2012. január 21., szombat

Paleolit napi menü...91. nap

A böjt utáni napok fantasztikusan könnyedek. Így volt ez tegnap is. Tengernyi teendőm pillanatok alatt elkészült Ilyenkor minden olyan tiszta és világos. Persze, hisz én magam is " tiszta vagyok ". Milyen mulatságos a múltra gondolni...a testem működésének a nagy részét az emészthetetlenség töltötte ki.

Volt egy közösségi rendezvényünk, sok baráttal találkoztam. Bemutattam az új formám, nagy volt a sikerem. Sokan rám csodálkoztak, akik pár hónapja nem láttak, de azok is, akik csak pár hete nem. Éreztem én, hogy új frizura kell! :-)
A viccet félretéve, valóban napról napra érzékelhető a változás.

Pénteki menü

reggeli: - naspolya
ebéd: - paszternák lepény, fejessaláta
vacsora: ebéd maradék

Paszternák lepény



Hozzávalók:
3 szál paszternák
1 fej hagyma
3 db tojás
1/2 dl kókusztej
4 ek lenmagliszt
1 kk szódabikarbóna
1 csokor petrezselyem
2 vékony szelet szalonna 
só, durvára őrölt színes bors
Elkészítése:
A tojásokat felverem és sorban hozzákeverem a többi alapanyagot. A négyszögletes szilikonos sütőformát vékonyan kizsírozom, beleöntöm a keveréket, a tetejére teszem a bevagdosott szalonnát és előmelegített sütőben, kb. 35 percet sütöm. Szépen szeletelhető.

Fejes saláta


Hozzávalók:
1 fej saláta
2 gerezd fokhagyma
2 dl víz
1 dl balzsamecet
1 ek méz
1 tk sárgabarackmagolaj
Elkészítése:
A salátát megmosom és egy tálba tépkedem. A vizet a balzsamecettel, a mézzel, a sóval, az apróra vágott fokhagymával felforralom és félreteszem kicsit hűlni. A salátát meglocsolom az olajjal és ráöntöm a még meleg levet. Jól összekeverem és hagyom kihűlni. A saláta kicsit megfonnyad, én így szeretem. 


2012. január 20., péntek

Paleolit napi menü...90. nap

90 nap telt el azóta, hogy a változás útjára léptem. E rövid idő idő alatt teljesen " kicserélődtem". Emlékszem jól a kezdetre. Elkeseredve 101 kg-al és sok-sok bajjal, mintegy utolsó esélyt adva magamnak döntöttem. Az elmúlt 30 év sikertelen fogyókúráiban tudtam, hogy csak az életmódváltás hozhat eredményt...de ezt a régi mintájú diétákkal elképzelhetetlennek tartottam. Gyakran ki is fejeztem, hogy én annyira szeretek enni, hogy képtelen vagyok egy életen át diétázni. Ezt a nézetemet tartom ma is, mert minden látszat ellenére én nem diétázom. A paleo táplálkozás nem diéta! Ez egy tudatosság, amiben elkerülöm a nekem ártó élelmiszereket, egy játék, amiben paleósítom a hagyományos, számomra kedves ételeket. A szabadban végzett  mozgás ( nordic walking ), a reggeli jóga, a szauna party-k...az ellenőrzött, ipar által nem feldogozott ételek közös alkotói a sikernek, amit elkönyvelhetek. A hétfői mérés szerint 88,5 kg, egészséges és fitt vagyok. Sajnos a korom számadatában nem történt csökkenés. :-)

Ebben a kis kosárban kezdtem a " paleo gyűjtögetést ". Apránként megtelt, ideje nagyobbra cserélnem.


Csütörtöki menü

Ha csütörtök, akkor böjt! Nem én, az önszabályozás alakította így! 

Almát ettem egész nap sok vízzel. 

Ezek a gyönyörű almák egyenesen a termelőtől kerültek hozzám.


2012. január 19., csütörtök

Paleolit napi menü...89. nap


Pedikűrözés közben egy új, örömteli változást fedeztem fel. A lábam kis ujjain évtizedek óta volt, valami szaruképzési rendellenesség, a körmöm folyamatosan vastagodott. Ez most hipphopp, elmúlt! Van még pár ilyen aprócska rejtett hibám, remélem, hogy azok is elmúlnak. :-)


Ma fodrászhoz megyek. Megváltozott az arcom is, új frizura kell! 

Szerdai menü

reggeli: - alma
ebéd: - spenót tükörtojással
vacsora: - maradék

Spenót tükörtojással


Hozzávalók:
1 csomag mirelit spenót
1 ek zsír
3 gerezd fokhagyma
2 kk zabpehely liszt
1/2 dl kókusztej
só, bors
2 db tükörtojás
Elkészítése:
A fokhagymát egészen apróra felkockázom és megfuttatom a felforrósított zsíron. Beleteszem a zabpehely lisztet és hozzákeverem a kiolvasztott spenótot. A kókusztejet felhigítom 1 dl vízzel és folytonos keverés mellett apránkét a spenóthoz öntöm. Sózom, borsozom és 1-2 percig kevergetve főzöm.

2012. január 18., szerda

Paleolit napi menü...88. nap

Amikor nincs idő a konyhára, akkor sem esek pánikba. Akkor jöhet a tojásrántotta!
Megérkezett tegnap a termelőtől az alma is. Több, mint egy hétig hiányoltam. Bármikor hozzányúlhatok amikor megéhezem, étkezések között és főételként is. Olvastam, hogy az alma -a többi gyümölccsel ellentétben- bármikor és bármivel fogyasztható.

Keddi menü

reggeli: - narancs
ebéd: - tojásrántotta uborkával
vacsora: - alma, dió, sajt

Tojásrántotta uborkával


Hozzávalók:
3 db tojás
3 dkg uborka
Elkészítése:
Hagyományos rántottát készítek és megszórom az apróra vágott, nyers uborkával és egy csipet sóval.

Alma, dió, sajt


Ebbe a sajtba lepkeszegmagot tettem. Az íze a dióéra emlékeztet.

2012. január 17., kedd

Paleolit napi menü...87. nap

Kopogtat a tél. Megszoktuk a tavaszias időt. Most csodálkozunk, fázunk és borzongunk. Január van, ez a természetes. A mai gyalogtúra melegebb ruházatot igényel. Végre esik a hó! :-)

Hétfői menü

reggeli: - körtés sütemény
ebéd: - vasárnapi maradék
vacsora: - főtt hús zöldségekkel



2012. január 16., hétfő

Paleolit napi menü...86. nap

Nagyon belehúztam a héten, ledolgoztam másfél kilót. Összesen 12,5 kg 86 nap alatt! Ez pontosan a fele annak, amit célul tűztem ki magamnak Örülök, hogy az első fele ilyen gyorsan és könnyedén ment. Fontos megjegyeznem, hogy ennek az eredménynek -a paleo táplálkozás mellett- fontos része volt a rendszeressé vált mozgás is. A reggeli jóga, a nordic walking a szabadban, az úszás, a szauna. Igyekeztem minőségi alapanyagokat felhasználni, kerültem az iparban feldolgozott élelmiszereket. Megmutattam ( magamnak is ), hogy még a "szaladgálós" hétköznapokon is beilleszthető a konyhára- és a magamra fordított idő.

"Vigyázat! A paleolit táplálkozás ragályos, aki kipróbálja, és javulásnak indul az állapota, az úgyse fogja többé abbahagyni, mert nem szeretne újra cukorbeteg lenni, visszahízni a tízkilókat, nem kívánja vissza a fájó izületeit, migrénjét, menstruációs görcsét, vagy aknéit." (Szendi Gábor)

Vasárnapi menü

reggeli: - körtés sütemény
ebéd: - húsleves, főtt hús ananász-cékla csatnival, sajttal göngyölt karaj pataki tálban
vacsora: főtt hús csatnival

Sajttal göngyölt karaj pataki tálban




Hozzávalók:
12 szelet karaj
12 szelet sajt ( kb. 2x1 cm, saját készítésű )
1 kg sárgarépa
1 karalábé
a tetejére:
 5 dkg szalon csíkokra vágva
petrezselyem zöldje apróra vágva
10 kis szelet sajt
só, bors
Elkészítése:
A pataki tálat előző este beáztatom. A karajt kikloffolom beleteszem a sajtot és felgöngyölöm. Sorban a tál aljára teszem és kicsit megsózom. Erre kerül a karikákra vágott sárgarépa, aztán a karalábé, a petrezselyem zöldje és a szalonna. Kicsit sózom, megszórom durvára őrölt színes borssal, ráteszem a fedelét és a sütőben 2 órát párolom. Aztán leveszem a fedelét ráteszem a sajt szeleteket, a sütőt felső grillre állítom és pár percig grillezem. 

Ananász-cékla csatni ( a maradék - üvegben )



Hozzávalók:
2 doboz darabolt ananász konzerv
1 cékla
1 fej hagyma felkockázva
1 ek kacsazsír
1/2 dl balzsamecet
3 db chili paprika
só, kömény, mustármag, fahéj, kardamom
Elkészítése:
Felforrósítom a zsírt, beleszórom a fűszereket, megpattogtatom és beleteszem a hagymát. Kevergetve megdinsztelem. Aztán hozzáadom az ananászt és a lereszelt céklát. Kis vizet öntök alá és puhára párolom. A végén ráöntöm a balzsamecetet és botmixerrel átmixelem. A maradékot kis üvegekbe töltöm. 


Leveshús



2012. január 15., vasárnap

Paleolit napi menü...85. nap

Megajándékoztam magam egy négyszögletes szilikonos sütőformával. Nagyon megkedveltem az Andrea blogjáról ötletelt fordított gyümölcsös sütiket, ehhez fogom beállítani. Gyorsan, frissen ki is próbáltam. A " körtés útravaló" újabb változatát készítettem el. ( Azért nem ugyanazt, mert nem volt minden alapanyag hozzá. )

Szombati menü

reggeli: - narancs
ebéd: - a pénteki maradék kelkáposzta főzelék szalonna csíkokkal
vacsora: - grillezett körte

Kelkáposzta főzelék szalonna csíkokkal


Grillezett körte


Gyaloglás a tegnap délutáni hózáporban


Körtés kevert


Hozzávalók:
4 db tojás
4 ek lenmagliszt
4 ek kókuszreszelék
4 kocka 85 %-os étcsokoládé apróra tördelve
2 ek méz
1/2 sütőpor
1 db körte
kókuszolaj a sütőforma kikenéséhez
Elkészítése:
Egy keverőtálban a tojásokat habosra verem és sorban hozzákeverem az alapanyagokat. A sütőformát vékonyan kikenem a kókuszolajjal és az alját kibélelem a körteszeletekkel, erre borítom a tésztát és előmelegített sütőben, 170 fokon 30-35 percig sütöm. Még melegen vágódeszkára fordítom és kockákra vágom.