2012. november 3., szombat

Csülökpörkölt


Igencsak hozzájárult a valódi életmód váltásom hosszútávú sikeréhez, hogy elfelejthettem a  régi diétáimat a rosszullétig folytatott koplalásokat. Ínyenc lévén szíves kóstolgatok "idegen" étkeket, de valójában kedvenceim a hagyományos, magyaros ételek. Ezek hiányoztam és egy-egy kúrát követően alig vártam, hogy újra visszatérhessek a kedvenceimhez. Most semmiféle hiányt nem szenvedek, nyugodtan főhet a csülökpörkölt.

Csütörtökön böjtös napot tartottam, vágytam a paradicsomlevet.



Pénteki menü

reggeli: - limonádé, szőlő, kávé
ebéd: - csülökpörkölt, zöld paradicsommal (saját savanyítás)
vacsora: - csülökpörkölt

Csülökpörkölt



Hozzávalók:
1,5 kg csülök felkockázva
3 fej hagyma apró kockára vágva
1 ek mangalica zsír
1 paprika
1 paradicsom
só, pirospaprika, babérlevél
Elkészítése:
Megdinsztelem a hagymát a zsíron, megszórom a pirospaprikával és beleforgatom a húst. Sózom, belekeverem a babérlevelet, a felszeletelt paprikát és a paradicsomot. Annyi vizet öntök alá, hogy éppen ellepje. Fedő alatt, lassú tűzön puhára párolom.

2012. november 1., csütörtök


Gyermekkorom idézi a tökmécses, akkoriban még nem halloween-nek hívták...nem is értem, hogy miért kell nekünk idegen tollakkal ékeskedni, amikor a saját kultúránkban is megvan a hagyománya.

Szerdai menü

reggeli: - limonádé, szőlő, kávé
ebéd: - paradicsom leves, kelkáposzta főzelék pörkölttel
vacsora: - főtt csülök hagymával és tormával

Ebéd



2012. október 31., szerda

Emlékezés


Ady Endre: Halottak napján 

Halottja van mindannyiunknak,
Hisz percről-percre temetünk,
Vesztett remény mindenik percünk
És gyászmenet az életünk.
Sírhantolunk, gyászolunk mindig,
Temetkező szolgák vagyunk!
-- Dobjuk el a tettető álcát:
Ma gyásznap van, ma sírhatunk!

Annyi nyomor, annyi szenny, vétek
Undorít meg e sárgolyón...
Hulló levélt hányszor feledtet
A megváltó, a gyilkos ón!...
Óh, hányszor kell a sírra néznünk,
Hogy vigasztaljuk önmagunk --
-- Dobjuk el a tettető álcát:
Ma ünnep van, ma sírhatunk!...

Keddi menü

reggeli: - limonádé, szőlő, kávé
ebéd: - húsleves, rántott máj
vacsora: - fűszeres császárhús

Fűszeres császárhús


Hozzávalók:
1/2 kg császárhús
1 piros paprika
3 gerezd fokhagyma
1 fürt szőlő
só, bors, kömény
Elkészítése:
Besózom, borsozom és megszórom köménnyel a felszeletelt császárhúst és egy serpenyőben, kevés víz hozzáadásával, fedő alatt párolom. Többször megforgatom és amikor már félig kész, akkor szeletelem rá a paprikát, a fokhagymát és rászemezgetem a szőlőt. Ha kell, akkor apránként pótolom a vizet és a végén lesütöm a zsírjára.

2012. október 30., kedd

Csípős reggel

Itt van hát az idei első fagy. Mínusz 2 fok van nálunk, jégmentesítéssel indul a nap. Most, ahogy mondani szokták: - a közút fenntartókat váratlanul érte a havazás, így engem is a jég, nem találom a jégkaparót. :-)

Hétfői menü

reggeli: - limonádé, szőlő
ebéd: - sertéspörkölt, paprika saláta
vacsora: - gombaleves

Ebéd





2012. október 29., hétfő

Sütőtök minden mennyiségben


Ahogy azt már többször is említettem bőséges volt a termés. Gyakran kerül az asztalra és számtalan variációban. Tegnap ebéd meghívásom volt. Gondoltam, hogy nem megyek üres kézzel. Kikevertem gyorsan egy tésztát, pucoltam a tököt...

Sütőtökös fordított



Hozzávalók:
1/2 kg sütőtök lereszelve
6 db tojás
10 dkg kókuszreszelék
3 ek lenmagliszt
1 ek cukoressimo
5 dkg mazsola
1 sütőpor
fahéj
zsír a tepsi kikenéséhez
Elkészítése:
Zsírral kikenem a tepsit és az aljára terítem a lereszelt tököt, amit megszórok a fahéjjal és elősütöm kb. fél órát. Közben a tésztához összekeverem a többi alapanyagot, a tökre öntöm és visszateszem a sütőbe. Kifordítom a tepsiből, nagyon finom tökkrém lesz a teteje.

Vasárnapi menü

reggeli: - limonádé, szőlő, kávé
ebéd: - cigánypecsenye, káposztasaláta, tökös süti
vacsora: - sült tök


2012. október 28., vasárnap

Szakrális kirándulás a Pilisben

...és akkor is, ha esik, ha fúj.. mozgás a szabadban szabadon a feltáratlan és eltitkolt történelmünk nyomában.