2015. szeptember 28., hétfő

Szeptemberi kánikula Közép - Dalmáciában

Baráti társasággal, amolyan utószezonos nyaralásra érkeztünk Kastel Stariba. Jól bevált gyakorlat a szeptemberi utazás, ilyenkor már nincs tömeg és az időjárás nem csak a tenger adta örömöknek kedvez, hanem a kirándulásoknak is. Igen ám, de nem az idei esztendőben! Hiába készültem a látnivaló programok összeállításával, a hőmérő közel 40 fokot mutatott. Így a magyar vonatkozású emlékhelyek (merthogy vannak ott bőviben) felkeresése helyett maradt a hűsölés és a fürdőzés, mellette a délutáni szieszta.
Esténként sem sokat enyhült a forróság, rövid parti sétáinkon élveztük a kis halászfalú és a szomszédos települések hangulatát.

 A “hét kastély öble” mára tulajdonképpen egy hosszú láncot alkot, a kis települések úgy egybenőttek, hogy alig lehet elkülöníteni őket egymástól. Csupán a fennmaradt erődítmények jelzik, hogy hol is járunk éppen. Ezért a festői, fenyők és tamariszok által koszorúzott, 20 km-es partszakaszért sokszáz évvel ezelőtt Split és Trogir ádáz küzdelmeket vívott. Majd a török megjelenésekor a két város előkelőségei sorra kezdték kiépíteni a part mentén erődítményeiket, kastélyaikat – innen ered a terület elnevezése is. A jelenlegi hét kastély csupán töredéke az egykor 13 váracskából álló védelmi rendszernek. forrás: Kastelanska Riviéra | Horvátország.net

 Van egy program, amin több tengeren, többféle szervezésben szerzett tapasztalat alapján mindig szívesen részt veszek, ez pedig a "fish piknik". Ez alkalommal is sikerült rávennem a társaságot, mindnyájunk nagy örömére. A hajó Trogirból indult és két kis sziget volt az úticél: Solta és a Blue Lagoon. A hajóról csodálhattuk Trogir óvárosát és a pálmafás sétányt. Festői, érintetlen sziget Drvenik Veliki (itt van a blue lagoon) volt az első kiszállás. Fürdőzés a lágyan simogató kristálytiszta, a türkiz ezer árnyalatában pompázó öblökben felejthetetlen élménnyé tette a nyaralást. A parázson sütött hal az ízlelőbimbóinkat kényeztette. Solta szigetén csodálhattuk a középkori építészet remek kis faluképét és az Adria újabb simogató hullámait. A hőségben itt is a fürdésé volt a főszerep.

 IV. Béla nyomában... majd jövő szeptemberben indulunk!


Booking.com