2012. április 14., szombat

Paleolit napi menü 175. nap

Szeszélyes ez az április, pontosan úgy, ahogy tartja a mondás. Sokan panaszkodnak a frontos napok miatt fejfájásról, ingerültségről, gyengeségről. Valaha én is hajlamos voltam az időjárás okozta hangulatingadozásra. Egy-egy ilyen borús, hideg reggelen szomorúan néztem a világra és az aznapi teendőre is. Örömmel tapasztalom, hogy az életmód váltás óta sok-sok egyéb pozitív változás mellett ez is a múlté. Ha REND van bennem, körülöttem is az van! Ez az állapot semmilyen külső hatásra nem befolyásolható.
A paleolit életmód alkalmas eszköz az illúziók mellőzésére, a test-, a lélek- és a szellem harmonizálására. Visszatérés a legjobb énünkhöz és a természethez...

Tegnap a konyhában készült a télire szánt medvehagyma és a gyorsan elfogyó mustár.


A medvehagymát apróra felszelem, sózom, egy kevés mustárral és paleo olajjal átturmixolom. Jégkockatartóba töltöm és lefagyasztom. Fűszerként fogom használni a téli napokon.

Pénteki menü

reggeli: - alma
ebéd: - medvehagyma szósz tükörtojással
vacsora: - ugyanaz, mint az ebéd

Medvehagyma szósz tükörtojással ( ez is a ronda, de nagyon finom...)


Hozzávalók:
1 szatyor medvehagyma
1 fej hagyma
1 ek kacsazsír
1 ek szőlőmagliszt - itt beszerezhető
1/2 l kókusztej - itt beszerezhető
2 tükörtojás
Elkészítése:
A felkockázott hagymát a kacszsíron megdinsztelem, megszórom a szőlőmagliszttel és hozzákeverem a felszeletelt medvehagyma felét. Folytonos keveréssel felöntöm a kókusztejjel és megsózom. Amikor felforrt elzárom a tüzet és hozzákeverem a medvehagyma másik felét.

2012. április 13., péntek

Paleolit napi menü 174. nap

Úgy tűnik, hogy ez a hűvös idő meghosszabbítja a medvehagyma szezonját. Jó nagy szatyorral szedtem és élveztem nagyon az erdei gyaloglást. Kicsit teszek el télire, majd közlöm a receptjét. Tavaly fűszerolajat csináltam és mangalica zsírba tettem el.

Csütörtök BÖJT - 1 l céklalé és sok víz

Megtartom ezt a szokást, mert nem kényszer és nem előírás. Egyszerűen, mert jó nekem. Ha kimarad, akkor hiányzik.

Mint az már kiderült, imádok a konyhámban időzni. Ebből a mindennel jól felszerelt konyhából hiányzott valami, mégpedig a "munkaruhák", a kötények. Mivel a piac elég szegényes e tárgyban, terveztem magamnak. A barátnőm varrodájában elkészültek az első minta darabok.

Kötények sapkával



Kerítek modelleket a hétvégén és bemutatom úgyis. :-)

2012. április 12., csütörtök

Paleolit napi menü 173.nap

Pár hete gyúrtam gesztenyelisztből egy tésztát. A felét akkor kiszárítottam, ebből készült a tegnapi gyors ebéd. Hogy mennyire gyors? Mindennel együtt 15 perc.

Szerdai menü

reggeli: - alma
ebéd: - zöldséges tészta, uborkasaláta
vacsora: - maradék

Zöldséges tészta



Hozzávalók:
5 dkg száraz tészta/ gesztenyelisztből - itt beszerezhető
2 szál paszternák
1 nagy fej hagyma
1 ek kacsazsír
pár levél medvehagyma
só, durvára őrölt színes bors
Elkészítése:
A paszternákot hasábokra vágom, a hagymát karikára, sózom, borsozom és a kacszsíron megsütöm. Kifőzöm a tésztát és a sült zöldségekre szedem. Megszórom a medvehagymával és 1-2 percig összesütöm.

2012. április 11., szerda

Paleolit napi menü 172. nap

Könnyed maradt a Húsvét is, megnyugtató, hogy ez már így van. A kérdésre, hogy teltek az ünnepeket - a többség válasza :- jajj, halálra ettem magam. Mosolyogva hallgatom és örülök, én már ezen túl vagyok és a lényeggel foglalkozhatom. Nálam is az ünnep hagyományos ételei kerültek az asztalra. Mitől volt mégis Más?
- A házi sonka sóban érlelt, hideg füsttel tartósított
- A tojás szintén házi kukoricával etetett tyúkoktól
- A csirkemell szintén
- A torma és a mustár borecettel és mézzel készült
- A desszertekben nem volt cukor és gabona féle
Összegezve gabona-, cukor-, tejmentes volt. Nem tartalmazott semmiféle kemikáliát, adalékanyagot. Természetesen a jó közérzethez hozzájárult a mozgás is, amit Húsvétkor sem hagytam el. Volt nordic walking, úszás, szauna. Egyszóval: paleolit életmód.


Keddi menü


reggeli: - narancs
ebéd: - tojás, sonka, torma
vacsora: - csoki szalámi, alma









2012. április 10., kedd

Paleolit napi menü 171. nap

Szerencsés vagyok, hogy nem holmi kötelességtudatból időzök a konyhában. Nem volt mindig így. A nagy családom étkeztetése gyakran inkább a robotra emlékeztetett, mint az élvezetre. A paleo kreativitás más értelmet ad, már-már olyan, mint egy szakrális tevékenység. Nem csak az elfogyasztott ételektől leszek egyre jobban és jobb is. A " jót adok " különleges örömmé varázsolja a konyhában töltött időt. Legyen szó a gyerekeimről vagy a vendégeimről, akik szép számban megfordultak Húsvétkor nálam. Igen elégedetten fogyasztották a méregmentes tormát, mustárt, sütit...

Hétfői menü

reggeli: - sonka ecetes tormával
ebéd: - zöldséges apró hús, uborka saláta
vacsora: - mandarin

Zöldséges apró hús zacskóban




Hozzávalók:
1/2 kg csirkemell
1 kg sárgarépa
2 fej hagyma
4 gerezd fokhagyma
10 dkg szalonna
só, durvára őrölt bors, rozmaring
Elkészítése:
Minden hozzávalót megtisztítok és felaprítok. Egy nagy tálban összekeverem a fűszerekkel és sütőzacskóba töltöm. Másfél órára a sütőbe teszem. Ez is egy pillanatok alatt összeállítható étel, a munka oroszlánrészét a sütő végzi helyettem.
Az uborkasaláta mézzel és borecettel készült, tejföl helyett zabtejszínnel. - itt beszerezhető

Az ünnepre készített kávétorta már vasárnap elfogyott. Ezért készült egy újabb csokiszalámi változat. A leggyorsabban elkészíthető és talán a legfinomabb paleo desszertem.




2012. április 9., hétfő

Paleolit napi menü 170. nap

Általában nem töltöm itthon a Húsvéthétfőt. Ez szokott lenni baráti összejövetelek és a wellness ideje. Alkalmazkodom a családomhoz, ma ülünk össze még egy ebédre és tegnap volt a "kirándulós" napom.

Vasárnapi menü

reggeli: - főtt sonka tojással és tormával
ebéd: - ugyan az csomagolva
vacsora: - már csak gyümölcsöt kívántam

Ajándékot kaptam, nekem is jött a nyuszika :-)

Gyöngytojás


2012. április 8., vasárnap

Paleolit napi menü 169. nap Nagyszombat

Nagyon jót aludtam, nem is akarok emlékezni a régi Nagyszombat éjszakákra, amikor gyötört a túlevés miatti álmatlanság.
Kezdődik a lazítás, baráti találkák, kirándulás, szauna....

Nagyszombati menü

reggeli: - narancs
ebéd: - medvehagymás pogácsa
vacsora: - sonka, tojás, frissen reszelt torma és ecetes, kávé torta


A nagyszombati készülődést immáron 7 éve a mama emléke járja át. Életében ő készítette a kalácskenyeret, amit a sonkához ettünk. Ő készítette a süteményeket is. Nehéz volt a receptjei alapján sütni-főzni, mert megfoghatatlan mércéket használt. Gyakori volt a "gondolom formán".
A halála előtti Húsvétot nálunk töltötte. Kértem, hogy üljön mellém és én süthessem a kenyeret. Előkészítettem a receptfüzetem, a mérleget és lejegyeztem, lemértem, amit Ő "úgy gondolt". Azóta minden évben megsütöttem ezt a kenyeret a gyerekeim kedvére és a mama emlékére. Most is így tettem, annak ellenére, hogy a paleolit életmódomba nem fér bele. Megengedtem volna magamnak, ha megkívánom. De nem így történt....ez ám az igazi változás!

Megmutatom a mama húsvéti kenyerét. 100%-ban NEM paleo és nem is tudom paleosítani.


Hozzávalók:
1 kg liszt
4 dl tej
1 pohár tejföl
1 tojás + 1 a megkenéséhez
1/2 élesztő
1 tk cukor
2 tk só
1 ek zsír
Elkészítése:
A kenyér sütőben dagasztom. Beleöntöm a tejet, a tejfölt és a tojást, aztán a lisztet. A tetejére szórom a cukrot és a sót, rámorzsolom az élesztőt és a zsírt.Lisztezett gyúródeszkára borítom és fél órát kelesztem. 3 részre vágom, henger formára gyúrom és összefonom. Zsírral, liszttel kent tepsibe teszem és még fél órát kelesztem. A tetejét megkenem felvert tojással és180 fokon 1 órát sütöm.