2012. október 6., szombat

Paleolit napi menü 350. nap.

Pécsett jártam, egy házi filmvetítésre hívtak a barátaim. A filmről sajnálattal nem írhatok, mert nyilvánosan, jogdíj problémák miatt nem forgalmazható. Írhatok viszont a barátnőm vendégszeretetéről, figyelmességéről, aki paleo ebéddel várt, ráadásul olyannal, amit az én receptúrámból készített. Nagy öröm ez, sikerélmény nekem a folytatáshoz. Bevallom, mostanában foglalkoztat az a gondolat, hogy -elérve az egy évet- befejezem a napi posztolást.

Pénteki menü

reggeli: - limonádé, alma, kávé
ebéd - vacsora:- rakott karfiol, csokis, mazsolás muffin

A recept a 8. napi bejegyzésemben található, mivel a fényképezőm itthon maradt, ezt bemásolom.

Rakott karfiol


Hozzávalók
1 fej karfiol
10 db tojás
10 dkg reszelt sajt
kolbász
szalonna
só, 1 ek mustár
Elkészítése
A karfiolt sós vízben puhára főzöm, 4 tojást keményre. Egy jénai tálat kizsírozok, az aljára 1 réteg karfiol kerül, aztán 1 réteg karikákra vágott főtt tojás, aztán 1 réteg karikákra szelt kolbász. A fele karfiol a tetejére kerül. 6 tojást habosra keverek, beleteszem a sajtot, sót és a mustárt. Ráöntöm a karfiolra, a tetejére beirdalt szalonnát teszek.
Kókuszos-mazsolás-csokis muffin


Hozzávalók:
4 db tojás
15 dkg kókuszreszelék
1 ek méz
10 dkg mazsola
12 db apróra tört étcsoki
1 sütőpor
Elkészítése:
A tojásokat felverem és belekeverem a többi hozzávalót. Papírral bélelt muffin sütőben sütöm.

2012. október 5., péntek

Paleolit napi menü 349. nap

Felpezsdült a társasági élet. Tegnap estére két meghívásom is volt. Megoldottam, korán kezdtem az estét:-)
A cukkini, amit délben készítettem még a kertemből való. Talán még mindig lesz a hétvégén. Azt hiszem, hogy ideje lesz betakarítani a még földben lévő céklát, paszternákot, karalábét.

Csütörtöki menü

reggeli: - limonádé, alma, kávé
ebéd: - cukkini röszti savanyított szilvával
vacsora: - bográcsban főtt vadpörkölt

Cukkini röszti savanyított szilvával


Hozzávalók:
1/2 kg cukkini
1 fej hagyma
4 db tojás
4 ek gesztenyeliszt
3 ek lenmagliszt
2 ek zsír
só, bors
Elkészítése:
A cukkinit, a hagymát lereszelem, hozzákeverem a liszteket, sózom, borsozom és a felforrósított zsíron, kanállal adagolva, mindkét oldalán kisütöm. 

2012. október 4., csütörtök

Paleolit napi menü 348. nap

Nyáron hoztam haza a tengerről pár zacskó mirelit tintahalat. Télire szántam, amolyan nyáridézőnek, de a kezembe került és elcsábultam. Melegedtem, fürdőztem az emlékekben.

Szerdai menü

reggeli: - körte, kávé
ebéd: - bundázott tintahal karikák
vacsora: - házi szalámi, paprika

Bundázott tintahal karikák


Hozzávalók:
20 dkg tintahal karika
2 db tojás
2 ek kókusztej
2 ek szezámliszt
2 ek zsír
Elkészítése:
Kikeverem a tojást a kókusztejjel a szezámliszttel és a sóval. Beleforgatom a tintahalat és a felforrósított zsíron kisütöm. Tálaláskor meglocsolom kókuszkrémmel és apróra vágott fokhagymával.

2012. október 3., szerda

Paleolit napi menü 347. nap

Ragyogó napsütésre ébredtem, szeretem ezt az őszi feelinget. Ezek a színek, ízek, illatok varázslatosak. A betakarítás ideje. Új, örömteli feladat..első évem a kertben. A kezdők szerencséje kísért, a szárazság ellenére bő a termés.
Vacsora meghívásom volt. Vadat választottam, amit a "paleo tudomány" nem preferál, mondván a vad vegyszerezett területekről szerzi a táplálékát. Megkérdeztem egy vadász barátomat, aki határozottan cáfolta ezt az állítást. A vad kifinomult érzékeivel kerüli a vegyszerezett területeket. Neki hiszek! :)

Keddi menü

reggeli: - körte
ebéd: - brokkolis csirkemell
vacsora: - vargányás szarvaspörkölt

Vargányás szarvaspörkölt


2012. október 2., kedd

Paleolit napi menü 346. nap

Rég volt már, hogy annyit sikerült főznöm a hétvégén, hogy hétfőre is maradjon. Részben, mert a maradékot a gyereknek csomagolom, részben, mert az utóbbi időben nem voltak igazi vasárnapi ebédek. A hétfői maradékevés pedig hagyomány nálunk és az volt anyám konyhájában is.

Hétfői menü

reggeli: - limonádé, körte, kávé
ebéd: - húsleves, sült hurka
vacsora: - sajtos tojás

Vacsora


3 szelet sajt és 3 tojás

2012. október 1., hétfő

Paleolit napi menü 345. nap

Kulináris élvezetek halmaza jellemezte ezt a hétvégét. Együtt volt a család és én örömmel szántam az időt a konyhára. A szombati kemencés sültek mellé készültek "kiegészítők". Vasárnapi húsleves és gomba pörkölt.

Vasárnapi menü

reggeli: - limonádé, körte, kávé
ebéd: - húsleves, göngyölt tarja gomba pörkölttel
vacsora: - göngyölt tarja

Göngyölt tarja gomba pörkölttel



Gomba pörkölt
Hozzávalók:
1/2 kg gomba
2 fej hagyma
1 paprika
1 paradicsom
1 ek zsír
só, őrölt paprika
Elkészítése:
Az apróra felkockázott hagymát a zsíron megdinsztelem. Megszórom a paprikával, belevagdosom a paradicsomot, a paprikát, sózom és kevés vízzel párolom. Amikor besűrűsödik hozzáadom a szeletelt gombát, kis vizet öntök rá és készre főzöm.

2012. szeptember 30., vasárnap

Paleolit napi menü 344. nap


Szombati menü

reggeli: - körte, kávé
ebéd: - sült hurka
vacsora: - göngyölt hús

A kemencében sültek








Péntek este előkészítettem a húsokat, szeleteltem és sóztam. Szombat  reggel a kacsát a bőrős felével az aljára behelyeztem a kacsa sütő edényembe. A tarját 1 szelet sajttal a közepén felgöngyöltem és tesibe raktam. 1 fej fokhagymát vágtam rá és a tetejére a szalonnát. Durvára őrölt borssal megszórtam. Fedővel bepakoltuk a kemencébe. Miután kiderült, hogy van még hely, gyorsan kivertem egy almás lepényt.
Hozzávalók:
6 db tojás
6 ek gesztenyeliszt
6 ek lenmagliszt
6 ek kókuszreszelék
2,5 dl kókuszkrém
25 dkg vékonyra szelt alma
1 ek cukoressimo
3 ek méz
1/2 sütőpor
fahéj, bourbon vanília
Elkészítése:
Kézi mixerrel  az összes alapanyagot kikevertem, az almát a tetejére szeltem. Kizsírozott tepsibe öntöttem és a kemencében megsütöttem.