2012. július 14., szombat

Paleolit napi menü 266. nap

Ajándékba kaptam egy nagy csokor tárkonyt. Mint a szorgos hangya, igyekszem eltenni a nyár ajándékait. Az az igény, hogy tiszta táplálékhoz jussak, bizony munkával jár. A paleolit életmódom új tevékenysége ez a begyűjtősdi...
A friss, zöld tárkonyból készítettem ecetet, a nagyját pedig felkötöztem a szárítóba.

Tárkony a szárítóban


Tárkonyecet


Igen egyszerű módját választottam az ecet készítésnek. Leszedegettem egy üvegnyi zöld tárkonylevelet és felöntöttem borecettel. Szobahőmérsékleten érlelem 2 hétig, aztán hűvös helyen tárolom.

Pénteki menü

reggeli: - mentás limonádé, őszibarack, kávé
ebéd: - sült oldalas, kovászolt tök
vacsora: - olasz almás lepény

Sült oldalas, kovászolt tök


Olasz almás lepény



Hozzávalók:
1 doboz (200ml)  kókuszkrém - itt beszerezhető
3 pohár (1 pohár = 200ml) gesztenyeliszt - itt beszerezhető
1 ek cukoressimo - itt beszerezhető
1 ek méz
3/4 pohár olajessimo - itt beszerezhető
3 db tojás
1 kk bourbon vanilia - itt beszerezhető
1 kk fahéj
1 ek rum
3 db alma vékonyra szeletelve
5 dkg mazsola
1/2 sütőpor
Elkészítése:
Az összes alapanyagot az alma és a mazsola kivételével egy keverőtálba teszem és a robotgéppel kikeverem.Végül beleforgatom az almát, a mazsolát és sütőpapírral bélelt tepsibe öntöm. Előmelegített sütőben, 180 fokon 40 percet sütöm. Hidegen felszeletelem. A mostani változatban az almát a tetejére szeltem.



2012. július 13., péntek

Paleolit napi menü 265. nap

A húshiányt enyhítendő beszereztem egy nagy tepsire való oldalast. Így javítok az arányon, ami az utóbbi időben eltolódott a zöldségek és gyümölcsök irányába. Most kéznél van egy nagy dobozzal a hűtőben.

Csütörtöki menü

reggeli: - limonádé, őszibarack, kávé
ebéd: - maradék kelkáposzta főzelék sült oldalassal
vacsora: - sült oldalas uborka salátával

Kelkáposzta főzelék sült oldalassal


Sült oldalas uborka salátával


Hozzávalók:
2 kg oldalas
5 db kis újhagyma
Elkészítése:
A húsokat besózom és pár órát pihentetem. Tepsibe rakom, kevés vizet öntök alá és alufóliával befedem, így párolom 1 órát. Aztán leveszem a fóliát, beleteszem az apró hagymákat és pirosra sütöm.

Hagymás uborka saláta


Hozzávalók:
2 db uborka
1 kis fej hagyma
balzsamecet
Elkészítése:
Felkarikázom az uborkát és a hagymát, enyhén sózom és meglocsolom a balzsamecettel.

2012. július 12., csütörtök

Paleolit napi menü 264. nap

Lassan visszatérek a dolgos hétköznapokba. Visszaáll a rend az életvitelembe. Figyelmes beosztással, gyorsan készülő ételekkel, újra jut idő a napi rendszeres mozgásra. Birtokba vettem az új konyhám is, tele vagyok kreatív ötletekkel. A paleo kis kertem ellát tiszta alapanyagokkal, most külön odafigyelést igényel a húsok beiktatása. A már rég sokat emlegetett önszabályozás most nem segít ebben, a legszívesebben zöldséget és gyümölcsöt ennék...ez ugye nem is csoda ilyen termények mellett:



Szerdai menü

reggeli: - limonádé, őszibarack, kávé
ebéd: - kelkáposzta főzelék
vacsora: - friss töpörtyű, zöldhagymával, paprikával

Kelkáposzta főzelék


Hozzávalók:
1 kis fej kelképoszta
3 gerezd fokhagyma
1 ek olajessimo - itt beszerezhető
1 ek gesztenyeliszt- itt beszerezhető
1 tk pirospaprika
só, kömény
Elkészítése:
A kelkáposztát csíkokra vágom,  és kevés vízzel felöntöm, fűszerezem és puhára főzöm. A felforrósított olajba belekockázom a fokhagymát, megfuttatom a gesztenyeliszttel, a pirospaprikával és kevés hideg vízzel felöntöm. Hozzákeverem a kelkáposztához és összeforralom.

Friss töpörtyű


2012. július 11., szerda

2012. július 8., vasárnap

Paleolit napi menü 260. nap

Nagyon nem esik nehezemre ez a pihenősdi, 8 óráig aludtam. Biciklizéssel kezdtem a napot, most pedig a kávémat kortyolgatom és hálás vagyok a jó sorsomnak.

Szombati menü

reggeli: - mentás limonádé, sárgabarack, kávé
ebéd: fasírt kovászos zöldségekkel
vacsora: császárszalonna, kovászos tök


Fasírt


Hozzávalók:
1/2 kg darálthús
1 fej hagyma
4 db tojás
4 ek zabpehely
1 ek pirospaprika
só, bors
Elkészítése:
A hagymát apró kockára vágom és összekeverem a hozzávalókat. Muffin formába kanalazom és előmelegített sütőben pirosra sütöm. Ebből az adagból 12 db lett.