2012. március 31., szombat

Paleolit napi menü 161. nap

Nyakamon a nagytakarítás. Bevallom, hogy nem tartozik a kedvenc időtöltéseim közé. Képes vagyok halogatni a végsőkig, mígnem elkerülhetetlen. Most itt ez utolsó pillanat nincs kibúvó.
Szekrény pakolással kezdtem. Kedves ismerőseim figyelmezettek, hogy ideje már levetnem a bő, "takaró" ruháimat és kialakítani az új alkatomnak megfelelő stílust. Két nagy zsák ruha került ki a szekrényemből, megcsináltam a helyet az újaknak. :-)
Ma a takarítás látványos részével folytatom a munkát. Ablakpucolás, függönymosás...pfujjj.
Ahogy az elfogyasztott élelmiszerekből, úgy a takarítószerekből is messzire kerülöm a kemikáliákat. Az ablakot ecetes vízzel mosom, a ruhákat mosódióval, az öblítőt is magam keverem: 1 dl almaecet, 20 csepp citromolaj, 5 dl víz.

Pénteki menü

reggeli: - narancs
ebéd: - májkrémes kenyér
vacsora: - sajtos, mustáros kenyér

Májkrém


Hozzávalók:
1/2 kg sertés máj
10 dkg szalonna
1 fej hagyma
só, mustár,
Elkészítése:
A szalonnát felkockázom és lesütöm. A májat csíkokra, a hagymát karikákra szelem és megsütöm a szalonna zsírján. Ha nem túl zsíros a szalonna, akkor kell még hozzá zsír. Hozzáadom a sót, a mustárt és botmixer-el krémesre mixelem. Zárható dobozba töltöm, kihűtöm és fogyasztásig a hűtőben tárolom.

Sajtos, mustáros kenyér


2012. március 30., péntek

Paleolit napi menü 160. nap

Kellemes kikapcsolódás számomra, ha gasztro blogokat olvasok. Bepillantás mások konyhájába izgalmas időtöltés. Felfedező útra innen indulok.

Megjött végre az eső. Talán csak annyi, ami elverte a port és egy kicsit enyhítette a szomjazó föld kínját. Tegnap én is a szomjam csillapítottam, böjtös napot tartottam. Tapasztalom, hogy a paleo és a böjt közeli rokonságban vannak. Bár már elég régóta nem terhelem a szervezetem emészthetetlen táplálékkal, a leggondosabb válogatás mellett is bekerülnek "szennyezett" alapanyagok, ezért jó hatással van rám  a rendszeressé vált tisztítás.

Csütörtöki menü:

1 l frissen facsart narancslé 5 részre osztva és forrásvíz


2012. március 29., csütörtök

Paleolit napi menü 159. nap

Ritkán, de előfordul, hogy nem a tervezett rendben haladnak a dolgaim. Mindent programom át kellett szerveznem. Két dolog volt a napirendemben, ami rendben lezajlott, a nordic walking és egy kellemes esti vacsora.

Szerdai menü

reggeli: - narancs
ebéd: - úton egy alma
vacsora: - hagymás rostélyos, saláta

Azért fél órát szántam a konyhára, sütöttem egy gyors kenyeret. A szőlőmagliszt indította be a fantáziámat. Örülök, hogy erre időt szakítottam. Formára, ízre, illatra telitalálat!

Szőlőmaglisztes kenyér


Hozzávalók:
4 db tojás
6 ek darált dió
2 ek szőlőmagliszt - itt beszerezhető
1 ek lenmagliszt - itt beszerezhető
1 kk bazsalikom
1 kk kömény
1 kk só
1/2 dl paleo olaj- itt beszerezhető
1 kk sütőpor
Elkészítése:
A tojásokat felverem és sorban hozzákeverem a többi alapanyagot. Szilikonos kenyérformába öntöm és előmelegített sütőben, 180 fokon 20 percig sütöm.

2012. március 28., szerda

Paleolit napi menü 158. nap

 Megvisel az óra átállítás. Talán, mert szeretek korán kelni és hiányzik ez az 1 óra alvás. A biológiai órám a téli időszámításban működik jól. Természetellenesnek tartom az ilyen drasztikus, mesterséges változtatásokat és így is érzem. Miközben ezen elmélkedek, helyesebben szólva sajnálom magam, vigasztal a felkelő nap.



Kíváncsiságomban kutakodtam egy kicsit, választ keresvén arra, hogy ez a tapasztalat egyedi, vagy másokat is érint-e. Ezt a cikket találtam:


A hétvégi óraátállítás miatt nem csak egy órányi alvást veszítünk, hanem szakértők szerint a szívroham nagyobb kockázata is leselkedhet ránk. Martin Young, az Alabamai Egyetem kardiológusa szerint az óraátállítást követő hétfő és kedd a szívroham kockázatának 10 százalékos emelkedésével hozható összefüggésbe. Az októberi óraátállítás esetén pedig ennek ellenkezője igaz. A szívroham kockázata vasárnap az óraátállítást követően még nem emelkedik, mert az embereknek nem kell hirtelen változtatásokat bevezetniük napi rutinjukban. A kockázat hétfőn tetőzik, amikor a munka miatt korábban kell kelni. A cikk folytatása...




Keddi menü


reggeli: - narancs
ebéd: - grillezett csirkemell saláta ágyon
vacsora: - sajt, medvehagyma, dió


Grillezett csirkemell saláta ágyon


Sajt, medvehagyma, dió


2012. március 27., kedd

Paleolit napi menü...157. nap

A tél megviseli a bőrünket. Itt az ideje a kicsit intenzívebb bőrápolásnak, frissítésnek. Az alma gyümölcssav tartalma finoman leoldja az elhalt hámsejteket, a szőlőmaglisztben található antioxidánsok pedig kiváló regeneráló hatással vannak a bőrünk rugalmasságáért felelős kollagén szövetekre. 


Fiatalító, bőrmegújító pakolás arcbőrre és dekoltázsra:
1 almát lereszelek és összekeverem zabkorpával. Egyenletesen felviszem a megtisztított arcra és a dekoltázsra. 15-20 perc hatóidő után bő vízzel lemosom.

Regeneráló, bőrtápláló pakolás:
2 tk szőlőmaglisztet ( itt beszerezhető ) kikeverek kb. 4 tk vízzel és 1 tk barackmagolajjal. Egyenletesen felviszem a megtisztított arcbőrre és a nyakra. 15-20 perc után lemosom.



Vasárnapról marad a fasírozott. Ehhez gyorsan kreáltam egy tökfőzeléket. 


Hétfői menü

reggeli: - narancs
ebéd: - tökfőzelék fasírttal
vacsora: - ebéd maradék

Paleo tökfőzelék

undefined

Hozzávalók:
1 csomag mirelit tök
1 fej hagyma
1 tk zsír
1 csokor kapor
1 kk pirospaprika
Elkészítése:
A hagymát felkockázom és a felforrósított zsíron megdinsztelem. Megszórom a pirospaprikával és hozzáadom   az felolvasztott tököt és a kaprot. Sózom és kevés víz hozzáadásával puhára párolom. Botmixerrel a felét pépesre mixelem, ez adja a sűrítését.

2012. március 26., hétfő

Paleolit napi menü...156. nap

Ebben a tavaszi nyárban igyekszem a szabadban lenni. A konyhámat nem hanyagolom, de most még inkább a gyorsan készülő ételek kerülnek előtérbe.
No meg azért is, hogy ne mondhassa senki, hogy nekem erre nincs időm! :-)

Vasárnapi menü

reggeli: - alma
ebéd: - húsleves, paleo fasírt párolt káposztával
vacsora: - madártej

Paleo fasírt

undefined

Hozzávalók:
1/2 kg darált hús 
1 fej hagyma
4 db tojás
só, bors, őrölt paprika
Elkészítése:
Összekeverem a hozzávalókat és bevizezett kézzel pogácsákat formázok. Sütőpapírral bélelt tepsibe rakom és pirosra sütöm. ( alsó-felső lángon 200 fokon, így megforgatni sem kell.)

Párolt káposzta

Hozzávalók:
1/2 fej káposzta vékonyan felszeletelve
1 fej hagyma apróra kockázva
1 ek zsír
1 ek méz
2 ek balzsamecet
só, őrölt kömény
Elkészítése: 
A felszelt káposztát besózom és legalább fél órát pihentetem. A zsírt felforrósítom, hozzáadom a mézet és 1-2 percig pirítom. Megfuttatom benne a hagymát (sütni nem kell) és hozzáadom a káposztát a megeresztett levével együtt. Megszórom a köménnyel, jól átforgatom és fedő alatt puhára párolom. A végén hozzáadom a balzsamecetet és még kicsit fedő nélkül kevergetve sütöm.

Madártej


Hozzávalók:
4 db tojás
1 kis doboz cocomas - itt beszerezhető
1 kk Bourbon vanília - itt beszerezhető
2 ek méz
csipet só
Elkészítése:
A cocomas-t felhigítom 4 dl vízzel és felforralom. A tojások sárgáját kikeverem a mézzel és a vaníliával, a fehérjét a sóval kemény habbá verem. A kókusztejből egy keveset a kikevert sárgához öntök és kikeverem. Aztán vékony sugárban a kókusztejhez öntöm és felfőzöm. A tojáshabból egy kanállal galuskákat szaggatok forró vízbe, egy-egy percig mindkét oldalát megfőzöm és egy szűrőkanállal a kész tejre szedem. 

2012. március 25., vasárnap

Paleolit napi menü...155. nap

Tele van az internet fogyasztó csodaszerekkel. Ez a téma nekem egy fájdalmas tapasztalat. Beleestem én is abba a hibába, hogy vártam a csodát. Közben telt az idő és a hiszékenységem következménye a tétlenség lett, amitől persze nem mentek le a kilók.
Nagyon érzékeny réteg a túlsúllyal küzdők köre és ezt kihasználja az ipar. Hálás vagyok, hogy  ki tudtam szállni ebből a bűvöletből.
Többek között ezért is döntöttem úgy, hogy megírom az életmódváltásom és fogyásom hiteles történetét. Továbbra is ragaszkodom az őszinteséghez, továbbra is csak a saját konyhámban készült, kipróbált ételek receptjeit osztom meg. Teszem ezt abban a reményben, hogy segítem azokat, akiknek már szintúgy elege van a hazugságáradatból és valós változásra szánták vagy szánják el magukat.

Szombati menü

reggeli: - alma
ebéd: - sült sajt salátával és csatnival
vacsora: - főtt csülök mustárral

Sült sajt salátával és csatnival


Főtt csülök