Levesek
Húsleves
Hozzávalók:
1 kg leves hús
2 sárgarépa
1 petrezselyem gyökér
1 zeller
1 karalábé
1 hagyma
só, bors
Elkészítése:
Az összes hozzávalót beleteszem a gyorsfőzőbe (kukta), felengedem 3 l vízzel, ráteszem a fedőt és a forrástól számítva fél órát főzöm. Kb. még fél óra, amíg a fedőt levehetem. Átszűröm. ( a gyerekeimnek tésztát főzök bele)
Brokkoli krémleves
Hozzávalók:
1 kg brokkoli
1 kis zeller
1 hagyma
1 ek kacsazsír
dió
só, bors, szerecsendió
Elkészítése:
A brokkolit szétvágom, a zellert kockára, a hagymát negyedelem és felöntöm annyi vízzel, hogy ellepje. Puhára főzöm és botmixerrel összeturmixolom, beleteszem a fűszereket, a kacsazsírt és visszateszem a tűzre, összeforralom és tálalom. A tetejére durvára vágott diót szórok.
Káposztaleves
Hozzávalók:
1 kis fej káposzta fele
1 szál sárgarépa
1 szál petrezselyem gyökér
2 db paprika
1 db paradicsom
1 fej hagyma
10 dkg kolbász
2 gerezd fokhagyma
só, babérlevél, őrölt kömény, őrölt paprika
Elkészítése:
Megtisztítom, durvára vágom a zöldségeket, a kolbászt és beleteszem a gyorsfőzőbe. Felengedem vízzel és felforralom. Hozzáadom a fűszereket, ráteszem a fedelét és lezárom. Fél óra alatt készre fől.
Paleo gulyásleves
Hozzávalók:
25 dkg sertéshús
1 fej hagyma
1 ek zsír
1 szál sárgarépa
1 szál petrezselyem gyökér
1/4 zeller
1/4 karalábé
1 vastag szál paszternák (krumpli helyett)
só, őrölt paprika, babérlevél
Elkészítése:
A hagymát felkockázom és a zsíron megdinsztelem. Megszórom a pirospaprikával és hozzáadom a felkockázott húst. Sózom, felengedem egy kevés vízzel és lassú tűzön párolom. Közben megtisztítom a zöldségeket, durvára felaprítom és hozzáadom. Felöntöm annyi vízzel, hogy bőségesen ellepje. Fedő alatt, lassú tűzön készre főzöm.(Mivel én főételként fogyasztom nem teszek annyi vizet, mint azt a levesekhez szokás. Így jó sűrű lesz)
KenyérPaleó palócgulyás
Hozzávalók:
1/2 kg felkockázott lapocka
1/2 kg kelbimbó
3 szál paszternák
2 fej hagyma
3 gerezd fokhagyma
1/2 dl kókusztej
1 ek zsír
2 ek balzsamecet
só, pirospaprika, babérlevél
Elkészítése:
A zsíron megdinsztelem a felkockázott hagymát, megszórom a paprikával és hozzákeverem a húst. Kevéske vizet öntök alá és kevergetve párolom kb. fél órát. Hozzáadom a babérlevelet, a fokhagymát apróra vágva, sózom. Beleteszem a kelbimbót, a paszternákot és felöntöm annyi vízzel, hogy bőven ellepje és puhára főzöm. A sok hagymától sűrű lesz, habarásra nincs szükség. Belekeverem simán a kókusztejet és a balzsamecetet.
Kompromisszumos paleo kenyér
Hozzávalók:
4 db tojás
4 ek darált mandula
4 ek zabpehely liszt
2 ek zabpehely
1 ek kacsazsír
2 kk őrölt pirospaprika
kevéske szezámmag a tetejére
1 kk só
1 sütőpor
Elkészítése:
A tojásokat felverem és hozzákeverem a többi alapanyagot. Szilikonos püspökkenyér formába öntöm, megszórom szezámmaggal és 170 fokon 25 percig sütöm.
Mákos kenyér
Hozzávalók:
20 dkg darált mák
2 ek zabpehely liszt
2 tojás
1 dl kókusztej
1 kk só
1 sütőpor
1-2 dkg mandula reszelék a tetejére
Elkészítése:
Minden alapanyagot egy keverőtálba teszek és jól kikeverem. Szilikonos kenyér formába teszem, a tetejét megszórom a mandulával és 170 fokon sütöm.
Egytálételek
Csirke pataki tálban
Hozzávalók:
1 egész csirke
2 szál sárgarépa
1 szál petrezselyem gyökér
1 karalábé
1 zeller
2 hagyma
20 dkg kelbimbó
só, rozmaring, majoranna, egész bors
Elkészítése:
A pataki tálat 1 órára vízbe áztatom. Besózom a csirkét kívül-belül és bedörzsölöm a többi fűszerrel. Jó, ha ez is áll egy órát. Közben a zöldségeket megtisztítom és vastagon szeletelem. A csirkét a hátára fektetve belefektetem a tálba és köré rakom a zöldségeket. Megszórom a borssal és a fűszerekből is egy kevéssel. Felteszem a tálra a tetejét és előmelegített sütőben 1 órát sütöm. Aztán leveszem a fedélét és felső grillre kapcsolom a sütőt. Amikor megpirult a csirke megfordítom és a másik felét is megpirítom.
Almás, mazsolás párolt káposzta
Hozzávalók:
1/2 kg savanyú káposzta
2 db alma
5 dkg mazsola
1 ek zsír
1 ek méz
kömény
Elkészítése:
Átmosom a káposztát és a felforrósított zsírra teszem. Megszórom köménnyel és gyakran kevergetve puhára párolom. Ha kell, akkor apránként adok hozzá egy kevés vizet. Belekeverem a felkockázott almát, a mazsolát, a mézet és még 10 percig tovább párolom. Főételként és köretként is kiváló.
Sült harcsa párolt zöldségekkel, vegyes csatnival
Hozzávalók:
2 szelet harcsa
1 ek zsír
1 ek zsír
1 szál sárgarépa
1 szál petrezselyem
1 ek kókuszolaj
1/2 citrom
1 csokor petrezselyem zöldje
1 csokor petrezselyem zöldje
só
Elkészítése:
A zöldségeket megtisztítom, felkarikázom és a felforrósított kókuszolajon kevés víz hozzáadásával, fedő alatt puhára párolom. Amikor elkészült enyhén sózom és megszórom az apróra vágott petrezselyem zölddel. A halat besózom, grillezős serpenyőben felforrósítom a zsírt és magas hőfokon mindkét oldalán pirosra sütöm. Tálaláskor megcsepegtetem a citromlével. A csatni elkészítése a " Receptek " menüben megtalálható.
Elkészítése:
A zöldségeket megtisztítom, felkarikázom és a felforrósított kókuszolajon kevés víz hozzáadásával, fedő alatt puhára párolom. Amikor elkészült enyhén sózom és megszórom az apróra vágott petrezselyem zölddel. A halat besózom, grillezős serpenyőben felforrósítom a zsírt és magas hőfokon mindkét oldalán pirosra sütöm. Tálaláskor megcsepegtetem a citromlével. A csatni elkészítése a " Receptek " menüben megtalálható.
Rakott paszternák
Hozzávalók:
1 kg paszternák
6 db tojás
1 dl kókusztej
15 dkg kolbász
1 kk zsír
só
Elkészítése:
A paszternákot karikákra vágom és sós vízben megpárolom. 4 tojást keményre főzök, felkarikázom. Egy jénai tálat kikenem a zsírral és belerakom a paszternák felét, arra a felkarikázott kolbászt, a főtt tojásokat, a maradék paszternákot. A kókusztejet kikeverem 2 tojással, sóval és a tetejére öntöm. Forró sütőbe teszem fél órára.
Cukkini tepsiben
Hozzávalók:
2 db cukkini
1 csomag zöldhagyma
5 dkg szalonna
só
1 diónnyi zsír
Elkészítése:
A tepsit kikenem a zsírral, beleszeletelem a cukkinit kb. 1 cm-es vastagságban, aztán a zöldhagymát. Kicsit besózom. A tetejére vékonyra szelt szalonnát teszek. Mielőtt a sütőbe teszem egy fél órát pihentetem, a sótól kicsit megereszkedik.
Sajttal grillezett körte
Hozzávalók:
2 db körte
2 dkg sajt (nem olvadós)
Elkészítése:
A körtéket félbevágom, kiveszem a magházat és a ráteszem az apró kockákra vágott sajtot. Berakom a sütőbe és meggrillezem. (Nagyon finom és laktató. A képen látható adagból maradt 1 db vacsorára.)
Tojáspörkölt párolt brokkolival, céklával
Hozzávalók:
a pörkölthöz:
8 db tojás
1 fej hagyma
10 dkg füstölt kolbász
1 ek zsír
a párolt brokkolihoz:
1/2 kg brokkoli
pár kocka zeller
2 gerezd fokhagyma
só, őrölt paprika
Elkészítése:
A tojásokat keményre főzöm. Közben a zöldséget felteszem a pároló edénybe főni. A hagymát felkockázom és a zsíron megdinsztelem, megszórom a pirospaprikával, sózom és felöntöm vízzel. Hozzáadom a karikákra szelt kolbászt és lassú tűzön sűrűre főzöm. A főtt tojásokról leszedem a héjat és karikákra szelve hozzáadom a pörkölthöz és összeforralom.
Kocsonya, ahogy a nagyanyám készítette
Hozzávalók:
1 1/2 kg kocsonyahús
2 db nyelv
1/2 kg tarja
1/2 kg comb
2 fej fokhagyma
2 szárított pirospaprika
3 ek egész bors
3 babérlevél
só
Elkészítése:
A húsokat 3-4 nappal a főzés előtt lesózom. A besózott húsokat meleg vízzel átmosom. 9 l-es fazékba teszem, 4-5 l vizet adok hozzá és felforralom. Leszedem a habját és beleteszem a fűszereket. Ha kell sózom. Vigyázok a sóval, mert a hús sózott! Nagyon lassú tűzön, épphogy gyöngyözzön, készre főzöm, kb. 4 óra. Leszűröm a levét egy tálba és kiteszem a hidegre. Közben kicsontozom a csülköt és a körmöt, megtisztítom a nyelvet, a húsokat felvagdosom és üvegtálakba rakom . Behozom a levet és alaposan lemeregetem a zsírt a tetejéről. (azért teszem ki a hidegre, mert így könnyebb leszedni a zsírt) Aztán merőkanállal a húsokra öntöm, annyit, hogy ellepje. A maradékot egy külön tálkába töltöm. (A nagy fiam kedvence, csak lé)
Kiteszem a hidegre, 2-3 óra alatt bekocsonyásodik.
Paleo muszaka
Hozzávalók:
2 padlizsán
25 dkg darált hús
10 dkg szalonna
5 tojás
5 dkg reszelt sajt
4 paprika
1 fej hagyma
2 dl paradicsomlé
1 ek olívaolaj
2 ek zabpehely
só, bors, fahéj, rozmaring
Elkészítése:
A padlizsánt 1 cm-es karikákra vágom és besózom ( legalább 1 órát álljon, így a keserű ízét kidobja magából) . Közben kockára vágom a hagymát, a paprikát csíkokra és a felforrósított olajon megdinsztelem. Hozzáadom a darált húst és pár percig kevergetve pirítom. Ráöntöm a paradicsomlevet, a fűszereket ( a fűszerek mennyisége a csipet) és addig párolom amíg jó sűrű lesz.
Közben felszeletelem vékonyra a szalonnát és egy részét jénai tál aljára fektetem. Erre egy sor padlizsán kerül, aztán a zabpehely, aztán a ragu, aztán padlizsán és a tetejére a maradék szalonna. Beteszem a sütőbe 200 fokon kb. 30 percre.
Közben kikeverem a tojásokat a reszelt sajttal és az elősütött rakottasra öntöm. Visszateszem a sütőbe és pirosra sütöm.
Székely káposzta
Hozzávalók:
80 dkg savanyú káposzta
40 dkg csirkemell
10 dkg szalonna
1 hagyma
1 cseresznyepaprika
1 paradicsom
1 ek őrölt paprika
Elkészítése:
A szalonnát felkockázom és kisütöm a zsírját. A hagymát is kockákra vágom és ráteszem a szalonnazsírra, megdinsztelem. Megszórom a pirospaprikával és hozzáadom a darabolt csirkemellet. Jól átforgatom, felöntöm vízzel. Pár percig párolom, aztán hozzáadom a savanyú káposztát. Annyi vizet öntök rá, hogy ellepje és fedő alatt készre főzöm.
Göngyölt karaj pataki tálban 1.
Hozzávalók:
12 szelet karaj
12 vékonyra szelt szalonna
12 vékonyra szelt sajt
1 kg sárgarépa
2 hagyma
só, bors
Elkészítése:
A pataki tálat előző este beáztatom. A húsokat kicsit kikloffolom, rárakom a szalonnát és a sajtot és felgöngyölöm. Szorosan a tál aljára teszem és besózom. A sárgarépát 1-2 cm-es darabokra vágom és a húsra teszem. Aztán a hagymát, kicsit sózom és borsozom. Ráteszem a fedőt és kb. 2 órát 200 fokon sütöm. A végén egy félórára fedő nélkül pirítom.
( A családom rizzsel ette, nekik is nagyon ízlett.)
Sajttal göngyölt karaj pataki tálban 2.
Hozzávalók:
12 szelet karaj
12 szelet sajt ( kb. 2x1 cm, saját készítésű )
1 kg sárgarépa
1 karalábé
a tetejére:
5 dkg szalon csíkokra vágva
petrezselyem zöldje apróra vágva
10 kis szelet sajt
só, bors
Elkészítése:
A pataki tálat előző este beáztatom. A karajt kikloffolom beleteszem a sajtot és felgöngyölöm. Sorban a tál aljára teszem és kicsit megsózom. Erre kerül a karikákra vágott sárgarépa, aztán a karalábé, a petrezselyem zöldje és a szalonna. Kicsit sózom, megszórom durvára őrölt színes borssal, ráteszem a fedelét és a sütőben 2 órát párolom. Aztán leveszem a fedelét ráteszem a sajt szeleteket, a sütőt felső grillre állítom és pár percig grillezem.
Lecsó
Hozzávalók:
1 nagy fej hagyma
1/2 kg paprika
1 cukkini
1 paradicsom
2 ek olívaolaj
só
Elkészítése:
A felforrósított olajban megsütöm a hagymát és a paprikát. Hozzászelem a cukkinit és a paradicsomot, sózom és fedő alatt lassú tűzön puhára párolom.
1 nagy fej hagyma
1/2 kg paprika
1 cukkini
1 paradicsom
2 ek olívaolaj
só
Elkészítése:
A felforrósított olajban megsütöm a hagymát és a paprikát. Hozzászelem a cukkinit és a paradicsomot, sózom és fedő alatt lassú tűzön puhára párolom.
Rakott karfiol
Hozzávalók:
1 fej karfiol
1 fej karfiol
10 db tojás
10 dkg reszelt sajt
kolbász
szalonna
só, 1 ek mustár
Elkészítése
A karfiolt sós vízben puhára főzöm, 4 tojást keményre. Egy jénai tálat kizsírozok, az aljára 1 réteg karfiol kerül, aztán 1 réteg karikákra vágott főtt tojás, aztán 1 réteg karikákra szelt kolbász. A fele karfiol a tetejére kerül. 6 tojást habosra keverek, beleteszem a sajot, sót és a mustárt. Ráöntöm a karfiolra, a tetejére beirdalt szalonnát teszek.
Rakott kelbimbó
Hozzávalók:
Párolt kelbimbó és paszternák
bolonyai szósz
5 dkg sajt
Elkészítése:
Egy kis jénai tál aljára teszem a párolt zöldségeket, rá a szószt, a tetejére a reszelt sajtot. Forró sütőben pár percig pirítom.
Bosnyák fazék
Hozzávalók:
40 dkg felkockázott marhahús
1 kis fej hagyma
1 szál sárgarépa
1 szál fehérrépa
1 kis zeller
1 kis fej káposzta
3 db paradicsom
1 ek zsír
só, babérlevél, kömény, őrölt paprika
Elkészítése:
A hagymát felkockázom és a zsíron megdinsztelem. Rászórom a pirospaprikát, a húst és jól összekeverem. Felöntöm annyi vízzel, hogy ellepje, befűszerezem és fedő alatt párolom. Kb. fél óra után belevágom cikkekre a káposztát. A sárgarépát, fehérrépát, zellert karikákra, a paradicsomokat negyedelem és hozzáadom. Vízzel feleresztem és lassú tűzön készre főzőm. Napokig eláll !
Tojásos lecsó
...és a paradicsommal
Hozzávalók:
2 fej hagyma
1 kg paprika
2 db paradicsom
kacsazsír
só, őrölt paprika
4 db tojás
Elkészítése:
Felforrósított zsiradékon megdinsztelem a hagymát és a paprikát, sózom és megszórom az őrölt paprikával. Hozzáadom a felaprított paradicsomot és fedő alatt pár percet párolom. Amikor elfőtte a levét, akkor ütöm rá a tojásokat.
Borscs
Hozzávalók:
40 dkg felkockázott marhahús
1 kis fej hagyma
1 szál sárgarépa
1 szál fehérrépa
1 kis zeller
2 db cékla
1 kis fej káposzta
3 db paradicsom
olíva olaj
só, babérlevél, kömény
petrezselyem
Elkészítése:
A hagymát felkockázom, a sárgarépát, fehérrépát karikákra, a céklát csíkokra, a paradicsomokat negyedelem és felforrósított olajon megdinsztelem. Megszórom és felöntöm annyi vízzel, hogy ellepje. Hozzáadom a fűszereket és kb. 20 percig fedő alatt párolom. Közben felvágom a káposztát. (nem kell nagyon apróra) és belekeverem. Vízzel feleresztem és lassú tűzön készre főzőm. Amikor elkészült megszórom a petrezselyemmel. Napokig eláll !
Ha gyorsan kell ebéd, vacsora:
Tojásrántotta uborkával
Hozzávalók:
3 db tojás
3 dkg uborka
só
Elkészítése:
Hagyományos rántottát készítek és megszórom az apróra vágott, nyers uborkával és egy csipet sóval.
Alma, dió, sajt
Ebbe a sajtba lepkeszegmagot tettem. Az íze a dióéra emlékeztet.
Főzelékek és feltétek
Spenót tükörtojással
Hozzávalók:
1 csomag mirelit spenót
1 ek zsír
3 gerezd fokhagyma
2 kk zabpehely liszt
1/2 dl kókusztej
só, bors
2 db tükörtojás
Elkészítése:
A fokhagymát egészen apróra felkockázom és megfuttatom a felforrósított zsíron. Beleteszem a zabpehely lisztet és hozzákeverem a kiolvasztott spenótot. A kókusztejet felhigítom 1 dl vízzel és folytonos keverés mellett apránkét a spenóthoz öntöm. Sózom, borsozom és 1-2 percig kevergetve főzöm.
Hozzávalók:
1 kg kelkáposzta
2 szál paszternák
3 gerezd fokhagyma
1 ek kacsazsír
2 tk zabpehelyliszt
2 tk őrölt paprika
1 tk kömény
só
Elkészítése:
A kelkáposztát feldarabolom és kevés sós vízzel, fedő alatt párolom. Megtisztítom a paszternákot, feldarabolom és a káposztához adom. Megszórom a köménnyel és puhára főzöm. Elkészítem a rántást. A zsírt felforrósítom, hozzáadom az apróra felkockázott fokhagymát és a zabpehelylisztet. Kevergetve 1-2 perccig pirítom, megszórom a pirospaprikával, felöntöm egy kis hideg vízzel és a főzelékhez keverem.
Kelkáposzta főzelék
Hozzávalók:
1 kg kelkáposzta
2 szál paszternák
3 gerezd fokhagyma
1 ek kacsazsír
2 tk zabpehelyliszt
2 tk őrölt paprika
1 tk kömény
só
Elkészítése:
A kelkáposztát feldarabolom és kevés sós vízzel, fedő alatt párolom. Megtisztítom a paszternákot, feldarabolom és a káposztához adom. Megszórom a köménnyel és puhára főzöm. Elkészítem a rántást. A zsírt felforrósítom, hozzáadom az apróra felkockázott fokhagymát és a zabpehelylisztet. Kevergetve 1-2 perccig pirítom, megszórom a pirospaprikával, felöntöm egy kis hideg vízzel és a főzelékhez keverem.
Paleo tökfőzelék
Hozzávalók:
1 csomag mirelit tök
1 fej hagyma
1 tk zsír
1 csokor kapor
1 kk pirospaprika
só
Elkészítése:
A hagymát felkockázom és a felforrósított zsíron megdinsztelem. Megszórom a pirospaprikával és hozzáadom az felolvasztott tököt és a kaprot. Sózom és kevés víz hozzáadásával puhára párolom. Botmixerrel a felét pépesre mixelem, ez adja a sűrítését.
Tökfőzelék
Hozzávalók:
1 csomag mirelit tök
1 fej hagyma
3tojás
1 ek zabliszt
kacszsír
só, őrölt paprika, kapor
Elkészítése:
A hagymát kockára vágom és a kacszsíron megdintsztelem, megszórom pirospaprikával , hozzáadom a tököt
és kb. 1 dl vizet. Sózom és beleteszem a kaprot. Fedő alatt puhára párolom. A tojásokat simára keverem a zab liszttel. Amikor megfőtt a tök belehabarom.Gomba pörkölt
Hozzávalók:
1/2 kg gomba
1 fej hagyma
2 db paprika
1 ek kacsazsír
1 csokor petrezselyem
só, őrölt paprika
Elkészítése:
A hagymát felkockázva a zsíron megdinsztelem, megszóróm az őrölt paprikával, hozzáadom a felszeletelt gombát és a friss paprikát ( még mindig van egy kevés a kertből). Megsózom és egy kevés vizet öntök alá és sűrűre főzöm. Hozzáadom az apróra vágott petrezselymet.
A karfiol püré a tegnapi maradék.
Frissen sültek
Paleo fasírt
Hozzávalók:
1/2 kg darált hús
1 fej hagyma
4 db tojás
só, bors, őrölt paprika
Elkészítése:
Összekeverem a hozzávalókat és bevizezett kézzel pogácsákat formázok. Sütőpapírral bélelt tepsibe rakom és pirosra sütöm. ( alsó-felső lángon 200 fokon, így megforgatni sem kell.)
Párolt káposzta
Hozzávalók:
1/2 fej káposzta vékonyan felszeletelve
1 fej hagyma apróra kockázva
1 ek zsír
1 ek méz
2 ek balzsamecet
só, őrölt kömény
Elkészítése:
A felszelt káposztát besózom és legalább fél órát pihentetem. A zsírt felforrósítom, hozzáadom a mézet és 1-2 percig pirítom. Megfuttatom benne a hagymát (sütni nem kell) és hozzáadom a káposztát a megeresztett levével együtt. Megszórom a köménnyel, jól átforgatom és fedő alatt puhára párolom. A végén hozzáadom a balzsamecetet és még kicsit fedő nélkül kevergetve sütöm.
Szalonnába göngyölt sütőtök
Hozzávalók:
6 szelet sütőtök
6 vékonyra szelt szalonna
Elkészítése:
Feldarabolom a tököt és lehéjazom, begöngyölöm szalonnával és előmelegített sütőben pirosra sütöm.
1 egész tököt daraboltam fel, a többi szeletet simán megsütöttem. Meg kell jegyeznem, hogy igazán az almás cékla saláta illett volna hozzá. Bizarra sikeredett az édes, a sós és a csípős:-)
Csirkemáj karfiol pürével
Hozzávalók:
25 dkg csirkemáj
5 dkg szalonna felkockázva
1 fej hagyma karikákra vágva
1/2 kg karfiol
só, bors
Elkészítése:
Elősütöm a szalonnát, egy időben ráteszem a májat és a hagymát. Fedő alatt kezdem el sütni, amikor megfordítom már fedő nélkül. Néha a hagyma miatt meg kell kevergetni. Csak tálalás előtt sózom és borsozom.
A karfiolt rózsáira szedem és sós vízben puhára főzöm. Leöntöm róla a vizet és beletöröm abba a zsírba, amiben a máj sült. Jól átkeverem.
Szalonnába göngyölt csirkemáj, hagyma, sütőtök
Hozzávalók:
1/2 kg csirkemáj
2 db hagyma
12 hasáb sütőtök
bacon szalonna
bors
Elkészítése:
A csirkemájat beborsozom, a hagymákat negyedelem, a sütőtököt meghámozom és hasábokra vágom, aztán bacon-be göngyölöm és egy tepsibe rakom. Előmelegített sütőben pirosra sütöm.
Sült tarja
Hozzávalók:
4 szelet tarja,
2 vékony szelet szalonna
csipet só
Elkészítése:
A szalonna szeletek bevagdosom és kisütöm a zsírját. Közben a húsokat kikloffolom és kicsit besózom. A szalonna zsíron mindkét oldalát pirosra sütöm. Kis vizet öntök rá és fedő alatt puhára párolom.
Cukkini röszti
Hozzávalók:
2 db cukkini
1 fej hagyma
2 gerezd fokhagyma
2 db tojás
2 ek őrölt mandula
1 ek kókuszolaj
só, bors
Elkészítése:
A cukkinit, a hagymát és a fokhagymát lereszelem és besózom. Fél órát hagyom, hogy és kinyomkodom a levét. Hozzákeverem a tojásokat, a borsot és a mandulát. A kókuszolajat felforrósítom és kanállal beleadagolom a masszát, kis lepénykéket sütök. Mindkét oldalát megpirítom. Óvatosan forgassuk, mert elég lágy ez a tészta. Itatós papírra szedem.
Saláták
Vegyes saláta
Hozzávalók:
1/2 uborka
1 pirospaprika
1 csomag zöldhagyma
1 csokor petrezselyem
2 ek balzsamecet
só
pár csepp olívaolaj
Elkészítése:
A zöldségeket apróra szeletelem, enyhén sózom. Belekeverem a balzsamecetet és a tetejére pár csepp olívaolajat öntök.
Savanyúkáposzta saláta
Hozzávalók:
20 dkg savanyúkáposzta
2 hagyma vékonyra karikázva
1 kk őrölt paprika
2 kk olívaolaj
só
Elkészítése:
A hagymát besózom és hagyom 1 órát állni. Összekeverem a paprikával és az olívaolajjal. Végül hozzáadom a káposztát.
Uborka saláta
Hozzávalók:
2 db kígyó uborka
3 gerezd fokhagyma
só, fehér balzsamecet
Elkészítése:
Az uborkát felszelem és besózom. Amikor levet enged kinyomkodom, belevágom a fokhagymát és balzsamecettel ízesítem.
Káposzta saláta
1 kis fej káposzta
balzsamecet
csipet só
csipet kömény
Elkészítése
A káposztát vékonyra metélem, sózom és 1 órát állni hagyom. Szórok rá kis őrölt kömény és leöntöm egy kevés balzsam ecettel.
Paradicsom saláta
2 db paradicsom,
1 kis fej hagyma
olívaolaj
só
friss bazsalikom
Elkészítése
A hagymát apróra vágom, kicsit sózom és 1 órát állni hagyom. Felkarikázom a paradicsomot és a hagymához adom. Pár csepp oliva olajat öntök rá és megszórom apróra szelt bazsalikommal.
Fekete retek saláta
Hozzávalók:
1 db fekete retek
1/2 citrom
csipet só
Elkészítése:
Apróra reszelem a retket , sózom és citromlével meglocsolom.
Cékla saláta
Cékla saláta
Hozzávalók
2 kis db cékla
2 kk ecetes torma
1/2 citrom leve
Elkészítése:
A céklát lereszelem, ráöntöm a citromlevet és hozzákeverem a tormát.
Céklasaláta 2
Hozzávalók:
1 kis db cékla
2 db alma
1/2 citrolé
csipet só
Elkészítése:
A céklát meghámozom és lereszelem, az almát meghámozom, kivágom a magházát és apró kockákra szelem. Összekeverem a céklával, picit sózom és ráöntöm a citromlevet.
Főtt céklasaláta
Hozzávalók:
1 kg cékla
1/2 dl balzsamecet
2 dl víz
só, őrölt kömény
1 db alma
Elkészítése:
A céklát megfőzöm, lehéjazom és karikára vágom. A vizet felforralom, hozzáadom a balzsamecetet a sót és a köményt. Ráöntöm a céklára. Kihűlés után jól záródó dobozban a hűtőbe teszem. 1-2 hétig eláll. Tálaláskor édesítés helyett frissen kockázom rá az almát.
Muffinok és egyéb csemegék
Mandulás, barackos muffin
Húsos muffin
Almás püspökkenyér
Hozzávalók:
1/2 kg alma lereszelve
1 tojás
3 ek méz
1 sütőpor
15 dkg őrölt mandula
2 ek zabpehelyliszt
1 citrom reszelt héja
1 tk fahéj
mazsola, dió, étcsokoládé
Elkészítése:
A tojást a mézzel habosra keverem és hozzáadom először az almát és sorban a többi alapanyagot. 2 részre osztom, az egyiket kizsírozott, lisztezett őzgerinc formába öntöm, a másikat szilikonos kenyérformába. Előmelegített sütőben, 170 fokon 1 órát sütöm.
Toszkán gesztenye lepény / Castagnaccio
Hozzávalók:
25 dkg gesztenyeliszt
4 dl víz
5 dkg durvára vágott dió
5 dkg fenyőmag
5 dkg mazsola
1 szál rozmaring
3 ek sárgabarackmagolaj / eredetileg olívaolaj
csipet só
Elkészítése:
A mazsolát vízbe áztatom. A rozmaringról leszedem a tűleveleket, egy kávés pohárba teszem és ráöntöm a fele olajat. Keverőtálba öntöm a gesztenyelisztet és folytonos keverés közben belekeverem a vizet és egy csipet sót. Kinyomkodom a mazsolát és hozzákeverem a felét, a fele diót, a fele fenyőmagot és a fele olajat. Szilikonos sütőformába öntöm a tetejét megszórom a maradék mazsolával, fenyőmaggal és a dióval. Végül a rozmaringot teszem rá, levelenként elosztva. Meglocsolom az olajjal, amiben a rozmaring ázott. 200 fokra előmelegített sütőben aranybarnára sütöm.
Készült tegnap csatni is. Anélkül már nem élet az élet. Nagyon megkedveltük, a családom és a barátaim is.
Körtés kevert
Hozzávalók:
4 db tojás
4 ek lenmagliszt
4 ek kókuszreszelék
4 kocka 85 %-os étcsokoládé apróra tördelve
2 ek méz
1/2 sütőpor
1 db körte
kókuszolaj a sütőforma kikenéséhez
Elkészítése:
Egy keverőtálban a tojásokat habosra verem és sorban hozzákeverem az alapanyagokat. A sütőformát vékonyan kikenem a kókuszolajjal és az alját kibélelem a körteszeletekkel, erre borítom a tésztát és előmelegített sütőben, 170 fokon 30-35 percig sütöm. Még melegen vágódeszkára fordítom és kockákra vágom.
Körtés útravaló
Hozzávalók:
1 db körte
4 db tojás
6 ek lenmag liszt
3 dkg mazsola
3 dkg dió
4 kocka étcsokoládé apróra tördelve
1 ek méz
1/2 sütőpor
1 kk kókuszolaj
Elkészítése:
A tojásokat habosra keverem, hozzáadom sorban a többi alapanyagot. Egy szilikonos kenyérformát kikenem a kókuszolajjal, az aljára cikkekre vágott körtét rakok és ráborítom a tésztát. Előmelegített sütőben 30-35 percet sütöm.
Szeletelve:
Gesztenyés püspökkenyér
Hozzávalók:
25 dkg gesztenye massza
2 tojás
2 ek méz
1 dl kókusztej
2 ek kókuszolaj
10 dkg kókuszreszelék
6 ek zabpehely liszt
1 sütőpor
1 kk fahéj
1 citrom reszelt héja
mazsola, dió, étcsokoládé
Elkészítése:
A tojásokat a mézzel és a felolvasztott kókuszolajjal habosra keverem. Beletördelem a gesztenyét, ráöntöm a kókusztejet és tovább keverem. Egyekén hozzáadom a többi alapanyagot. Szilikonos kenyérformába öntöm és előmelegített sütőben, 170 fokon 1 órát sütöm. Kiborítom és a tetejét még melegen megcsorgatom csokoládéval.
Karácsonyi mogyorós
Hozzávalók:
5 db tojás
10 dkg őrölt mogyoró
5 ek olvasztott méz
6 dkg kókuszolaj
3 tk kakaó
1 tk szódabikarbóna
a csokimázhoz:
3 ek kakaó
2 ek méz
2 ek víz
1 ek kókuszolaj
Elkészítése:
A tojásokat szétválasztom, a sárgáját habosra keverem a mézzel és a kókuszolajjal, belekeverem a mogyorót, a kakót és a szódabikarbónát. A fehérjét kemény habbá verem és óvatosan belekeverem a tésztába. Szilikonos kenyérformába öntöm és 180 fokon egy órát sütöm. Míg hűl, elkészítem a csokimázat. A kakót, a mézzel és a vízzel felfőzöm, belekeverem a kókuszolajat és a tésztára öntöm. Vágott mandulával díszítem.
Fordított almás-mákos
Hozzávalók:
3 db alma
4 db tojás
10 dkg kókuszreszelék
2 ek darált mák
4 ek víz
2 ek méz
1 tk szódabikarbóna
fahéj
Elkészítése:
Szétszedhető tortaforma alját bekenem kókuszolajjal és kibélelem a megtisztított, nyolcadolt alma szeletekkel.
Megszórom fahéjjal. Összekeverem a tésztához valókat és ráöntöm az almára. Előmelegített sütőben 20 percig sütöm. Leveszem a torta karimát, ráfektetem a süteményes tényért és felfordítom.
Paleo mézeskalács
Hozzávalók:
20 dkg darált mák
20 dkg kókuszreszelék
3 db tojás (2 a tésztába, 1 a tetejére)
15 dkg zsír
6 ek olvasztott méz
1 tk szódabikarbóna
1/2 csomag mézeskalács fűszerkeverék
a tetejére mazsola, mandula
Elkészítése:
Összegyúrom a hozzávalókat és egy éjszakára a hűtőbe teszem.
Sütőpapírt teszek a gyúródeszkára és azon nyújtom ki kézzel kb. 1 cm vastagra. Olyan az állaga, mint a gyurmáé. Karácsonyi figurákkal kiszúrkodom, a tetejét megkenem tojással és megszórom mandulával és mazsolával. Kézzel kicsit belenyomkodom. Sütőpapírral bélelt sütőben, 180 fokon 12 percig sütöm.
Paleo mézeskalács (laza paleó)
Hozzávalók:
20 dkg darált mandula
20 dkg zabpehely liszt
2 tojás
15 dkg kókusz zsír
5 ek olvasztott méz
1 tk szódabikarbóna
1/2 csomag mézeskalács fűszerkeverék
a tetejére: mandula, mák szezámmag, mazsola, csokireszelék
Elkészítése:
A mandulát és a lisztet keverőtálba teszem és belemorzsolom a zsírt. Aztán hozzáadom sorjában a többi alapanyagot és összegyúrom. Csak annyi ideig, míg a tészta összeáll. 1 éjszakára a hűtőbe teszem. Kinyújtom, kiszúrkodom karácsonyi figurákkal.(csillag, fenyő, üstökös, stb) Papírral bélelt tepsibe teszem, a tetejét megkenem tojással és megszórom mandulával, mákkal, szezámmaggal, mazsolával, csokireszelékkel. 180 fokon 12 percig sütöm.
Ez a mézeskalács azonnal is fogyasztható, puha omlós.
Beírom az eredetit is, mert ez a legnépszerűbb a receptjeim közül, ez az, amit mindenki elkért, aki valaha kóstolt belőle.
Mézeskalács (paleósítás előtt)
Hozzávalók:
40 dkg liszt
2 tojás
15 dkg zsír
15 dkg porcukor
3 ek olvasztott méz
1 tk szódabikarbóna
1/2 csomag mézeskalács fűszerkeverék
a tetejére: mandula, mák szezámmag, mazsola, csokireszelék
Elkészítése:
Ugyanaz, mint a fentié.
Mandulás mazsolás muffin
Hozzávalók:
4 db tojás
4 ek darált mandula
4 ek zabpehely liszt
2 ek zabpehely
2 ek méz
5 dkg mazsola
1 ek kókusz zsír
1 kk fahéj
1 sütőpor
Elkészítése:
A tojásokat felverem és sorban belekeverem a hozzávalókat. Papírral bélelt muffin sütőbe kanalazom. Előmelegített sütőben 20 percet sütöm.
Mandulás, barackos muffin
Hozzávalók:
4 db tojás
4 ek darált mandula
4 ek zabpehely liszt
2 ek zabpehely
2 ek méz
5 dkg aszalt sárgabarack
1 ek kókusz zsír
3 dkg aprított mandula
1 sütőpor
Elkészítése:
A tojásokat felverem és sorban belekeverem a hozzávalókat. A sárgabarackot apró kockára vágom és hozzáadom. Papírral bélelt muffin sütőbe kanalazom és a tetejét megszórom az aprított mandulával. Előmelegített sütőben 20 percet sütöm.
Almás muffin
Hozzávalók:
4 tojás
3 alma
10 dkg kókuszreszelék
dió ízlés szerint
2 ek méz
1 sütőpor
Elkészítése:
A felvert tojásokhoz reszelem az almát és sorban a többi hozzávalót. Papírral bélelt muffin formába töltöm és a tetejét megszórom dióval.
Húsos muffin
Hozzávalók:
4 ek bolonyai szósz
4 db tojás
6 ek zabliszt
1 diónnyi zsír
1 sütőpor
só
Elkészítése:
Bekeverem az össze hozzávalót és papírral bélelt muffin formában kisütöm.
Káposztás muffin
Hozzávalók:
4 db tojás
2 ek maradék párolt káposzta
6 púpozott ek zabliszt
1 ek zsír
1 sütőpor
só, bors, mák, szezámmag
Elkészítése:
A tojásokat felverem és hozzákeverem az összes hozzávalót. A muffin sütőt papírral kibélelem és kanállal betöltöm a tésztát. A tetejét megszórom felét mákkal, felét a szezámmaggal.
Kókuszos-mazsolás-csokis muffin
Hozzávalók:
4 db tojás
15 dkg kókuszreszelék
1 ek méz
10 dkg mazsola
12 db apróra tört étcsoki
1 sütőpor
Elkészítése:
A tojásokat felverem és belekeverem a többi hozzávalót. Papírral bélelt muffin sütőben sütöm.
Gombás muffin
Hozzávalók:
A délről maradt gombapörkölt, kb. 3 ek
4 db tojás
6 púpozott ek zabliszt
2 ek zabpehely
1 ek olívaolaj
1 sütőpor.
Elkészítése:
Összekeverem a hozzávalókat és papírral kibélelt muffin formában megsütöm.
A délről maradt gombapörkölt, kb. 3 ek
4 db tojás
6 púpozott ek zabliszt
2 ek zabpehely
1 ek olívaolaj
1 sütőpor.
Elkészítése:
Összekeverem a hozzávalókat és papírral kibélelt muffin formában megsütöm.
Kókuszos muffin
Hozzávalók
4 db tojás
20 dkg kókuszreszelék
2 ek méz
1 marok apróra vágott dió
1 kk fahéj
1 sütőpor
Elkészítése
Felverem a tojásokat és sorban hozzákeverem a többi alapanyagot.
Csokis muffin
Hozzávalók:
3 db tojás
10 dkg kókuszreszelék
2 ek. kakaó
2 ek. zabpehely
2 ek. méz
5 dkg apróra vágott dió
1 sütőpor
Elkészítése:
A tojásokat habosra keverem és hozzáadom a többi anyagot. Papírral bélelt muffin sütőben kb. 15 perig sütöm.
Sajtos muffin
Hozzávalók:
20 dkg reszelt sajt
4 db tojás
3 ek zabpehely
apróra vágott kapor (snidling, petrezselyem zöld)
1 sütőpor
Elkészítése:
A tojásokat habosra keverem és hozzákeverem a többi anyagot.