2013. november 2., szombat

Raffaelló közkívánatra



Pillanatok alatt készül, így örülök, ha a gyerekek ezt kérik.

Raffaelló

Hozzávalók:

20 dkg kókuszreszelék
20 dkg kókusztejpor
10 dkg kókuszolaj
4 ek nyírfacukor

Elkészítése:

A cukrot 1,5 dl vízzel felfőzöm, leveszem a tűzről és belekeverem a kókuszolajat, kókusztejport, majd a kókuszreszelék 3/4-ét. Jól lehűtöm és kiskanállal, vizes kézzel golyókat formázok, a közepébe mandulát, vagy aszalt meggyet teszek, aztán beleforgatom a maradék kókuszreszelékbe és fogyasztásig a hűtőbe teszem.


2013. november 1., péntek

Emlékezés szülőfalum temetőjében


A halottakra való emlékezés az emberiség egyetemes kincse. Mindenszentek és halottak napja nem csak a katolikus naptár szerint tartoznak elválaszthatatlanul egybe, hanem tartalmuk szerint még inkább. A katolikus naptárban Mindenszentek november 1. a halottak napja november 2. Akik a sírnál állunk, mi mindannyian az élők közül, s szent halottainkra emlékezünk, szentségük fényét sokszor csak tapasztalataink ködén át látva vagy még úgy sem, éppen fel is emelhetjük tekintetünket a lábunk előtti sírról. S körbenézhetünk. Az elhunyt szenteket látogató élő szentekre, hiszen mind azok, inkább vagy kevéssé vagy egyáltalán nem látható módon. S miközben hazafelé indulunk, kabátunkat összehúzva az alkony hűvösében, csak remélhetjük, hogy mi is egy vagyunk, egyike vagyunk az egyelőre még élő minden szenteknek.


2013. október 29., kedd

Kemencés sütögetés a késő őszi nyárban


A nyári kánikulában hanyagoltuk a kemencét, no meg kacsa sem volt... A hétvége elhozta a kacsát is, meg a jó kedvet is a kemence begyújtásához.



Sült benne a kacsa, szalonnába göngyölt füge és párolt káposzta.

A kacsát előző nap besóztam és beletettem a nagy ovális, fedeles edényembe. Sütés előtt már csak egy kevéske vizet öntöttem alá. szép lassan kb. 3 óra alatt sült ropogós pirosra. A fügét szalonnába göngyöltem és egy másik fedeles tepsiben szépen sorbaraktam, kicsi borssal szórtam. A káposztához zsíron üvegesre pároltam egy nagy fej hagymát, hozzáadtam 1 ek mézet és belekevertem 75 dkg savanyúkáposztát. Került még bele 5 dkg mazsola és 1 cikkekre vágott hámozott alma, végül a tetejére a fedő és irány a kemence.