2016. január 29., péntek

A táplálékkiegészítők és a paleo

Több éves paleós tapasztalatom alapján állítom, hogy bizony szükség van jól megválasztott kiegészítőkre. Sokáig nem foglalkoztam a kérdéssel, bíztam a gondosan megválogatott és ellenőrzött helyekről beszerzett alapanyagokból készült táplálékaim erejében. De jöttek a jelek, elsőként bőrtünetek formájában, később működésbeli problémákban is. Rájöttem, hogy nem dughatom a fejem a homokba, valamit tenni kell.

Miért nem tudja fedezni a gondos, odafigyelő táplálkozásunk a jó működéshez szükséges vitaminokat, ásványokat, enzimeket, stb.?


Az alábbi tanulmány hiteles adatokkal bizonyítja, hogy ha annyi vitamint, és tápanyagot akarsz bevinni a szervezetedbe, mint a szüleid 1966-ban, 5-10-szer annyi zöldséget és gyümölcsöt kellene elfogyasztanod, mint nekik akkoriban. Ennyivel csökkent ugyanis az élelmiszernövényeink tápanyagtartalma.

 A Gödöllői Agrártudományi Egyetem tanulmánya






Lényegesen megnövekedett viszont a mesterséges tápoldatok (műtrágyák) és a növényvédőszerek elterjedése.

Nem csoda hát, ha az "alultápláltság" és a folyamatos "mérgeződés" miatt megbetegszünk!
Meggyőződésem, hogy a túlsúly is ezek következménye.

Megdöbbentő, hogy ez a változás néhány évtized alatt bekövetkezett. Vannak örvendetes  próbálkozások a REND visszaállítására. Szépen sokasodnak a BIO kultúrák, az ÖKO gazdaságok.

Addig is pótoljuk a táplálkozásunkból hiányzó elemeket és tisztítsuk a szervezetünket!

A következő írásaimban megosztom azt a gyakorlatot, amivel helyreállítottam a saját rendemet.