2011. december 24., szombat

Paleolit napi menü...63. nap


"Legyen ma templom minden ember szíve,

Melyben a lélek szárnyat bontogat!

Karácsony édes ünnepén

Legyen imádság minden gondolat."



Békés, áldott Karácsonyt kívánok Mindenkinek!

Pénteki menü

reggeli: - kókuszos muffin
ebéd: - maradék tojáskrém
vacsora: - almás süti

Az almás sütit Andreától ( http://www.paleoandrea.blogspot.com/ ) ötleteltem. Kicsit változtattam, a maradék anyagaimat használtam fel. Mondhatom mennyie eledel! A névnapi köszöntőimet kínáltam vele. A nem paleós barátaim tetszését is elnyerte.

Fordított almás-mákos


Hozzávalók:
3 db alma
4 db tojás
10 dkg kókuszreszelék
2 ek darált mák
4 ek víz
2 ek méz
1 tk szódabikarbóna
fahéj
Elkészítése:
Szétszedhető tortaforma alját bekenem kókuszolajjal és kibélelem a megtisztított, nyolcadolt alma szeletekkel.
Megszórom fahéjjal. Összekeverem a tésztához valókat és ráöntöm az almára. Előmelegített sütőben 20 percig sütöm. Leveszem a torta karimát, ráfektetem a süteményes tényért és felfordítom. 

2011. december 23., péntek

Paleolit napi menü...62. nap

Itt az ünnep elő reggele. Milyen érdekes, hogy nem használjuk ezt a kifejezést. Az ünnep előestéje a fejünkben van...pedig nekünk háziasszonyoknak ez egy igen fontos időpont. Ha ma mindent gondosan előkészítünk, akkor elkerüljük a holnapi "bolondok házát". Erről eszembe jut az apám, aki igen nyugodt ember volt, de minden évben kétszer, szüretkor és disznóvágáskor kifordult magából. Többnyire már reggel elszabadult a pokol és az egész család ellensúlyozandó, összehúzott nyakkal az utasításait leste.
Így vagyok én a karácsonyokkal, vagy merem remélni, hogy voltam. Múltidőbe teszem az elmezavart!
Meglepem a gyerekeimet, nagy lesz az öröm! :-)
Állítsák csak be a fát úgy, ahogy akarják, díszítsék kedvük szerint...én a dolgommal biztosan, kényelmesen elkészülök.

Csütörtöki menü

reggeli: - kivi, alma
ebéd: - avokádós tojáskrém sült sajttal
vacsora: sajtra kent avokádós tojáskrém

Avokádós tojáskrém


Hozzávalók:
8 db tojás
1 avokádó
1 kis fej hagyma
só, bors, mustár
Elkészítése:
A tojásokat keményre főzöm. A hagymát aprőra felkockázom és besózom. Az avokádót félbevágom,  kiskanállal kikaparom a husát és a hagymához adom. Megpucolom a tojásokat és felkarikázva hozzáadom a többihez. Sózom, borsozom, ráteszem a mustárt és botmixerrel kikeverem. ( A gyerekek pirítóssal, én a sajttal ettem.)

Vacsorára felszeletelt sajtra kentem


2011. december 22., csütörtök

Paleolit napi menü...61. nap


Egy rövidke meditációban elbúcsúztattam a "sötétséget". Felkészültem, kívül-belül rendet tettem. A szekrényt is ki kellett szanálni, hogy jöhessenek bele az új ruhák. :-)

Bevállalom, hogy csak paleo sütemények lesznek ezen a karácsonyon.. Óvom a szeretteimet. Ez már az igazi szemléletváltás, ami cseppet sem öncélú, én ugyanis egyáltalán nem kívánom már az édességeket. A szervezetem semmiben sem szenved hiányt.

"Az ostoba azért él, hogy egyék és igyék, az okos azért eszik és iszik, hogy éljen."
(Szókratész )


Szerdai menü

reggeli: - 2 dl frissen facsart narancslé


ebéd: - kivi, mandarin


vacsora: - 2 dl céklalé



A következő sütemény receptjét egy kedves olvasóm, Csí küldte. Köszönöm Csí! Pár apró változtatással megsütöttem és elneveztem karácsonyi mogyorósnak. Nagyon kíváncsi vagyok az ízére, de ez csak karácsonykor fog kiderülni.

Karácsonyi mogyorós


Hozzávalók:
5 db tojás
10 dkg őrölt mogyoró
5 ek olvasztott méz
6 dkg kókuszolaj
3 tk kakaó
1 tk szódabikarbóna
a csokimázhoz:
3 ek kakaó
2 ek méz
2 ek víz
1 ek kókuszolaj
Elkészítése:
A tojásokat szétválasztom, a sárgáját habosra keverem a mézzel és a kókuszolajjal, belekeverem a mogyorót, a kakót és a szódabikarbónát. A fehérjét kemény habbá verem és óvatosan belekeverem a tésztába. Szilikonos kenyérformába öntöm és 180 fokon egy órát sütöm. Míg hűl, elkészítem a csokimázat. A kakót, a mézzel és a vízzel felfőzöm, belekeverem a kókuszolajat és a tésztára öntöm. Vágott mandulával díszítem.

2011. december 21., szerda

Paleolit napi menü...60. nap

Egy hirtelen ötlettől és a tegnap esti kolbászevéstől vezérelve ma fogok böjtölni. Folytatom a testi-lelki tisztulást a fény befogadására. Az idei téli napforduló 22.-e, csütörtökre esik. Holnap reggel 6 óra 30 perckor jár a nap a legalacsonyabban. A sötétség átfordulása a világosságba.
Ősidők óta szakrális jelentőséggel bírnak a természet ünnepei. Egy más minőséget hoznak az életünkbe. Jelzik az idő körforgását, születés-halál...Ez az időszak a befele fordulás ideje. Nézzünk szembe félelmeinkkel, problémáinkkal és engedjük el. Ürítsük ki az elménket, hogy befogadhassuk az ég ajándékait.

Keddi menü

reggeli: - kókuszos muffin, alma
ebéd: - sült sajt alma csatnival
vacsora: - házi kolbász, uborka

Sült sajt alma csatnival


Leírás a receptek menüpontban.

Téli napforduló

2011. december 20., kedd

Paleolit napi menü...59. nap

Ma reggel



Leesett az első hó. Ahogy az lenni szokott az idén is váratlanul érte az illetékes hó eltakarítókat. Kaotikus állapotok uralkodtak a városban. A lelkem viszont megtelt gyermeki örömmel. Évről évre átélem ezt az élményt. Rengeteg szívmelengető emlék, a gyermeki csodavárás, a kamaszkori szerelmek, a megtisztulás, az otthon melege...
Ilyenkor szoktam  mindent félretéve a fürdőbe szaladni, háton úszni a kinti medencében és szauna után meghemperegni a friss hóban.

Hétfői menü

reggeli: - mézeskalács
ebéd: - sült csirke (szombati) alma csatnival
vacsora: - alma csatni

Alma csatni


Hozzávalók:
1 kg alma ( tisztított súly )
1 fej hagyma
1 ek kókuszolaj
1 ek méz
2 kk őrölt csípős paprika
só, fahéj, szegfűszeg, kardamom
Elkészítése:
A felforrósított olajon megpattogtatom a fűszereket, hozzáadom a felkockázott hagymát és megdinsztelem. Az almát meghámozom, kivágom a magházát és felkockázom. A hagymát megszórom a paprikával, hozzáadom az almát, öntök alá egy kevés vizet, sózom, belekeverem a mézet és sűrűre főzöm.

2011. december 19., hétfő

Paleolit napi menü...58. nap

Volt bennem izgalom, amikor ma reggel a mérlegre álltam. 2 hete nem tettem. Az eredmény fenomenális, újabb -2 kg!
Szép, kerek szám a 10 kg, amit lefaragtam magamról. Nem terveztem a súlyvesztés ütemét, az életmód váltás volt tervezett, aminek biztos hozadéka a fogyás. Úgy állok most az ünnepek előtt, hogy nincs bennem a félelem, hogy az eddig jellemző 2-3 kg visszajöjjön. Az elmúlt években azért diétáztam az ünnepek előtt, hogy ne pluszba íródjon az ünnepi féktelenség. Isten áldjon JOJÓ! (Felénk így szoktak elköszönni valakitől, vagy valamitől véglegesen.)

Vasárnapi menü

reggeli: - kókuszos muffin
ebéd: - húsleves és a benne főtt zöldségek és hús (vendégségben)
vacsora: - szombatról marad párolt zöldségek

Tegnap újra sütöttem a mézeskalácsot. Újabb variáció az eredeti receptem alapján.

Paleo mézeskalács


Hozzávalók:
20 dkg darált mák
20 dkg kókuszreszelék
3 db tojás (2 a tésztába, 1 a tetejére)
15 dkg zsír
6 ek olvasztott méz
1 tk szódabikarbóna
1/2 csomag mézeskalács fűszerkeverék
a tetejére mazsola, mandula
Elkészítése:
Összegyúrom a hozzávalókat és egy éjszakára a hűtőbe teszem.
Sütőpapírt teszek a gyúródeszkára és azon nyújtom ki kézzel kb. 1 cm vastagra. Olyan az állaga, mint a gyurmáé. Karácsonyi figurákkal kiszúrkodom, a tetejét megkenem tojással és megszórom mandulával és mazsolával. Kézzel kicsit belenyomkodom. Sütőpapírral bélelt sütőben, 180 fokon 12 percig sütöm.

Shamboo

2011. december 18., vasárnap

Paleolit napi menü...57. nap



Nekem az ünnepi készülődés része az emlékezés. Azokra a szeretteimre, akik nincsenek már velem. Azokra, akik az égi mezőkre távoztak és azokra is, akiket az élet vitt el tőlem messzire. Az emlékezés felidézi bennem az érzést, amit úgy hívnak feltétel nélküli szeretet. Csodákra képes ez a "terápia". Elfeledtet minden gondot, problémát. A jelenben tart, a most gyönyörűségében. 

Szombati menü

reggeli: - kókuszos muffin
ebéd: - sült csirke párolt zöldségekkel
vacsora: - párolt zöldség

Sült csirke pataki tálban párolt zöldségekkel


Hozzávalók:
1 egész csirke
Elkészítése:
A csirkét előző este besózom. Kizsírozok egy jénai tálat, abba teszem a csirkét, ráteszem a fedelét és 1 órára a sütőbe teszem. Leveszem a fedelét és gyakran locsolgatva  mindkét oldalát megpirítom.

Pataki tálban párolt zöldségek

Hozzávalók:
1 kg sárgarépa
2 db cukkini
1 db karalábé
2 fej hagyma
Elkészítése:
A zöldségeket 1-2 cm-es darabokra vágom és a előtte már beáztatott pataki tálba teszem. Kicsit besózom, a tetejére szalonna szeleteket teszek. Rárakom a fedelét és a sütőbe teszem 1 órára. Aztán leveszem a fedelét és rövid ideig pirítom, csak annyit, hogy a szalonna jól átsüljön.

Tegnap este sajtgyártás volt. Ha már megengedem magamnak a paleoban a tejtermékek közül egyedüliként  "megtűrt" sajtot, akkor azt csak a saját készítésből teszem. Friss, kezeletlen házi tejből készítem.

Sajt a sózóban


Leírása a receptek között megtalálható. Most 8 l tejből készítettem, ebből lett 1,1 kg sajt.