2012. március 24., szombat

Paleolit napi menü...154. nap

Böjtös napot terveztem és tartottam is estig. Egy váratlan halászlé meghívás elcsábított. Nagyon tavasz van, éled a baráti köröm. Pezsgő társasági életet élünk. Az öröm, a nevetés remekül beilleszthető a paleolit életmódba. Külön említést érdemel az is, hogy ezek a  vacsorákkal tarkított összejövetelek borították a régi mintájú diétákat, gyakran ébresztve bűntudatot. Ugye ismerős? Nehéz volt kijelölni olyan időpontot a diéta kezdetére, amibe ne kellett volna számolni az ilyesfajta "csábítások" eshetőségeivel. Hajajj, hányszor halasztottam e miatt az esedékessé vált fogyókúrát!
Most nincs ilyen gond. Bárhol, bármilyen helyzetben kiválasztható, a megengedett határokon belül a lakoma.

A tegnap esti vacsora mellé igaz csemegét kaptunk. Két jó barát örömzenélése volt a hab a tortán. A két harmonikás filmzenéket játszott. Ki kellett találnunk a film címét, főszereplőit. Bevallom, hogy nem jeleskedtünk, inkább a játékukban gyönyörködtünk.

Pénteki menü

reggeli: alma
ebéd: - alma
vacsora: - halászlé

A böjtös napjaimon szokásommá vált valami tartós elkészítése. Tegnap csatni- és sajtkészítésre szántam a konyhában töltött időt.

Alma-cékla csatni


Receptje a régebbi bejegyzéseimben és a "Receptek" menüpontban is megtalálható.

...és az imádott sajtjaim









2012. március 23., péntek

Paleolit napi menü...153. nap

Közeleg a Húsvét! Ehhez kapcsolódóan körbejártam a boltokat. Nálunk a zöldségeseknél kapható a házi ecetes torma. Ezt szoktam vásárolni anélkül, hogy elolvastam volna az összetételét. Kiderült, hogy ez az úgynevezett házi is tartalmaz tartósítószert, szintetikus édesítőszert és ecetet. Szerencsére megjelent a friss torma a boltokban, így a tormakészítés is adalékmentesen megoldható.
A másik, amit nagyító alá tettem az a mustár. Nem is részletezem, hogy mi mindennel teszik. A lényeg, hogy hirtelen felindulásomban elkészítettem az első saját mustáromat. Természetes anyagokat használtam, mézet, borecetet, fűszernövényeket. Nem kellett hozzá színezőanyag, hogy ilyen szép sárga legyen!

Az én mustárom


Nagyon kreatív voltam tegnap a konyhámban. Vendégségbe készültem és gondoltam, hogy a megszokott ital helyett paleo csemegével kedveskedek. Elkészítettem a csokis keksz újabb változatát, ami már nemcsak finom, hanem szebb is lett.

Csokis keksz ajándékba


Csütörtöki menü

reggeli: - alma
ebéd: - tojásos tészta salátával
vacsora: - halászlé

Tojásos tészta salátával




Hozzávalók:
a tésztához
10 dkg gesztenyeliszt - itt beszerezhető
1 tojás
csipet só
a feltéthez
5 dkg szalonna
2 db tojás
Elkészítése:
A lisztet összegyúrom a tojással és a sóval. Kisodrom és széles metéltre felvágom. Hogy ne ragadjon a sodrófához, a szóráshoz cikória-mix-et használtam, mert nem volt több gesztenyelisztem. Fél órát szárítom és forró sós vízben kifőzöm. Míg fő a tészta egy serpenyőbe kockázom a szalonnát és ha kisült a zsírja ráütöm a tojásokat. Erre szedem a kifőtt tésztát és kevergetve összesütöm.

Saláta


Hozzávalók:
1 fej saláta
3 gerezd fokhagyma
1 csokor medvehagyma
2 dl víz
1/2 dl balzsamecet
1 kk cukoressimo - itt beszerezhető
1 ek olívaolaj
1 kk só
Elkészítése:
A salátát és a medvehagymát megmosom és egy tálba tépkedem. A vízbe teszem a balzsamecetet, az apróra vágott fokhagymát, a cukrot, a sót, az olívaolajat és összeforralom. Miután kihűlt az előkészített salátára öntöm.

2012. március 22., csütörtök

Paleolit napi menü...152. nap

Messzemenő következtetésekbe nem akarok belemenni, de megemlítem, hogy ez a kórság 3 nap alatt átvonult rajtam. A környezetemben hasonló tünetekkel 2-3 hétig gyötrődtek. Talán a megváltozott életmódom segített ebben is.
Van  egy kis csoport, akik követőim a paleolit életmódban és napi szinten konzultálunk. Óvatosan fogalmazok a saját tapasztalataimról, hisz egy példa nem lehet eklatáns. Van viszont pár dolog, ami közös és most már megosztható. Ilyenek:
- a fogyás
- az íz érzékelés és a szaglás finomodása
- jó alvás, friss ébredés
- szellemi frissesség
- étkezések utáni könnyedség
- megszűnt az édesség utáni "beremegés" (koplalós diétáink rémálma)
- a laborvizsgálatok javuló eredményei (kivétel nélkül mindenkinél érzékelhető, aki megcsináltatta)

Szerdai menü

reggeli: - alma
ebéd: - sült sajt bundázott zöldségekkel
vacsora: - bundázott zöldségek (a déli maradék hidegen is kiváló)

Sült sajt bundázott zöldségekkel


Hozzávalók:
3 szelet sajt (saját készítés)
1 fej hagyma
1 szál paszternák
1 tojás
1 ek paleo cikória-mix - itt beszerezhető
só, bors, mustár
1 ek zsír
Elkészítése:
A zsírt felforrósítom egy teflon serpenyőben és a sajtokat mindkét oldalán pirosra sütöm. Keverőtálba felütöm a tojást és kikeverem a fűszerekkel és a cikória-mix-el. Beleaprítom a hagymát karikákra, a paszternákot vékony hasábokra és jól összekeverem. Forró zsírba kanállal kis halmokat rakok és mindkét oldalán pirosra sütöm.

2012. március 21., szerda

Paleolit napi menü...151. nap

Folytattam a betegség elleni harcot. Leveseket és gyümölcsöket kívántam. Megint csak az önszabályozás lépéseit követtem. Ma már egészen jól vagyok. Nem tudom, hogy miféle kórság volt rajtam, de szerencsére gyorsan átvonult.
Alkalmazott "gyógymódok":
- hagyma félbevágva minden helyiségben
- pálinkás toroköblögetés
- C-vitamin nagy dózisban
- gyümölcsök és levesek
- ágymeleg

Keddi menü

reggeli: - alma
ebéd: - hagymaleves, sajt
vacsora: - gyümölcsleves

Hagymaleves


Hozzávalók:
2 nagy fej hagyma
1 l víz
1 szelet sajt
Elkészítése:
A hagymát felkarikázom, kicsit sózom és megfőzöm. A sajtot a tányérba teszem és rámerem a forró levest.

Gyümölcsleves


Hozzávalók:
10 dkg aszalt gyümölcs
1/2 l víz
1 ek paleo gyümölcs-mix - itt beszerezhető
Elkészítése:
A gyümölcsöket puhára főzöm és a végén hozzákeverem a gyümölcs-mix-et. 

A friss sajtjaim


2012. március 20., kedd

Paleolit napi menü...150. nap

Gyengélkedem. Elborított a nátha és a torkom is fáj. Tegnap egész nap feküdtem, kúráltam magam. Jó pár éve az interneten terjedt az alábbi cikk a hagyma influenzára mért hatásáról.

1919-ben amikor az influenzajárvány megölt 40 millió embert (valószínű USA-ban), volt egy orvos ,aki sok farmert meglátogatott, hogy megpróbáljon segíteni a járvány elterjedésében.
Egyszer egy családhoz érkezett, és csodálkozott, hogy mindenki egészséges.
A feleség közölte, hogy egy edényben hámozatlan hagymát tartanak a szobában.
Az orvos nem akarta elhinni, és kérte, hogy vizsgálhassa meg a hagymát mikroszkóppal.
A hagymában megtalálta az influenza vírust.
Szemmel láthatóan a hagyma bevonzotta a mikrobát így tartva a családot egészségesen.

A cikk írója hallott egy történetet a fodrászától.
Néhány éve az alkalmazottai és sok kuncsaftja is influenzások voltak.
A következő évben több edényben hagymát helyezettel különböző helyre a fodrász helyiségben.
Meglepetésére senki sem betegedett meg az alkalmazottai közül.

Egy másik eset:Egy illetőnek tüdőgyulladása volt.
A hagyma mindkét végét levágta majd az egyik végét felszúrta egy villára majd a villa nyelét beleállította egy vázába és a beteg paciens mellé helyezte az éjszakára.
Reggelre a hagyma fekete lett a mikrobáktól.
A cikk írója is kipróbálta ilyen esetben a hagymát és utána jobban érezte magát.

A megmaradt szeletelt nyers hagyma MÉRGEZŐ, dobjuk szemétbe!



Ezt alkalmaztam én is, ma már egy kicsivel jobban érzem magam. Folytatom a hagyma kúrát, külsőleg és belsőleg.


Hétfői menü


reggeli: - alma
ebéd: - vasárnapi maradék
vacsora: - házi kolbász hagymával


Hagyma az éjjeliszekrényemen









2012. március 19., hétfő

Paleolit napi menü...149. nap

Szülinapoztunk tegnap a családommal. Ünnepi ebéd és jó hangulatú együttlét...
Délután pihenés a kedvenc fürdőmben, szauna szeánszokkal tűzdelve. Négy felöntésen voltam, volt tengersós, joghurtos, mézes és csokis. Dolgozom rendesen, minden eszközt bevetek, hogy szépen fogyjak. A szauna szeánszról írtam már, itt.

Vasárnapi menü

reggeli: - alma
ebéd: - húsleves, vaddisznó vele sült zöldségekkel, csokibomba
vacsora: - maradék

Vaddisznó sütőzacskóban

Hozzávalók:
1,5 kg vaddisznó borda
4 gerezd fokhagyma
10 dkg szalonna
2 ek paleoolaj - itt beszerezhető
só, szegfűbors, babérlevél
1/2 kg sárgarépa
1/2 kg cukkini
Elkészítése:
A húst 2 nappal a sütés előtt bepácolom, megspékelem a fokhagymával és a szalonnával, bedörzsölöm a fűszerekkel és meglocsolom az olajjal. Sütőzacskóba teszem a felkarikázott zöldségekkel és 3 órát sütöm.

Csokibomba ( ronda és finom)


Hozzávalók:
a tésztához:
7 db tojás
3 ek darált dió
2 ek gesztenyeliszt - itt beszerezhető
2 ek lenmagliszt - itt beszerezhető
1 ek cukoressimo - itt beszerezhető
1 kk szódabirarbóna
a krémhez:
7 db tojás
2 ek cukoressimo - itt beszerezhető
1 ek kakaó
10 dkg étcsokoládé
10 dkg kókuszolaj - itt beszerezhető
1/2 dl rum
1 kis doboz kókuszkrém - itt beszerezhető
Elkészítése:
Szétválasztom a tojásokat, a sárgáját habosra keverem a cukorral, hozzákeverem a liszteket és a szódabikarbónát. Felverem a fehérjét kemény habbá és apránként a tésztához keverem. Sütőpapírral bélelt tepsiben tűpróbáig sütöm. Rácsra borítom, lehúzom róla a papírt és hagyom kihűlni.
A krémhez a tojásokat kikeverem a cukorral és a kakaóporral. Gőz fölött, állandó keverés közben sűrűre főzöm. Beletördelem a csokoládét, hozzáadom a rumot és még pár percet, amíg a csoki felolvad, kevergetem. Leveszem a tűzről, belekeverem a kókuszolajat és a kókuszkrémet és kihűtöm.
Előveszek egy kerek üvegtálat, kibélelem folpack-al (ez esetben nálam kimaradt, azért lett ronda). A piskótából kivágok egy akkora korongot, amekkora az üvegtálam és a többit csíkokra vágom. A tál aljára öntök egy kanál csokikrémet ( amikor kihűlt még kicsit folyós ), egy réteg piskótát, aztán újra a krémet és így rétegezem, amíg el nem fogy. A tetejére ráöntöm az összes krémet és lezárom a félretett kerek lappal.
Pár órára a mélyhűtőbe teszem. Aztán kiveszem, pár perce forró vízbe állítom és tányérra borítom. Lehúzom róla a fóliát és megszórom csokireszelékkel.

2012. március 18., vasárnap

Paleolit napi menü...148. nap

Úgy érzem magam, mint akin átment az úthenger. A pilátesz óra valóban mély izmokat mozgatott, olyanokat, amikről nem is gondoltam, hogy létezik. :-)
Kemény kezdés volt, izomlázam van. Talán jobb lett volna ezt is fokozatosan!

Névnapi bulin voltam az este. A házigazda figyelmessége meghatott. Paleo desszert került az asztalra.

Szombati menü

reggeli: - alma
ebéd: - házi szalámi sajttal és salátával
vacsora: - vaddisznó sült zöldségekkel, paleo csokis torta

Ebéd


Vacsora