2012. május 19., szombat

Paleolit napi menü 210. nap

Ez a reggel pontosan olyan, mint ami a májusról eszébe jut az embernek. Friss, üde, a természetbe csalogató.
Vár a paleo kiskertem. Különös izgalommal készülök ki a szőlőbe, ami új örömforrása lett az életemnek. Az a törekvés, hogy tiszta élelmiszer kerüljön a konyhámba ösztönzött arra, hogy megcsináljam. A bennem lezajló újjászületést is tükrözi ez a kiskert.

Pénteki menü

reggeli: - bodzás limonádé, almás lepény
ebéd: - almás lepény
vacsora: - gyümölcsleves, angol szalonna kovászos uborkával

Gyümölcsleves


Hozzávalók:
10 dkg aszalt gyümölcs/napon érlelt, vegyszermentes
1 l víz
1 ek paleo-gyümölcs - itt beszerezhető
1 doboz kókuszkrém - itt beszerezhető
fahéj, szegfűbors
Elkészítése:
Az aszalt gyümölcsöt a vízzel és a fűszerekkel puhára főzöm. A végén belekeverem a paleo-gyümölcsöt és a kókuszkrémet. 

Angol szalonna kovászos uborkával



Kaptam kovászolni való uborkát, most bepróbálkozom a krumplis erjesztéssel.  Az ötletet egy kedves olvasómtól, Tóth Erikától kaptam.  Posztolni fogom az eredményt.

Krumplival érlelt uborka


Hozzávalók:
1 kg uborka
1 csokor kapor
4 gerezd fokhagyma
4 db csili paprika
1 db krumpli
1 ek só
Elkészítése:
Az uborkát alaposan átmosom és bevagdosom.  A krumplit lehéjazom és vékony szeletekre vágom.  Az üveg aljára teszem a krumpli és a kapor felét, majd belehelyezem az uborkákat, a fokhagymát és a csilipaprikát. Megszóróm a sóval és ráteszem a krumpli másik felét. Forró vízzel felöntöm, a tetejére egy kistányért teszek és kiviszem a napra.

2012. május 18., péntek

Paleolit napi menü 209. nap

Hiba csúszott a csütörtöki rendbe. Felkészületlenül értek a programváltozások, így a böjtös nap koplalósra sikeredett. Délután 3 órakor jutottam először táplálékhoz egy gyors leves formájában. Az "ahogy alakul úgy van jól" elméletet a tudatos táplálkozásban nem tartom követendőnek, de a szokásainkhoz való merev ragaszkodást sem. Nincs ok a pánikra, ha néha előfordul ilyen, fontos azonban, hogy rendszer ne váljék belőle. Megtervezem este, vagy reggel a következő napot és felkészülök rá a hozzávalókkal.

Csütörtöki menü

reggeli:- bodza limonádé
ebéd: - orjaleves
vacsora: - körte, dió

Orjaleves


Nagyon pörgős volt ez a tegnapi nap, szellemileg és fizikailag is terhelt. A feszültségek levezetésére az egyik legjobban bevált receptem egy kis kreatív foglalkozás a konyhában. Megnyugtat, felfrissít és nem utolsósorban megadja a másnapi eledelt. Így aztán este 8 után készült a pénteki napom terve, a menü, a munka, a testedzés szépen összeállítva és ennek megfelelően a sütés.

Olasz almás lepény


Hozzávalók:
1 doboz (200ml)  kókuszkrém - itt beszerezhető
3 pohár (1 pohár = 200ml) gesztenyeliszt - itt beszerezhető
1 ek cukoressimo - itt beszerezhető
1 ek méz
3/4 pohár olajessimo - itt beszerezhető
3 db tojás
1 kk bourbon vanilia - itt beszerezhető
1 kk fahéj
1 ek rum
3 db alma vékonyra szeletelve
5 dkg mazsola
1/2 sütőpor
Elkészítése:
Az összes alapanyagot az alma és a mazsola kivételével egy keverőtálba teszem és a robotgéppel kikeverem.Végül beleforgatom az almát, a mazsolát és sütőpapírral bélelt tepsibe öntöm. Előmelegített sütőben, 180 fokon 40 percet sütöm. Hidegen felszeletelem.






2012. május 17., csütörtök

Paleolit napi menü 208. nap

A hideg idő ellenére is beérett a kovászos uborka, amit pénteken csináltam. Akkor még 30 fok volt, másnap este kezdődött a lehűlés. Hiába, ha egy folyamat beindul, az egyszer eljut a végéig. Ez a mondat túl mutat a kovászos uborkán, kezdet és vég. Úton lenni a természet törvényei szerint...többek között erre is ráébreszt a paleolit életmód.

Kovászos uborka pénteken


és fogyasztásra készen


Szerdai menü

reggeli: - bodzás limonádé, kovászos uborka, kávé
ebéd: - sült tarja hidegen kovászos uborkával
vacsora: - házi szalámi zöldhagymával

Sült tarja kovászos uborkával


2012. május 16., szerda

Paleolit napi menü 207. nap

Csak csendesen mosolygok, amikor a kifogásokat hallgatom. Olyan emberek kifogásait, akik túlsúlyosak és minden civilizációs betegséggel terheltek. A csendre úgy látom, hogy jobban odafigyelnek, mint a kiabálásra. Miután megtapasztaltam a paleolit életmód gyógyító és fogyasztó hatásait, bizony kiabálhatnékom volt. A benne rejlő egyszerűség egésszé vált bennem. Nekem is el kellett jutnom idáig, járnom kellett a rögös utakat a megérkezésig. Letisztult bennem az az igazság, ami folytonosan világossá válik, miszerint, ha változást szeretnél a környezetedben, ha segíteni szeretnél, akkor kezd magadban. A másik nagy igazság, hogy segíteni csak annak lehet, aki kéri. ( Nem nekem kell megmondani, hogy kinek mire van szüksége. ) A csendnek nagyon nagy ereje van, látom, érzékelem, hogy figyelnek! :-)

Hétfői menü

reggeli: - bodzás limonádé
ebéd: - pataki tálban sült tarja zöldségekkel
vacsora: - körte, dió

Pataki tálban sült tarja zöldségekkel


Hozzávalók:
6 szelet tarja
5 dkg szalonna
1/2 kg sárgarépa
1 karalábé
1 hagyma
1 csokor kapor
só, szegfűbors
Elkészítése:
A pataki tálat beáztatom legalább 1 órát. A zöldségeket és a szalonnát felkockázom. Először a zöldségeket rakom a tálba, fűszerezem és összekeverem, hozzáadom a szalonna egy részét is. A tetejére fektetem a húst , enyhén sózom és rászórom a szalonna másik felét. Ráteszem a tálra a fedelét és kb. 2 órát sütöm. A végén fedő nélkül megpirítom.

2012. május 15., kedd

Paleolit napi menü 206. nap

Mostantól a reggeli limonádé bodzavirággal dúsított. Van egy 2 literes kancsóm, praktikus szűrős fedéllel, ebben készül.

Bodzás limonádé


Van benne 2 db bodzavirág, 2 db citrom, az egyik felkarikázva, a másik kifacsarva és víz. Naponta, amíg virágzik a bodza, frissen készítem.

Az paleolit életmódba abszolút beleillik a gyűjtögetés, a természet ajándékainak a felhasználása. A bodzát ott szedem, ahol autók nem járnak, ahol nincs vegyszerezés. Az erdőben,  a forrás melletti tisztás a gyűjtőhelyem.

Hétfői menü

reggeli: - bodzás limonádé, alma, kávé
ebéd: - sült sajt, saláta
vacsora: - tükörtojás, saláta

Sült sajt, saláta




A bodza: fogyaszt, ránctalanít és...

Gyógyhatásainak se szeri se száma, a talajt is javítja, finom illatú, esztétikus és szinte bárhol megterem.

A germánok a bodzát szent növényként tisztelték és Holle (Freya) asszonynak, a családi fészek istennőjének áldozták. Magyarországon tájegységenként tér el a vele kapcsolatos mondák színezete. Egyes vidékeken, például a palócok szerint és a Csereháton, valamint Göcsejben ha a bodzára taposnak, meghajlítva földet hordanak rá, vagy az ágakat az ólba teszik, akkor a tehénből, a disznó sebéből kihull a pondró. Az alsó Őrségben ezzel szemben nem ültetnek bodzát a ház mellé, mert akkor belecsap a villám. Ott a bodza az ördög, a gonosz lelkek fája. A cikk folytatása itt.


2012. május 14., hétfő

Paleolit napi menü 205. nap

Szeretném a családomat is átállítani a nálam már jól működő paleolit életmódra. Lassan vonom el a cukrot, a lisztet, a krumplit. Kezdenek elfogadóvá válni, megszűnnek a gyanakvó kérdések, amik arra irányulnak, hogy mit tartalmaz az étel. Ha van kívánságuk, akkor azt megcsinálom, erőszakkal tudom, hogy nem megyek semmire. Tegnap tojásos nokedlit kértek salátával. A középső fiam megkérdezte: - ugye ezt rendes ecettel csináltad? Neki a rendes ecet a szintetikus ecetet jelenti. Sajnos nem ismerik a "rendes" ízeket, mint ahogy azt én is elfelejtettem már ebben a műanyag dömpingben. Mondhatnám, hogy az én házamban többé nincs műanyag, ami igaz is az én táplálékomra, de a családommal azt hiszem, hogy a szelíd szoktatás lesz az eredményesebb.

Vasárnapi menü

reggeli: - limonádé
ebéd: - főtt hús kaporszósszal
vacsora: levesben főtt zöldségek

Főtt hús kaporszósszal


Kaporszósz

Hozzávalók:
1 csokor kapor
2 szál friss fokhagyma
1 ek szezámliszt - itt beszerezhető
1 ek olajessimo - itt beszerezhető
1/2 doboz zabtejszín - itt beszerezhető
Elkészítése:
A fokhagymát karikákra vágom és megfonnyasztom az olajon. Megszórom a liszttel és felengedem a zabtejszínnel és egy kevés vízzel. Beleszórom a felaprított kaprot, sózom és összeforralom.

2012. május 13., vasárnap

Paleolit napi menü 204. nap

Nőcis szombatot tartottunk. Reggel a szőlőben kezdtünk, a barátnőim kíváncsiak voltak a veteményesemre. Nagyon büszkén mutogattam. :-)
Aztán több órás boltozás, ruhavásárlás az új vonalainkhoz. Ebéd, napozás és wellness felsőfokban. Szauna szeánsz sós, mézes és jeges. Az ebédet étteremben ettük, a vacsorát csomagoltuk, mert a fürdő büféje
nem üti meg a paleo mércénket.

Szombati menü

reggeli: - limonádé, alma, kávé
ebéd: - orjaleves, grillezett mozarella salátával
vacsora: - kolbász, sajt, dió

Orjaleves


Grillezett mozarella


Paleo koccintás