2012. július 28., szombat

Paleolit napi menü 280. nap

Délután 4 órakor még pizsamában ültünk a "régi" teraszon. Az emlékék melegében fürdőztünk. Aztán elindultunk a nagy történések helyszíneire. A szántódi rév és a nagy piac...hideg zuhanyként hatott az a lepusztulás, ami itt történt. Szomorú látvány a bezárt és elhanyagolt üzletek. No comment!
A Balaton vize viszont ilyen csodás:
Pénteki menü

reggeli: banán, kávé
ebéd: - házikolbász, paprika
vacsora: banán, kesudió

Ahogy menüsorból kiderül, ettünk, amit találtunk. Ma már azért másképp lesz, ígértem egy gyors, paleo ebédet.2012. július 27., péntek

Paleolit napi menü 279. nap

Hurrá nyaralunk! Cseh Tamás dala szól a fejemben: "Ó, a  Balaton, régi nyarakon..."
Barátnőmmel nosztalgia túrára indultunk, kamaszkorunk emlékeit idézgetjük a régi teraszon.

Csütörtöki menü

reggeli: - limonádé, nektarin, kávé
ebéd: - tárkonyos csirkeragu
vacsora: - sonka, sajt, paprika

Tárkonyos csirkeragu


Hozzávalók:
1/2 kg csirkemell 
3 szál sárgarépa
2 szál petrezselyem
1 fej hagyma
1/2 citrom
1 csokor petrezselyem zöldje
1 doboz zabtejszín - itt beszerezhető
1 ek olajessimo - itt beszerezhető
só, tárkony
Elkészítése:
A húst felkockázom, a zöldségeket karikákra vágom. Az egészet a felforrósított olajon kicsit megdinsztelem. Felöntöm annyi vízzel, hogy ellepje, belekarikázom a citromot, sózom, tárkonnyal megszórom és puhára főzöm. A végén felengedem bő vízzel, megszórom a friss petrezselyemmel , belekeverem a zabtejszínt és összeforralom.

2012. július 26., csütörtök

Paleolit napi menü 278. nap

Kimondottan élvezem ezt a nyarat. Lezárult egy csapásokkal teli időszak az életemben. Nagyon nehéz 4 évet tudhatok magam mögött. A paleolit életmód váltás nagymértékben hozzájárult ahhoz, hogy erről már múlt időben beszélhetek. Egy kilátástalan, depresszió közeli állapotból rázott fel, keltett újra életre ez a kreativitás, amit a paleo konyhámban műveltem. A beteg testem gyógyulását követte lelki-, szellemi harmónia, aztán már a vonzás törvénye következtében beindultak a pozitív változások. Megélhettem a  mondás igazát, miszerint "ha valamit meg akarsz változtatni, kezd magadban a változást".
A blogom túlnőtt azon célon, amivel indult, már rég nem a leadott kilóimról szól. Megmaradok viszont a tényközlésnél, továbbra sem szeretnék tanácsadóként tetszelegni. Csak egy példa, egy út...


Szerdai menü

reggeli: - mentás limonádé, nektarin, kávé
ebéd: - csilis kacsa
vacsora: - gombapörkölt

Csilis kacsa


2012. július 25., szerda

Paleolit napi menü 277. nap

A szőlőmben van egy régóta parlagon heverő rész. A szőlőt rég kivágták, a gyümölcsfák kiöregedtek. Terveim vannak ezzel a földdel. Mondhatnám, hogy merész ötleteim, hisz  még nem értek hozzá, ahogy a kertműveléshez sem értettem. Gyümölcsfákat fogok ültetni, meggyet, cseresznyét, szilvát. Keresem azokat a fajtákat, amiket nem kell permetezni és metszeni. A fák körüli részt pedig betelepítem levendulával.
Beszereztem az első levendulát, itt van előttem, igaz ugyan még cserépben, de amikor gyönyörködöm benne,  emlékeztet arra, hogy mit szeretnék.


Keddi menü

reggeli: - limonádé, dinnye, kávé
ebéd: - zöldségleves, zuzapörkölt, káposztasaláta / éttermi menü
vacsora: - sonka, paprika

2012. július 24., kedd

Paleolit napi menü 276. nap

A böjtös napjaimon szokásommá vált valami pótcselekvés a konyhában. Így volt ez most is a böjtös napok alatt sajtkészítéssel foglalatoskodtam. Íme az eredmény, frissen a füstölőből:Hétfői menü

Dinnye, dinnye, dinnye, víz, kávé

Ezzel befejeződött a 3 napos dinnyekúra. Tegnap este, amikor meghoztam a sajtjaimat, az illatuk majdnem elcsábított. Szerencsére vendégeim jöttek, így megfeledkeztem az evésről. :-)
Nagyon jó így tisztán, aki próbálta már, az tudja, hogy miről beszélek...

2012. július 23., hétfő

Paleolit napi menü 275. nap

A két dinnye nap után eléggé "kimosottnak" érzem már magam. Amit minden böjtös napom után érezni szoktam most fokozottan érzékelhető. Akár egy nagymosás után, minden tiszta és friss, a szellemi és a fizikai szinten egyaránt.
Folytatom ma is a kúrát, 3 napot terveztem és mert jólesik.

Vasárnapi menü

Dinnye, dinnye, dinnye, víz, kávé


2012. július 22., vasárnap

Paleolit napi menü 274. nap

Nagyon szeretem a görögdinnyét. Talán ezért is volt, hogy a régi mintájú fogyókúráim része volt a nyaranta beiktatott dinnyekúra. Vannak bevált szokások, amiket ugyan a paleolit nem ír elő, én mégis megtartok. Ilyen például a gyümölcsreggeli és ilyen a dinnyekúra is, amit tegnap elkezdtem. Ezek a jó tapasztalataim közé tartoznak és nem a sanyargatós koplalásokat idézik.
Régen a dinnyekúrát 5 napon át tartottam, most 3 napra tervezem. Tudatosan ügyelek arra, hogy tiszta, adalékmentes táplálékot fogyasszak, de ez sajnos lehetetlen vállalkozás. Ezért néha nem árt a tisztítás. Erre kiválóan alkalmas a dinnye, aminek a 90 %-a víz. Mindent kimos, ami oldható és minden bent marad, ami jó.

Szombati menü

Dinnye, dinnye, dinnye...víz, kávé.


Elkészültek az aszalmányaim, a sárgadinnye és a körte