2012. augusztus 18., szombat

Paleolit napi menü 301. nap

Tegnap maradékevésre voltam hivatalos, a szülinapi túlkínálatot kellett hasznosítani. -:)
Lassan vége a nyárnak, besűrűsödnek a kerti összejövetelek. Ma nálam lesz lakásszentelő. Készülődök a bográcsolásra.

Pénteki menü

reggeli: - limonádé, körte, kávé
ebéd-vacsora: - halászlé, lecsó



Nemcsak a kerti partyk sűrűsödnek, hanem a nyár ízeinek a "becsomagolása" is. A szőlőben majd minden termőre fordult. Folyamatosan megy az aszaló, most éppen paradicsom és cukkini van benne. 

Aszalt cukkini


A paradicsomból, ami nem fért az aszalóba, készült pár üveg paradicsomlé.


Egyszerű módját választottam az elkészítésének. Nagy lyukú reszelőn lereszeltem a paradicsomot, feltettem főni a forrástól számított 10 percig. Sterilizált üvegekbe töltöttem, a tetejére olívaolajat öntöttem és száraz dunsztba tettem. 

2012. augusztus 17., péntek

Paleolit napi menü 300. nap

Szülinapi vacsora, olaszországi élménybeszámolóval és olasz -magyar ízekkel. Ezt a címet adhatnám a bejegyzésemnek. Régi barátság, még a gimnáziumi évekből...régi a humor is, hogy a barátnőnk is utolért a korban, (én februári vagyok, ő augusztusi) ezt minden évben elsütjük. :-)

Antipasti


Brushetta


Halászlé belsőséggel


Est fények a kertben


Csütörtöki menü

reggeli: - limonádé, szőlő, kávé
ebéd: - húsleves, töltöttpaprika / menza
vacsora: brushetta, nálunk még ismeretlen a dinnyéhez és az uborkához hasonlatos gyümölcs, halászlé, sült hal, lecsó, dinnye

2012. augusztus 16., csütörtök

Paleolit napi menü 299. nap

Ahogy a címsort írom, óhatatlanul eszembe jut az idő múlása. Akik felületesen szemlélik az átalakulásomat, gyakran kérdezik: - meddig akarod még csinálni. A válaszom: - életfogytig.
Bevallom, hogy engem is elgondolkodtat néha a válaszom természetessége, hisz az eddigi diétáim, fogyókúráim mind-mind végesek voltak, sőt alig vártam, hogy véget érjenek. A koplalásos diéták nem voltak alkalmasak arra, hogy valós életmóddá váljanak és gyakran -leginkább akkor, amikor visszaszedtem a lekínlódott kilókat- szoktam volt mondani, hogy képtelen vagyok egy életen át diétázni.
Hogy itt tartok megerősítése annak, hogy valóban megtörtént az életmód váltás.

Szerdai menü

reggeli: - limonádé, körte, kávé
ebéd: - csirkepörkölt, káposztasaláta / étterem
vacsora: - paradicsomos, zöld bazsalikomos sajt sajt

Az aszalt paradicsom felhasználására ötletelek, így született a paradicsomos, bazsalikomos sajt. Vacsorára teszteltem és mondhatom, hogy igazi különlegességet alkottam.

Paradicsomos, bazsalikomos sajt


2012. augusztus 15., szerda

Paleolit napi menü 298. nap

A barátnőmmel közös ebédet terveztünk, de délben telefonált, hogy mégsem tud jönni. Ilyenkor szoktam a sonkához, kolbászhoz vagy a szalonnához nyúlni, de most meleg ételre vágytam. a leggyorsabb mentőötlet a rántotta. Dupla adagot készítettem, így a vacsorára sem volt gondom. Kb. 10 percet töltöttem a konyhában, ezt azok kedvéért említem, akik azzal bújnak ki a váltás alól, hogy: - "nekem erre nincs időm"...
Többnyire gyors ételeket készítek, egyrészt, mert én sem vagyok a konyhám rabszolgája, másrészt mert azt szeretném, hogy széles körben másolható legyen és nem utolsósorban azért, mert vallom, hogy a paleolit táplálkozásban nem kell, hogy az étkezés központi kérdéssé váljon. (A régi mintájú fogyókúráimban máson sem járt az agyam.)
Attól kezdve, hogy a kamrát átállítottuk, már csak kreativitás kérdése.

Keddi menü

reggeli: - limonádé, körte, kávé
ebéd: - sajtos rántotta, paradicsomsaláta
vacsora: - mint az ebéd, hidegen

Ebéd és vacsora


Hozzávalók:
6 db tojás
10 dkg sajt
1 tk kókuszolaj
Elkészítése:
A felforrósított olajon megpirítom a sajtszeleteket, ráütöm a tojásokat és kevergetve készre sütöm.

2012. augusztus 14., kedd

Paleolit napi menü 297. nap

Végtelen az örömöm az aszalt paradicsom láttán. Új szín az életemben a paleo kert és az ott termett zöldségek, gyümölcsök feldolgozása. Ez a szőlő a szüleim hagyatéka, keveset jártam ki és, ha segíteni hívtak, akkor morogva mentem. A rohanó életmódomtól messze járt a gondolata is annak, hogy én ott tevékenykedjek. A zöldségesnél megkaptam mindent frissen, nem foglalkoztatott, hogy hol és milyen körülmények között termelték. Nos ez megváltozott, a paleolit életmód megtanított többek között arra is, hogy csak ellenőrzött helyekről kerüljenek az élelmiszerek a konyhámba. A legtisztább az, amit én csinálok. Az, hogy ebben ilyen örömöm lelem, az ajándék.


Fűszeres paradicsom, az üvegbe zárt nyár


Teleraktam az üveget aszalt paradicsommal, adtam hozzá fokhagymát, csilit, babérlevelet, durvára őrölt borsot, szárított, morzsolt bazsalikomot és felöntöttem olívaolajjal.

Hétfői menü

reggeli: - limonádé, körte, kávé
ebéd: - kelkáposzta főzelék pörkölttel
vacsora: májas hurka, sajt, paradicsom saláta

Vacsora


2012. augusztus 13., hétfő

Paleolit napi menü 296. nap

Nagyra értékelek minden percet, amit a szabadban tölthetek. Közkívánatra a vasárnapi ebéd is parázson sült.
Hajdan az ember épp a tűzgyújtás által vált ki az állatok sorából és már 30 000 ezer évvel ezelőtt ismerte a faszén készítésének a módját. A grillezés kedvelt időtöltése a ma emberének is. A sütés "férfi munka", a konyha háttér munka az enyém. A pácolás, saláták, szószok készítése...

Vasárnapi menü

reggeli: - limonádé, szőlő, kávé
ebéd: - grillezett tarja, saslik, gombaszósz, sült hagyma, paradicsom saláta
vacsora: - madártej

Ebéd



A gombaszósz hozzávalói:
1/2 kg gomba
1 fej hagyma
1 ek zsír
1 doboz zabtejszín - itt beszerezhető
1 ek gesztenyeliszt - itt beszerezhető
1 csokor petrezselyem

Elkészítése:
A hagymát felkockázom és a zsíron megdinsztelem. Hozzákeverem a felszelt gombát, sózom és kevés víz hozzáadásával puhára párolom. A mikor a vizet elfőtte, akkor megszórom a gesztenyeliszttel, a petrezselyemmel és felengedem a zabtejszínnel. Összeforralom.

Paradicsom saláta


Vacsora:


2012. augusztus 12., vasárnap

Paleolit napi menü 295. nap

Az első természetes anyagokból anyagokból készült szúnyogriasztóm nem vált be, folytatom a kísérletezést a tengeri receptből talán valamelyik bejön.


Szombati menü

reggeli: - szőlő, kávé
ebéd: - grillezett tarja és hagyma / pénteki maradék
vacsora: sonka

Ebéd


Vacsora


Paleo kertem tegnapi ajándékai


indulhat újra az aszaló


Nagyon aktív volt ez a szombat, késő este készült a madártej.


Hozzávalók:
2 db kókuszkrém - itt beszerezhető
1 l víz
6 db tojás
1 ek cukoressimo a krémbe - itt beszerezhető
1 tk cukoressimo a fehérje habba
1 ek gesztenyeliszt - itt beszerezhető
1 tk bourbon vanília - itt beszerezhető
Elkészítése:
A kókuszkrémhez keverem a vizet és felteszem főni. Közben ketté választom a tojásokat a fehérjét kemény habbá verem a cukoressimo-val, a sárgáját pedig a vaníliával, a gesztenyeliszttel és a cukoressimóval. A felfortt kókusztejbe szaggatom a fehérjehabot és mindkét oldalán megfőzöm. Szűrőkanállal kiszedem és a felhasználásig lefedem, így nem esik össze. A kikevert sárgájához kanalazok a tejből, vékony sugárban a tejhez öntöm és összeforralom. Kiöntöm egy dekoratív tálba és rászedem a habgaluskákat.