2011. november 5., szombat

Paleolit napi menü...14. nap

Vendégeim voltak tegnap, egy kedves barátnőm a kis unokájával. Hozták az ősz első disznóságait. Szalonnát, kolbászt, sonkát.
Ő az, akivel sokat ettünk együtt, megfeledkezve a következményekről...a régi minta szerint, "minden, ami jó az árt" alapon:-)
Miközben ettük a kemencében sült finomságokat vastagra szelt puha kenyérrel, no meg a kakaspörköltet, meg a disznótoros bőségtálakat- jókat humorizáltunk és bizony gyakran elhangzott, hogy mi majd "holnaptól fogyókúrázunk".
Biztosan nem kellett volna, szánom-bánom. Akkor még nem tudtam, hogy nem kell lemondani a kulináris élvezetekről, csak a rémes diéták és a koplalás volt az ellenpólus.
A paleolit táplálkozást nem nevezném diétának, inkább csak odafigyelés. A kemencében sült bárány nagyon finom párolt zöldségekkel és salátákkal, a kakaspörkölt káposzta salátával, a disznótoros párolt káposztával. A lényeg, ha belegondolok régen sem a köreteken volt....úgy szoktuk meg.
A megszokások gyakran a rossz tanácsadók az élet egyéb területein is. Vajon miért van az, hogy akkor lépünk, ha rákényszerülünk? (jelen esetben az egészségromlás) Merjünk változtatni!
Remélem, hogy páran az olvasóim közül nem várják meg a bajt, előtte megtesznek  egy lépést. Azoknak pedig, akik már benne vannak a helytelen életmód következtében kialakult kórságokban- üzenem, hogy sohasem késő! Az emberi test csodálatosan van "kitalálva", ahogy képes megbetegíteni önmagát, úgy képes meggyógyítani is.

A vendégeim délidőben jöttek és én különösen finom ebédet akartam. Régi, görög nyaralások emléke ihlette a választásomat. (Álmaimban már megint úton voltam) A muszakát alakítottam paleóvá.
A legnagyobb dicséret egy háziasszonynak, ha elkérik a receptet. Ajajjj, tőlem elkérték!:-)

Pénteki menü


reggeli: - alma, fahéjas tea
ebéd: - paleo muszaka, cékla saláta
vacsora: kolbász, paprika

Paleo muszaka



Hozzávalók:
2 padlizsán
25 dkg darált hús
10 dkg szalonna
5 tojás
5 dkg reszelt sajt
4 paprika
1 fej hagyma
2 dl paradicsomlé
1 ek olívaolaj
2 ek zabpehely
só, bors, fahéj, rozmaring
Elkészítése:
A padlizsánt 1 cm-es karikákra vágom és besózom ( legalább 1 órát álljon, így a keserű ízét kidobja magából) . Közben kockára vágom a hagymát, a paprikát csíkokra és a felforrósított olajon megdinsztelem. Hozzáadom a darált húst és pár percig kevergetve pirítom. Ráöntöm a paradicsomlevet, a fűszereket ( a fűszerek mennyisége a csipet) és addig párolom amíg jó sűrű lesz.
Közben felszeletelem vékonyra a szalonnát és egy részét jénai tál aljára fektetem. Erre egy sor padlizsán kerül, aztán a zabpehely, aztán a ragu, aztán padlizsán és a tetejére a maradék szalonna. Beteszem a sütőbe 200 fokon kb. 30 percre.
Közben kikeverem a tojásokat a reszelt sajttal és az elősütött rakottasra öntöm. Visszateszem a sütőbe és pirosra sütöm.

Cékla saláta


Hozzávalók
2 kis db cékla
2 kk ecetes torma
1/2 citrom leve
Elkészítése:
A céklát lereszelem, ráöntöm a citromlevet és hozzákeverem a tormát.

Kolbász paprikával és paradicsommal





13. paleo nap - BÖJT

Nagyon könnyűnek érzem ma magam. Tiszta a fejem és televagyok energiával. Sosem hittem el a barátnőmnek, -aki gyakorló böjtölő-, hogy milyen felszabadító érzés..Több böjtjét végig néztem, de őrültségnek tartottam és -bár erősen kapacitált - nem akartam követni. Ő persze nem egy napos koplalásokat csinál, minimum 21 naposat. Ennek a gondolata is nagyon távol áll tőlem, de ez a tegnapi megtapasztalás és annak hozadékai arra sarkallnak, hogy hetente beiktassak egy böjt napot. 


Egyáltalán nem éheztem. 1 l paradicsomlevet ittam, 2 óránként 2 dl-t , sok vizet és teát ittam. Még az sem zavart, hogy a barátaimmal vacsorázni mentünk. Ott is volt paradicsomlé:-)


..és ilyen az enyém


Tegnap délután még másfél óra nordic walking is belefért. Volt idő, hogy az edzőteremben nyomtam, most szóba sem kerülhet. A természetben töltött idő felbecsülhetetlen kincs. Ez az idei ősz kedvez nekem, tankolom a D-vitamint rendesen -)
Az ősember nem ült egész nap irodában, nem járt edzőterembe.Gyűjtögető életmódjában állandó mozgásban volt, kevésbé fedett testtel, mint a mai kor ruházata. Bőségesen fedezte a D-vitamin szükségletét a NAP.

A D-vitamin meghatározó szerepet tölt be szervezetünkben. Tartós hiánya komoly egészségügyi problémákhoz vezethet. Ilyen például: 
csontritkulás (osteoporosis)
izomgyengeség, izomtömeg megfogyatkozása szív, érrendszeri panaszok (magas vérnyomás, érelmeszesedés, stroke)
az autoimmun betegségek (gyulladásos bélbetegség, rheumatoid arthritis)
az angolkór
a mellrák, prosztatarák és a vastagbélrák

A napimádók táborába tartozom. A káros UV sugárzások ellenére kozmetikusként is ajánlom józan mértékletességgel.
A táplálékunkkal is töltekezhetünk. A paleolit táplálkozásba  beilleszthető a tőkehalmáj, az olajos halak, a tojás.





2011. november 3., csütörtök

Paleolit napi menü...12. nap

Jó reggelt és szép napot! Ma filozófikus hangulatban ébredtem. Minden tisztul és letisztul bennem.
Ebben az eltelt pár napban az étkezések, recept összeállítások játszották a főszerepet. Mostanra rutinná vált.
A paleolit táplálkozás alapja nagyon egyszerűen és gyorsan elsajátítható. Továbbra is csak azzal foglalkozom, hogy mit szabad...a nem az nem érdekel:-)
Kedvem támadt egy böjtös naphoz. Fokozzam a tisztulást. (na ilyen sem történt még velem kedvtelésből)


A böjt az egész embert, mint test-lélek-szellem veszi célba. Ha hosszú távú eredményeket szeretnénk elérni, nem is próbálkozhatunk azzal, hogy például csak a testet gyógyítjuk meg. Böjt alkalmával mind a három szinten beindulnak a tisztulási folyamatok. Miközben tisztul a test, tisztulnak a gondolatok is. Meditálni, elmélkedni is csak tiszta testtel és elmével lehet igazán.
A böjt az egyik leghatékonyabb méregtelenítési, salaktalanítási módszer.
Minden vallás ismeri és ajánlja bizonyos időpontokban. Pl. iszlám ramadan, a keresztény vallás a húsvétot megelőző időszakban.



Szerdai menü


reggeli: - alma, muffin
ebéd: - székelykáposzta
vacsora: - déli maradék


Székely káposzta

Hozzávalók:
80 dkg savanyú káposzta
40 dkg csirkemell
10 dkg szalonna
1 hagyma
1 cseresznyepaprika
1 paradicsom
1 ek őrölt paprika
Elkészítése:
A szalonnát felkockázom  és kisütöm a zsírját. A hagymát is kockákra vágom és ráteszem a szalonnazsírra, megdinsztelem. Megszórom a pirospaprikával és hozzáadom a darabolt csirkemellet. Jól átforgatom, felöntöm vízzel. Pár percig párolom, aztán hozzáadom a savanyú káposztát. Annyi vizet öntök rá, hogy ellepje és fedő alatt készre főzöm.






Paleolit napi menü...11. nap

Igyekszem az idény alapanyagokból összeállítana a menümet. Az idén nagyon sok dió termett nálunk. 


Dió
A dió (juglans regia) nálunk is régóta ismert és kedvelt növény, honfoglaló magyarjaink már az őshazában is ismerték és fogyasztották. Élettani hatások tekintetében a dió különlegessége az Omega 3 zsírsav, mely szervezetünk számára létfontosságú. A dióbél ismeretes vértisztító, parazitaölő hatásáról is, de az emésztő szervek munkáját is megkönnyíti, naponta 50 gramm dió elfogyasztása már jelentősen csökkentheti a szívbetegségek esélyét. Kiemelkedően magas energiatartalma (654 kcal, 2747 kJ/100 gramm) segít a fáradtság tünetei, koncentrációs zavarok leküzdésében.


Pakolás zsíros, pattanásos arc bőrre:


Fél pohár joghurtba keverjünk 2 ek darált diót. Kenjük a bőrre, 20 perc elteltével mossuk le.


Savanyúkáposzta


Fogyaszt, salaktalanít, erősíti az ellenálló képességet, értékes tápanyagokat tartalmaz és nagyon olcsó. Tejsavbaktériumokat, rostokat tartalmaz. Méregteleníti a szervezetet, szabályozza a bélműködést, és egészségessé teszi a bélflórát. A C-vitamin-, mangán-, réz- és cinktartalma erősíti az ellenálló képességet a vírusok és a baktériumok ellen. Vas-, fluor- és folsavtartalma hozzájárul a vérképzéshez. Különféle vitaminjai erősítik a csontokat, fogakat és az immunrendszert.


Hétfői menü


reggeli: - kókuszos - diós muffin
ebéd:    - kocsonya
vacsora: - savanyúkáposzta saláta


Kocsonya


A hétfőn főzött húslevesben maradt 1 kis hús és zöldség. Kiraktam egy tányérra, szépen megkocsonyásodott.

Savanyúkáposzta saláta


Hozzávalók:
20 dkg savanyúkáposzta
2 hagyma vékonyra karikázva
1 kk őrölt paprika
2 kk olívaolaj
Elkészítése:
A hagymát besózom és hagyom 1 órát állni. Összekeverem a paprikával és az olívaolajjal. Végül hozzáadom a káposztát.


Vonulj vissza magadba, és figyelj! Ha még nem találod magad szépnek, tedd azt, amit egy szobrász cselekszik a megszépítendő szoborral: itt levág egy darabot, ott simít egyet, az egyik vonalat lágyabbá, a másikat nemesebbé teszi mindaddig, amíg nem mutatkozik szép ábrázat. Tégy te is így: nyesd le mindazt, ami túlzott, egyenesítsd ki azt, ami görbe, világítsd meg mindazt, amit árnyék takar, tégy mindent szépségtől ragyogóvá, és ne hagyd abba szobrod csiszolgatását mindaddig, amíg nem tündököl az isteni ragyogás tulajdonságával, amíg nem látod biztosan megalapozva a végleges jóságot a makulátlan szentélyben.
Plotinus A Szépségről (fordította Stephen MacKenna)

2011. november 1., kedd

Paleolit napi menü...10. nap

“Ahhoz, hogy önmagad legyél – egy olyan világban, amely éjjel-nappal arra törekszik minden erővel, hogy olyanná tegyen téged, mint akárki más – a legnehezebb csatát kell megvívnod amit csak lehet emberileg, és sosem szabad abbahagynod a harcot.” (E. E. Cummings)


Ezt az idézetet találtam a mérlegelésem napján...kapom a segítséget sok helyről! :-)
Miért mondom? Mert egy kicsit elégedetlen voltam a másfél kilóval, ami lement a múlt héten. Játszik az elmém...semmi okom az elégedetlenségre, sőt...harc a régi típusú fogyókúráimat juttatja az eszembe. NINCS HARC , minden pillanatát élvezem. A főzést, az evést és a mozgást.


A tegnapi muffinba fahéj is került. 


Fahéj


A fahéjról legtöbbünknek a nagyi kedvenc fahéjas-almás sütije vagy a karácsonyi ünnepi hangulat jut eszébe. A csodás fahéj azonban nemcsak egyszerű fűszer, hanem igazi gyógyelixír, ami számos problémánkat képes orvosolni: vírus- és baktériumölő, gyógyítja az emésztési zavarokat, segít a cellulitisz eltüntetésében, szabályozza a vércukorszintet és még öregedésgátló hatása is van.


Cellulitisz (narancsbőr) kezelésére készíthetünk házilag is krémeket, masszázs olajokat. 


Krém: kis tégelybe töltsünk kb. 10 ml-t az éppen használatos testápolónkból és csepegtessünk bele 1 -2 csepp fahéjolajat.
Masszázsolaj: 10 ml bázisolajhoz (lehet akár napraforgó-, olíva-, kukorica-, tökmag-, a legjobb a szezámmagolaj )


Ez a masszázsolaj kiváló afrodiziákum a fahéj nyugtató és vérpezsdítő hatása miatt.
Legyünk nagyon óvatosak a fahéjolaj adagolásával, mert nagyobb dózisban kellemetlen csípő érzést okoz.

Uborka


Az uborka lédús és sok ásványi anyagot (főként káliumot) tartalmaz, ezáltal kitűnő szomjoltó és kalóriatartalma is különösen alacsony: 10 kcal (42 kJ) 100 g-ban. Sokféle vitamint tartalmaz (a B-csoport összes vitaminját, C-vitamint [8 mg 100 g-ban], némi A-elővitamint és E-vitamint). Rostjai könnyebben emészthetők, ha fogyasztás előtt kissé lesózzuk, vagy egyszerűen alaposan megrágjuk. Az éhgyomorra fogyasztott uborkalének tisztító és étvágyjavító hatása van. A bőrgyógyászatban puhításra használják (maszk vagy lemosó formájában), így segít a pirosodás, a viszketés és a hámlás gyógyulásában.


Az otthoni szépítkezés egyik legismertebb formája az uborkaszeltek arcra pakolása. Ezzel szemben én azt javaslom, hogy hámozzuk meg az uborkát és a héját pakoljuk a bőrünkbe, a belsejét a szánkba:-)
A héjában van ugyanis a legtöbb bőrfrissítő hatóanyag. 


Uborkás regeneráló pakolás:


Keverjünk ki 1 élesztőt 1 ek tejjel és 2 ek uborkalével. Vigyük fel az arcbőrre és hagyjuk fent 20 percig. Utána körkörös mozdulatokkal dörzsöljük át, a maradékot pedig mossuk le.


Hétfői menü:


reggeli:   - alma, muffin
ebéd:      - hústleves, göngyölt karaj, uborka saláta
vacsora: - főtt hús


Húsleves


Hozzávalók:
1 kg leves hús
2 sárgarépa
1 petrezselyem gyökér
1 zeller
1 karalábé
1 hagyma
só,  bors
Elkészítése:
Az összes hozzávalót beleteszem a gyorsfőzőbe (kukta), felengedem 3 l vízzel, ráteszem a fedőt és a forrástól számítva fél órát főzöm. Kb. még fél óra, amíg a fedőt levehetem. Átszűröm. ( a gyerekeimnek tésztát főzök bele)

Göngyölt karaj pataki tálban





Hozzávalók:
12 szelet karaj
12 vékonyra szelt szalonna
12 vékonyra szelt sajt
1 kg sárgarépa
2 hagyma
só, bors
Elkészítése:
A pataki tálat előző este beáztatom. A húsokat kicsit kikloffolom, rárakom a szalonnát és a sajtot és felgöngyölöm. Szorosan a tál aljára teszem és besózom. A sárgarépát 1-2 cm-es darabokra vágom és a húsra teszem. Aztán a hagymát, kicsit sózom és borsozom. Ráteszem a fedőt és kb. 2 órát 200 fokon sütöm. A végén egy félórára fedő nélkül pirítom.
( A családom rizzsel ette, nekik is nagyon ízlett.)


Uborka saláta




Hozzávalók:
2 db kígyó uborka
3 gerezd fokhagyma
só, fehér balzsamecet
Elkészítése:
Az uborkát felszelem és besózom. Amikor levet enged kinyomkodom, belevágom a fokhagymát és balzsamecettel ízesítem.

2011. október 31., hétfő

Paleolit napi menü...9. nap

Nem tudom, hogy mi az igazság, mert annyi sok igazságot hallottam már...megosztom a ról hallottakat.


Mindenki számára nagyon fontos, hogy étkezései során tiszta NaCl konyhasót egyen. A kereskedelemben kapható sók egy része ismeretlen mennyiségű kálisót tartalmaz, pedig ez nagyon veszélyes.


Tejfalussy András méréstani szakértő és Weixl Várhegyi László okl. természetgyógyász, ny. rendőralezredes állásfoglalása a www.aquanet.fw.hu honlapon dokumentált tudományos mérések és tantételek, és Prof. Dr. Papp Lajos ny. egyetemi tanár akadémiai doktor szakvéleménye alapján:
Mitől lett ennyire sok magyar ember beteg, rövid életű, és meddő? Miért csökken évi több tízezerrel a létszámunk? Három titkos főfelelősre mutattak rá az ok-okozat kalibráló élettani mérések:
1.: Túlterheli az immunrendszert, ha az ivóvíz mérgező vegyszereket és/vagy klórozásnak ellenálló vírusokat tartalmaz.
2.: Keringésrontó, ha a fiziológiás mérték alá csökkentik a konyhasó pótlást.
3.: Sejtműködés-gátló, keringésrontó és ivartalanító hatású, ha a fiziológiás szükségletnél sokkal több káliumot esznek, isznak.



Ennek hatására én himalája sót használok.





Himalája kristálysó



Az őstengerek kiszáradását kb. 250 millió évvel ezelőtt a napfény energiája okozta.
Ez az energia és annak minden pozitív tulajdonsága megtalálható a Himalája sókristály rácsaiban.
A Himalája kristálysóban minden olyan kémiai és nyomelem megtalálható, amelyre az embernek szüksége van, és szennyeződést nem tartalmaz.

A Himalája kristálysót kézzel bányásszák. A sósziklákat kézzel törik szét.. Ezt követően megtisztítják, és a Napon szárítják. Osztályozzák szín és tisztaság szerint. A legtisztább részeket mossák, majd kézzel kisebb darabokra aprítják, így jön létre a darabos fürdősó, az őrölhető só, majd a finom asztali só, melyet sóörlőbe tehetünk vagy közvetlenül használhatjuk étkezésre, főzésnél vagy Sole oldat készítéséhez. Fontos tanács: a sót ne főzzük, ugyanúgy, mint a fűszereket, utólagosan adjuk hozzá az ételünkhez. Így az íze és a kristályforma is megmarad.


Újra üres a nasi dobozom, gyorsan kikeverek egy muffint.


Kókuszos muffin



Hozzávalók
4 db tojás
20 dkg kókuszreszelék
2 ek méz
1 marok apróra vágott dió
1 kk fahéj
1 sütőpor
Elkészítése
Felverem a tojásokat és sorban hozzákeverem a többi alapanyagot.

Vasárnapi menü

reggeli: - sült tök
ebéd: - lecsó 
vacsora - lecsó nyers paradicsommal

Lecsó



Hozzávalók:
1 nagy fej hagyma
1/2 kg paprika
1 cukkini
1 paradicsom
2 ek olívaolaj

Elkészítése:
A felforrósított olajban megsütöm a hagymát és a paprikát. Hozzászelem a cukkinit és a paradicsomot, sózom és fedő alatt lassú tűzön puhára párolom.

Most kezdődik.: Paleolit napi menü...9. nap

Most kezdődik.: Paleolit napi menü...9. nap: Nem tudom, hogy mi az igazság, mert annyi sok igazságot hallottam már...megosztom a só ról hallottakat. Mindenki számára nagyon fontos, h...

2011. október 30., vasárnap

Paleolit napi menü...8. nap

Valami csodálatos ez a reggel! A sárguló lombokon játszik a napfény, mintha nem is október vége lenne.



Kirobbanó formában vagyok, tele energiával és örömteli várakozással. Túrát tervezünk délutánra a barátaimmal.
Délelőttöt laza háztartási munkával töltöm.
2 hét paelo táplálkozás után meglepően sok változást tapasztalok magamon:
-beindult a fogyás
-frissesség
-javult a látásom
-javult a szaglásom
-szép lett a bőröm (Kozmetikus szakmai ártalom, erre különösen figyelek. Minden betegségnek bőrtünete van, ugyanígy a javulás is ott látszik először.)
Ez nem diéta, semmi gondot nem okoz a betartása, az utóbbi évek sikertelen próbálkozásai után ez egy igazán megnyugtató váltás. Vajon miért megy ez ilyen könnyedén? Nos, azért, mert lehet változatos és mert azokat a "gyengeségeimet" is ehetem, amit nagyon szeretek. Pl. házi kolbász, szalonna.....

Tegnap szauna és úszás volt a testi- lelki kényeztetés.Komolyan gondolom az életmód váltást:-)

Szaunázni többet jelent, mint ücsörögni a szaunapadon és izzadni a melegben: ez egy utazás különféle állomásokkal, melyeknek a végén megtalálhatjuk a test és lélek harmóniáját. 


Igazi i pihenést nyújt az ember testének-lelkének, javul a hangulata, növekszik a teljesítőképessége, segíti a megtisztulást és a test belső méregtelenítését. Kiegyenlítést jelent a kedvezőtlen életformák mellett a testi funkciók észrevehető javulásával, különösen ami a szívet és a vérkeringést illeti.


Úszás
Az úszás az egyetlen sportág, amely légzésszabályozásra kényszerít. A ritmusos tempózás, a vízbe merülés, majd kiemelkedés és légvétel váltakozása révén a légzőszerv igen nagy tréningnek van kitéve. De nem csak a légzőrendszer lendül működésbe, hanem szinte az összes izom is.

Az úszás során a felső és alsó testfélre egyforma munka hárul. Alapvetően dinamikus, izotóniás terhelésről van szó, de természetesen ahhoz, hogy a test szépen ráfeküdjön a vízre és ne süllyedjen le bizonyos része, megfelelő izomtónusra, a tartóizmok munkájára van szükség.
Gondoljunk a hát- és hasizomzatra: a gyorsúszás karcsapásainak kivitelezéséhez a törzsnek egyenesnek kell maradnia, ehhez pedig a megfeszített has, csípő, comb, hát járul hozzá.

Szombati menü

reggeli: - gyümölcs
ebéd: - rozmaringos kacsamell, mediterrán lecsóval (étteremben ettünk)
vacsora: - rakott karfiol

Rakott karfiol


Hozzávalók
1 fej karfiol
10 db tojás
10 dkg reszelt sajt
kolbász
szalonna
só, 1 ek mustár
Elkészítése
A karfiolt sós vízben puhára főzöm, 4 tojást keményre. Egy jénai tálat kizsírozok, az aljára 1 réteg karfiol kerül, aztán 1 réteg karikákra vágott főtt tojás, aztán 1 réteg karikákra szelt kolbász. A fele karfiol a tetejére kerül. 6 tojást habosra keverek, beleteszem a sajot, sót és a mustárt. Ráöntöm a karfiolra, a tetejére beirdalt szalonnát teszek.