2012. február 11., szombat

Paleolit napi menü...112. nap

Ha választani lehetne a hét napjai közül, én biztosan a pénteket választanám. Délelőtt egy kis munka, délutántól pedig készülődés a hétvégére. Hazavárom a gyerekeimet, megtervezem a menüt és a programokat, bevásárolok...és még nagyon messze van a hétfő. :-)


Pénteki menü

reggeli: - alma
ebéd: - sajttal grillezett körte csatnival és almás sütivel
vacsora: - kínai csirkemell tépkedett salátával

Kínai csirkemell tépkedett salátával


Hozzávalók:
1/2 kg csirkemell felkockázva
4 gerezd fokhagyma felkockázva
1 szál sárgarépa vékony hasábokra vágva
1 ek szárított illatos gomba
10 dkg bambuszrügy
1 ek zsír
só, bors
Elkészítése:
A zsírt felforrósítom egy serpenyőben, beleteszem a húst és a fokhagymát. Néhány percig pirítom. Sózom, borsozom és hozzákeverem a zöldségeket. Kevés vizet öntök alá és fedő alatt puhára párolom.

Sajttal grillezett körte csatnival


Hozzávalók:
1 db körte
2 kis kocka sajt
Elkészítése:
A körtét félbevágom, ráteszem a sajtokat és meggrillezem.

Fagyos naplemente az úton



2012. február 10., péntek

Paleolit napi menü...111. nap

Kiástam az autóm a hó alól, ideje volt elindulnom. Pécsett volt dolgom, barátaimmal töltöttem az időt. Találkoztam azokkal is, akik a példám hatására életmódot váltottak.Egyikük büszkén hozta a reggel feltett zöldséges lepényt. Az volt az ebédem. Sikerélmény felsőfokban! Szépen alakul a kis paleo közösség.

Csütörtöki menü

reggeli: - alma
ebéd: - zöldséges lepény
vacsora: - kacsamell friss salátával, pirított magokkal

Vacsora


2012. február 9., csütörtök

Paleolit napi menü...110. nap

Nőnek a számok a címsorban, szalad az idő....A régi mintájú diétáimnál ilyenkorra már nagyon türelmetlenül vártam a végét. Most meg egyre fokozódik a lelkesedésem. A régit büntetésként éltem meg, ezt most ajándékként.

Nálunk már a második napja mínusz 20 fok van. Talán ez a hideg az oka, hogy "tartalmasabb" ételt készítettem tegnap. Ez is jelzi a már sokat emlegetett önszabályozás tökéletes működését.

Szerdai menü

reggeli: - alma, dió
ebéd: - zöldséges lepény
vacsora: újabb almás kevert

Zöldséges lepény


Hozzávalók:
1 szál paszternák
2 szál sárgarépa
1 kis fej lila hagyma
4 db tojás
1 szelet szalonna vékony csíkokra vágva
4 ek zabkorpa
1 késhegynyi szódabikarbóna
só, durvára őrölt bors
Elkészítése:
A paszternákot és a sárgarépát lereszelem, ráütöm a tojásokat és jól összekeverem. Hozzáadom a zabkorpát, a szódabikarbónát, a fűszereket. A négyszögletes szilikonos sütőformába öntöm, a tetejére rárakom a felkarikázott hagymát és a szalonnát. Előmelegített sütőben, 180 fokon kb. 20 percig sütöm. 

Almás kevert


Hozzávalók:
3 db alma reszelve
1 db tojás
2 ek méz
10 dkg lenmagliszt
1 citrom reszelt héja
1 tk fahéj
1 marok dió
2 kocka étcsokoládé apróra tördelve
1/2 sütőpor
Elkészítése:
Egy keverőtálba teszem az almát és sorban hozzákeverem a többi alapanyagot. Szilikonos kenyérformába kanalazom és előmelegített sütőben, 180 fokon kb. 40 percet sütöm.

2012. február 8., szerda

Paleolit napi menü...109. nap

Mielőtt belevágtam a paleo kalandba tanulmányoztam az elérhető szakirodalmat. Eljött az ideje, hogy köszönetet mondjak Dr. Szendi Gábornak, aki hozzáférhetővé tette a világ kutatási eredményeit és Loran Cordain-nak, aki 30 éve kutatja a táplálkozás és a egészség kapcsolatát és az utóbbi 20 évet a paleo elméletnek szentelte.

Belőlük gyúrtam össze a saját utam. Ebből lett ez a játék, ami eddigi életem legjobb tapasztalásait hordozza. Végtelen örömmel és szeretettel osztom meg ezt az élményt. A blogírás a reggeli kávészertartás fontos eleme lett. A paleo elmélet a gyakorlatban, ennek a közlése, terjesztése...

"Amikor az emberek helyes válaszokat találnak összetett étrendi/egészségügyi kérdésekre, akkor ezeket a válaszokat elmondják a barátaiknak is, és hála az internetnek, ezek a közlési folyamatok felgyorsultak."
Loran Cordain


Hétfői menü


reggeli: - alma
ebéd: - tojásrántotta kovászos uborkával
vacsora: - házi kolbász almával


Tojásrántotta kovászos uborkával


Hozzávalók:
4 db tojás
kacsazsír a serpenyő kikenéséhez
Elkészítése:
A felforrósított zsírra ráütöm a tojásokat, összekeverem és sózom. 

2012. február 7., kedd

Paleolit napi menü...108. nap

“Már végigjártál kismillió fogyókúrás oldalt, kipróbáltál sokféle módszert, begyűjtöttél egy csomó ismeretet arról, hogyan is kéne lefogyni… lehet, hogy közben észre sem vetted a LÉNYEGET?”
Barátaim biztatására indítom a jobb oldalon látható programokat. Vedd észre a lényeget! Akár fiatalon, hogy elkerüld a diétákkal járó kínokat és az egészségi problémákat, akár korosodva már meglévő bajokkal, fordítsd vissza a folyamatot, ahogy azt én is megtettem. 
Más látni, mint olvasgatni...a környezetemben többeknek így sikerült a váltás. El kell higgyem, hogy valóban jól csinálom! :-)


Ígértem tegnap a bableves paleósítását. Tudtam, hogy remek lesz. Adottság, hogy amikor kitalálom, képes vagyok érezni az ízeket. 
Vasárnap, amikor a bablevesről álmodoztam, jutott eszembe, hogy a gesztenyepürét hamisítják babbal. Sosem jártam utána, nem tudom, hogy ez igaz-e, de az ötlet, hogy a babot "hamisítsam" a gesztenyével, az innen származik.


Hétfői menü


reggeli: - meggyes lepény
ebéd: - magyaros gesztenyeleves
vacsora: - ebéd maradék


Magyaros gesztenyeleves


Hozzávalók:
1 fej hagyma
2 szál sárgarépa
1 szál petrezselyem
1 pár kocka zeller
2 gerezd fokhagyma
20 dkg gesztenye ( fagyasztott)
1 db tojás
1 ek kacsazsír
só, őrölt pirospaprika, babérlevél
Elkészítése:
Felkockázom a hagymát és megdinsztelem a zsíron. Megszórom a paprikával, beleteszem a felkarikázott zöldségeket, a fűszereket, felöntöm egy kevés vízzel és fedő alatt puhára párolom. Hozzáadom a gesztenyét, felöntöm vízzel és még 10 percig főzöm. Belekeverem a tojást és tálalom.



2012. február 6., hétfő

Paleolit napi menü...107. nap

Kimaradt a klasszikus vasárnapi ebéd. Ahányan vagyunk, annyi fele szóródtunk. Főztem a csülök főzőlevét felhasználva egy hagyományos bablevest, mert délutánra hazatértünk páran. A gyerekeim egyik kedvenc eledele, ahogy én csinálom. Valaha én is nagyon szerettem. Ma ki fogom próbálni az én bablevesem. Már kitaláltam, holnap beszámolok róla.

Vasárnapi menü

reggeli: - alma
ebéd: - főtt csülök tormával
vacsora: meggyes lepény

Meggyes lepény


Hozzávalók:
4 db tojás
3 ek lenmagliszt
3 ek zabkorpa
1 ek holland kakaó
3 ek nyírfacukor
1 ek kókuszolaj
 25 dkg fagyasztott meggy
2 dkg vágott mandula
1/2 sütőpor
Elkészítése:
A tojásokat felverem és sorban hozzákeverem az alapanyagokat. A négyszögletes szilikonos sütőformába öntöm, a tetejét megszórom a meggyel és a mandulával. 180 fokra előmelegített sütőben kb. 20 percig sütöm.

A tegnapi gyaloglás képei



2012. február 5., vasárnap

Paleolit napi menü...106. nap

Ennél szebb vasárnap reggelt el sem tudok képzelni. Nagy bögréből iszom a törökösen megfőzött kávét. Gyerekkorom téli emlékeit idézi.


A török kávéhoz felforralok 1 dl vizet és beleteszek 1 púpozott teáskanál kávét. Összekeverem és összeforralom. Csészébe töltöm és pár percig ülepítem.

Még esik a hó. Szeretem a meleg szobából nézni és szeretem a lábam alatt ropogó havat is. Mára hosszú túrát tervezek.



Vendégeim voltak péntek, szombat. Jó szokás szerint ajándékokkal érkeztek. Figyelmesek a barátaim. Kaptam, házi készítésű kolbászt, szalámit, májas hurkát, kókuszolajat. ( régebben bonbont, csokoládékat )

Szombati menü

reggeli: - almás sütemény
ebéd: - az ajándék darabkái
vacsora: - főtt csülök mustárral

Ebéd


Főtt csülök


Hozzávalók:
1 füstölt csülök
babérlevél, egész bors, fokhagyma
Elkészítése:
A csülköt a fűszerekkel a gyorsfőzőben puhára főzöm. Kiveszem a csontokat és kihűtöm.