2012. február 4., szombat

Paleolit napi menü...105. nap

Érthetetlen számomra ez a pánik és félelemkeltés, amit a hírek árasztanak. A tegnapi rendezvényem miatt percenként csörgött a telefon, az érdeklődők, hogy elmarad-e a meghirdetett program. Sokan megijedtek a beharangozott hóesés miatt.
Máskor is volt tél, esett a hó is. Még talán keményebb telek is voltak, de jártunk iskolába, dolgozni...A "jó ügyeket " amúgy támogatja még az időjárás is.

Csodás ez a reggel, megjött végre a hó, mindent elfed. Szép, tiszta lett a városom.



Pénteki menü

reggeli: - alma
ebéd: - pataki tálban sült császárhús zöldségágyon
vacsora: - maradék

Pataki tálban sült császárhús zöldségágyon


Hozzávalók:
8 szelet császárhús
1 kg vegyes zöldség ( sárgarépa, petrezselyem, fokhagyma
só, bors
Elkészítése:
A pataki tálat előző este beáztatom. Az aljára felkarikázom a zöldségeket, kicsit sózom és borsozom, a tetejére helyezem a hússzeleteket. Ráteszem a fedelét és lassú tűzön 2 órát sütöm. Végül leveszem a fedelét és kicsit megpirítom.

Almás kevert-fordított



Hozzávalók:
3 db alma
4 db tojás
6 ek lenmagliszt
2 ek méz
1 kis maroknyi dió
1 kis maroknyi mazsola
1/2 sütőpor
Elkészítése:
A szilikonos kenyérformát kibélelem 1 almával. A másik 2 almát lereszelem, ráütöm a tojásokat, jól összekeverem és hozzáadom a többi alapanyagot. Előmelegített sütőben, 180 fokon aranybarnára sütöm. Mivel a tészta vastag, 1 órát sül.


2012. február 3., péntek

Paleolit napi menü...104. nap

A szokásos böjtös napomon csatnit és sajtokat készítettem. Nagyon megkedveltem mindkettőt. A csatnikat már nem csak a sajtokhoz eszem, hanem főtt húsokhoz, sültekhez is és savanyúság helyett.
Kicsit kevesebb időt gyalogoltam, csípte az orrom a hideg. Rég éreztem már ilyet. Talán gyerekkoromban...

Csütörtöki menü

A böjthöz most a savanyú káposztalevet választottam. 1 l-ert 5 részre osztva és 2 l vizet.


Alma-cékla csatni



Hozzávalók:
3 db cékla
5 db alma
1 nagy fej hagyma
1 ek zsír
1/2 dl balzsamecet
2 ek méz
3 db csili paprika
só, kömény, mustármag, fahéj
Elkészítése:
A felforrósított zsíron megpattogtatom a fűszereket és megdinsztelem rajta a felkockázott hagymát. A céklát belereszelem. Kevés vizet öntök alá, sózom és puhára párolom. Végül belekerül a felkockázott alma, a méz és a balzsamecet. Sűrűre főzöm. 

2012. február 2., csütörtök

Paleolit napi menü...103. nap

Tegnap este lezártam a közvélemény kutatást. Hálásan köszönöm a válaszokat! Szerkesztek még pár kérdést mielőtt kiértékelem.

Hazavártam a gyerekeimet. Leadták jó előre a vacsora rendelést, bolonyai spagettit kértek. Ebből kreáltam az én vacsorámat is. Azt hiszem, hogy jól sikerült, mert gyorsabban fogyott a tálcáról, mint a spagettis tálból:-)

Szerdai menü

reggeli: - alma
ebéd: - ananász kenyér, friss ananász
vacsora: - fordított pizza



Fordított pizza


Hozzávalók:
6 ek bolonyai ragu
6 vékony hasábra vágott sajt
4 tojás
4 púpozott ek zabpehelyliszt
1 kk szódabikarbóna
1 kk só
Elkészítése:
A négyszögletes szilikonos sütőforma aljára lerakom a sajt darabkákat és rákanalazom a bolonyai ragu. A tojásokat habosra verem, belekeverem a többi alapanyagot. és ráöntöm a szószra. Előmelegített sütőben, 200 fokon aranybarnára sütöm. Picit hagyom hűlni és kifordítom egy tálcára.

2012. február 1., szerda

Paleolit napi menü...102. nap

Izgalmas kísérletezésben vagyok. A múlt héten, amikor megsütöttem a gesztenye lepényt, akkor jöttem rá, hogy édesítőszerként használható a mazsola és a dió. Az így készült tésztát fogyaszthatjuk édességként és kenyérként is.


Keddi menü

reggeli: - alma
ebéd: - ananász kenyér
vacsora: - frissen sült mangalica töpörtyű lila hagymával

Ananász kenyér



Hozzávalók:
4 tojás
10 dkg darált mogyoró
5 dkg kókuszreszelék
5 dkg mazsola
1/2 sütőpor
csipet só
Elkészítése:
Felverem a tojásokat és hozzákeverem a többi alapanyagot. A szilikonos kenyérformát kibélelem a felkockázott ananásszal és ráborítom a keveréket. Előmelegített sütőben, 200 fokon készre sütöm.

Mangalica töpörtyű




2012. január 31., kedd

Paleolit napi menü...101. nap

Fagyos a reggel, ideért a szibériai áramlat. Jó, hogy nem kell korán indulnom, innét bentről nem is olyan borzasztó. Hétágra süt a süt a nap, a virágaim a tavaszt idézik.



A tegnapi mérlegelés után a tükör előtt egy alapos önvizsgálatot végeztem. Lassítanom kell a fogyás ütemét, a bőröm jelzi, hogy fokozott törődést igényel. A reggeli jógába beterveztem kicsit több hasizom gyakorlatot. Mihelyt időm engedi megyek a szaunába is. Gyakrabban kell használnom a fahéjolajos testápolóm is. 

Hétfői menü

reggeli: - alma
ebéd: - vasárnap maradék
vacsora: - sült sajt lila hagymával

Sült sajt lila hagymával




2012. január 30., hétfő

Paleolit napi menü...100. nap

Szép kerek számhoz értem a paleo történetemben. Mára természetessé vált. A lelkesedésem mégsem csökken, mert olyan élmény és olyan minőségi változást hozott az életembe, amit nem lehet félretenni.
Újabb 1 kilóval kevesebbet mutat a mérleg, 14 kg ment le rólam. A ruhaméretem már 3 számmal csökkent.
A tegnapi hidegben nehéz volt elindulni a szokásos nordic walking túrára. Napközben időm sem volt és este indultam...de nincs már halogatás, nincs kifogás. Ez is természetessé vált, megvan a ritmusa és hiányzik, ha kimarad.

Vasárnapi menü

reggeli: - alma
ebéd: - fokhagymás apróhús céklacsatnival
vacsora: kelbimbó gulyás

A barátnőmnél ebédeltem, aki szintén paleos. Érdekes volt találkozni az én receptem alapján készített cékla csatnival.


Estére főztem, mert elő volt már készítve minden. Az ebéd meghívás most is váratlan volt. 

Kelbimbó gulyás


Hozzávalók:
25 dkg felkockázott hús
1/2 kg kelbimbó
1 fej hagyma felkockázva
1 szál sárgarépa
1 szál petrezselyem
1 kis csokor kapor
1 ek zsír
só, őrölt pirospaprika, őrölt kömény
Elkészítése:
A hagymát megdinsztelem a zsíron és megszórom a paprikával. Beleforgatom a húst és kevergetve kicsit párolom. Hozzáadom a kelbimbót és a felkarikázott zöldségeket. Annyi vízzel öntöm fel, hogy éppen ellepje. Fűszerezem és készre főzöm.

A friss sajtjaim


Csípős paprikás, lepkeszegmagos, színes borsos, illatos gombás.

2012. január 29., vasárnap

Paleolit napi menü...99. nap

Egy csodás szombat, egy sor váratlan meghívás. Lelek emelő találkozások, gasztronómiai és zenei élmények...
Délben egy családi ünnep ismét a Cser Vendéglőben (no nem az ünnep volt váratlan, hanem az ünneplés módja), este a Kodály Központban Pécsett.

Szombati menü

reggeli: - alma
ebéd: - harcsa halászlé
vacsora: - csokoládé szalámi

Halászlé


Csokoládé szalámi


Hozzávalók:
7 dkg kókuszolaj
10 dkg étcsoki
2 ek nyírfacukor
10 dkg durvára vágott dió
5 dkg mazsola
1 tojás
1 narancs reszelt héja
5 dkg kókuszreszelék / kívülre
Elkészítése::
Felolvasztom a kókuszolajat, benne a csokoládét és lassú tűzön sorban hozzákeverem a többi alapanyagot. Fél órát hűtöm, aztán kiterítek egy fóliadarabot, a közepére vékony csíkban megszórom a kókuszreszelékkel és erre kanállal halmozom a csokimasszát sorban egymás után. Jól beszórom kókuszreszelékkel és a fólia segítségével szalámi formára igazgatom. 1 éjszakára a hűtőbe teszem és felszeletelem. Ha marad, akkor folpack-ba csomagolom és beteszem a mélyhűtőbe. Borús napokra kiváló csemege.