2012. január 7., szombat

Paleolit napi menü...77. nap

A gesztenyés sütemény pár perc alatt elfogyott. Öröm, ha többeknek megmutathatom, hogy az életmódváltás nem a lemondásokon alapszik. Sütemény kedvelőknek is vannak megoldások.
A délután fő attrakciója persze nem a süteményem volt, hanem a szauna szeánsz.



3 féle felöntésben volt részünk, sörös, tengersós, mézes. A sörös nekem is új volt. Olyan illat volt a szaunában, mint a kenyérgyárban. A szaunamester sörrel locsolja a kályhát. A sörben lévő vitaminok ( B- E- D- vitamin) felszabadulnak és a bőrön keresztül felszívódnak. A bőr selymessé, rugalmassá válik. Írtam már a tengersós és mézes felöntésekről és az intenzív méregtelenítésről, ami fő jellemzője a vezetett szaunázásnak. A meleg-hideg hőhatás is része a bőr edzésének, ami igen fontos a fogyás miatt. Merész vállalkozásnak tűnt a 3. felöntés után, a szabadban 4 fokos vízben a merülés, de csak kimondva szörnyű...fantasztikus érzés!
Az itthoni bőrápolásra is különös figyelmet fordítok, mert bizonyos kor után a bőrünk már nem tudja követni a változást. Fiatalon is ajánlatos, mert könnyebb megelőzni a bajt, mint orvosolni.
Ha már a sört emlegettem, jöjjön egy házi pakolás:

Sörpakolás arcra és hajra / minden bőrtípusra selymesítő, regeneráló

Tojás sárgáját kikeverem 1 ek olvasztott kókuszzsírral és 1/2 dl sörrel. Pár percre hidegre teszem, hogy a kókuszzsír kicsit visszakössön és a megtisztított bőrre felkenem. Ha a hajra is szeretnénk, akkor dupla mennyiséget készítsünk.

Pénteki menü

reggeli: - alma
ebéd: - házi szalámi paprikával
vacsora: szezámmagos, grillezett harcsa uborkával ( a fürdőben )

A harcsa receptjét fel fogom tenni, ha magam is elkészítem. Számomra fontos, hogy csak azt osszam meg, amit kipróbáltam.

2012. január 6., péntek

Paleolit napi menü...76. nap

Tegnapra böjtöt terveztem, de nem készültem rá a hozzávalókkal., így "alma napot" tartottam. Rehabilitáltam az almát az étrendembe. Régen mindig éhes lettem tőle, ezért csak ritkán, többnyire reggelire fogyasztottam. Most, hogy kezd helyreállni az emésztésem, már nem okoz ilyen tüneteket.

E-mail-ban kaptam a következő leírást:


"Az alma nagyon jó tisztító és gyógyító hatással van az alábbi betegségekre:
- Ételmérgezés, bélhurut, vérhas, koli baktérium okozta bélfertőzés,
és akár hiszed akár nem még akkor is segíteni tud, ha veseköved van.
- Székrekedés nélkül képes gyógyítani a hasmenést, szabályozza a
bélműködésedet, tisztítja a húgyutakat, és a tüdőket.
- Gyógyítja a reumát, a köszvényt, mivel sói oldják a húgyköveket.
Az alma, mint gyümölcs, savas ugyan, de mégis a szervezetet lúgosítja,
hiszen organikus sói semlegesítik a fehérjebomlástermékeiből származó savakat.
Kiválóan gyógyítja a hörghurutot, és a felső légúti betegségeket.
Jó ha tudod azt, is, hogy másként hat az édes, és másként a savanyú alma.
Édes almát fogyasszanak mindazok, akik székrekedésben szenvednek, vagy
vérszegények, és inkább savanykásabbat mindazok, akik esetleg
túltápláltak, vagy reumás fájdalmakkal küzdenek.
Mindkét fajtájú alma hatásos vértisztító, nagyon hasznos mindazoknak
akik érelmeszesedésben szenvednek, vagy gyenge a szívműködésük, esetleg
aranyerük van, vagy a hölgyeknél jól használható a menstruációs zavarok
megszüntetésére."


Csütörtöki menü

Ötször 2 db alma, víz

Ma uszodába megyek a barátaimmal. Nagyon várom a szauna szeánszot!
Viszünk magunkkal gyümölcsöt és paleo süteményt. Terjesztem az igét rendesen. :-)

Gesztenyés püspökkenyér



Hozzávalók:
25 dkg gesztenye massza
2 tojás
2 ek méz
1 dl kókusztej
2 ek kókuszolaj
10 dkg kókuszreszelék
6 ek zabpehely liszt
1 sütőpor
1 kk fahéj
1 citrom reszelt héja
mazsola, dió, étcsokoládé
Elkészítése:
A tojásokat a mézzel és a felolvasztott kókuszolajjal habosra keverem. Beletördelem a gesztenyét, ráöntöm a kókusztejet és tovább keverem. Egyekén hozzáadom a többi alapanyagot. Szilikonos kenyérformába öntöm és előmelegített sütőben, 170 fokon 1 órát sütöm. Kiborítom és a tetejét még melegen megcsorgatom csokoládéval. 

Elfogyott a sajtom, ami mára nélkülözhetetlen tartozéka lett a hűtőszekrényemnek. Egyszerű, gyors ételeket készítek belőle. Hidegen és sütve is nagy kedvenc. Kísérletezgetek az ízesítéssel, most darált erős paprikával kentem a préselés előtt.


2012. január 5., csütörtök

Paleolit napi menü...75. nap

Azt tudtam, hogy sok vizet kell innunk, de azt nem, hogy az időzítés is nagyon fontos.

A megfelelő időben fogyasztott víz maximalizálja az emberi test működését.


-2 pohár víz rögtön felébredés után segíti a belső szervek működését.
-1 pohár víz étkezés előtt 30 perccel elősegíti az emésztést.
-1 pohár víz fürdés előtt lecsökkenti a vérnyomást.
-1 pohár víz lefekvés előtt megelőzi az agyvérzést és az alvás közben
gyakran előforduló szívrohamot.


Szerdai menü

reggeli: - alma
ebéd: - spenót tükörtojással
vacsora: - grillezett körte

Spenót tükörtojással


Hozzávalók:
1 csomag mirelit spenót
1 ek zsír
3 gerezd fokhagyma
2 kk zabpehely liszt
1/2 dl kókusztej
só, bors
2 db tükörtojás
Elkészítése:
A fokhagymát egészen apróra felkockázom és megfuttatom a felforrósított zsíron. Beleteszem a zabpehely lisztet és hozzákeverem a kiolvasztott spenótot. A kókusztejet felhigítom 1 dl vízzel és folytonos keverés mellett apránkét a spenóthoz öntöm. Sózom, borsozom és 1-2 percig kevergetve főzöm.

Vacsora





2012. január 4., szerda

Paleolit napi menü...74. nap

Ismét életbe lépett az önszabályozás. Tegnapra rakott paszternákot terveztem, de ez a könnyű étek lett belőle. A hétköznapi ételeim mind gyorsan készülnek ( ha a gyermekeim nincsenek itthon, akkor hétvégén is a gyors megoldásokat alkalmazom ). Most még azt a kevés időt is sajnáltam a konyhára, annyira hívogatott a napsütés.

Keddi menü

reggeli: - alma
ebéd: - almás sajt tál
vacsora: - grillezett körte vegyes csatnival





Ebben a téli tavaszban igyekszem kint tölteni az időt. A rendszeres mozgás is a részemmé vált. Bár néha időzavarban vagyok, erről le nem mondanék.


2012. január 3., kedd

Paleolit napi menü...73. nap

Tegnap elégedetten néztem a mérleg mutatóját. Az ünnepek alatt megtartottam a súlyom annak ellenére, hogy sok süteményt ( csak paleót ) ettem és kevesebbet mozogtam. Ideje újra beindítani a fogyást, hisz vissza van még 15 kg. Jobban hangzik, mint az induló 25! :-)


Hétfői menü

reggeli: - alma
ebéd: - sült sajt vegyes csatnival
vacsora: - sült tök

Sült sajt vegyes csatnival


Hozzávalók:
2 db cékla
1 db zeller
2 db alma
1 nagy fej hagyma
1 ek zsír
1/2 dl balzsamecet
2 ek máz
2 tk őrölt csípőspaprika
só, kömény, mustármag, fahéj
Elkészítése:
A felforrósított zsíron megpattogtatom a fűszereket és megdinsztelem rajta a felkockázott hagymát, megszórom a paprikával. A céklát és a zellert belereszelem. Kevés vizet öntök alá és puhára párolom. Végül belekerül a felkockázott alma, a méz és a balzsamecet. Sűrűre főzöm. 

Úton voltam naplementekor. Lenyűgöző volt a látvány.


2012. január 2., hétfő

Paleolit napi menü...72. nap

Vannak dolgok, amiket nem írok le mindennap és nem is része a paleolit táplálkozásnak, mégis megtartok. Ilyen például a reggeli citromlé és gyümölcs fogyasztás. Ezek régi diétáimból megmaradt jól működő szokásaim.
Csak a 3 főétkezést osztom meg, valójában többször "falatkázom", vagy gyümölcsöt, vagy a " nasi dobozom" tartalmából. Ebben a dobozban mindig van valami, amihez éhség esetén nyúlhatok. Mára átállítottam a háztartásomat teljes egészében paleóra. A családom is -látván az eredményeket- elfogadta és szívesen fogyasztja  a kreációimat. ( Nekik néha a köretekben kiegészítem, de nem főzök külön. )

Szép volt az év első napja. Délután megint nagyot túráztunk. A naplemente egy fantasztikus képpel ajándékozott meg. Átmentem a szivárvány alatt. :-)


Vasárnapi menü

reggeli: - alma
ebéd: - palócgulyás
vacsora: - kocsonya

Szokás nálunk az év első napján új évi köszöntőket fogadni. Készítettem egy süteményt. A receptet a barátnőmtől kaptam, amit paleósítottam. Úgy hozta a véletlen, hogy őt kínáltam belőle először. Jobb, mint az eredeti - hangzott a dicséret.

Almás püspökkenyér


Hozzávalók:
1/2 kg alma lereszelve
1 tojás
3 ek méz
1 sütőpor
15 dkg őrölt mandula
2 ek zabpehelyliszt
1 citrom reszelt héja
1 tk fahéj
mazsola, dió, étcsokoládé
Elkészítése:
A tojást a mézzel habosra keverem és hozzáadom először az almát és sorban a többi alapanyagot. 2 részre osztom, az egyiket kizsírozott, lisztezett őzgerinc formába öntöm, a másikat szilikonos kenyérformába. Előmelegített sütőben, 170 fokon 1 órát sütöm.  


2012. január 1., vasárnap

Paleolit napi menü...71. nap

A reggeli kávémat kortyolgatom. Felébredtem, de nem mondhatom, hogy üdén, frissen. Eklatáns példa az alvás fontosságára. Keveset beszélünk róla, de ezen a reggelen csak-csak megemlítem, hogy a "jó" alvás is a paleolit életmód alapelemei közé tartozik.

Szépen zártam az évet. Az időjárás kegyes volt és a tegnap délutáni nordic walking túra igazi D- vitamin gyűjtögető kirándulás volt. A ma délutáni is ilyennek ígérkezik. Az év első napján ragyogóan süt a nap rám. Micsoda kezdet! :-)

Szombati menü

reggeli: - alma
ebéd: - paleó palócgulyás
vacsora: - kocsonya

Gyakran főztem régen palócgulyást. Észak- Magyarország ízei, a babérlevél, a fokhagyma, savanyított levesek közel állnak hozzám. A paleósítás kiválóra sikeredett. A zöldbab helyett kelbimbó, a krumpli helyett paszternák került bele. A tejfölös habarás helyett egy kis kókusztejet kevertem hozzá.

Paleó palócgulyás


Hozzávalók:
1/2 kg felkockázott lapocka
1/2 kg kelbimbó
3 szál paszternák
2 fej hagyma
3 gerezd fokhagyma
1/2 dl kókusztej
1 ek zsír
2 ek balzsamecet
só, pirospaprika, babérlevél
Elkészítése:
A zsíron megdinsztelem a felkockázott hagymát, megszórom a paprikával és hozzákeverem a húst. Kevéske vizet öntök alá és kevergetve párolom kb. fél órát. Hozzáadom a babérlevelet, a fokhagymát apróra vágva, sózom. Beleteszem a kelbimbót, a paszternákot és felöntöm annyi vízzel, hogy bőven ellepje és puhára főzöm.  A sok hagymától sűrű lesz, habarásra nincs szükség. Belekeverem simán a kókusztejet és a balzsamecetet.