2012. május 12., szombat

Paleolit napi menü 203. nap

Annyit emlegettük, a kovászos uborkát, hogy nekiálltam és megcsináltam. Még drága az uborka, ezért nem kezdek kísérletezni a krumplis érleléssel, a régi jól bevált receptet követtem.

Kovászos uborka


Hozzávalók:
1 kg uborka
1 ek só
4 gerezd fokhagyma
1 csokor kapor
4 db csilipaprika
Elkészítése:
Az uborkát megmosom, bevagdosom. Az üveg aljára teszem a kapor felét aztán az uborkákat, a félbevagdosott fokhagymát, a csilipaprikát és a tetejére a kapor másik felét. A vizet felforralom a sóval és az uborkára öntöm, annyit, hogy ellepje. Ráteszek 1 szelet kenyeret, tányért a tetejére és kiteszem a teraszra. kb. 3 nap alatt megérik, akkor egy zárható műanyag edénybe kiszedem az uborkát, rászűröm a levét és a hűtőbe teszem.

Pénteki menü

reggeli: - limonádé, alma, kávé
ebéd: - disznósajt balzsamecetes hagymával
vacsora: - lisztes tojás salátával

Disznósajt balzsamecetes hagymával


Lisztes tojás salátával


Hozzávalók:
3 db tojás
2 tk szőlőmagliszt - itt beszerezhető
1 tk olajessimo - itt beszerezhető
Elkészítése:
A tojásokat a liszttel és a sóval felverem és a felforrósított olajon kevergetve megsütöm. 

Saláta friss fokhagymával


Hozzávalók:
1 fej saláta
2 szál fokhagyma
2 tk cukoressimo - itt beszerezhető
1/2 dl fehér borecet
1 tk só
2 dl víz
1 tk olajessimo - itt beszerezhető
Elkészítése:
A salátát a leveleire szedve alaposan megmosom és lecsepegtetem. A fokhagymát a szárával együtt karikákra vágom és egy kis lábasban az olajon megdinsztelem. Felöntöm a vízzel, beleteszem a sót, a cukrot, a borecetet és összeforralom. Most melegen öntöttem a salátára, én így szeretem a legjobban. Lehet a levet kihűtve is, akkor friss marad a saláta.

2012. május 11., péntek

Paleolit napi menü 202. nap

Jól bevált szokásom a csütörtöki böjt. Többször írtam már róla és áldásos hatásairól. Ez a tisztaság, amit ilyenkor másnap megtapasztalok, az nagyon felemelő. Óvakodom attól, hogy tanácsokat osszak, a blogom a saját gyakorlatom, megtapasztalásaim és sikereim prezentálása. Talán az a jó fogalmazás, hogy szeretnék ösztönzőleg hatni a változtatás, váltás útján. Hogy mik a sikereim, amire érdemes odafigyelni?
- orvosilag diagnosztizálva beteg voltam (cukorbetegség, magas- vérnyomás és vérzsírok, izületi problémák)
- kóros elhízás (101 kg)
- enerváltság
Mindez a múlté. Egészséges vagyok, gyógyszermentesen, fitten élek. A súlyom a mai mérés szerint 83 kg. Visszaköltözött belém az élet. :-)

Csütörtöki menü

BÖJT - 4 db alma és sok forrás víz


2012. május 10., csütörtök

Paleolit napi menü 201. nap

Előkerült egy régi recept, a kapros tokány. Régebben -az átállás idején -, komoly fejtörést okoztak az ilyen ételek. A hozzáillő köret  után kutakodtam. A régi mintáktól nehezen szakadtam el. Ma már eszembe sem jut, hogy ehhez még bármi kellene, jól van így, ahogy van!
A kapor mostantól, hogy már a szabad földön is nő gyakori szereplője az ételeimnek. Természetes illatosítónak is használom, már a fürdőszobában is van egy nagy csokorral.

Szerdai menü

reggeli: - limonádé, körte, kávé
ebéd: - kapros tokány
vacsora: 2  banán, 1 alma

Kapros tokány


Hozzávalók:
1/2 kg karaj csíkokra vágva
1 fej hagyma felkockázva
2 gerezd fokhagyma apróra vágva
5 dkg szalonna felkockázva
1 erős paprika felkarikázva
1/2 dl fehérbor
1 szárzeller apróra vágva
1 csokor kapor
1/2 doboz zabtejszín - itt beszerezhető
só, bors
Elkészítése:
A szalonnát zsírjára sütöm, ezen dinsztelem a hagymát, a zellert, a paprikát. Aztán beleforgatom a húst és a fokhagymát. Felöntöm a borral, sózom, borsozom és fedő alatt párolom. Az elpárolgott bort vízzel pótolom.  Amikor megpuhult, akkor fedő nélkül a zsírjára sütöm. Megszórom a kaporral, ráöntöm a zabtejszínt és összeforralom.

2012. május 9., szerda

Paleolit napi menü 200. nap

Szép, kerek naphoz érkeztem. Azonos szóval fejezi ki a magyar, mint a sugárzó, meleget adó égitestet, nap-nap. A nyelvünk telis-teli spirituális jelentésekkel. Ugyanazt jelenti az időben, mint a térben. Őseink megélték a jelzőik azonosságát, és megéljük mi is, akik a tudatosság útját járjuk. Természetes, ha meghoz az ember egy nagy döntést, hogy életmódot vált, akkor kezdetben a fizika létre fókuszál.Gondolatébresztőnek szántam ezt a pár mondatot. Ne feledkezzünk meg a testünkkel való törődés közben a lélekmelegítő dolgainkról. Harmónia kívül-belül!

Keddi menü

reggeli: - limonádé, narancs, kávé
ebéd: - spárgás frittata
vacsora: - frittata hidegen

Spárgás frittata



Hozzávalók:
1/2 kg spárga
5 dkg szalonna
6 db tojás
1 csokor kapor
só, bors
Elkészítése:
A szalonnát felkockázom, a spárgát 2-3 cm-es darabokra vágom és egy nagy serpenyőben kb. 5 percig sütöm. Közben felverem a tojásokat a kaporral, a sóval, a borssal együtt és ráöntöm a spárgára. Gyorsan összekeverem, fedőt teszek rá és takarékra veszem a tüzet nehogy megégjen az alja. Klasszikusan a frittata egy olyan étel, amit serpenyőben, a főzőlapon kezdenek főzni, miután ráöntik a tojást és az alja elkezd dermedni, akkor beteszik az előmelegített sütőbe. Nekem sajnos még mindig nincs levehető nyelű serpenyőm, ezért ez a fedős megoldás.

Paradicsom palántákat kaptam, a jó kis eső után szaladtam a szőlőbe, hogy a földbe tegyem. 


2012. május 8., kedd

Paleolit napi menü 199. nap

Amikor a gyaloglás rendszeressé válik, akkor egy kis eső miatt nem marad el...

Nordic walking az esőben



Szerencsés adottság, hogy ez a tó és az ösvény a városom közepén van. Vétek lenne nem használni.
A paleolit életmód szervez része a mozgás a szabadban. Kár lenne leszűkíteni csak a táplálkozásra. Beszéltem már róla, de nem árt az ismétlés!
- táplálkozás a paleolit elvek szerint
- az ipar által feldolgozott, tartósítószeres, adalékanyagos élelmiszerek kerülése
- mozgás a szabadban is
- természetes tisztítószerek használata
- tiszta, élő víz fogyasztása

Hétfői menü

reggeli: - limonádé, alma, kávé
ebéd: - fűszeres tarja salátaágyon / étteremben
vacsora: - alma, sajt, dió






2012. május 7., hétfő

Paleolit napi menü 198. nap

Szép csendesen esik az eső, minden megtisztul, felfrissül, nem utolsó sorban a veteményesem is csillapítja szomját. Van egy határidős munkám, délig le kell adnom egy pályázatot, aztán veszem az esőkabátom és szaladok a természetbe.

Lépten-nyomon belebotlok a fogyasztó csodaszerek reklámjaiba. Az Internet, a TV, a nyomtatott médiák árasztják. Nagyon nagy üzlet ez a hazugságáradat, aminek a csapdáiba én is gyakran beleestem és szépen lassan csak híztam és híztam. Meglátásom szerin az a baj ezekkel, hogy tétlenségre ösztönöznek és nem a változtatásra. Azt gondoljuk, hogy egyszerűbb bekapni a csodabogyókat, mint megtenni az életmód váltást. Valóban, ha elhisszük a reklámokat egyszerűbb, csak nem vezet sehova, míg az életmód váltás az eredményes fogyáshoz és a gyógyuláshoz. Fájdalmas és költséges megtapasztalás. Node miért elmélkedek ma reggel erről? Mert néha ötletet adnak. Most a csípős paprika kapszula a sláger, ezért a tegnapi ebédemben a pepperóni.

Vasárnapi menü

reggeli: - limonádé, körte, kávé
ebéd: - gyümölcsleves diós habcsókkal, párizsi szelet padlizsánkrémmel, pepperónival
vacsora: - párizsi szelet

Gyümölcsleves diós habcsókkal


Hozzávalók:
10 dkg aszalt sárgabarack
1/2 l víz
1 ek paleo gyümölcs-mix - itt beszerezhető
1 tk cukoressimo - itt beszerezhető
1 doboz kókuszkrém - itt beszerezhető
fahéj, szegfűbors
Elkészítése:
A barackot felteszem főni a vízben. Amikor megpuhult hozzákeverem a gyümölcs-mix-et, a cukoressimo-t, a kókuszkrémet és a fűszereket. Összeforralom és tálaláskor ráteszem a habcsókokat.

Párizsi szelet padlizsánkrémmel, pepperónival


Hozzávalók:
6 szelet tarja
3 db tojás
1 ek szezámliszt - itt beszerezhető
só, bors
zsír a kisütéshez
Elkészítése:
A húsokat kikloffolom és besózom. A tojásokat felverem és hozzákeverem a szezámlisztet és a borsot. Ebbe forgatom a húsokat és a felforrósított zsírban kisütöm. A maradék panírt is a zsírba kanalazom és megsütöm. A fotó baloldalán köretként látható.

Diós habcsók


Hozzávalók:
3 db tojás fehérje / nálam a majonéz készítéskor félretett
1 csapott ek cukoressimo - itt beszerezhető
2 ek darált dió
pár csepp citromlé
Elkészítése:
A tojásokat gőz felett kemény habbá verem, hozzáadom a cukrot, a citromlevet, végül a diót. Habzsákba töltöm és papírral bélelt tepsibe kis halmokat nyomok. 130 fokon sütöm.

2012. május 6., vasárnap

Paleolit napi menü 197. nap

Amikor a gyerekeim kicsik voltak rendszeresen jártam a sportversenyeikre. Lelkes szurkolójuk voltam. Mostanság ritka alkalom, hogy ezt tehetem. Tegnap mégis ebben az örömben volt részem. Pécsett volt az egyetemi kosárlabda csapatok döntője. A kisfiam a veszprémi csapatot erősítette és megnyerték a bajnokságot. Innét is gratulálok a fiúknak!

A bajnok csapat (fiam világoskék nadrágban)


Ebéd Pécsett a szurkolótáborral, a pécsi barátnőm, a nagy fiam, a menyem és én, aztán jött a kiskert. Délutánra a kertgondozás volt a tervben. A gondozásból inkább szemrevételezés alakult, mert nem keltek még ki a vetemények. Kell még pár nap és kezdődhet a kapálás.

Jó kis csavargó napom volt, az egyetlen konyhai tevékenységem annyi volt, hogy a kaporcsokrot, amit útközben vásároltam azt vízbe tettem.


Szombati menü

reggeli: - citromlé, narancs, kávé
ebéd: - indiai csirkemell, sült zöldségekkel / étteremben
vacsora: - házi szalámi, sonka, a szőlőben szedett friss hagyma / a barátnőmnél