2013. december 23., hétfő

Hagymás rostélyos céklasalátával és sült sajttal


Tegnap egy amolyan békebeli vasárnapi ebédet tartottunk. Minden adott volt: együtt a család, minőségi alapanyagok, idő és jó hangulat, ami ugye elengedhetetlen hozzávaló.

Hagymás rostélyos

Hozzávalók 5 személyre:
5 szelet rostélyos
3 fej hagyma
3 ek liszt
3 ek zsír
1/2 dl olívaolaj
só, bors, mustár
Elkészítése:
Csütörtökön, azaz 3 nappal a sütés előtt kicsit kikloffoltam a húsokat, megszórtam borssal, mustárral kentem és az olívaolajjal. Naponta átforgattam. Sütés előtt kicsit letörölgettem a pácot és besóztam. A hagymát vékony karikákra szeltem és egy zacskóban összeráztam 2 ek liszttel. Nagy serpenyőben felforrósítottam a zsírt és kisütöttem a hagymát. A húsokat egyik oldalukon a maradék lisztbe mártottam és nagyon erős lángon mindkét oldalukon pirosra sütöttem. Tálaláskor a sült hagymát a húsokra halmoztam. 

A sült sajt jelen esetben köretként funkcionált, saját készítésű, grillezhető sajtból, amit a végén a hússütésből visszamaradt zsíron pirosra sütöttem.

Cékla saláta


Hozzávalók:
1 kg cékla
1 szál torma
2 ek méz
2 dl balzsamecet
só, őrölt kömény
Elkészítése:
A céklát bő vízben megfőztem, majd 10 percet hideg vízben áztattam. Leszedtem a héját és felkarikáztam. Ráöntöttem az olvasztott mézet, kicsit sóztam, hozzákevertem a köményt, a balzsamecetet, a hasábokra vágott tormát és felöntöttem annyi vízzel, hogy ellepje. Pár napig a hűtőben - néha megkevergetve - érleltem.