2011. december 31., szombat

Paleolit napi menü...70. nap

Hálás vagyok mindenért, ami velem ebben az évben történt. A változások éve volt. Testi, lelki megújulás. Sok-sok egyéb történés mellett az életmód váltás igazi átalakulást hozott. Helyreállt az egészségem, visszatért a frissességem és imádok a tükörbe nézni. :-)
Szeretném világgá kiabálni: - ébresztő emberek, lehet másképp is!
Ezzel a kis bevezetővel szeretnék kívánni mindenkinek

Egészségben, bőségben, szeretetben gazdag Új Évet!




Pénteki menü

1 l paradicsomlé, sok-sok víz.


A életmódom fontos része lett a böjt. A megszokott csütörtökit kihagytam a fürdőkúra miatt és hiányzott. Tegnap nem ettem, csak főztem. Közkívánatra újra kocsonyát.

Kocsonya




Hozzávalók:
1 1/2 kg kocsonyahús
2 db nyelv
1/2 kg tarja
1/2 kg comb
2 fej fokhagyma
2 szárított pirospaprika
3 ek egész bors
3 babérlevél
Elkészítése:
A húsokat 3-4 nappal a főzés előtt lesózom. A besózott húsokat meleg vízzel átmosom. 9 l-es fazékba teszem, 4-5 l vizet adok hozzá és felforralom. Leszedem a habját és beleteszem a fűszereket. Ha kell sózom. Vigyázok a sóval, mert a hús sózott! Nagyon lassú tűzön, épphogy gyöngyözzön, készre főzöm, kb. 4 óra. Leszűröm a levét egy tálba és kiteszem a hidegre. Közben kicsontozom a csülköt és a körmöt, megtisztítom a nyelvet, a húsokat felvagdosom és üvegtálakba rakom . Behozom a levet és alaposan lemeregetem a zsírt a tetejéről. (azért teszem ki a hidegre, mert így könnyebb leszedni a zsírt) Aztán merőkanállal a húsokra öntöm, annyit, hogy ellepje. A maradékot egy külön tálkába töltöm. (A nagy fiam kedvence, csak lé)
Kiteszem a hidegre, 2-3 óra alatt bekocsonyásodik.

2011. december 30., péntek

Paleolit napi menü...69. nap

Fürdőprogramon voltam a barátaimmal. Gondtalan, vidám együttlét, méltó búcsúztatása az évnek. Úszás a szabadban, szauna, gőz...A nap fénypontja a szauna felöntés volt. Először vettem részt ilyen rituálén, amit a képzett szauna mester vezetett. A rituálé célja a méregtelenítés fokozása. Tenger sós és mézes felöntés volt a napi ajánlat. Mindkettőre beneveztünk. A 15 perces szertartás előizzadással kezdődik, aztán mindenki megkapja a magára kenendő anyagot ( az elsőben a tengersót, a másodikban a mézet ) aztán a szauna mester aromás vízzel megkezdi a felöntést és zászlóval, törülközővel tereli a levegőt, így fokozza az izzadást. Megemelkedik a páratartalom, pokoli a forróság. Pokoli, mégsem kellemetlen. Kifejezetten izgalmas, ismeretlen érzeteket nyújt. A tenger sós feltöltéssel megszabadulunk az elhalt hámsejtektől, a mézes pedig puhává varázsolja és energetizálja a bőrt. Aztán jön a lehűtés, először a zuhany alatt, aztán a merülő medencében. Javasolt utána a bő folyadék bevitel és gyümölcs fogyasztás.

Csütörtöki menü

reggeli: - sajtos muffin
ebéd: - grillezett harcsa, csemegeuborka
vacsora: - ananász



2011. december 29., csütörtök

Paleolit napi menü...68. nap

Sajtüzemmé alakult a konyhám. Most, hogy a gyerekeim itthon voltak rengeteg fogyott. Próbálkozom az ízesítéssel. Kávédarálóban durvára őrölt borsot tettem most bele.

Végre elfogytak a karácsonyi sütemények. Azért mondom, hogy végre, mert teljesen felesleges volt. Jó ideje már nem kívánom az édességet. Ez volt talán a paleó első hozadéka. Régebben "beremegtem" érte és faltam is rendesen.

Szerdai menü

reggeli: - mandarin
ebéd: - töltött káposzta
vacsora: - sült tök


Borsos sajt a sózóban


2011. december 28., szerda

Paleolit napi menü...67. nap

Érdekes és feltűnő tapasztalat, amit ma megosztanék. A paleolit életmód nem vált ki intrikákat a környezetemben. A családom és a barátaim is elfogadóak és őszinte érdeklődéssel nézik a változásom. Elmaradnak a csípős, a sikertelenségre utaló megjegyzések. Olyannyira lelkesítő volt a tegnap esti baráti körben töltött vacsora, hogy kis paleó bemutatót tartottam. Pár órával a vacsora után elővettem a hűtőből a csatnikat, a saját készítésű sajtokat és a karácsonyi süteményeket. Mondhatom, nagy volt az elégedettség!

Keddi menü

reggeli: - mézeskalács, alma
ebéd: - kocsonya
vacsora: - töltött káposzta

Kocsonya ( a barátnőm adománya )


( A receptek közt megtalálod. )

Töltött káposzta ( gombócos )


Hozzávalók ( 10 főre) :
1 kg darált hús
1/2 kg füstölt bordaporc
1,5 kg savanyúkáposzta
4 db tojás
10 dkg zabpehely
2 fej hagyma
1 ek zsír
4 ek őrölt pirospaprika
só, bors
Elkészítése:
A felkockázott hagyma 3/4 részét a zsíron megdinsztelem. Beleöntöm a nagy kacsasütő edényembe és míg a gombóc készül kiteszem a hidegre. ( Ha a zsír megdermed, nem ég le. ) A darált húst keverőtálba teszem, megszórom sóval, borssal, 1 ek paprikával. Hozzáadom a maradék hagymát, a tojásokat és a zabpelyhet. Kézzel, mintha dagasztanék alaposan  összedolgozom. A káposztát mindig megkóstolom és attól függően áztatom, vagy ha nem túl savanyú, akkor csak átmosom. Behozom a sütőedényt és a hagymára 1 réteg káposzta kerül, erre vizes kézzel formálom a gombócokat. Újabb réteg káposzta, ezt megszórom 3 ek paprikával és ráhelyezem a feldarabolt füstölt húsokat. A tetejére még egy sor káposzta kerül. Felöntöm annyi vízzel, hogy ellepje, ráteszem a fedőt és előmelegített sütőbe teszem. 3 óra párolódás után lekapcsolom a sütőt és csak a tálaláskor veszem ki.

Vendégváró sajtos muffin ( pogácsa helyett )


Hozzávalók:
4 db tojás
10 dkg reszelt sajt
2 ek darált mandula
2 ek zabpehely
2 ek zabliszt
1 ek kókuszolaj
1 sütőpor

Elkészítése:
A tojásokat felverem és hozzákeverem az alapanyagokat. Papírral bélelt muffisütőbe kanalazom és előmelegített sütőben pirosra sütöm.

2011. december 27., kedd

Paleolit napi menü...66. nap

Ez a két ünnep közötti időszak a barátokkal telik. Jönnek, megyek, program program hátán. Ma én leszek a házigazda, 8-an ülünk asztalhoz. A menü természetesen paleo lesz. A hagyományoknak megfelelően valamilyen káposztaételt tervezek. Majd a boltban dől el, hogy mi...székelykáposzta, vagy töltött káposzta.


Hétfői menü

reggeli: - mogyorós sütemény
ebéd: - natúr sült vegyes salátával (étteremben)
vacsora: - húsleves

 Vegyes saláta


Hozzávalók:
1/2 uborka
1  pirospaprika
1 csomag zöldhagyma
1 csokor petrezselyem
2 ek balzsamecet
pár csepp olívaolaj
Elkészítése:
A zöldségeket apróra szeletelem, enyhén sózom. Belekeverem a balzsamecetet és a tetejére pár csepp olívaolajat öntök. 

2011. december 26., hétfő

Paleolit napi menü...65. nap

Más ez a Karácsony...az étkezések és a konyhában eltöltött idő nem vonja el a figyelmet a Lényegtől. A "túlevés" kellemetlen tünetei sem terhelnek. Nincs a megbánás, ami utólag a lelkemet szokta marcangolni. Istenem, hányszor gyötörtem magam egy-egy ünnepi "vétkezés" miatt! Hányszor sírtam el magam a mérlegre állva, amikor a "vétek" akár 1 heti munkámat tette tönkre!
Lévén hétfő a mérlegelés napja, az eredmény megnyugtató. Pontosan annyi, mint egy hete volt. A paleó sütikből többet ettem a szokásosnál és a mozgás elmaradt.
Ma viszont már beindulok, reggel nordic walking, utána uszoda, szauna.

Vasárnapi menü

reggeli: - sütemény, mandarin
ebéd: - húsleves, főtt hús és zöldségek meggy csatnival
vacsora: - maradék kacsa sült savanyúsággal

Húsleves


A levesben főtt finomságok meggy csatnival


Meggy csatni

Hozzávalók:
1/2 kg mirelit meggy
1 fej hagyma
1 ek kókuszolaj
2 kk őrölt csípős paprika
1 ek méz
só, bors, szegfűszeg
Elkészítése:
A kókuszolajat felforrósítom, megpattogtatom benne a fűszereket és hozzáadom a felkockázott hagymát. Megdinsztelem, megszórom a paprikával és belekeverem a meggyet. Lassan, kevergetve párolom, míg sűrűre fő. A végén adom hozzá a mézet és egy csipet sót.


2011. december 25., vasárnap

Paleolit napi menü...64. nap


Elvált szülők osztozkodnak az ünnepeken is. Így esett, hogy az idén nálunk a Szenteste délben volt. A karácsonyfát a gyerekek díszítették, én az ebédet. Nem estem túlzásokba. Az étel ünnepi a jellegét nem a sokféleség, hanem az alapanyagok minősége adta. Nagy-nagy BÉKE volt.

Készül az asztal:



Szombati menü

reggeli: - almás süti
ebéd: - kacsasült párolt káposztával, sütemények
vacsora: - kókuszdió

Kacsa sült párolt káposztával


Hozzávalók:
1 kacsa
Elkészítése:
A kacsát előző este feldarabolom és besózom. Van egy nagy kacsasütő edényem, abba teszem, pici vizet öntök alá és a sütőbe teszem. 1 órát fedő alatt párolom, aztán gyakran locsolgatva pirosra sütöm.

Párolt káposzta

Hozzávalók:
1/2 kg savanyú káposzta
2 db alma
1 ek méz
1 ek kókuszolaj
Elkészítése:
A kókuszolajat felforrósítom, ráteszem a káposztát és párolom. Ha elfőtte a levét pótolom pici vízzel, addig, amíg megpuhul. Az almát és a mézet az utolsó 15 percben adom hozzá.

Sütemények


Kókuszdió