2015. április 18., szombat

Golyóálló kávé?



Új kedvenc reggeli itala van Hollywoodnak, a Szilícium-völgynek és a Wall Streetnek: az egészség- és teljesítményfetisiszta startupvezérek, brókerek és filmsztárok mostanában bulletproof coffee-t, vagyis golyóálló kávét isznak. Azt mondják, 5-6 órán át pörög tőle az ember, de nem terheli túl a szívet, sőt még jót is tesz neki. Plusz fogyaszt. És az IQ-t is növeli.

A barátnőm ajánlotta az index cikkét.

"A golyóálló kávé ihletője a tibeti jakvajas tea, amit serpák és szerzetesek isznak, és ami egy amerikai számára irtó egzotikusan hangzik. Magyarország viszont a kilencvenes évek vége felé kollektíve Leslie L. Lawrence-regényeken szocializálódott, amelyekben a főhős 20-30 oldalanként iszik ilyet, szóval nekünk nem olyan nagy újdonság, hogy a serpák meg a szerzetesek mitől olyan fittek 6000 méter felett. A cuccot egy Dave Asprey nevű techguru találta ki, aki Tibetben megkóstolta az eredetit, és a fejébe vette, hogy megcsinálja ugyanazt tea helyett kávéval, tudományos módszerekkel megsokszorozva a hatékonyságát. A receptet állítólag 5 éven át finomította, miközben 300 ezer dollárt költött tudományos vizsgálatokra az agy anyagcseréjének működésével kapcsolatban. Akárhogy is, a végén ezt a formulát hozta össze: kávé + vaj + kókuszolaj = golyóálló kávé."

Kávé imádó vagyok, így nem is volt kérdés az azonnali próba. Minden alapanyag, a kiváló minőségi kávé, a bio vaj és a kókuszolaj is mindennapi részei az éléstáramnak. Így nem hezitáltam.
Az első alkalom a keverék ízhatásában - annak ellenére, hogy csak a tiszta, adalékmentes kávéhoz ragaszkodtam- igen kellemes meglepetéssel szolgált, új harmóniára találtam. Aztán egy nem túl erős, de mégis kellemetlen émelygés következett.
Másnap reggel és azóta minden reggel és azóta minden reggel (másfél hét) izítom a kávéfőzőt és a botmixert. Tapasztalataim:

  • az émelygés csak az első alkalom szüleménye volt
  • délig nem éhezem meg
  • a kávé hatása meghosszabbodott
  • energikusabb vagyok
  • javult a koncentráló képességem
  • 1,5 kg ment le úgy, hogy sem a táplálkozásomban, sem a mozgásban nem történt változás
  • könnyű székletürítés

Asprey a következőkkel magyarázza a golyóálló kávé hatását, és működési elvét:


  • A jó minőségű kávéban kevés a méreganyag, ami a koffein ellenében hatna. 
  • A vajban levő sok zsír lassítja, és egyben felerősíti a koffein agyra gyakorolt felpörgető hatását. 
  • A biovaj egyébként is tele van antioxidánsokkal, HDL-, vagyis jó koleszterinnel, és K2 vitaminnal, amelyeknek pozitív hatásaik közismertek. 
  • A kókuszolaj a laurinsav fő forrása, ami egy közepes láncú triglicerid (MCT), kicsit leegyszerűsítve egy olyan zsír, ami úgy viselkedik, mintha szénhidrát lenne, közvetlenül a máj hasznosítja, és rengeteg energia van benne. 
  • A sok zsír pedig úgynevezett ketogén folyamatokat indít be a szervezetben, ami nagyjából azt jelenti, hogy a test a szénhidrát helyett a zsírból fedezi az energiaigényét, és ha a kávéba tett elfogy, a testben felhalmozott hoz nyúl.

Íme az én keverékem


2, 3 dl hosszú kávé, 2 mokkáskanál bio vaj, 2 mokkáskanál kókuszolaj botmixerrel felhabosítva.

Későbbi hatásairól beszámolok. Örülnék a Ti tapasztalataitoknak is!

2015. április 17., péntek

Kérés

Kedves Olvasóim!

Pár évvel ezelőtt nagyon nagy lelkesedéssel és energiával kezdtem a bloggolást. Ennek számtalan hozadéka lett. Talán a legnagyobb, hogy helyretettem magam és kikeveredtem az évekig tartó mélypontról. Az írás mellett a kreatív foglalatosság, a mindennapi ételek elkészítése, a mozgás és a fogyás hatalmas erőt adott. Igazán hálás vagyok az akkori Paelo őrületnek, mert ez indított!

Februárban megszűnt az újság, ahol dolgoztam. Hiányzott az írás és a szerkesztés, ezért megcsináltam a saját online újságomat, a Dombó Portált. Részben a városom, Dombóvár pozitív hírei, részben pedig érdekességek és értékek  szerepelnek a kínálatban. A régi lelkesedéssel, energiával építem.

A minap megnéztem a blogom statisztikai lapját és rácsodálkoztam arra, hogy milyen sokan látogatnak a nagyvilágból.

Magyarország
1451
Egyesült Államok
316
Oroszország
259
Kanada
114
Németország
25
Svájc
23
Egyesült Királyság
22
Írország
20
Szerbia
20
Portugália
13





Innét jött az ötlet, hogy megkérjelek Benneteket arra, hogy küldjétek be írásaitokat a különböző rovatokba.

 Az Érdekes főmenübe:


  • Nagyanyáink receptjei
  • Népek konyhája
  • Mindenki konyhája
  • Cukor és liszt nélkül
  • Utazás - élet egy más világban, úti élmények, túrák...minden, ami utazás
A Videó főmenübe:

  • Film, zeneajánlás
Köszönöm és nagy szeretettel várom!

hirek@domboportal.hu


2015. április 13., hétfő

Az út - El Camino

Tom fia a Camino de Santiago, vagy más néven Szent Jakab zarándokúton, egy viharban veszítette életét a Pireneusokban. A kaliforniai orvos Franciaországba, St. Jean Pied de Portba utazik a fia maradványaiért, hogy elintézze a formaságokat. Ám ahelyett, hogy ezután hazatérne, elhatározza, hogy beteljesíti a fia vágyát, és végigjárja a zarándokutat. Tom rájön, hogy az utazását tekintve nincs egyedül. A világ minden részéből érkező zarándokokkal találkozik, akik a saját problémáikra, életük értelmére keresik a választ.



A teljes film itt!

Stáblista: Martin Sheen - Tom Deborah Kara Unger - Sarah Emilio Esteve - Daniel James Nesbitt - Jack Tchéky Karyo - Henri kapitány



2015. április 12., vasárnap

Medvehagyma télire

Igazán szép helyre születtem, erdők, dombok tavak a közelben...Éled az erdő, aratni lehet a medvehagymát, bújnak az aljzat kis virágai. Tavasz van, most már elhiszem!








Hogy került idén az üvegbe?



1.
Összeturmixoltam a medvehagymát, 5 dl péphez kevertem 1 ek sót és 1/2 dl olívaolajat.

2.
5dl péphez turmixoltam 15 dkg diót és 1 dl olívaolajat.