2012. szeptember 8., szombat

Paleolit napi menü 322. nap

Igen elégedett volt a családom az ellátmánnyal. A kacsasült, a halászlé kedvenc csemege nálunk. Sajnos kevés halat eszünk. Ilyenkor, ha mégis sor kerül rá, mindig megfogadom, hogy eztán gyakrabban kerül az asztalra.

Pénteki menü

reggeli: - szőlő, kávé
ebéd: - párolt káposzta
vacsora: - halászlé

Halászlé


Hozzávalók:
1/2 kg hal
1 közepes fej hagyma
1 ek őrölt paprika (vegyesen erős és édes)
6 dl víz
Elkészítése:
A hal szeleteket besózom és pár órát állni hagyom. A hagymát apró kockára vágom és kevés vízzel megpárolom és átturmixolom. Beleteszem a halat, felöntöm vízzel, sózom és felforralom. Megszórom a pirospaprikával és kb. fél órát főzöm. Ma 2 kg halból készítettem és volt ikra is. Az ikrát a végén teszem bele, a befejezés előtt 10 perccel. Amióta ezeket az arányokat tartom, azóta mindig sikerül a halászlém. Fontos hozzá a jó minőségű pirospaprika! 

2012. szeptember 7., péntek

Paleolit napi menü 321. nap

Csütörtöki menü

reggeli: - limonádé, szőlő, kávé
ebéd: - húsleves, tökfőzelék vagdalttal
vacsora: - kacsasült párolt káposztával

Kacsasült párolt káposztával


A kacsát ropogósra  sütve szeretjük. Besózom a hűst és pár órát pihentetem. Kevés vizet öntök a sütőedénybe és belehelyezem a húsokat. Ráhelyezem a fedőt és előmelegített sütőben, közepes lángon pirosra, ropogósra sütöm.


Régen a párolt káposztához cukrot pirítottam, arra tettem a káposztát, aztán fedő alatt pároltam. Most az édesítésre aszalt gyümölcsöket használok, jelen esetben körtét. Újdonság még a kertemben termő édeskömény, a zöldjét használtam a fűszerezéshez.
Hozzávalók:
1/2 kg savanyú káposzta
2 ek olajessimo - itt beszerezhető
5 dkg aszalt körte 
édeskömény zöldje
Elkészítése:
Az olajat felforrósítom, belekeverem a káposztát és fedő alatt, kis tűzön párolom. Ha kell, apránként, kevés vizet öntök alá. Amikor már majdnem kész, akkor keverem hozzá a körtét és az édesköményt. Jól összekeverem és még 10 percet párolom.

2012. szeptember 6., csütörtök

Paleolit napi menü 320. nap

Szép csendesen esik az eső. Kevés részünk volt az idén benne. Hallgatom a gazdálkodó barátaim kétségbeesett panaszait és elszomorít az aszály következtében kialakult kép. Családi tragédiák, emelkedő élelmiszerárak...nehéz időket élünk. Alkalmazkodni, váltani, változtatni kell.
Eljött az ideje a közös gondolkodásnak és az egymást segítő közösségek létrehozásának.

Nem túl régi történelem, - jó páran emlékszünk még rá- az emberek egymást segítő közösségekben éltek. Az ilyen közösségek alapja az egymásra utaltság volt. A nagycsalád, a szomszédság összefogásával nagy dolgok születtek. Felépült a ház, elkészültek a kampány munkák…Megbeszélték örömüket, bánatukat, küzdelmes életüket. Tudtak egymásról és figyeltek egymásra. Cserélgették a termékeiket. Az iparos elfogadta fizetségül az élelmet, a gazdálkodó az iparcikkeket.
Aztán bezárkóztak, kerítéseket építettek, az ablakokat függönyökkel zárták el, nagy falakat építettek maguk köré. Jött az úgynevezett jóléti társadalom, leértékelődött az önfenntartás. Fejlett kereskedelem, pénz, multik, árú dömping... Elértéktelenedtek a termékeik, a termelőből vásárló vált.
Napjaink nehéz gazdasági körülményei közepette- utópia arra gondolni, hogy megoldás lehetne egy kis visszarendeződés? Lehetne könnyebb, ha segítenénk egymást? 



Szerdai menü

reggeli: - limonádé, körte, kávé
ebéd: - fűszeres tarja uborka salátával / éttermi menü
vacsora: - sült hal paradicsomos mártásban

Ebéd


Sült hal paradicsomos mártásban


Hozzávalók:
30 dkg hekk
3 szem paradicsom
1 ek kókuszolaj - itt beszerezhető
1 ek gesztenyeliszt - itt beszerezhető
1 tk méz
só, egész bors, őrölt paprika
Elkészítése:
A halszeleteket a felforrósított kókuszolajon mindkét oldalán kisütöm. A visszamaradt olajban megpattogtatom a borsot, rárakom a felszelt paradicsomot és megpárolom. Amikor elfőtte a levét megszórom a gesztenyeliszttel és az őrölt paprikával. Kevés vizet öntök alá, sóval és mézzel ízesítem, összeforralom és botmixerrel átmixelem. Visszateszem a kisült halszeleteket  és újraforralom.

2012. szeptember 5., szerda

Paleolit napi menü 319. nap

Keddi menü

reggeli: - limonádé, körte, kávé
ebéd: - fűszeres tarja grillezett zöldségekkel / éttermi menü
vacsora: - sonka, paprika

Ebéd


Volt egy nagyon kedves tanárom, aki arra tanított, hogy hülye kérdés nincs, minden kérdéssel pótoljuk a hiányzó tudást, a szégyen az, ha helyette úgy teszünk, mintha tudnánk. Ez a gondolat jutott eszembe, amikor újra meglátogattam pár paleolit táplálkozással foglalkozó fórumot. Tavaly ilyenkor, amikor már készültem a váltásra több ilyen topikot is látogattam és azt tapasztaltam, hogy nem ismerik ezt bölcs hozzáállást a kezdők kérdéseivel kapcsolatban. Fitoktatják mélyre ásó tudományos kutatások eredményeit és emellett elveszik a gyakorlat. Úgy látom ez a helyzet 1 év alatt semmit sem változott. Segíteni pedig csodálatos dolog. Miért felejtették el ezt is az emberek?

2012. szeptember 4., kedd

Paleolit napi menü 318. nap

Elő kellett vennem az ébresztőórát, hirtelen lerövidültek a napok. A laza hétvége után rám szakadtak a hétköznapok, megannyi teendő hosszabbítást kíván.
A reggeli fények és a madárcsicsergés kárpótol a korai kelésért. Ráérősen szeretem indítani a napot, csendben megtervezni a teendőket, amiből mostanság akad bőven.

Hétfői menü

reggeli: - limonádé, körte, kávé
ebéd: - húsleves, kelkáposzta főzelék vagdalttal / éttermi menü
vacsora: - paradicsomos sajt hagymával

Ebéd



Úgy alakultak a dolgaim, hogy délidőben gyakran vagyok távol az otthonomtól. A városomban több étterem is kínál menüt, így tudok választani nekem valót. Ezek a menük azért tartalmaznak kis mennyiségben "tiltott" alapanyagokat, de már bevállalom. Ebben a kérdésben sincs helye a merevségnek. Miután helyreállt bennem a rend, figyelve a működést, ezt már megengedem néha magamnak. Azt tapasztalom, hogy többet ártok azzal, ha a futkosások közepette, esetleg a kocsiban kapkodom a falatokat, még akkor is, ha az történetesen tiszta paleo. 

2012. szeptember 3., hétfő

Paleolit napi menü 317. nap

Vasárnap már hiányzott a kinti mozgás, várt a paleo kiskertem. Szép időszak ez a betakarítás. Persze most már nem elég egy kis szatyor, nagyon bő a termés.




Talán a kezdők szerencséje, hogy a nagy szárazság ellenére telnek a kosarak. Az igaz, hogy tudatosan régi fajtákat választottam, amik valószínűleg ellenállóbbak, mint a hibridek.

Vasárnapi menü

reggeli: - madártej, kávé
ebéd:: - a szombati ebédből maradt hagymás cukkinire tojásokat ütöttem
vacsora: házi szalámi hagymával

Hagymás-cukkinis rántotta



2012. szeptember 2., vasárnap

Paleolit napi menü 316. nap

Milyen jó, hogy szombaton kezdtem a lustálkodást, így átnyúlhatott a vasárnapba is! Így most az alváshiány is orvosolva, 9-ig aludtam. A fejemben kellemes, laza zsibbadás van, a gondolat nélküliség. Ez a kipihentség fokmérője. Az egyedüli gondom most, hogy még nem főtt le a kávé. :-)
De jön már az illata és lassan ébrednek a gondolatok is, tervek a mai napra...

Szombati menü

reggeli: - limonádé, szőlő, kávé
ebéd: - párizsi szelet hagymás cukkinivel
vacsora: - madártej

Párizsi szelet hagymás cukkinivel


Nagy mennyiségben készült tegnapi ebéd, összejött a család. A párizsi sertéscombból készült. Kikloffoltam, besóztam a hússzeleteket és először szezámlisztbe (itt beszerezhető), majd a felvert, sóval és borssal ízesített tojásba forgattam.  Bő zsíron kisütöttem.
A cukkinit és a hagymát vékonyan felszeleteltem és a visszamaradt zsírban megsütöttem.
A panírozásból megmaradt tojást és a szezámlisztet összekevertem és szintén mindkét oldalán kisütöttem.
Kínáltam hozzá az 1 hete eltett vödrös savanyút.
Desszert madártej volt.

Itt jegyezném meg, hogy a családom elfogadóvá vált. Egyre ritkábban jönnek a külön kérések és már én sem töröm magam a köretkiegészítésekkel. Így volt jó, ahogy volt!