tartottam. Vendégségben voltam, napoztam és élveztem az édes semmit tevést. Volt időm arra is, hogy a paleolit szakirodalmat tanulmányozzam. Egy külföldi oldalon találtam szépen összefoglalva a paleolit fogyáshoz tanácsokat. Javasolják csökkenteni a gyümölcs fogyasztást, a mézet, az olajos magvakat. Megerősödött bennem az a tudat, hogy a paleolit diéta személyre szabott kell legyen. Adott lehetőségeken belül tapasztaljuk meg, hogy mi a legjobb nekünk. A szabályok nincsenek kőbe vésve.

Vasárnapi menü

reggeli: limonádé, körte, kávé
ebéd: húsleves, kaporszósz sült sokával
vacsora: baunty szelet, körte

Ebéd



Baunty szelet paleo változatban


Hozzávalók:
a tésztához:
25 dkg lenmagliszt
1 tojás
1 ek méz
1 ek cukoressimo - itt beszerezhető
10 dkg kókuszolaj - itt beszerezhető
1 sütőpor
a kókuszos töltelékhez:
6 tojás fehérje
2 ek cukoressimo
20 dkg kókuszreszelék
a krémhez:
6 tojás sárgája
3 ek gesztenyeliszt - itt beszerezhető
1 doboz kókuszkrém - itt beszerezhető
1 dl kávé
10 dkg kókuszolaj
2 ek méz
1 ek cukoressimo
a mázhoz:
10 dkg 85 %-os csokoládé
2 ek kókuszolaj
Elkészítése:
A tésztához valókat összegyúrom és tepsi méretre vágott sütőpapíron 2 db lapot sodrok. Az egyiket a papírral együtt a tepsi aljára helyezem. A 6 tojásfehérjét kemény habbá verem, belekeverem a cukoressimo-t és a kókuszreszeléket és rákenem a tésztára. Tetejére a másik lap kerül és előmelegített sütőben megsütöm. Közben elkészítem a krémet. A 6 tojás sárgáját kikeverem a mézzel, a cukorral és a gesztenyeliszttel. Hozzákeverem a kókuszkrémet és a kávét. Lassú tűzön sűrűre főzöm. Miután kihűlt belekeverem a kókuszolajat és félreteszem addig, míg a tészta is kihűl. Aztán a tésztára kenem. A csokoládét a kókuszolajjal felolvasztom és egyenletesen ráöntöm a tetejére. 
A tészta nyújtása nem ment könnyen, de megérte a bajlódást, nagyon finom lett.




2012. május 20., vasárnap

Paleolit napi menü 211. nap

A szőlőben újra élem a gyermekkorom. Túl az új tevékenység, a kertművelés örömén, ezernyi emlék felidéződik bennem. A szüleim emléke, a felhőtlen, boldog gyermek évek...
Nos, ami a veteményest illeti, nincs okom dicsekvésre, sajnos nem úgy keltek a magvak, ahogy szerettem volna. Gyomláltam és újra vetettem a hiányos sorokat. Gyakoroltam a "piláteszben" tanult hajlásokat. :-)






Szombati menü

reggeli: - limonádé, almás lepény, kávé
ebéd: - gyümölcsleves, fasírt spárga salátával
vacsora: - gyümölcsleves

Fasírt spárga salátával


Fasírt hozzávalók:
1/2 kg darált hús
3 db tojás
1 fej hagyma
2 tk őrölt paprika
1 ek lenmagliszt
só, bors
Elkészítése:
A hozzávalókat egy tálban fakanállal összekeverem és muffin formába kanalazom. Előmelegített sütőben pirosra sütöm.


Spárga saláta

Hozzávalók:
1/2 kg spárga
1 fej hagyma
2 db kovászos uborka
1 tojás sárgája
1,5 dl olajessimo - itt beszerezhető
1/2 citrom leve
1 ek mustár
1 kk cukoressimo - itt beszerezhető
só, bors
Elkészítése:
A spárgát megtisztítom, felaprítom és enyhén sós vízben megpárolom. A hagymát felkockázom, besózom. Közben elkészítem az öntetet. A tojás sárgáját  keverőgéppel felverem, lassan hozzákeverem a citromlevet és vékony sugárban az olajat. Ízesítem mustárral, cukoressimo-val, sóval, borssal. Miután a spárga megpuhult és kihűlt, hozzáadom a hagymához. Rászelem a kovászos uborkát és összekeverem. Ráöntöm az öntetet és fogyasztásig a hűtőbe teszem.