2012. február 18., szombat

Paleolit napi menü...119. nap

Kocsonyát háromszor főzök évente. Ez a februárban főtt az utolsó erre a télre. Kora reggel kezdtem a főzést, így délben már a főtt húsból csemegézhettem. Vacsorára pedig már a szépen megdermedt kocsonyát ehettük. Estére megérkeztek a gyerekeim is és kenyér híján ők is paleo módra ették a kocsonyát. Emlékszem, amikor kicsik voltak, mindent kenyér nélkül akartak enni. Sokat kínlódtam, hogy ráneveljem őket a kenyérevésre. Így járultam hozzá én is ahhoz, hogy elfelejtődjék a természetes önszabályozás. Szánom-bánom, de ezen változtatni már nem tudok. Most viszont igyekszem korrigálni. Örömmel tapasztalom, hogy csökken az ellenállás.

Pénteki menü

reggeli: - német kuglóf
ebéd: - főtt hús tormával és csatnival
vacsora: - kocsonya

Főtt hús tormával és csatnival


Kocsonya


Hozzávalók:
1 1/2 kg kocsonyahús
2 db nyelv
1/2 kg tarja
1/2 kg comb
2 fej fokhagyma
2 szárított pirospaprika
3 ek egész bors
3 babérlevél
Elkészítése:
A húsokat 3-4 nappal a főzés előtt lesózom. A besózott húsokat meleg vízzel átmosom. 9 l-es fazékba teszem, 4-5 l vizet adok hozzá és felforralom. Leszedem a habját és beleteszem a fűszereket. Ha kell sózom. Vigyázok a sóval, mert a hús sózott! Nagyon lassú tűzön, épphogy gyöngyözzön, készre főzöm, kb. 4 óra. Leszűröm a levét egy tálba és kiteszem a hidegre. Közben kicsontozom a csülköt és a körmöt, megtisztítom a nyelvet, a húsokat felvagdosom és üvegtálakba rakom . Behozom a levet és alaposan lemeregetem a zsírt a tetejéről. (azért teszem ki a hidegre, mert így könnyebb leszedni a zsírt) Aztán merőkanállal a húsokra öntöm, annyit, hogy ellepje. A maradékot egy külön tálkába töltöm. (A nagy fiam kedvence, csak lé)
Kiteszem a hidegre, 2-3 óra alatt bekocsonyásodik.

2012. február 17., péntek

Paleolit napi menü...118. nap

Úton voltam tegnap, az ebéd a Cser Vendéglőben, a vacsora a barátnőmnél ért. Elakadtam a hóban, szerencsére gyorsan érkezett a segítség. Ellapátoltuk a havat a kerekek alól és kiszabadultam.
Ma kocsonyát főzök, ideje feltennem.

Csütörtöki menü

reggeli: - német kuglóf
ebéd: - húsleves, székelykáposzta
vacsora: - csirkemell cékla csatni

Székelykáposzta


2012. február 16., csütörtök

Paleolit napi menü...117. nap

Gyűjtögetéseim során sok helyre eljutok és sok házi feldolgozású élelemre találok. Tegnap találkoztam egy kedves házaspárral, akik a telkükön önfenntartó gazdálkodást folytatnak. Sajnos ez már a falvainkban sem általános, ez az életmód kiveszőben.
Ők megtermelik a zöldségeket, feldolgozzák a gyümölcsöket. Készülnek a lekvárok, aszalványok. A kis kert minőségi táplálékkal látja el a családot. Sőt, jut belőle másoknak is! Például nekem. :-)

Aszalt gyümölcsök


A fotó sajnos az ízeket nem érzékelteti.
Szerdai menü

reggeli: - alma
ebéd: - sült sajt cékla-alma csatnival
vacsora: - kuglóf

Sült sajt cékla-alma csatnival


Német kuglóf


Hozzávalók:
1 bögre nyírfa cukor
3/4 bögre darált dió
3/4 bögre kókuszreszelék
3/4 bögre víz
1 bögre kókuszolaj (felolvasztva)
1 bögre zabpehelyliszt
3 ek  holland kakaó
4 db tojást
20 dkg fagyasztott meggy
1 sütőpor
Elkészítése:
A tojásokat kikeverem a vízzel, a cukorral, a kakaóval és a kókuszolajjal. Hozzákeverem a dió, a kókuszreszeléket, a zabpehelylisztet, a sütőport és végül a meggyet. Kizsírozom a szilikonos kuglófforma alját, megszórom vágott mandulával és beleöntöm a tésztát. Előmelegített sütőben, 180 fokon 1 órát sütöm.

2012. február 15., szerda

Paleolit napi menü...116. nap

Rég volt már, hogy a bevásárlás során konzervhez nyúltam. El is kerülöm azokat a pultokat. Tegnap olyan boltban voltam, ahol a fűszerek mellett sorakoztak az olajos halak. Megszólított a tőkehalmáj és " beugrott " a kosaramba. :-)

Keddi menü

reggeli: - csokiszalámi
ebéd: - tőkehalmáj salátával, csatnival
vacsora: - sütőtökpüré tükörtojással

Ebéd


A saláta receptje
Hozzávalók:
1 fej saláta
2 gerezd fokhagyma
2 dl víz
1 dl balzsamecet
1 ek méz
1 tk sárgabarackmagolaj
Elkészítése:
A salátát megmosom és egy tálba tépkedem. A vizet a balzsamecettel, a mézzel, a sóval, az apróra vágott fokhagymával felforralom és félreteszem kicsit hűlni. A salátát meglocsolom az olajjal és ráöntöm a még meleg levet. Jól összekeverem és hagyom kihűlni. A saláta kicsit megfonnyad, én így szeretem. 


Vacsora


A hétfőn készített sütőtök krémleves besűrűsödött maradéka a püré.


2012. február 14., kedd

Paleolit napi menü...115. nap

Nagyon sok siker ért az elmúlt időszakban. A paleo életmód, mint egy ajándék lépett be az életembe. Kezdetben a fogyás és egészségem pozitív változása, most pedig a "missziós" tevékenységem visszajelzései okoznak leírhatatlan örömöt. Naponta kapok köszönő leveleket azoktól, akik a példám és a gyakorlati útmutatóm láttán a változás útjára léptek.

"Kedves Éva!                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                         Azon típusú emberek közé tartozom, akik nagyon lelkesednek az új dolgokért, de hogy ebből cselekvés is legyen, ahhoz mindig "alszom " rá egyet .Így jártam a paleo étrenddel is. Nagy hatással van rám a mai napig a te példád, mert látványos a változás nálad. A konkrét tapasztalás vitt rá engem is a cselekvésre. A közös sütemény és sajtkészítés élménye után beizzítottam a konyhám és minden nap készül valami finomság.(Addig nem főztem naponta). Kedvencem a sajt-minden formában, az almás-céklás csatni és a meggyes lepény.Természetesen variálom az általad közölt recepteket a család igényeinek megfelelően, Közben élvezem, hogy kreativitásom a főzés terén is kiélhetem! Fontos számomra az is, hogy a legtöbb étel elkészítése alig fél órát vesz igénybe.                                                                                                                                         A testem a 4. napon beindította a méregtelenítést, Az anyagcserém is felgyorsult. Sokkal könnyebben érzem magam, nincs a régi ebéd utáni érzés a"dőljünk el és aludjunk egyet."                                                                                                                         A módszered az életmód váltás miatt érdekelt elsősorban, de már látom, hogy számos más kellemes hozadéka van.                                                                                                                                                                                                                                                                                                            Csak így tovább! Köszönöm: Ildikó"

Hétfői menü

reggeli: - alma
ebéd: - sütőtök krémleves, házi kolbász
vacsora: - kacsasült párolt káposztával / étteremben

Sütőtök krémleves


Hozzávalók:
4 szelet sült tök
1 fej hagyma
1/2 dl kókusztej
1 ek vágott mandula
só, bors
Elkészítése:
A hagymát karikára vágom és 2 dl vízeben felteszem főni. Vasárnapról maradt a 4 szelet sült tök, amit lehéjazok és a már megpuhult hagymára kockázom. Fűszerezem és pár perc főzés után botmixerrel pépesre mixelem. Hozzákeverem a kókusztejet és annyi vizet, amennyire hígra szeretnénk. Összeforralom és tálalom, a tetejét megszórom vágott mandulával.

Kacsasült párolt káposztával



2012. február 13., hétfő

Paleolit napi menü...114. nap

Itt egy újabb havas reggel. Kitartóan esik, micsoda tél!


A mérleg 2 hét tudatos lassítás után pontosan ugyanannyit mutat. A több sütemény hozta a kívánt eredményt. Jól szabályozható a fogyás. Szépen edződik, alakul a bőröm állaga.

Vasárnapi menü

reggeli: - csokiszalámi, alma
ebéd: - húsleves, gombás sertéspörkölt zöldségpürével, céklával
vacsora: - sült tök

Gombás sertéspörkölt zöldségpürével


Hozzávalók:
1 kg sertéshús
1/2 kg gomba
2 fej hagyma
1 ek zsír
só, babérlevél, őrölt pirospaprika
Elkészítése:
A hagymát felkockázom és a zsíron megdinsztelem. Megszórom a paprikával, beleforgatom a húst, kevés vizet öntök alá, beleteszem a fűszereket és fedő alatt párolom. A gombát akkor szeletelem bele, amikor a hús már félig megpuhult. 
A zöldségpüré a húslevesben főtt zöldségekből készült. Egyszerűen villával összetörve.

Sült tök






2012. február 12., vasárnap

Paleolit napi menü...113. nap

Tegnap egész nap havazott és havazik most is. Ez ám a tél! A városomban nem jeleskednek a hóeltakarítók, ahogy az lenni szokott, meglepetésként érte őket a tél. Nehezen megy a gyaloglás, jobban dolgoznak az izmok.
A hideg is tartja magát, bátrabban nyúlok a "melegítő" ételekhez. A konyhára is több idő jutott, mint terveztem. Készültek a csatnik, a sajtok és a gyerekkényeztető csokiszalámi...

Szombati menü

reggeli: - alma
ebéd: - szalonna, sajt, lilahagyma
vacsora: - csokiszalámi, alma

Ebéd


Cékla-alma csatni


Hozzávalók:
3 db cékla
5 db alma
1 nagy fej hagyma
1 ek zsír
1/2 dl balzsamecet
2 ek méz
3 db csili paprika
só, kömény, mustármag, fahéj
Elkészítése:
A felforrósított zsíron megpattogtatom a fűszereket és megdinsztelem rajta a felkockázott hagymát. A céklát belereszelem. Kevés vizet öntök alá, sózom és puhára párolom. Végül belekerül a felkockázott alma, a méz és a balzsamecet. Sűrűre főzöm. 


Csokoládészalámi


Hozzávalók:
7 dkg kókuszolaj
10 dkg étcsoki
2 ek nyírfacukor
10 dkg durvára vágott dió
5 dkg mazsola
1 tojás
1 narancs reszelt héja
5 dkg kókuszreszelék / kívülre
Elkészítése::
Felolvasztom a kókuszolajat, benne a csokoládét és lassú tűzön sorban hozzákeverem a többi alapanyagot. Fél órát hűtöm, aztán kiterítek egy fóliadarabot, a közepére vékony csíkban megszórom a kókuszreszelékkel és erre kanállal halmozom a csokimasszát sorban egymás után. Jól beszórom kókuszreszelékkel és a fólia segítségével szalámi formára igazgatom. 1 éjszakára a hűtőbe teszem és felszeletelem. Ha marad, akkor folpack-ba csomagolom és beteszem a mélyhűtőbe. Borús napokra kiváló csemege.


A friss sajtjaim